1.2.2011

Piraattipuolue ja Muutos 2011 vaaliliittoon Pirkanmaalla

Jotkut teistä varmaan ovatkin jo bonganneet tiedon siitä, että Piraattipuolue ja Muutos 2011 ovat nyt vaaliliitossa Pirkanmaan vaalipiirissä.

Vaaliliittohan tarkoitaa sitä, että puolueet tekevät yhteistyötä ja asettavat yhteisen ehdokaslistan. Tämä on erityisesti pienille puolueille hyvä juttu, jotta päästään varmasti äänikynnyksen yli (suuret puolueet haluaisivat muuten nostaa äänikynnystä, kuinka erittäin näppärää heille).

Moni saattaa nyt ajatella jotakin sellaista kuin "Voi ei, nyt en voi äänestää piraatteja, sillä ääneni menee Muutokselle!" Voin rauhoittaa teitä kaikkia toteamalla, että ei, EI MENE. Valituksi tulevat edelleen eniten ääniä saaneet, eli aivan rauhassa voi edelleen äänestää piraattipuoluetta ilman huolta tai pelkoa. :)

Piraattipuolueella ja Muutos 2011:llä on yhteistä se, että molemmat puolueet kannattavat perusoikeuksista kiinni pitämistä ja fiksua tietoyhteiskuntakehitystä, päätöksenteon läpinäkyvyyttä, suorempaa demokratiaa ja hyvinvointia suomalaisille. Ne ovat arvokkaita tavoitteita, ja kumpikin osapuoli katsoo, että on hyvä, jos nyt joku edes pääsee ajamaan näitä asioita, oli se sitten kumman tahansa edustaja. Joka tapauksessa, ääni kummalle tahansa on ääni pois suurilta valtapuolueilta. (Siksi muuten kannattaa ihanihan ehdottomasti äänestää!)

Yhteistä puolueille on myös ryhmäkurin puute ja riittävän suppea asialista. Muissa puolueissa ehdokkaat voivat kampanjoida itsensä vaikka miten loistavina tyyppeinä, mutta sitten eduskunnassa on mahdollista joutua kuitenkin äänestämään sillä tavalla, kuin puolue sanelee. Tuollaisten tapausten kohdalla kannattaakin yrittää välttää äänestämistä periaatteella "no toi on niin lupaava tyyppi", ja suunnata katse niihin itse puolueisiin. Meillä taas homma on toisin: tärkeimpien asioiden ulkopuolelta edustajat saavat vapaasti ajaa itselleen tärkeitä asioita, eli jäsenellä on liikkumavaraa paljon laajemmalla asiakentällä.

Kuten myös toveriehdokas Kyuu Eturautti hyvin kirjoittaa, ideologisia eroja Piraattipuolueen ja Muutos 2011:n välillä kyllä on, muttei paljoa. Imagotason erot ovat ne dramaattisimmat. Kehoitankin siis mitä lämpimämmin jokaista tutustumaan ihan oikeasti siihen mitä Piraattipuolue ajaa, ja mitä Muutos 2011 ajaa. On niin naurettavan helppoa vaan huudella kovaan ääneen keskustelufoorumeilla kuulemiaan ennakkoluuloja ja herjoja tuntematta asiaa itse juuri lainkaan (Te yhden asian puoluetta hokevat ja toisaalla rasistikortteja löysin rantein jakavat, I'm looking at you!). Sillä tavalla lähinnä nolaa itsensä. Fiksu ja rakentava keskustelu syntyy ihan muista aineksista.

Tätä vaaliliittoa mietittiin pitkään ja puitiin hartaasti. Kaikki eivät tietenkään ole siitä yhtä mieltä, eikä tarvitsekaan olla. Onhan asialla puolensa ja puolensa, milläpä ei olisi. Kuitenkin tämä on nyt äänestyksen tulos, ja tämä voi oikeasti auttaa meitä matkalla Arkadianmäelle.

Tsek myös Muutos 2011 -ehdokas Oula Lintulan blogaus vaaliliitosta!

let's talk about it

P.s. Huomenna aukeaa Mtv3:n vaalikone!

17 kommenttia :

Tomi kirjoitti...

Vaaliliitot ovat törkeää demokratian halveksintaa, hävetkää!

Anonyymi kirjoitti...

Jännää, kun äidinkielen ylppäreiden esseekokeen prelissä oli yhtenä aiheena politiikkaan liittyvä kysymys, ja siinä oli pohjatekstiksi myös kirjoitettu jotain piraattipuoleesta ja nimetty se nimenomaan yhden asian puolueeksi.. aika jännä että YTL:ltäkin tulee tommosta tekstiä :o pisti silmään

Maria kirjoitti...

Hyvä jos tämä oli konkreettinen esimerkki siitä, miten ne auktoriteetteinakin pidetyt tahot voivat tehdä virheitä tai olla väärässä. -.-

sanho kirjoitti...

"Voin rauhoittaa teitä kaikkia toteamalla, että ei, EI MENE. Valituksi tulevat edelleen eniten ääniä saaneet, eli aivan rauhassa voi edelleen äänestää piraattipuoluetta ilman huolta tai pelkoa."

Tämähän on silkka vale. Vaaliliitossa kaksi puoluetta toimii (vaaliteknisesti) yhtenä. Tällöin molempien puolueiden kärkinimien läpipääsy tulee todennäköisemmäksi. Nämä äänet tulevat puolueiden vähemmän ääniä saaneilta ehdokkailta, joten äänestämällä Pirkanmaalla Piraattiliittoa äänellä on hyvin suuri todennäköisyys mennä myös Muutos2011-puolueen laariin.

Itsehän en Pirkanmaalla asu, mutta tämä olisi ainakin ollut minulle juuri se kynnys olla äänestämättä piraatteja. That said, toivottavasti saatte nyt Muutospuolueen äänillä jonkun fiksun ehdokkaan läpi - ilman, että Muutoksen ehdokkaita näkyy eduskunnassa seuraavalla vaalikaudella.

Anonyymi kirjoitti...

Vaaliliitoissa on periaatteellisia ongelmia. Ymmärrän kuitenkin, että puolueet (vanhat ja uudet) pelaavat niillä korteilla, jotka ovat vielä käytettävissä.

"Moni saattaa nyt ajatella jotakin sellaista kuin "Voi ei, nyt en voi äänestää piraatteja, sillä ääneni menee Muutokselle!" Voin rauhoittaa teitä kaikkia toteamalla, että ei, EI MENE. Valituksi tulevat edelleen eniten ääniä saaneet, eli aivan rauhassa voi edelleen äänestää piraattipuoluetta ilman huolta tai pelkoa."

Oikaistaanpa tämä nyt: riippumatta siitä ketä äänestän, ne eniten ääniä saaneet voivat aivan hyvin olla Muutoksestakin.

Mulle suppea asialista ei ole mikään bonus, kun mietin puoluetta, jota äänestäisin eduskuntavaaleista. Sen verran laajoja aiheita tuo eduskunta kuitenkin käsittelee, että tuntuisi vastuuttomalta äänestää ihmistä tai puoluetta, jolla on agendallaan vain pari yksittäistä asiaa.

Mutta onnea vaan piraatit, jos todella olette löytäneet muutoksesta kumppaninne.

Tomi kirjoitti...

Valitan Maria, edelleenkin puolueenne vaaliohjelmanne perusteella vaikuttaa yhdenasianpuolueelta.

Puolueenne kyllä ajaa tärkeitä ja merkittäviä asioita, mutta ei keskity monien mielestä tärkeämpiin asioihin kuten talouteen ja työllisyyteen.

Maria kirjoitti...

Sanho, piraatit ja muutoslaiset pistetään listalla äänimäärän mukaiseen järjestykseen ja eniten ääniä saanut hyötyy koko potista. Eli äänet menevät edelleen piraatille kun piraattia äänestää, mutta se ääni sitten vain lasketaan mukaan puolueesta riippumatta sen potin voittajan kohdalla. Jos se sattuu olemaan muutoslainen, toki hän tulee hyötyneeksi piraatin äänestä. Kannattaa siis äänestää piraatteja.

Anonyymi, minä puolestani ajattelen niin, että asialistan laajuus on vain haitaksi. Kahmimalla sinne kaikkea mahdollista saadaan kyllä kalasteltua ääniä, vaikkei olisi aikeitakaan tai mahdollisuuksia ajaa niitä kaikkia asioita. Tasa-arvo ja sananvapauskin löytyvät varmaan suunnilleen jokaisen puolueen agendalta, mutta silti poliittiset päätökset ja äänestykset eivät heijiastele tätä: olemme saaneet sensuuria, urkintaa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa olemme vakkarivieraita.

Talousasioista ei kukaan kuitenkaan päätä yksinään, eikä niiden puuttuminen puolueen agendoista tarkoita, etteikö jäsenillä olisi nistä mitään näkemystä, joten en näe missä on tuo moraalittomuus. Piraateista löytyy ihmisiä niin oikealta kuin vasemmaltakin - ajetut asiat nousevat tyypillisen talousjaon yläpuolelle yhdistäen ihmisiä jonkin muun kuin sen totutun perusteella.

Toisaalta itse en ole onnistunut löytämään puoluetta, jossa minulle tärkeät asiat naksahtaisivat kaikki kohdalleen. Aina siellä joku tärkeä asia ollut päin persettä. -.-

Tomi, omassa viestissäsikin on jo ristiriita: puhut yhdestä asiasta, mutta sitten kuitenkin asioista monikossa. Sitten kun saat päätettyä onko puolue yhden asian vai asioiden puolue, voitko sanoa mikä on se YKSI asia, jota piraattipuolue mielestäsi ajaa? ;) Niinpä.

Tomi kirjoitti...

Sanotaan sitten, että puolueenne on kahdenasianpuolue. Ne asiat ovat kansalaisvapaudet ja tekijänoikeusasiat.

Toki tärkeitä kumpikin.

Anonyymi kirjoitti...

Itse näen piraattipuolueen joukkona yksittäisiä ehdokkaita, joita yhdistävät puolueohjelmassa mainitut asiat, mutta jotka voivat muista asioista ajatella keskenään eri tavalla (siispä ei ryhmäkuria).

Puolueen äänestäminen houkuttelee minua juuri siksi, että haluaisin aina vaaleissa äänestää henkilöä - en puoluetta. Mikään ihmisjoukko kun ei uskoakseni voi yhdessä toimia politiikassa minun näkökulmastani ihanteellisella tavalla (jo yhdenkin optimaalisen tapauksen löytäminen on suuri haaste). Joukossa tyhmyys tiivistyy. Uskon enemmän oikein valitun yksilön kykyyn tehdä päätöksiä ja käyttää asiantuntijoita tukenaan silloin (usein) kun omat tiedot eivät riitä.

Mutta asiassa on myös kääntöpuoli: politiikkaa on yksilönä aika vaikea saada käytännössä tehtyä, kun päätökset kuitenkin tehdään joukkovoimalla. Ja usein niistä neuvotellaan kulissien takana vielä eri puolueiden välillä tyyliin "jos te tuette meitä tässä kysymyksessä, me äänestämme teidän ajamanne asian läpi". Tähänhän sitä ryhmäkuria tarvitaan.

Toki joku yksilökin voi teoriassa olla niin karismaattinen, että saa kokonaisia puolueita taivuteltua kannalleen vain puhumalla vetoavasti, mutta näitä on kuitenkin aika harvassa (en muistaakseni Suomesta tiedä ketään tällaista).

Toisaalta yksilöpuoluetta voisi äänestää ihan vain protestina nykyistä poliittista puoluejärjestelmää vastaan, mutta epäilenpä että sellainen protesti hukkuisi kohinaan. Pelisäännöt on jo sovittu, joten niillä mennään.

Vaalionnea kuitenkin piraateille! Tekijänoikeusjuttuihinne vihjeeksi, että kun nyt olette ottaneet tämän näkyvästi asiaksenne, niin saisitte ottaa kantaa muihinkin tekijänoikeuskysymyksiin kuin niihin, jotka koskevat bittimuotoisia tuotteita. Kuvataiteilijat, kuvittajat, kirjailijat, muotoilijat, säveltäjät jne. painivat myös oikeuksiensa kanssa, mutta jäävät julkisessa keskustelussa jatkuvasti paitsioon.

Maria kirjoitti...

Tomi, sinun logiikallasi siis kaikkia puolueita voidaan kutsua yhden tai kahden asian puolueiksi. Useimmat puolueet ova tällä logiikalla talouspuolueita tasa-arvolisällä. -.- Kivaa tää sanakikkailu.

Anonyymi, kiitos kannustuksestasi ja vinkeistäsi! :)

Haluaisin sanoa vain sen, että yksikään protestiääni ei mene kyllä hukkaan, sillä se ääni on aina kuitenkin pois suurilta mahtipuolueilta, jotka ovat hallinneet pelikenttää jo hyvän tovin. :> Sen sijaan antamattomat äänet ovat yhtä tyhjän kanssa, ne eivät nakerra äänten jakautumista mihinkään suuntaan, ja suurten puolueiden äänestäminen, niiden, jotka pääsevät joka tapauksessa läpi, on niin ikään vähäsen turhaa (siis ellei muuten ole vankkumaton kannattaja). :P Protestiäänet ovat siis aika arvokkaita loppujen lopuksi. :)

Olisi hyvä, jos päätöksenteosta tulisi läpinäkyvämpää ja esimerkiksi tuollaisia sopimuksia kulisseissa ei olisi niinkään helppo luoda. Se nakertaa luottamusta systeemiin ja kuten sanoit, tyhmyys tiivistyy porukassa. :(

Esimerkki: Vaikka en itse ydinvoimaa kiihkeästi vastustakaan, olin silti tosi pettynyt vihreiden myytyä periaatteensa hallitustuesta pragmatismin nimissä. Lex Nokian kohdalla taas periaatteiden takana seisomista nimitettiin performansseiluksi. Olen tosi surullinen siitä, ettei tärkeitä periaatteita pidetäkään niin tärkeinä, ja että asiat, joista ollaan ensin oltu niin vankkkumattomia, ovatkin hujauksessa toisarvoisia. Arvostan periaatteellisuutta, ja niin edelleen. Se on nykyään tosi harvassa, ainoa periaate tuntuu olevan talouskasvun turvaaminen ja hyväosaisten aseman parantaminen entisestään...

Maria kirjoitti...

Oikeastaan kaikki puolueita voidaan sanoa yhden asian puolueiksi, koska ne kaikki ajavat yhtä ja samaa asiaa! Kaikkien tavoitteena on parempi yhteiskunta! OMG.

Anonyymi kirjoitti...

Ääneni menee Vasemmistoliitolle, mutta toivotan sinulle silti vilpittömästi onnea vaaleihin.

Maria kirjoitti...

Kiitos kovasti ^^ Olen itsekin edellisissä vaaleissa äänestänyt Vasemmistoliiittoa :P

catch kirjoitti...

Yleispuolueella voi olla ohjelmassa kaikki asiat maailmassa, mutta käytännössä jos ne saavat suurempien puolueidenkin tapaan 10% tai vaikka 20% äänistä niin sieltä valitaan ne jotkut asiat, joista pidetää kiinni ja lopuista luovutaan koska on toimittava toisten puolueiden kanssa yhteistyössä. Tärkeää olisi siksi hahmottaa mitkä ne tärkeät asiat puolueen ohjelmassa todella puolueelle ovat. Vihreiden kohdalla tietoyhteiskuntateemoista ei pelkän todetun käytöksenkään perusteella voi odottaa pidettävän tippaakaan kiinni, ovathan he joutuneet luopumaan selvästi lähempänä ydinagendaa olevassa ydinvoimakysymyksessäkin kannastaan.

Toinen ongelma yleispuoluetta äänestäessä on liiallinen keskittyminen henkilöön. Ehdokkailla voi hyvin olla puolueen kantojen kanssa ristiriidassakin olevia kantoja joita he eivät voi eduskunnassa kuitenkaan käytännössä edustaa (puoluekurin vuoksi) elleivät nouse niin suosituiksi, että kykenevät muuttamaan koko puolueen näkemyksiä.

Lisäksi vielä nyt jos koskaan on paras aika antaa niitä protestiääniä pienpuolueille koska seuraaviin vaaleihin kaavaillaan jo 3% äänikynnystä, jonka jälkeen pienpuolueiden nouseminen eduskuntaan tulee merkittävästi vaikeutumaan. Rakkaat ja yleensä niin kierot poliitikkomme vieläpä myöntävät ihan suoraan, että kynnyksen tavoite on vain estää demokratian toteutumista ja lukita eduskunnan kokoonpanoa eli heidän kirjoittamassaan muodossa "estää puoluekentän pirstaloitumista"

jei! kirjoitti...

En ota kantaa aiheeseen, tulin vain kertomaan miten järkyttävän kaunis sä olet tossa kuvassa. Ei mulla muuta. :)

Maria kirjoitti...

Catch, erinomainen kommentti, kiitos siitä! ^^

jei!, kiitos paljon :)

Anonyymi kirjoitti...

Periaatteista: "Olisi hyvä, jos päätöksenteosta tulisi läpinäkyvämpää ja esimerkiksi tuollaisia sopimuksia kulisseissa ei olisi niinkään helppo luoda. Se nakertaa luottamusta systeemiin ja kuten sanoit, tyhmyys tiivistyy porukassa. :( "

Olisihan se hyvä, mutta edellyttäisi koko nykyisen systeemin romuttamista. Näin minulle on vastannut useampikin asiaa paremmin ymmärtävä henkilö, kun olen pahoitellut juuri tuota, ettei periaatteista pidetä kiinni. Nykyjärjestelmässä niistä kiinni pitävä ei saa käytännössä mitään tehdyksi, koska ei saa muiden puolueiden tukea asioilleen. Nykysysteemi perustuu hyvin voimakkaasti joukkojen tekemiin päätöksiin - sooloilulla ei yksinkertaisesti pärjää.

Kukaan ei tiedä, millainen se "parempi" järjestelmä sitten olisi. Nimittäin jos yksittäisillä edustajilla olisi politiikassa oikeasti paljon valtaa, myös korruptioriski moninkertaistuisi. Paikoille pyrittäisiin muutenkin kuin puhtaat jauhot pussissa, ja valta-aseman väärinkäyttöä olisi vaikea ehkäistä. Sellaisia me ihmiset olemme; ikävä kyllä. Ainakin meistä suuri osa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...