5.2.2011

127 Hours


127 Hours on Danny Boylen (Trainspotting, 28 Day Later, Sunshine, Slumdog Millionare) uusin elokuva, joka on jo ehtinyt kerätä kiitosta ja ylistystä.

Se kertoo tositarinan hurjapäisestä kiipeilijäseikkailija Aron Ralstonista (James Franco), joka 27-vuotiaana, vuonna 2003, eräällä reissullaan Utahin erämaassa jää kiipeliin pieneen kallionuomaan. Valtaisa lohkare irtoaa ja jumittaa päähenkilömme käden lohkareen ja kallion väliin, eikä irti pääsemisestä ole toivoa. Pahaksi onneksi mies ei ole edes kertonut kenellekään, mihin hän on ollut suuntaamassa, joten hän tietää, ettei etsijöitä luultavasti tule kuulumaan. Edessä ovat piinaavat 127 tuntia, joiden aikana hän yrittää päästä irti, muistelee rakkaitaan ja läheisiään, jättää perheelleen videokameralla jäähyväiset ja turvautuu lopulta epätoivoisiin tekoihin.

Koska tiedämme (Edit: siis tiedämme), että elokuva perustuu oikean Ralstonin kirjoittamaan kirjaan, tiedämme myös, että mies selvisi, ja monet voivat tietää myös miten hän selvisi. Jätän tuon osan jokaisen itsensä löydettäväksi, joko elokuvan katsomalla tai Wikipediaa lukemalla. Elokuvan keskeisimpinä teemoina on kuitenkin sinnikkyys, periksiantamattomuus ja se, miten rakkaus voi kantaa ihmistä eteenpäin rankoissakin olosuhteissa. Sen voi myös nähdä ilmauksena siitä, miten ihmisillä on tarve löytää yhteyttä toisiin ihmisiin, ja miten ilman sitä olemme yksin kuin erämaassa, ja ollessamme yksin, olemme helposti pulassa.

Ralston on selviytymisensä jälkeen jatkanut kiipeilyä ja seikkailuja, ja hän käy myös puhumassa ihmisille motivaatiosta ja suhtautumisesta elämään. Hän on mm. todennut, ettei haluaisi muuttaa kokemuksestaan mitään, sillä se on inspiroinut niin monia ihmisiä, ettei hän haluaisi ottaa tuota keneltäkään pois. Toisaalta se, mitä hän onnettomuudessaan menetti, on hänelle täysin toissijaista sen rinnalla, että hän voi olla rakkaidensa kanssa. Voin silti sanoa kyllä, että jos minä olisin jäänyt tuonne jumiin, minähän olisin aivan varmasti kuollut sinne.

Elokuva on kaunis, liikuttava, koskettava, mutta myös hauska, kiitos Francon loistavan tulkinnan Ralstonin hieman erakkomaisesta, mutta silti idioottimaisellakin tavalla rämäpäisestä persoonasta, jolta kyllä onnistuu tyttöjen viihdyttäminen, muttei niinkään syvällinen ihmiskontakti. Hahmo on sanalla sanoen uskottava kaikessa monisyisyydessään, ja on hienoa katsella, miten tuota vyyhtiä puretaan elokuvassa. Ei selittävästi tai keittiöpsykologisesti, vaan lähinnä kuvailevasti.

Danny Boyle taas on sanonut: "I remember thinking, I must do a film where I follow an actor the way Darren Aronofsky did with The Wrestler. So 127 Hours is my version of that."
- Entertaiment Weekly

Aronosfky (Black Swan uusimpansa!) onkin tällä hetkellä yksi suurimpia ohjaajasuosikkejani, joten hänen matkimisensa on vain erittäin hyvä asia. ;) (En tiedä, miksen ole vieläkään saanut kirjoitettua arvostelua The Wrestlerista. :S) Molemmat miehet ovat olleet taas ylistettyjä mm. Toronton filmifestivaaleilla ja myös kiinni Oscareissa. Osaavia kavereita.

Suositellaan. Ehdottomasti. Lämpimästi. Heikkohermoisille varoituksen sana: katsojia on pyörtynyt erään tietyn, verisen kohtauksen aikana.

Kuva: Chuck Zlotnick

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

"Koska tiedämme, että elokuva perustuu oikean Ralstonin kirjoittamaan kirjaan, tiedämme myös, että mies selvisi, ja monet voivat tietää myös miten hän selvisi."

Tai ehkäpä emme tiedä, ja emme halunneet tietää tätä ennen elokuvan näkemistä.

Ehkäpä en jaksanut itsekään kirjautua bloggaajana sisään, kiitoksia juonipaljastuksesta.

Maria kirjoitti...

Se lukee leffan alkuteksteissä. Ehkäpä nyt kirjaudut sisään esittämään kiitoksesi ihan omalla nimelläsi. Saatat ehkä tajuta keskittyä leffassa johonkin muuhunkin kuin loppuratkaisun jännäämiseen. Se meinaan ei todellakaan ole tämän leffan pointti.

Maria kirjoitti...

Se muuten jopa lukee tuossa trailerissa. 2:37.

Hanna kirjoitti...

Mitenkohan eksyin tanne. Musta taa leffa oli tosi hyva, nain tan muutama kuukaus sitten. Ja toi anonyymi naurattaa mua, sen kanootista on kai muutama inkkari tipahtanut. Eihan sita tieda jos se ois sielta puristuksista kirjoittanut kirjan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...