30.1.2011

Vaatekaappi ranskalaisittain

Törmäsin juuri taannoin Afterdrk -blogin Sandran kautta käsitteeseen french wardrobe, ranskalainen vaatekaappi, jolla viitataan eräänlaiseen pukeutumisfilosofiaan. Se onkin varmaan jo osalle teistä tuttu, mutta niille joille ei, tässä voi olla vinkkiä miten rakentaa omaa vaatevalikoimaansa.

Sen mukaan vaatekaappi rakennetaan ensin ajattomista perusvaatteista, kulmakivistä, ja laajennetaan sitä sitten hankkimalla joka sesonki korkeintaan viisi vaatetta tai asustetta, joilla perusvaatteiston saa aina päivitettyä trenditietoiseksi. Koska sesonkeja on kaksi, tulee vuodessa hankkineeksi korkeintaan kymmenen kulloinkin huudossa olevaa ja ennenpitkää taas poistuvaa asiaa. Perusvaatteita tai välttämättömyyksiä, kuten sukkia tai alusvaatteita, ei lasketa.

Kuulostaa hyvin samankaltaiselta idealta, kuin mihin minäkin olen päätynyt pukeutumisessani, joskaan en pidä lukua hankinnoista, saatikka aina onnistu rajoittamaan sitä tuohon määrään. Mustaan mekkoon esimerkiksi voi yhdistää ihan mitä tahansa, siitä saa arkisen tai juhlavan, nostalgisen tai scifeilevän. Toivottavasti blogini asujen selaileminen demonstroi tätä, tiettyjä vaatteita nimittäin vilahtelee ahkerasti. :) En myöskään epäröi keräillä kaappiini yksinkertaisia neuleita tai tunikoita, mutta kuumimpia kutkutuksia harkitsen aika tarkkaan. Yritän niidenkin kohdalla ajatella yhtä tai kahta sesonkia pidemmälle - pidätän kuitenkin itselläni oikeuden myös poiketa tästä. :D

Hankintojen rajoittaminen ennalta määrättyyn lukumäärään ja kirjan pitäminen ostoksista voi auttaa sekalaisen vaatekaapin ojoon laittamisessa ja myös kulutuksensa vähentämisessä, mistä syystä sen kukin nyt haluaakaan tehdä. Vaatekaappia ei tarvitse joka sesonki pistää kokonaan uusiksi. Hankintojen rajallisuus auttaa myös olemaan harkitsevaisempi.

Teille, jotka olette jo erittäin tietoisia ja maltillisia kuluttajia, kymmenen hankintaa vuodessa (plus perusvaatteet!) voi kuulostaa jopa vähän holtittomalta määrältä ja materian kahmimiselta, mutta toisaalta on muistettava, että joku voi tehdä saman määrän ostoksia sanotaanko nyt vaikka yhden kuukauden aikana. Siinä tilanteessa tämän metodin omaksuminen vaikka sitten vähän höllemmässäkin muodossa on jo iso muutos. Pointtihan ei ole sitoutua orjallisesti joihinkin tiettyihin sääntöihin (ellei niin halua), vaan saada näkökulmaa ja selkeyttä vaatekaappiin ja sen täyttämiseen, ja toivon mukaan vähentää kulutustaan. Siinä on ainakin kolme etua:
1) lompakko kiittää
2) rajallisen tilan vaatekaappi kiittää
3) Maapallo kiittää.

Tsek myös Afterdrk -blogin postaus aiheesta! Projektin edistymistä voi seurata tagin 5 piece alta. Myös A Fashion Tale -blogin Lotte on vastannut haasteeseen.

Kuvassa musta, lyhythihainen mekko, jonka päällä ns. trendikotkotus, meshpaita.the sheer shirt 2

7 kommenttia :

Isa kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä! Pitäisi itsekin tehdä perusteellinen vaatekaappiremontti: katsoa mitä jo on, heittää säälimättömästi pois sellaiset joita en usein käytä ja katsoa mitä aikaa kestävää vielä tarvitsen. Nyt vaatekaappi vaan pursuaa randomeja vaatekappaleita jotka ei sovi yhteen toistensa kanssa... Ainainen vaatekriisi, huoh.

Maria kirjoitti...

Mulla olis kans tarvetta saaada tehtyä jotain varastoiduille vanhemmille vaatteille, joille ei enää löydy käyttöä. Puolet hommasta tehty :D Mutta olen kyl tosiaan huomannut, miten tämän tyylinen ajattelu auttaa ja säästää omaakin aikaa vaatekaapilla :P

mari kirjoitti...

Niinpä.. mulla hautuu päässä oman vaatevaraston siivoaminen. Kun olis vaan ne perusasiat siellä ensin pohjalla.. ainoo vaan, että mulla on liian laaja maku, että vaatemäärät pysyis hallinnassa.. välillä tuntuu, että tarvisin ns. perusmekkoja mustan lisäksi kaikissa muissakin väreissä ja jos mä sitä lähen toteuttamaan ni saan taas hetken päästä ruveta miettimään siivousoperaatiota.

Noh, ehkä mä vielä joskus osaan rakentaa itelleni oikeanlaisen vaatevaraston.

Nessu kirjoitti...

Mää olen kuullut hieman toisenlaisen version tuosta ranskalaisen vaatekaapin kokoamisesta. Sen mukaan tarkoitus on ostaa vain 4-5 vaatekappaletta per sesonki, mutta niihin lukeutuvat myös ne ajattomat perusvaatteet (esim. mustat housut). Alusvaatteita, perustoppeja ynnä muita välttämättömyyksiä ei lasketa.
Täällä on pitempi selitys tuosta: http://forums.thefashionspot.com/showpost.php?p=7137453&postcount=63

Oikeastaan en edes ymmärrä tuota versiota, jossa tarkoitus on ostaa viisi sillä hetkellä muodissa olevaa vaatekappaletta. Jos yrittää rakentaa ajatonta, toimivaa ja oman tyylistään vaatekaappia, niin miksi ihmeessä sinne kaappiin pitäisi haalia niinkin monta kuin viisi mahdollisesti jo seuraavaan sesonkiin mennessä "vanhentunutta" vaatetta.

Maria kirjoitti...

Olen toki saattanut ymmärtää väärinkin. :P Itse käytin määrettä "korkeintaan" tuon viiden kappaleen edessä. Ei kukaan pakota hankkimaan niin paljoa. :)

Mutta siis ymmärsin, että, ideana oli juuri se, että vaatekaapin saa päivitettyä aina kulloistenkin trendien tasalle vain muutamalla täsmähankinnalla muutoin ajattomaan vaatekaappiin. Toki tuo tavoite voi olla jokin muukin, kuten vaikka nyt sen kokonaisvaltaisesti ajattoman vaatekaapin ja "oman tyylin" rakentaminen. :P

Laura kirjoitti...

Haha, löysin tänne blogiin Piraattipuolueen sivuilta kun yritän etsiä hyvää puoluetta mitä äänestää :D Sitten tykästyin sun blogiin ja ihanaan Maja Ivarsson-kampaukseen! :D

Maria kirjoitti...

Hehe, mahtavaa :) Tervetuloa vain blogiini :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...