4.1.2011

Power Balancen valmistaja myönsi tuotteen huijaukseksi

Olette varmaan monet kuulleet, ehkä jopa itse kokeilleet, Power Balance -nimisestä hologrammirannekeesta (tai sen jäljittelijöistä), jonka luvataan parantavan tasapainoa, voimaa ja joustavuutta muuttamalla ihmisen sisäisiä energiakenttiä (siis mitä tekee?!). Hintaa muovirannekkeella ja tinapaperin palasella on pyöreä 40 euroa. Joo, ihan oikeasti, ihmiset on ostaneet ja vieläpä hehkuttaneetkin näitä, not kidding.

Selitykset sille, miten tämä muka toimii, ovat totta kai aivan uskomattomia ja nojautuvat teorioihin, joita tiede ei edes tunne, kuten tässä se, että hologrammiin olisi muka ohjelmoitu ääniaaltoja, jotka optimoivat kehon energiavirtauksia. O_O Ja vieläpä sillä hyödyllisellä tavalla, ei esimerkiksi haitallisella tavalla - onneksi hei! Käytetty termi, "elektromagneettinen taajuus", on tieteelle ihan tuntematon, samoin kuin "biokenttä". Valmistaja on arvioinut tahkoavansa tällä tuikitavanomaisella muovirannekkeella ja ihmeellisillä selityksillä 100 miljoonaa euroa tänä vuonna, tämä siis hyväuskoisia ihmisiä harhaanjohtaen. Power Balance saikin Skepsis ry:ltä vuoden 2010 Huuhaa-palkinnon.

(EDIT klo 23.05: Muistutettakoot muuten vielä, kuten kommenteissakin huomioitiin, että ihmisen tasapainoelin sijaitsee korvassa. -.-)

Tässä ei ole mitään uutta. Ihmisiä on huijattu aikojen alusta saakka ties millä taika-amuleteilla, kanankoivilla, kristalleilla, siunatuilla helyillä ja millä vielä. Koska ihmiset kuitenkin ovat nykyisin aika pitkälti koulutettuja, vähintään semifiksuja ihmisiä, joita on aika vaikea vakuuttaa kahvinpurujen kyvystä kertoa tulevaisuutta tai taikakalujen pahoilta hengiltä suojaavista ominaisuuksista, moderni taikausko nojaakin yhä enemmän pseudotieteelle.

Luvataan hyvinvointia ja parempaa elämää. Käytetään vaikeankuuloisia termejä ja mukatieteellistä kielenkäyttöä, ehkä näytetään pari yhtä lailla mukatieteellistä, itse tehtyä "tutkimusta", joilla vakuutellaan omien tuotteiden toimivuutta ihmisille, jotka eivät ole riittävän kriittisiä huomatakseen meneillään olevan huijauksen. Pyöritellään ja sekoitetaan asioita, jotta ne tavallisten ihmisten, useimmiten asioihin perehtymättömien sellaisten, korvissa ehkä kuulostavat jotenkin järkeviltä. Kehitetään lumetesti, jolla voidaan muka todistaa taikalaitteen vaikutus ja lunastaa joidenkin lampaiden luottamus. Ostetaan vielä joku kuuluisa urheilija mainostamaan tuotetta - pakkohan sen on toimia, kun joku näin arvostettu julkkiskin on mukana kampanjoimassa! Sama kuvio toistuu toki myös melkeinpä missä tahansa muussakin mainonnassa, joskin ehkä harvoin ihan näin röyhkeästi.

Uutta tässä on se, että tällä kertaa huuhaavälineen valmistaja MYÖNTÄÄ huijauksen (via Gizdomo). Australiassa Power Balancen valmistaja on saanut jopa sakot toiminnastaan, ja antanut seuraavanlaisen lausunnon:

"In our advertising we stated that Power Balance wristbands improved your strength, balance and flexibility.

We admit that there is no credible scientific evidence that supports our claims and therefore we engaged in misleading conduct in breach of s52 of the Trade Practices Act 1974."

Niin. Ei tieteellistä todistusaineistoa väitteiden tueksi -> kyseessä on harhaanjohtaminen, huijaus. Lisäksi Australiassa luvataan rahat takaisin niille, jotka haluavat nyt palauttaa tuotteen. Kaikeksi valmistajan onneksi kuitenkin ihmiset luultavasti vain jatkavat humpuukkiin uskomista, vaikka sen valmistaja itse myöntäisikin sen humpuukiksi, ja miljoonat jatkavat virtaamistaan... Sentään nyt edes rehelliseltä pohjalta. Niin ihmisen mieli toimii - se uskoo kovin helposti sen mitä se haluaa uskoa, vielä senkin jälkeen, kun uskomus on jo osoitettu virheelliseksi. Sen takia mm. homeopatiallekin löytyy vankkumattomat kannattajansa. James Randin lupaamaa miljoonaakaan ei ole vielä kukaan lunastanut.

Miksi sitten välittää? Eikö se ole vain jokaisen omaa tyhmyyttä, joka tällaisiin lankeaa - miksi jaksaa kohkata huijareista? Omalta kohdaltani välitän sen takia, että niin kauan kuin ihmisiä johdetaan harhaan ja heille suorastaan valehdellaan, on aika kyseenalaista miten valistuneita ihmisten valinnatkaan voivat olla. Miten vapaita heidän valintansa ovat, jos ne perustuvat puutteellisiin tai vääriin tietoihin. Joskus tällainen voi olla jopa ihan oikeasti hengenvaarallista. Siksi ihmettelenkin, miten EU:ssa ja Suomessa ei ole jo puututtu Power Balancenkaan tapaukseen, olkoonkin, että muovi ja tinapaperi ovat itsessään ihan vaarattomia.

Jos taas he kaiken sen tiedon jälkeenkin, kuten että hologrammi ei vaikuta mihinkään ketun biokenttiin (siis mihin!?) tai paranna tasapainoa placeboa tai tutkitusti jotain muuta halpismuoviranneketta paremmin (rannekkeen voisi muuten askarrella itsekin, liimaa vaan kaupasta ostettuja hologrammitarroja satunnaisiin rannekkeisiin), ja että valmistaja itsekin myöntää harhaanjohtaneensa eli HUIJANNEENSA ihmisiä, nuo ihmiset itse yhä haluavat laittaa siihen rahansa (sen 40 euroa), uskonsa ja ehkä elämänsäkin, niin sitten ihan vapaasti kukin tehkööt niin. Se olkoot heidän oikeutensa, ja puolustan sitä. En symppaa tai kunnioita, mutta puolustan.

Kuva: Power Balance

40 kommenttia :

Sara kirjoitti...

Mä sain ton ilmaiseksi joskus viime keväänä, ja olen sitä välillä kokeillut ja käyttänyt, joskin aika laiskasti (on niin kova homma laittaa se ranteeseen, ettei aina jaksa :D). En ole kyllä huomannut yhtään mitään eroa tasapainossa tai jaksamisessa tms. Yhden ominaisuuden siinä olen huomannut, tosin en tiedä onko se vain mun mielikuvitusta. Kun mulla on se ranteessa, aina sen puoleinen käsi jotenkin turtuu. Voi olla, että kuvittelen vain, mutta voi olla, että se tekee tuollaista hassua :P

Maria kirjoitti...

Hehe :P Mää oon ainaki mestari saamaan itselleni kaikenlaisia tuntemuksia, jos alan miettiin. :P Mua saattaa ne liian tiukat huivit ja kaulakorutkin joskus sillein "painaa" ihan suhteettomaan ahdistukseen asti :D Mut voihan olla niinkin, et sen rannekkeen muovimateriaalissa onkin esim. jotain ihoa ärsyttävää. :o

linda sofia kirjoitti...

arvasin! :D mä aina mietin ku kuulin tosta et miten se muka voi toimia. ei näköjään mitenkään ;)

Maria kirjoitti...

Mun on tehny monesti sillon tällön mieli avautua tästä :D Nyt jotenkin erityisen sopivaa, kun saa näin hienon pisteen iin päälle. ;)

Aridith kirjoitti...

Tuota lukiessa tulee sellainen fiilis, että ovat hakeneet ihan perus hoitomagneettien vaikutusta halvemmalla. Tuskin tollaisen muovirutkun valmistukseen kovin montaa kymppiä menee kun taas ihan magneettiversion valmistukseen kuluu jo magneetin hinnan takia senkin edestä. Ne kyllä toimi kun mun tasapainoa yms. hoidettiin, mutta oli todella todella kalliita.

Maria kirjoitti...

Ihmisen tasapainoelimet ovat sisäkorvassa. Olen kiinnostunut, miten juuri magneetit vaikuttavat siihen?

Äkkisellä googlauksella näyttäisi siltä, että magneettien terveysvaikutukset ovat ihan yhtä kiistanalaisia ja epämääräisiä, eikä niille löydy tieteellistä näyttöä. Mut toki niistäkin saa maksaa niin halutessaan.

"Magnet therapies which are claimed to cure conditions ranging from back pain to cancer have no proven benefits, according to a team of US researchers.
-- The study concludes: "Magnets are touted by successful athletes, allowed to be widely advertised, and sold without restrictions, so it is not surprising that lay people think that claims of therapeutic efficacy are reasonable." "

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4582282.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnet_therapy

Tomi kirjoitti...

Magneeteilla ei tosiaankaan ole vaikutusta ihmisen terveyteen.
Edes hyvin voimakkaat magneetikuvauslaitteen kentät (useita Tesloja) eivät vaikuta terveyteen. Saati sitten heikot kentät.

tiitiäinen kirjoitti...

Hahaa! En tiedä mitä tästä pitäsi ajatella... :D Itsekin olen kohdannut ihmisiä jotka ovat hehkuttaneet rannekkeen ihmeellisiä ominaisuuksia, mutta en ikinä kuvitellut että se oikeasti toimisi, tai että kukaan oikeasti uskoisi moiseen. Nyt olen vain hihitellyt uutiselle... :P

Aridith kirjoitti...

Niskan jäykkyydestä johtuvaa tasapaino-ongelmaa mulla oli enemmänkin, joihin hoitomagneetit tehoaa verenkiertoa parantamalla yms. Magneetit tosin on enemmän urheilijoiden ja diabeetikoiden juttu, noiden nopettaessa kuona-aineiden poistumista lihaksistosta yms. Jotkut sanoo, että parantaa tasapainoa, siitä en osaa sanoa. Meidän firma myy enemmän urheilukäyttöön, hoitohenkilökunnalle jalkojen freessinä pitoon, diabeetespotilaille ja eläinurheiluun.

Niitä on kyllä tutkittu aika paljon viime vuosina, ei niinkään niiden alkuperämaassa, mutta muualla, netistä vaan on hankala löytää tietoa, mutta maahantuojalla oli iso lista tutkimuksista joiden oikeillisuuden pystyi helposti tarkastamaan suoraan tutkimuslaitoksista. Mulla on se lista jossain toimistolla. Eläinten tuotteille on nyt viime vuodet tosin tutkimuksia tehty, kun niidenkin urheilullisuus on noussut esille. Meidän firma on ihan eläinfysioterepauttien kanssa niitä testannut. Hevosillahan ne on kielletty ihan niin sanottuna doupingina ruotsissa tehtyjen tutkimusten jälkeen, josta saatiin todella hyviä tuloksia.

Tietty sekin on vähän mihin haluaa uskoa, itse kun menin töihin noita myyvään yritykseen en mokomaan uskonut, mutt kyllä niitä kokeiltuani ne toimii hyvin lihasperäisiin ongelmiin sekä diabeetikon jalkoihin yms. Muttei nekään mitään ihmeparantajia ole eikä korvaa lihasten lepoa saatika lääkärinhoitoa, vaan fysioterapeutin määräämän ohjelman tueksi vammojen hoidossa ja elukoilla käytetään palautumiseen sekä verkkaamiseen. Noistakin on kaikkia omituisia magneettivesiä yms. keksitty, mutta ne nyt on ihan humpuukkia. Tuossa on ehkä se, että sen vaikutuksen oikeasti tuntee, jos käyttää aitoja hoitomagneetteja, eikä mitään jääkaappimagneetteja liimattuna rannekkeeseen ja meidän omilla asiakkailla joilla ollut todella kovia kipuja sairauksistaan johtuen, on saatu heille apua, jottei tarvitse aina särkylääkkeisiin turvautua.

Aridith kirjoitti...

Eikä ne yleiseen terveyteen vaikutakkaan niillä ei paranneta syöpiä yms., vaan esim. lihasperäisiin kipuihin, kuukautiskipuihin, diabetikon jalkojen turvotukseen yms. Eivät tee kenestäkään hyväntuulisempaa eivätkä onnellisempaa. Ehkä vähän vähäkipuisemman ja köyhemmän. ^^

Maria kirjoitti...

Verenkierron parantumiselle ja kivunlievityksellekään ei ole löydetty tieteellisessä konsensuksessa näyttöä.

Wikistä:
"Effects of magnet therapy on pain relief beyond non-specific placebo response have not been adequately demonstrated. A 2008 systematic review of magnet therapy for all indications found no evidence of an effect for pain relief, with the possible exception of osteoarthritis.[10] It reported that small sample sizes, inadequate randomization, and difficulty with allocation concealment all tend to bias studies positively and limit the strength of any conclusions.

In 2009 the results of a randomized double-blind placebo-controlled crossover trial on the use of magnetic wrist straps (a leather strap with a magnetic insert) for osteoarthritis were published, addressing a gap in the earlier systematic review. This trial showed that magnetic wrist straps are ineffective in the management of pain, stiffness and physical function in osteoarthritis. The authors concluded that "[r]eported benefits are most likely attributable to non-specific placebo effects"."


Tässä myös magneettitutkimusten kriiittistä arviointia:
http://www.quackwatch.org/04ConsumerEducation/QA/magnet.html

Tuntemuksia se toki voi aiheuttaa, mutta niin monet asiat ylipäätään. Ajattelukin voi aiheuttaa tuntemuksia ja pelkkä vesikin lievittää kipua, jos kivulias itse luulee saavansa jotain kivunlievittäjää. Placebo on kiva, mut en itse siitä kyllä paljoa maksaisi.

Sipriina kirjoitti...

Hah!! Mullekkin on tultu töissä hehkuttaa noita, että KYLLÄ tämä auttaa pääsemään tasapainoon henkisesti ja fyysisesti ja ties mitä muuta kaikkea mahtavaa!!!!
hmmm...nyt kun mietin en oo vähään aika nähny noita rannekkeita niiden kädessä, pitäiskö mennä vähän piikittelee :P

Maria kirjoitti...

Hei, myös Paholaisen asianajaja on kirjoitellut magneettiterapiasta! Ja vieläpä ihan hyvin magneettituotteita myyvien väitteisiin perehtyen otsakkeella "Älä maksa magneettiterapiasta".

http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2009/06/ala-maksa-magneettiterapiasta.html

Jos sanoisin, ettei mua tätä lukiessani huvittaisi, valehtelisin:
"Ai niin. Se tärkein asia unohtui mainita. Hoitoa annetaan magneeteilla. Niiden pitäisi vaikuttaa mm. verenkiertoon. Onhan veressä hemoglobiinia, joka sisältää rauta-atomeja.

Magneetit ovat ferromagneettisia, kuten kaikki mitä magneetit vetävät puoleensa. Jos magneetti siis jotenkin vaikuttaisi verenkiertoon, niin se vetäisi puoleensa veren hemoglobiinia. Mutta hemoglobiini on diamagneettista. Hemoglobiini juoksee karkuun magneetteja. Jos magneetit voisivat vaikuttaa verenkiertoon, niin tämä laite *kuva magneettikuvauslaitteesta* tappaisi kaikki sisään tungetut ihmiset. KABOOM-spläts!"


Miten firmassasi selitetään tämä fysiikan lakien tarjoama ristiriita? Miten magneettikuvauslaite voi olla turvallinen?

Quakwatchin artikkelissa joku lääkärishenkilö väitti, että jos magneetti tehostaisi verenkiertoa, ihon tällaisen magneetin alla tulisi alkaa punoittaa. Vähän kuin silloin, kun ihminen punastuu noloudesta tai urheilusta, tai saunasta. Tapahtuuko myymiesi magneettien kohdalla näin? Jos ei, osaatko sanoa miksi ei?

Ymmärrän toki vaikean tilanteesi, enkä varsinaisesti odota, että luovut varmasti sinänsä vilpittömästä uskostasi työnantajasi kauppaamiin tuotteisiin. Muuten olisi varmaan ainakin minun itseni vaikea nukkua öisin...

PA kirjoitti myös hauskasti näistä kuukautiskipumagneeteista. Näitä (ja myös muihin "terpeuttisiin tarkoituksiin ihmisille ja eläimille") myyvä taho on saanut Briteissä huomautusta markkinoinnista kuluttajaviranomaisilta.
http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2010/10/magneetti-pikkuhousuihin.html
http://www.oft.gov.uk/news-and-updates/press/2007/6-07

Maria kirjoitti...

Sipriina, hehe, ehkä se oli sellaista samantyyppistä elämänlaadun parantumista kuin silloin, kun nainen ostaa uuden ja hienon, elämää suuremman laukun... ;)

Minna kirjoitti...

Ihmisen tasapainoaistihan sijaitsee korvassa, joten ei tuollainen ranteessa oleva juttu voi siihen muutenkaan vaikuttaa vaikka olisi mikä.

Maria kirjoitti...

Tiitiäiselle piti vielä vastaaani, että minäkin taannoin törmäsin henkilöön, joka oli tosi hämmästynyt tästä Power Balance -kohuilusta, että uskooko joku oikeesti muka hologrammeihin tällä tavalla... :P

Kai se on sitten juuri tämä, että kun tarpeeksi selitetään ja käytetään termejä, jotka eivät yhtäkkiä sano mitään (vaikka just sen takia, että termit on itse keksittyjä) tavikselle, ja sitten on tuo hassunhauska tasapainokoe (joka toimisi vaikka kaljatölkin kanssa), jota ei ehkä osata kriittisesti ja ihmisen normaalia kehontoimintaa tuntien arvioida, niin kyllä sillein saadaan ihmiset halpaan... :F

Maria kirjoitti...

Minna, joo, näiinhän se juurikin on. Voisikin muuten lisätä tuon huomautuksen vielä tuohon artikkeliinkin, on kuitenkin aika oleellinen juttu. :)

Anonyymi kirjoitti...

Mitä sitten vaikka jonkin tehoa ei pystytä tämän päivän tieteellisillä menetelmissä todistaman? Eivätkö ihmisten omat kokemukset paina vaakakupissa enemmän kuin tiedemiesten laskelmat, jotka ovat aina sidottuja sen hetkiseen kehityksen tasoon. Itselleni ainoa "totuus" löytyy vain oman kroppani ja mielen kokemusten kautta. Tiedeuskovaisuus on käsittämätöntä ahdaskatseisuutta ja jopa tietyllä tapaa naiivia. Tiede on aina rampa.

Maria kirjoitti...

No sitä niin sitten, että useimmat ihmiset haluavat tietää maksavatko tyhjästä vai eivät. Sitä niin sitten, etä jos laite ei tee sitä mitä väitetään, se on valehtelua ja huijaamista, aivan yksiselitteisesti.

Sitä niin sitten, että katteettomilla ja paikkansapitämättömillä lupauksilla voi olla hengenvaarallisia seurauksia sen ansiosta, että hoitoa tarvitseva ihminen ei kenties hakeudukaan lääkärille, vaan feikkiparantajlle, ja pahimmassa tapauksessa kuolee ennenkuin saa apua. Eikö se yhtään liikuta tai huolestuta sinua?

Ihmiset voivat kaikin mokomin hakea apua vaikka puunhalaamisesta, kunhan tiedostavat, mihin tällaisen kivunlievityksen tai "avun" mekanismit perustuvat (lähinnä placebo ja muut psykologiset vaikutukset). En tuomitse kummallisia tapoja, tuomitsen valehtelun, huijaamisen ja ihmisten hengen vaarantamisen.

Tiede sentään on itseäänkorjaava, virheensä tunnustava ja koko ajan parempaan tietoon pyrkivä systeemi. Se on ainoa väline, jolla ihmisten elintaso on tosiallisesti noussut, hyvinvointi ja terveys kasvanut ja todennäköisesti merkittäviin syy, miksi sinäkin ja monet läheisesi olette nyt hengissä lähes olemattoman imeväisyyskuolleisuuden, hygienian merkityksen tajuamisen, antibioottien, virusten toimintamekanismien ja mahdollisten muiden sairauksien kuten sokeritauti, sydäntaudit ja syöpätaudit, ymmärtämisen ansiosta. Tiede ei ole uskonto, vaan hyvin toimiva ja tehokas järjestelmä, joka tarjoaa ennennäkemättömällä tavalla laajaa ja hämmästyttävää, kerta toisensa jälkeen sanattomaksi vetävää tietoa ja ymmärrystä ympäröivästä maailmastamme.

Sagu kirjoitti...

Hahaa, myönsivätpä vihdoin! Tuo koko rannekejuttu on ärsyttänyt mua niin jumalattomasti. :D Olen töissä isossa marketissa, ja jengi ihan oikeasti ostaa noita, käsittämätöntä... Toi on kyllä ihan totta, että kun ihmiset haluavat olla mukafiksuja, mutta eivät kuitenkaan viitsi ottaa asioista oikeasti selvää, niin tuollaisella tekotieteellisellä höpötyksellä on helppo myydä mitä vaan.

Ihmismieli on toki jännä juttu, ja jos joku kokee tuollaisen rannekkeen avulla tasapainonsa ja notkeutensa parantuneen, yleisen terveytensä kohentuneen ja eliniän pidentyneen viidelläkymmenellä vuodella, niin mikäs siinä. Ihan varmasti se toimii, jos siihen HALUAA uskoa. Mä en ainakaan usko, että kukaan, joka alusta asti olisi epäillyt tuon tehoa, kokisi jonkun ihmevalaistumisen ja kääntyisi uskoon kokeiltuaan kapinetta.

Tomi kirjoitti...

Ano, jos oma kokemus olisi riittävä todiste, niin maailma olisi täynnä mitä ihmeellisiä olioita ja asioita ihan lentävistä lehmistä lähtien.

Ihmisen kokemus ja havainnot ovat kaikista todisteista kaikista heikoimpia, ironista on, että oikeudet luottavat niihin.

Maria kirjoitti...

Sagu, taitaa vaan valitettavasti olla ainoaa laatuaan, ja nämäkin tunnustivat vain, koska tuli painostusta tehdä niin. Pitäisi siis aina olla aktiivisena!

Ja anonyymille vielä, että ehkäpä sinua ihmisten kokemuksia painottavana kiinnostaa lueskella sivustoa What's the harm?, jonne kootaan erilaisista kyseenalaisista metodeista ja uskomuksista aika lailla suoraan seuranneita kuolemantapauksia ja muita vahingoittumisia, muutaman kuukauden ikäisistä pikkulapsista lähtien (lasten tähden hei!). Ehkä voit heidän omaisiltaan kysyä, mitä mieltä he ovat näistä kokemusten ja uskomusten asettamisista kaiken muun yläpuolelle ja senkin edelle, onko tiede tarjonnut mitään tukea näille hoitomuodoille vai ei.

http://whatstheharm.net/

Minulla on muuten myös kokemusta omien tuntemusten asettamisesta kaiken muun yläpuolelle. Se kokemus ja ajattelu, ne tuntemukset, joita minulla oli, jos olisin niitä uskonut ja hylännyt johdonmukaisesti järkeen perustuvan ajattelun ja tieteen tarjoamat faktat, se olisi johtanut pahimmillaan lopulta kuolemaani (ellei jotain tieteellistä väliintuloa olisi tapahtunut sitten joskus myöhemmin esimerkiksi ambulanssikyydin muodossa). Not kidding.

Ihmisen ajattelu ja psyyke kun ei itsestäänselvästi johda aina parhaaseen tai edullisimpaan lopputulokseen, vaan se voi häiriintyä tsiljoonalla eri tavalla tsiljoonista eri syistä, ja kuten sanottua, sitä voi myös hyvin helposti johtaa HARHAAN. Sitä voi jopa itsekin huijata itseään.

On edesvastuutonta ja naivia kuitata tiedettä tai tieteellistä ajattelua ulos kuvioista jotenkin muka merkityksettömänä ihmisten hyvinvoinnille.

Maria kirjoitti...

Tomi, et olisi voinut sanoa paremmin.

Jos ihmisen kokemus olisi se, mihin aina tulisi kyseenalaistamattomasti ja ensisijaisesti luottaa, ei meillä olisikaan mielen sairauksia tai häiriöitä lainkaan, sillä meillä ei olisi mitään mahdolliisuutta tehdä tuota arviota ulkoa päin, saatikka sitten, että voisimme mitenkään auttaa heitä... Sillä keitäs me olemme tieteen pohjalta tekemään arvioita toisten sisäisestä maailmasta ja kokemuksista ja tuntemuksista!

Maailma ei ole kiinni vain jokaisen omasta näkökulmasta tai mielipiteestä, vaikka ne totta kai vaikuttavat sen kokemiseen ja siihen, miten asiat näyttäytyvät eri ihmisille. Silti meihin kaikkiin pätee Maapallolla esim. painovoima, vaikka miten joku kokisikin toisin omassa päänsisäisessä maailmassaan.

Hairess kirjoitti...

On tuo kyllä melekosta huuhaata. Hyvä että myönsivät, että on tullut tässä vähän huijattua.

Ootko, Maria, tutustunu Valkeehen?
http://www.valkee.com/

Mielenkiinnolla odotan, milloin esim. Skepsis ottaa tuon käsittelyyn :)

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Ano:Itselleni ainoa "totuus" löytyy vain oman kroppani ja mielen kokemusten kautta. Tiedeuskovaisuus on käsittämätöntä ahdaskatseisuutta ja jopa tietyllä tapaa naiivia. Tiede on aina rampa.

Vaarallinen tapa elää maailmassa. Varsinkin sen takia, että ihmisen oma mieli on suurin huijari. Maailma on täynnä esimerkkejä siitä, miten omat kokemukset johtavat harhaan.

http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2009/01/toivoa-autismia-vastaan_2360.html

Maria kirjoitti...

Oon mä tota jonkun verran otsikoista joo seurannu :D Eka reaktio oli tietysti kaamosangsteihin taipuvaiselta "JES!", mut hei, kamoon... :P Silmien kauttahan se valo aistitaan asiaan ihan erityisesti tähän kehittyneiden solujen kautta, eikä niitä erityisiä soluja korvasta (tai aivoista) löydy. Mut olisin kyl enemmän kun valmis uskomaan taas tohonkin, jos sen teho luotettavasti kyetään tutkimuksissa osoittaamaan :D Kuka nyt ei HALUAISI kaikenlaisen hyvinvointinsa parantuvan... :P

Maria kirjoitti...

Paholaisen asianajaja, harvinaisen hyvin tilannetta kuvaava artikkeli! Suosittelen kaikkia lukemaan!

Daphnion kirjoitti...

Oi, ihan sydäntä lämmittää, kun ne vihdoinkin myönsi. Putosin tuoliltani, kun ekan kerran törmäsin tähän hömppään. Mutta olen kyllä sitä mieltä, että ei se ole tyhmä joka myy/tekee vaan se joka ostaa. :D

Nyt mietin kuumeisesti, että onkohan joku oma kaveri ollut niin hömppä, että olisi ostanut tuollaisen..

Nanna kirjoitti...

Vaikea käsittää, miten jotkut uskovat tuollaiseen hölynpölyyn :/ Muutenkin ihmisten herkkäuskoisuus hämmästyttää aina yhtä paljon, kun kuulee juttuja siitä, miten kaikki mahdolliset huuhaahoitomenetelmätkin ovat yllättävän suosittuja, vaikka niiden tehosta ei ole minkäänlaisia todisteita. Kyllähän ihmisille tulee vaikka minkälaisia tuntemuksia, kun niitä alkaa väkisin kyttäämään ja kehittelemään omasta päästä...

Piti muuten sitäkin tulla sanomaan, että tykkään hirveästi siitä, miten monipuolinen sun blogi on! Massaan hukkuvia tyyliblogeja on niin älyttömästi, ihanaa että täällä käsitellään muitakin asioita kuin pelkkiä vaatteita - ja ihanaa, ettet ainakaan blogisi perusteella shoppaile mielettömiä kasoja vaatteita joka viikko, niinkuin moni muu bloggaaja tuntuu tekevän :/

Maria kirjoitti...

Daphnion, niin, se joka huijaa ja valehtelee on huijari ja valehtelija, eikä se välttis tyhmältä onnistu. ;)

Mut siis, jossain tulee taviksella sellainen raja, johon se ymmärrys ja oma tieto loppuu, ja on pakko alkaa luottaa erilaisiin asiantuntijoihin. Sillon sit onkin tilaisuus kaikkien feikkien ujuttautua tarjoamaan omaansa ja samalla vähän nyhtämään rahaa... :S Sitä pitäs niinkun olla peruskriittiinen ja pyrkiä tarkistamaan esitettyjä väitteitä edes sillä tasolla, että mitä mieltä niistä maailmalla yleisesti ollaan ja miltä tutkimustilanne näyttää....

Nanna, kiitos paljon, hauska kuulla, että tykkäilet blogistani. :) kyl mä yritän pitää jotain järkee täs ostovimmailus, ja ihan hyvin tää on nyt pysynyt hanskassa pääosin. Tulee sit sitäkin enemmän ikkunashoppailtua. ;)

Maria kirjoitti...

Aloin miettiin... Sinänsä on kyllä niin kovin helppoa ymmärtää, miksi ihmiset haksahtavat vaikka niihiin vaihtoehtohoitoihin. Monet voivat olla epätoivoisia, jos esimerkiksi lääketiede ei ole kyennyt auttamaan heitä (vielä tai ollenkaan), tai jos kivut yltyvät sietämättömiksi (osa kivuistakin voi muuten olla psykologista, ja lisäksi mieliala voi joko voimistaa tai vaimentaa kiputiloja, tästäkin mulla on kokemusta muuten) ja meidän terveydenhuoltosysteemissä lääkärit voivat jäädä tosi etäisiksi ja hoitavat potilaita kuin liukuhihnalta, ehtimättä oikeesti muodostaa sitä ihmisten välistä yhteyttä potilaaseensa.

Siinä pelottavassa tilanteessa, kun tulevaisuudesta ei ole tietoa tai se näyttää vain umpikujaa ja tereydenhuoltojärjestelmä näyttäytyy suorastaan välinpitämättömänä sen sosiaalisen lämmön puutteessa (kun ei vaan ole aikaa sille) ja kaikessa muussakin mitä ei tavallinen ihminen ymmärrä, voikin alkaa kaikenlaiset reikimestarit ja ties mitkä näyttää tosi houkuttelevilta. Lupaukset on sitä, että heidän tarjoamansa hoidot, mitkä milloinkin, auttavat lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin vaivoihin, tai ainakin vievät kivut pois näillä taianomaisilla metodeilla. Sehän on hirveen hieno juttu, jos se vaan toimisi! Siinä ehtii myös jutustella ja tarjota olkapäätä maksavalle asiakkaalle, mikä jo itsessään voi saada tuntemaan olon paremmaksi. Tiedättekö sen tunteen, kun maailma tuntuu vähemmän kurjalta paikalta, kun saa vuodattaa, vaikka ihan tuntemattomallekiin, ja tämä tuntematon osoittaa myötätuntoa sinua kohtaan? Sehän on jo itsessään hirveen lämmittävä fiilis, ihana kokemus.

Ja kun se halu uskoa ja halu saada parempi elämä ja parempi olo kaiken tuskan keskellä on kova, ja "terapeutti" vakuuttaa yhtä kovaa haluaan parantaa kaikki ongelmat, niin humps kun tapahtuukin samantyylinen ilmiö kuin rukoilusta tapahtuvissa ihmeparantumisissa: oireet ja kivut katoavat, ainakin vähäksi aikaa. Kivut voivat jopa pysyäkin poissa. Mutta tämä ei tapahdu sen takia, että hoito olisi tepsinyt, vaan ihan niistä muista syistä. Psykologisista. Jos itseään voi huijata tuntemaan kutinaa tai kipua haluamassaan paikassa, itseltään voi huijata myös sen tunteen ainakin hetkellisesti myös pois. Kuitenkaan jotain syöpää ei paranneta kristalleilla, tislatulla vedellä, magneeteilla tai rukouksilla, joten ennenpitkää ihminen joko palaa "terapeuttinsa" luo saamaan uuden satsin lievitystä, tai sitten lopulta joutuu sairaalaan tai pahimmassa tapauksessa kuolee.

Tätä epätoivoa, näitä toiveita paremmasta olosta ja kivusta pääsemisestä, sairauden helpottamisesta nämä puoskarit käyttävät hyväkseen ihan armotta. Rahat pois ihmisiltä, jotka luottavat heihin ja laittavat toivonsa näihin, eikä vastineeksi saa muuta tehokasta kuin ehkä sen juttutuokion toisen ihmisen kanssa, joka kuuntelee. Miksi ei kaupata vain sitä? Miksi pitää valehdella ja huijata ja tehdä katteettomia lupauksia ihmisille, jotka ovat tilanteessa, jossa ovat valmiita epätoivossaan kokeilemaan melkein mitä vain? Ei tällaisten ihmisten hyvää uskoa vaan SAA käyttää hyväkseen! Se on julmaa, se on moraalitonta, se on selkärangatonta, se on hyväksikäyttöä, se on, se on... väärin!

Argh, aina vaan alkaa sauhu nousta, kun tätä alkaa näin kelaileen. :/ Onhan sitä vikaa joo ihmisissäkin, jotka näitä käyttää, jotkut esim. kuvittelee lääketieteen olevan yksi suuri huijaus (mut kuka niille niin valehteli ja kuka siitä valheesta hyötyi?) tai sitten on paljon lievempiä käsityksiä siitä miten tehokkaita kaikenlaiset luontaishoidot ja vaihtoehtoterapiiat ovat... Voi esim. olla käsitys siitä, että luonto parantaa ihmisen parhaiten (ja jotenkin lääketiede ei liity tässä kuviossa luontoon, krhm-looginen-virhe-krhm) ja siksi joku maasta nostettu kasvi tai tislattu vesi on mahdollisesti tehokkaampaa (tai ainakin rinnalla käyttämisen arvoista) kuin vuosia kehitellyt ja tutkitut lääkkeet... Ainahan totta kai jotain tällaisia uskomuksia tai asenteita voi olla, jotka altistavat entisestään tulla puoskareiden hyväksikäyttämiksi... Mut ei se tee siitä valehtelusta vähemmän väärää...

Anonyymi kirjoitti...

http://areena.yle.fi/video/1587154 Oletko nähnyt? Tuossa 16 minuutin kohdalla ihan hauska parodia Ylen keskusteluista. ;)

Maria kirjoitti...

Anonyymi, ei ole tullut katsottua, kiitos vinkistä! ;)

Ja vielä tuolle toiselle anonyymille, joka eilen höpisi jotain et mitä välii joillain tiedemiesten laskelmilla, niin minä väitän, että siinä kohtaa kun tulee joku normiflunssaa pahempi kremppa, virtsatientulehdus, hampaaseen reikä, sattuu onnettomuus, jossa verta kaikkoaa ja luita murtuu, iskee bakteeri tai tulee vaikka omien lasten terveyden kanssa ongelmia tai se kuuluisa syöpä, niin silloin kyllä ollaan aika pirun kiitollisia niistä tiedemiesten laskelmista, tai ainakin sietäisi kyllä olla. Ei tulehtuneen hampaan kanssa kukaan mene ties mille luontaisparantajalle tai shamaanille, ei edes lööperimaakari itse, vaan terveyskeskukseen asianmukaisen koulutuksen saanelle hammaslääkärille! Ja hammaslääkäri korjaa hampaan kaikkien tieteen hyväksi havaitsemien metodien avulla - pohjanaan tiedemiesten laskelmat.

Onhan näitä tosin joka lähtöön erilaisia pipipäitä, jotka suunnilleen kieltävät nykyisten syöpähoitojenkin tehon valheena ja suurena salaliittona, itse henkilökohtaisesti odotan milloin joku viimeinkin todistaisi suuret puheensa ja näyttäisi meille jonkun muun kuin tieteellisen metodin tuloksena syntyneen, toimivan keinon näiden sairauksien parantamiseen. Olisin kyllä ihan sataprosenttisesti sellaisen takana, minähän haluan ihmisten parantuvan ja voivan hyvin, sentään omakin lehmä siinä ojassa! Jokainen kun voi sairastua ihan milloin vain.

Puhumattakaan siitä, miten se edessä hyrräävä tietsikka tai alla suriseva auto hyvinkin toimii nimenomaan tiedemiesten laskelmien perusteella, eikä esimerkiksi ajatuksenvoimalla tai pyhällä hengellä. Tahi kauniilla ja inhimillisillä kokemuksilla.

Jos veisimme nykyistä teknologiaa parituhatta vuotta taakse päin silloisille ihmisille ihmeteltävksi, meitä palvottaisiin siellä jumalina. Ajatelkaa mitä jo taskulampun esitteleminen tekisi, puhumattakaan ihmisen taivaalle linnun tavoin vievistä koneista tai laatikoista, joissa on ihmisiä, mutta ei kuitenkaan ole ihmisiä! Nykyään kuitenkin kaikki ymmärtävät, ettei vaikkapa televisio vaadi tippaakaan uskoa toimiakseen, tai ettei siinä ole mitään muuta kuin luonto työssään, kaikessa ihmeelliyydessään ja jalat alta pyyhkäisevässä hämmästyttävyydessään.

Tiede nyt vaan toimii. Tärkein syy sille, miksi se koskettaa jokaista elämänaluettamme ja on ylipäätään niin kovassa huudossa. -.-

Lulu Pigeon kirjoitti...

Suhtaudun todella epäilevästi kaikkiin vaihtoehtohoitoihin. Kun kaverini osti rannekkeen, toistin tasapainotestin toisinpäin (ensin rannekkeen kanssa, sitten ilman), sen jälkeen leikattiin ranneke auki ja katsottiin mitä se on syönyt.

Kaikkiin hoitomuotoihin en suhtaudu ihan yhtä jyrkästi. Olen itse saanut viimeisenä keinona apua akupunktiosta migreenin ehkäisyyn. Lääkehoito ei käynyt, koska verenpaine laski vaarallisen alas. Yhdellä akupunktio-käynnillä lamauttava ja vuorokauden oksenteluihin johtanut päänsärky on pysynyt vuoden poissa. Voi hyvin olla ihan vaan lume-efekti, mutta kelpaa mulle.

Vaikka mulla on vahva luotto länsimaiseen lääketeollisuuteen, joissain tapauksissa voisi olla hyvä epäillä ja kyseenalaistaa tutkimustuloksia: http://www.image.fi/artikkelit/iso-ei

LuluP kirjoitti...

Toinen artikkeli samasta aiheesta:
http://www.guardian.co.uk/science/2010/dec/22/placebo-effect-patients-sham-drug

Maria kirjoitti...

Toki, akupunktiohan kiinnostaa tieteessä ja sitä tutkitaan kovasti. Ja totta ihmeessä myös tieteeseen ja lääketieteeseen itseensäkin pitää suhtautua suurella ja hartaalla kriittisyydellä, eihän muuten mitään kehitystäkään voi tapahtua.

Olen myös lukenut tuosta samaisesta aiheesta. Suomessa resurssit hoitaa mielenterveydenongelmia ja erityisesti tuota masennusta ovat aivan hävettävän pienet, joten lääkitystä tyrkytetään, kuten tuossa Imagen artikkelissa kuvataan tätä tilannetta. Hyvin vakava ja huolestuttava ongelma, jossa valtiotasolta pitäisi nyt äkkiä alkaa laittaa sitä rahaa noihin resursseihin, jotta voidaan hoitaa ihmisiä ja heidän ongelmiaan muutoin kuin ihan suoraan huijaamalla heitä. Jos jo kokemus siitä, että saa jotain hoitoa riittää käynnistämään parantumisen, ei nykytila vaan voi olla se ainoa mahdollinen ratkaisu.

Maria kirjoitti...

Tuossa Imagen artikkelissa muuten oli erityisen kiinnostava tämä kohta:

"Amerikkalaisessa Johns Hopkins -yliopiston sairaalassa tehtiin vuonna 1965 mielenkiintoinen kokeilu. Viidelletoista psykiatrisessa avohoidossa olevalle potilaalle ehdotettiin: haluatko kokeilla hoidoksesi pelkkää plaseboa?

Potilaille kerrottiin, ettei pillereissä ole mitään vaikuttavia aineita mutta että usein tutkimuksissa silti näkyi, miten sellaisestakin saattoi olla ihmiselle apua. Neljätoista potilasta suostui kokeiluun. Tutkijat seurasivat, että nämä kaikki myös söivät lumelääketablettejaan.

Tutkimuksen päättyessä selvisi, että kaikki neljätoista tunsivat olonsa paremmaksi."


Ja kuten sen jälkeen todetaan, lumeilmiön valjastamista hoitomuodoksi on aika vähän tutkittu. Sitä kyllä odotan mielenkiinnolla, milloin sitä sitten aletaan kunnolla tutkia!

Ihmisen mieli on ihmeellinen ja hurjan kiehtova asia. Se pystyy aivan käsittämättömiin juttuihin ja on uskomattoman joustava. Miten näitä asioita saadaan valjastettua ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen, se toivottavasti ratkeaa vielä tulevaisuudessa. ^^

Maria kirjoitti...

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/harmquack.html

"How Quackery Harms Cancer Patients,
William T. Jarvis, Ph.D.

There is an old saying: "The highwayman demands 'your money OR your life,' but quacks demand 'your money AND your life!'" This statement is particularly true when it comes to dubious cancer treatment. The harm done by quackery may be categorized as economic, direct, indirect, psychological and societal.


Kannattaa lukaista.

Sara kirjoitti...

Tästä tuli muuten mieleen, että oletko lukenut tätä http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2011/01/07/lehti-coca-colan-vitamiinivesi-on-lahinna-sokerivetta/2011246/135 Taloussanomien artikkelia tuosta juuri Suomeen rantautuneesta Vitaminwaterista? Siinäkin valmistajan asianajajat itse sanovat, että "kukaan järkevä ihminen ei voi erehtyä luulemaan vitamiinivettä terveysjuomaksi". Hah.

Aija kirjoitti...

mun koiralla on epilepsia, ja kohtaukset vähentyi puoleen kun pantaan laitettiin magneetti. mulla ei ole aavistustakaan siitä miten se vaikuttaa ja onko se juuri se magneetti joka siinä auttaa (lääkkeitä on syöny koko ajan kuitenkin), mutta ei itse asiassa edes kiinnosta kunhan hauvalla vaan on parempi olla :-)

tuohon rannekkeeseen taas en ole uskonut hetkeäkään, ihan älytön juttu! hahha :'-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...