28.1.2011

Heijastuspinta jälleen Cision Top-10:ssä!

the flap of my wings 12

Heijastuspinta on jo toistamiseen Cisionin muotiblogien tammikuun Top-10 -listalla! Kahdeksannesta sijasta pidetään tiukasti kiinni. ;) Edellisen kerran listaus julkistettiin elokuussa.

Top 10 -muotiblogit Suomessa tammikuussa 2011 (Lähde: Cision Finland)

1. OutsaPop Trashion http://www.outsapop.com/
2. Helmi otsalla http://helmiotsalla.blogspot.com/
3. Rosa-Fiona Bettina http://pixieyou.blogspot.com/
4. No fashion victims! http://nofashionvictims.indiedays.com/
5. are you feeling fashionable? http://nadjastrange.blogspot.com/
6. Fashion Flux http://fashionflux.indiedays.com/
7. Colour me! http://colourme.indiedays.com/
- -> 8. Heijastuspinta http://www.heijastuspinta.fi/
9. Pupulandia http://pupulandia.indiedays.com/
10. MouMou http://moumou.indiedays.com/

"Blogin asemaan vaikuttavat lukijoiden määrä ja blogiin tehtyjen viittausten todennäköisyys muualla verkossa (esimerkiksi hakukoneiden hakutuloksissa). Cisionin menetelmässä käytetään algoritmia, joka peilaa kahta keskeistä mittaria websivustojen suosiota vertailtaessa: linkityksiä ja uniikkeja kävijöitä (kk). Muuttujia painotetaan siten, että saadaan tasapaino kävijäliikenteen ja blogin tulevan aseman vaikutuksen välillä. Eli arvioimme jokaisen vertailussa mukana olevan blogin sen hetkisen suosion ja todennäköisen suosion tulevaisuudessa (hakukonenäkyvyys). Lisäksi Top 50 -blogin osalta arvioidaan muita muuttujia, joista tärkeimmät ovat päivitystiheys sekä päivitysten lukumäärä."

Huimaa olla edelleen mukana listauksessa! Kiitos jälleen tässä kohtaa teille, ihanat lukijat, niin uudet kuiin vanhatkin! :) Huippua myös nähdä tuolla listalla useampiakin omia suosikkiblogejaan. ^^

12 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Pidän Heijastuspinnasta, mutta sanoisin että "muotiblogilistaus", josta puuttuvat Suomen ainoat oikeasti muotiin keskittyvät blogit, ei kyllä ole kovin uskottava.

Listalla on mm. tyyli-, tuunaus- ja lifestyleblogeja, ja sitten tämä kantaaottavampi Heijastuspinta, mutta muotiblogit loistavat poissaolollaan. Miksei listausta voitu nimetä jotenkin paremmin?

Terv. Suomen takapajuisuudesta ärsyyntynyt muodin ammattilainen (joka lukee Heijastuspintaa usein, ja onnittelee hyvästä menestyksestä, vaikka listan otsikko nyt on mitä on).

Maria kirjoitti...

Kiitos! ^^ Anna toki palautetta myös Cisionille, niin voivat, kuten haluavat sanojensa mukaan, kehittää tuota tilastointiaan.

Anonyymi kirjoitti...

eka anonyymi, ois kiva tietää mitä ne oikeat muotiblogi sitten on?

Anonyymi kirjoitti...

Eka anonyymi täällä. Maria, joo lähetän niille varmaan meiliä asiasta - kiitos ideasta!

Toka anonyymi, en halunnut täällä sen kummemmin paneutua aiheeseen, koska kontekstin huomioiden se näyttäisi liian helposti Heijastuspinnan kritisoimiselta. Mutta kun nyt kysyit, niin mm. Youfeelinit ja Claudia Cifu raportoivat muotimaailman tapahtumista (kansainvälisesti, Suomen tapahtumat tässä skenessä kun ovat kuitenkin enemmän viihteeseen ja lifestyleen kuin muotiin painottuneita) ja blogeihin koottu aineisto on valittu muotiorientoituneella ja persoonallisella toimituksellisella otteella. Siis näiden blogien pitäjällä on jonkinlainen "oma tyyli", joka näkyy myös blogien kuvamateriaalista. Tyyliblogistit puolestaan lähinnä jäljittelevät jo olemassaolevia tyylejä ja soveltavat niitä itselleen sopiviksi. Tässä ei siis sinänsä mielestäni ole mitään vikaa, vaan minustakin on joskus hauska käydä katselemassa ja lukemassa siitä, miten joku pukeutuu ja millä periaatteilla hän vaatteitaan valikoi, mutta näiden kutsuminen muotiblogeiksi on kuitenkin mielestäni harhaanjohtavaa.

Vilkaisin listan blogeja vielä hieman tarkemmin, ja Fashion Flux oli sitten viime näkemän siirtynyt hieman enemmän muotiblogimaiseen suuntaan. Hyvä juttu, toivottavasti kehitys jatkuu. Ja toisaalta: toivottavasti nämä muutkin mielenkiintoiset blogien lajit säilyvät elinvoimaisina - etenkin Heijastuspinnan toivon pysyvän juuri tällaisena kuin se on. :)

Maria kirjoitti...

Sitä mä epäilen, etteivätkö myös "oikeat" muotibloggaajat jäljittelisi. ;) Kaikki jäljittelevät jotain, jopa sen huippumuodin luojat. Eri asia miten se tuodaan esille tai tuodaanko, tai mitä ne jäljittelyn kohteet keilläkin ovat.

YouFeelinIt on ainakin silloin, kun minä sitä olen ahkerammin seuraillut, koostunut aika pitkälti kuvista, olivat ne sitten lehdistä, catwalkeilta tai mistä vain (Cifun blogista en tiedä mitään, joten en sano siitä mitään :P). Rakastan kuvia ja Readerissani on paljon tällaisia blogeja, mutta en toisaalta osaa ihan älyttömän... mmm, mitä ihmeen sanaa nyt tässä voisi käyttää... "vaativaksi" (?!) mieltää omaan makuun ja ajan henkeen kolahtavien kuvien copypasteilua. :P Minäkään en puolestani halua mitenkään väheksyä kyseistä blogia tai tällaista tapaa blogata, sillä kuten sanoin, seurailen sitä ja muita samantyylisiä itsekin, ja rakastan ja arvostan kyllä kuvia, jotka ovat kauniita tai saavat ajattelemaan. :) Minusta vain on jännää, jos tällainen on se oikea muotiblogi (eikä vaikka muotikuvablogi :D), mutta noh, mikäs siinä. En sinänsä vastusta Cisionin listauksen otsikon muuttamistakaan. :D

Jonna kirjoitti...

Onnea ansaitusta sijoituksesta! 8)

Maria kirjoitti...

Kiitos ^^

Anonyymi kirjoitti...

Maria,

EIhän kyse ole vaativuudesta, vaan siitä, onko blogissa lähinnä "muoti" -nimiseen aiheeseen luokiteltavaa sisältöä vai lähinnä jotain muuta sisältöä. Ellei sitten muodin tuottamisen ajatella olevan lähtökohtaisesti vaativampaa kuin kaikki muu. Mutta ei kai nyt näin kukaan ajattele?

Minulle mainitsemani blogistit ovat eräänlaisia muodin tiskijukkia; henkilöitä jotka valitsevat juttuaiheensa ja kuvansa tavalla, josta muodostuu näkemyksellisesti editoitu kokonaisuus - samalla tavalla arvokas kuin dj:n selektio. Tavallaan se on "vain" kopioimista, mutta toisaalta ei kuitenkaan. Voidaan sanoa, että kuka tahansa osaa liittää joukon netistä bongattuja kuvia peräjälkeen, mutta silti suurin osa näin tekevistä "muoti"blogisteista ei onnistu luomaan kuvista arvokasta kokonaisuutta. Siis ei ainakaan muodin ammattilaisen näkökulmasta arvokasta - muita arvoja toki useilla blogeilla on, kuten jo kuvailin aiemmin.

Muoti on toki sananakin sellainen, jolla voidaan tarkoittaa (ja tarkoitetaan) lähes mitä tahansa, mutta ammattilaisena suhtaudun asiaan hieman ryppyotsaisemmin kuin kenties moni muu.

Otetaanpa analogia vaikkapa politiikasta, joka puolestaan lienee itsellesi lähellä sydäntä. Jos tehtäisiin listaus otsikolla "Poliittiset blogit", mutta listalla ei mainittaisi mm. Soininvaaraa vaan lähinnä sellaisia blogeja, jotka keskittyvät poliitikkojen yksityiselämän ja henk. koht. ominaisuuksien viihteelliseen arvioimiseen, niin kai sinuakin hieman ärsyttäisi? Siis onhan ihan ok, että tällaistakin sisältöä tarjotaan, jos ihmiset haluavat sitä elämäänsä, mutta miksi kutsua "poliittiseksi blogiksi" jotakin, joka asiallisesti ottaen vain sivuaa poliitiikan tuntijoiden näkökulmasta kiinnostavia sisältöjä?

Jäljittelystä vielä: totta kai kaikki muodin ammattilaisetkin osittain jäljittelevät, mutta olennaista onkin lopputulos; onko suunnilleen vastaavaa nähty jo aiemmin vai ei. Jos on, tiukan määritelmän mukaan se ei ole muotia. Jos katsotaan vaikkapa paljon blogeissa puhuttanutta Pradan uusinta mallistoa, siinä voidaan nähdä paljon selviä vaikutteita (mm. sailor-teema, 40-luku), mutta kokonaisuus ei kuitenkaan ole kopioitu mistään, eikä vastaavaa ole koskaan ennen nähty, vaan siinä näkyy suunnittelijan oma voimakas näkemys. Samalla tavalla oma näkemys näkyy myös esim. hyvän muotilehden linjassa, joka on erilainen kuin Pradan malliston fiilis, vaikka lehteen kuvattaisiin niitä samoja vaatteita. Kun taas ei-niin-muotiuskottava naistenlehti puolestaan lähinnä kopioi ja arkipäiväistää mainitun muotilehden itselleen luomaa fiiistä/linjaa, ja hyvä niin, koska juuri sitä lukijat toivovat.

Täytyy siis edelleen painottaa, että kopioimisessa ja jo tunnettujen tyylien soveltamisessa ei ole yhtään mitään pahaa tai paheksuttavaa, vaan siitä bloggaaminen on minusta kiinnostavaa. Paheksun ainoastaan sitä, että tällaisia blogeja nimitetään nimenomaan muotiblogeiksi (kun muita, sopivampia nimityksiäkin olisi tarjolla) ja samalla vielä jätetään huomiotta ne harvat, joille nimitys paremmin istuisi (joita siis saattaa olla muitakin kuin mainitsemani; en sentään kokopäivätyönäni seuraa blogeja).

Terv. eka anonyymi

Maria kirjoitti...

Ei toki, muistelen vain erästä toista pohdiskelua siitä mikä on "oikea" muotiblogi, ja tuolloin painotettiin sen historiallista, taiteellista ja yhteiskunnallista roolia ja tämän asiantuntemuksen heijastelua blogissa. Se varmasti vaikuttaa minulla taustalla tässä. :P Tuolloinkin taustalla oli hieman ryppyotsaisempi suhtautuminen muotiin, ja ajattelin, että muotiblogin on oltava jotain erityislaatuista, jos kerran on niin kova tarve tehdä ero tavallisten tallaajien "vain" tyyliblogeihin. :P

Minulle sinänsä se on yksi ja sama, määrittelykysymykset ovat aina määrittelykysymyksiä. Olen itsekin mieltänyt joskus oman blogini muotiblogiksi, koska olen ymmärtänyt muodin aika laajasti ja ollut siitä itse kiinnostunut. :P

Mutta kuten sanoin, en vastusta listauksen otsikon muuttamista, mutta toisaalta en torppaa blogilistauksia siksi, ettei siellä ole joitakin blogeja, jotka sinne minun mielestäni kuuluisivat. Ehkä ne ovatkin siellä vertailussa mukana, mutta eivät vain pärjää tuossa vertailussa niillä kriteereillä, jotka on määritelty. Kenties lukijakunnan enemmistö, ehkä itse amatööreinä, ei vaan tunnista niitä ansioita, joita ammattilaiset tunnistavat ja hehkuttavat.

Maria kirjoitti...

Mutta toisaalta, muotiblogi on sanana levinnyt aika laajalle, ja sitä käytetään, kuten huomataan, myös vähän virallisemmissa yhteyksissä. Sillä ymmärretään tavisten kesken varmaan suunnilleen samaa, mitä ammattilaiset sitten kutsuisivat tyyliblogiksi. Tuolla listauksen nimityksellä arvatenkin viitataan tähän samaan käsitykseen.

Tässä mielessä tällainen sanoista vääntäminen tuntuu vähän hassulta, se on vähän niinkuin joku rasismin laajentaminen etnisestä syrjinnästä myös ikäsyrjintään ja homosyrjintään: asiaan perehtyneistä tällainen sanojen väärinkäyttö on ärsyttävää ja jopa typerää (minä!), mutta toisaalta minkä sille nyt mahtaa, kun se on käyttöön jo niin tehokkaasti iskostunut. :P (Jopa sanojen merkityskin voi muuttua tällä tavoin käytössä.) Siitä voi aina kommentoida ihmisille ja selittää asian heille, mutta muuttaako se asioita, se on vähän niin ja näin. :P Ehkä jos tarpeeksi monet tekisivät näin... Itsehän olen pitänyt lukiossa aiheesta "Mitä rasismi sanana tarkoittaa" jopa esitelmän. xD

Maria kirjoitti...

(Tarkentaakseni vielä tuota ekaa viestiäni, puhuttiin siis paljon tuon muodin asiantuntemuksen heijastelusta analysoimalla sitä. Mutta ehkä voisi ajatella, että jokainen asiantuntija välittää asiantuntemustaan tekemisiinsä joka tapauksessa koko ajan, eikä toteutustavalla oikeastaan ole väliä, vaan sillä kuka tekee.)

Nojoo, jänniä juttujahan nämä pohdiskella. ^^

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä pointteja sinulla tuossa, Maria, ja olen aivan samaa mieltä noista.

Itse näen arvokkaana sen, että asioita pyritään nimittämään mahdollisimman universaalin yhteismitallisesti, mutta varmaan suuri osa ihmisistä suhtautuu tällaisiin vähemmän intohimoisesti. Olen kuitenkin kokenut kantapään kautta sen, mitä on opiskella "muoti"alaa maassa, jossa tämä sana merkitsee lähinnä kaikkea muuta kuin "oikeaa" kansainvälistä muotia. Ehdin näet opiskella useampia vuosia ennen kuin ensimmäistä kertaa edes tajusin, että tällainen ei-vastaavuus ylipäänsä on olemassa. Se oli aika hurja kokemus.. Vuosien hyvin sujuneet opinnot ikään kuin nollautuivat, ja lisäksi havaitsin että silloisessa oppilaitoksessani ei edes opetettu sitä, mitä olin kuvitellut meneväni opiskelemaan!

Ei tämä mikään nyyhkytarina ole kuitenkaan, sillä tuon tajuttuani olen pyrkinyt muuttamaan suuntaani ja onnistunutkin ihan hyvin. On silti selvää, että jos meillä käytetty terminologia olisi osuvampaa ja kuvaavampaa, minulla ei olisi mennyt useampia vuosia asian ymmärtämiseen ja ns. "väärien" asioiden opiskeluun.

Toisaalta, näinhän se kehitys kehittyy, ja niin kauan kuin kehittymisen varaa on, terminologiakaan ei voi olla täysin täsmällistä. Vaikka tuo muoti-sanan hieman asiatonkin viljely minua häiritseekin, asian toinen puoli lienee se, että nykyisin tästä aiheesta ollaan sentään jollakin tavoin kiinnostuneita (vaikka sen määritelmä onkin vielä epätarkka). Mikä ei voi olla ihan huono juttu.

Ja koska arvostan pukeutumis-, tyyli- ja shoppailublogien pitäjiä, en haluaisi ryhtyä määräilemään mitä sanoja he saavat tai eivät saa käyttää - en edes vaikka voisin niin tehdä (mitä en tietenkään voi). Cisionin tapauksessa kuitenkin toivoisi hieman tarkempaa määrittelyä, koska heidän toimialallaan on myös jonkinlainen määritelmien virallistajan tehtävä.

Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta, ja jatka ihmeessä blogiasi samaan malliin kuin tähänkin asti - minusta on hauskaa tutustua mm. päivän asuvalintoihisi, etenkin kun pidän sinua muutenkin kiinnostavana henkilönä!

Terv. eka anonyymi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...