10.1.2011

Blood Milk ja universumin ihmeellisyys

Image and video hosting by TinyPic

Ajattelin esitellä teille erään ihanaakin ihanamman Etsy-kaupan, jota olen jo ties kuinka kauan selaillut ja ihastellut.

Blood Milkin iskulauseena on "Supernatural jewels for surrealist darlings", ja korut henkivätkin mystiikkaa ja vanhoja taruja. Groteski yhdistyy kauniiseen. Jokaisella korulla on oma, tunnetuista legendoista tai uskomuksista kumpuava tarinansa. Käsintehtyjen korujen takana on tekijänsä pyrkimys ilmaista jotain lapsuudestaan kumpuavista, synkimmistä visioistaan ja luoda yhteyksiä näennäisesti satunnaisten ideoiden tai esineiden välillä. Suora sitaatti: "- - Kuin tähtimuodostelmat."

Image and video hosting by TinyPic

Kun tarkastelee tähtimuodostelmia, voi huomata, että muodostelmathan ovat oikeastaan ihmisten mielen tuotosta, ja mikä näyttäytyy meille maapallollisesta näkökulmastamme muodostelmana, karhuna, vaakana tai jonkinlaisena kauhana, onkin todellisuudessa toisistaan myös syvyyssuunnassa todella kaukaisten aurinkojen joukko. Näillä auringoilla ei ole mitään varsinaista yhteyttä toisiinsa, nehän vain kelluvat avaruudessa missä mikin, ja jos katselisimme samaa kohtaa taivaasta jostakin toisesta avaruudenkolkasta, emme näkisi ollenkaan samaa kuviota samojen tähtien muodostamana.

Image and video hosting by TinyPic

Kuitenkin me näemmä niissä täältä käsin kuvioita. Näiden aurinkojen, tähtien, yhteinen tekijä on meidän silmiimme havaitsemana vain niiden keskenään suunnilleen yhtä kirkkaat olemukset taivaalla, ja tämä saa meidät yhdistämään ne toisiinsa (ja ignoraamaan niiden väleissä ja ympärillä olevat, paljaalle silmälle paljon himmeämmät tähdet). Aivan kuin taivas olisi kaksiulotteinen kangas, joka on roiskeiden peittämä, vaikka oikeasti se on kolmiulotteinen, eivätkä "roiskeet" ole samassa tasossa. Tämä opettaa meille, että tulkintamme havainnoistamme riippuvat meistä itsestämme - näkökulmastamme, siitä, missä sijaitsemme suhteessa tarkasteltavaan asiaan. Toisaalta päivänvalossa emme näe tähtiä ollenkaan, mikä ei suinkaan tarkoita, että ne menisivät jonnekin pois. Tähdet eivät myöskään liiku pitkiä matkoja taivaalla yhden yön aikana, kuten voisi näköhavainnoista äkkiseltään päätellä, vaan me itse liikumme Maapallon pyöriessä! Hurjaa!

Sekin on jo ihmeellistä, että me yhdistämme jollain perusteella satunnaisia pisteitä kuvioiksi, ikäänkuin niiiden välillä olisi näkymättömiä viivoja, jotka teemme mielessämme näkyviksi. Samoin ajattelemme katkoviivan nimenomaan viivaksi, joka on katkottu eri kohdistaan, emmekä vain satunnaiseksi joukoksi lyhyempiä viivoja. Ihmismieli pyrkii luontaisesti ja pakottamatta hahmottamaan kuvioita ja näkemään ympärillään järjestystä ja syy-seuraussuhteita. Joskus tällainen, meissä vaikuttava taipumus johtaa myös virheellisiin tulkintoihin ympäröivästä maailmasta.

Image and video hosting by TinyPic

Universumi on täynnä ihmetystä, ja ihmismieli sitäkin enemmän. Maailmankaikkeus vetää sanattomaksi ja saa ajattelevaiseksi ihan pelkällä olemuksellaan. Ihmettelen niitä, joiden mielestä koulussa opiskeltavat aineet fysiikasta ja kemiasta biologiaan ja maantietoon ovat turhia, vaikka ne antavat tietoa juuri siitä ympäristöstä, jossa me itsekin joka ikinen päivä elämme ja aktiivisesti toimimme. Tarttee vain keittää vettä nuudeleille, yrittää tehdä lumiukkoa pakkasella tai katsoa tähtitaivaalle, niin jo löytyy opeille ja ymmärrykselle käyttöä. Ei tämä toki tarkoita sitä, että pitäisi intohimoisesti rakastaa niiden opetusta tai olla hyvä niissä. Hei, multa meni lukiossa kemia ja fysiikka heti yli hilseen. -.-

Image and video hosting by TinyPic

Blood Milkin esittelemä filosofia käsityönsä takana toi nämä aikoinaan ajatteluani mullistavasti muokanneet ajatukset taas mieleeni. Sellainen kyllä onnistuu allekirjoittaneen vakuuttumaan siitä, että "Just tää mun on pakko saada. Eikun tää sittenkin. ...Eikun tää..." Tokihan sitä haluaa omistaa kauniita esineitä, joita katsellessaan voi jotenkin yhdistää niihin tuon ajatuskulun, tuntemuksen, jonka muutama tarkoin valikoitu virke sai herätettyä (ja jotka toisaalta voivat helposti herättää ihan erilaisia ajatuksia joissakin toisissa - juuri niitä, joihin he taas puolestaan samastuvat). Brändäys siis toimii! ;) Vähemmän kyynisesti voi ajatella, että koruista tulee niiden ajatusten ruumiillistumia ja talismaaneja, jotka haluamme kukin kutsua esiin, mitä ne sitten kenellekin ovat.

Ilman muuta korut itsekin ovat järjettömän upeita hopeaan valettuine kynsineen, luineen, orgaanisine muotoineen ja tummine patinoineen. En osaa valita suosikkiani.

Image and video hosting by TinyPic

Koruntekijä Blood Milkin takana on myös kirjoittaja ja maalaaja, vilkaiskaapa Blood Milk -blogi, jossa korujen taustalla olevaa filosofiaa ja viittauksia sekä tekijän omia ajatuksia avataan hieman enemmän. Havaittavissa on mm. viehtymys siiamilaisiin kaksosiin doppelgänger-ilmiön kautta (lukaiskaapa Wikipediasta se kohta, jossa koehenkilöille on aiheutettu aika häiritseviä kokemuksia johtamalla tiettyyn osaan aivoja sähköärsytystä - aivan mieletöntä! Häiritsevää!), mietintöjä itsensä löytämisen mahdollisuudesta tai mahdottomuudesta, sekä kaipuuta menetettyä läheistä kohtaan ja pohdintaa eriskummallisuudesta, jonka piti kuulemma kadota iän myötä. Kiehtovaa itseilmaisua. Suosittelen.

Kuvat:
Blood Milk

7 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

mielenkiintoista! ihanaa kun sä jaksat filosofoida :)
mikä kamera ja obiska sulla on? onko jotain lisävarusteita?

MothMouth kirjoitti...

Blood Milk on yksi ehdottomista Etsy-suosikeistani, harmi vain ettei opiskelijabudjetti oikein veny noihin herkkuihin! Varsinkin nuo pöllöjen kallokorut ja claw ringit houkuttavat ihan kamalan paljon :)

Maria kirjoitti...

Hehe, hauskaa, jos jotain kiinnosti. :)

Mulla on runkona 350D ja Sigman 24-70mm f/2.8 obiskana, sillä oon nyt kuvaillut enimmäkseen. Salamana on Nissinin halvin olemassaoleva ja asukuviin jalusta + kaukolaukaisin on kans olemassa. Vastavalosuoja ja kameralaukku löytyy myös. ;D

Jos ei meinaa suuria printtejä tehdä tai kuvata sysipimeässä, ni kannattaa satsata siihen putkeen, rungoksi kyllä riittää about kaikki nykyiset ja vähän vanhemmatkin Canonin ja Nikonin halvimmat kuluttajamallit (muista merkeistä mulla eii ole tietoa). :P Ja oon siis ite esim. kuvannut koko blogihistoriani ajan samalla kamerarungolla, vaan putki on vaihdellut. :>

Maria kirjoitti...

MothMouth, joo, vähän itkee sydän verta kun katsoo joitakin ihanuuksia, ja sitten katsoo hintaa... :P Nooh, ainakin siitä voi sitten vinkata, jos joku yrittää vaikka ihan sattumoisin keksiä lahjaa johonkin merkkipäivään... ;)

SUPERVAIN kirjoitti...

jooo mäkin oon tän ihanuuden joskus blogissa esitellyt <3 ovat niiiiin hienoja!

Horros kirjoitti...

Upeita nuo ja hieno teksti, avaruutta pohdin useasti itsekin. Aion tässä jonakin päivänä tehdä tilauksen Fashionologylle, blogistasi löysin nekin luut ensi kertaa ja inspiroiduin saman tien. Vaikka yleisesti ottaen tykkään vähemmän graafisista ja urbaaneista vaatteista, seuraan kuitenkin blogiasi mielelläni kun ainakin jotain samoja mielenkiinnonkohteita on - tiede, "orgaaninen synkeys" ja tummanpuhuva tyyli. Kiitos tästä!

Maria kirjoitti...

Kiitos paljon, hauskaa, että löytyy jotain yhteistä, ja hienoa, että inspaannuit :) Se on aina mieltä lämmittävää kuulla. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...