25.12.2010

You don't know Jack

You don't know Jack. Katsokaa tämä elokuva. Se on loistava. Aivan loistava.


Kyseessä on siis Al Pacinon tähdittämä, kahden Emmy-palkinnon voittanut, elämäkerrallinen elokuva Jack Kevorkianista, lääkäristä, joka auttoi lukuisia kuolemansairaita ihmisiä tekemään itsemurhan. Se on aivan... pysäyttävän upea, inspiroiva, inhimillinen, koskettava kertomus. You don't know Jack asettaa aktiivisen eutanasian ja ihmisen oikeuden päättää omasta kehostaan ja kuolemastaan kyseenalaistamattomaksi perusoikeudeksi, enkä voisi olla enempää samaa mieltä. Muissa rooleissa nähdään Susan Sarandon, John Goodman ja Danny Huston.

Pacino on loistava (kuten hän tapaa olla) Kevorkianin luonneroolissa ja näyttää meille tämän temperamentin, omistautumisen ja itseluottamuksen. Sosiaalitaidottomuuden. Taiteellisuuden. Itsekkyyden. Myötätunnon. Periaatteellisuuden. Itse asiassa Pacino on niin hyvä, että elokuvaa katsellessa unohtaa katselevansa Pacinoa - mielestäni yksi hyvän näyttelytyön merkki. Yhden hahmon näyttelijät voivat olla loistavia omassa roolissaan, mutta toisaalta myös aika tylsiä useamman elokuvan tehtyään.

Kevorkian sanoo elokuvassa: "When a law is deemed immoral by you, you must disobey it. You must disobey it." Leffa todellakin tarjoaa dilemmoja pähkättäväksi, olkoonkin, että kysymykset ovat sinänsä jo todella vanhoja. Silti ne ovat yhä vain ajankohtaisia.

Niin, ja itsehän olen samaa mieltä - lait ovat ihmisen kulloisenakin ajanjaksona kirjaamia sopimuksia, ne voivat olla moraalisia tai moraalittomia. Vähän kuten natsien hallitsemassa Saksassa, johon muuten elokuvassa myös pariin otteeseen viitataan. (Natsikorteilla voi joskus olla pointtinsa ja joskus olla olematta.) Ei pidä palvoa lakeja, vaan moraalisia periaatteita ja ideaaleja. Itse hoen perusoikeuksia nimenomaan tältä pohjalta. Toki ensisijaisesti huonoja lakeja tulee pyrkiä muuttamaan lainsäädännön kautta, mutta tapauksesta riippuen hyväksyn kyllä kansalaistottelemattomuuden tai kuten Kevorkianin tapauksessa, aktiivisen lain rikkomisen.

EDIT:
Vaihtoehtonahan oli yleisesti käytössä ollut tapa kuolemaa halunneiden kodalla lopettaa hoito ja ruokinta, antaa ihmisen nääntyä ja kitua hitaasti kuoliaaksi. Kevorkian näki tämän ehdottoman vääränä ja sietämättömänä tilanteena, samoin monet niistä, jotka hakeutuivat hänen "asiakkaikseen". Ja miettikää - tilanne ei ole monessakaan paikassa muuttunut tästä mihinkään!

Vielä itse elokuvasta. "You don't know Jack" korostaa sitä, miten eutanasiaa vastustavat eivät oikeastaan tiedä mitä vastustavat, elokuva kuin argumentoi, että he eivät ole nähneet sitä kärsimystä ja päättäväisyyttä kuolemaa toivovien pynnöissä (EDIT: Vaikkakin elokuvassa suoraan viitataan lähinnä uskonnollisiin perusteihin). Kerrankin Kevorkianin toimia estämään ryntäävien poliisien potilaalle sanottu "We came to save your life" alleviivaa sitä käsittämättömyyttä, että jollain muulla kuin itsellä olisi oikeus päättää omasta kuolemastaan, että joku muu (kuin itse tai lääkäri) tietäisi paremmin. Eutanasiavastustajien mielenosoituksessa pyörätuolissa istuvan miehen "Please don't kill me" -kyltti puolestaan tekee vastustajista entistä absurdimpia. Surullista on se, että tämä debatti on totisinta totta.

Suositellaan tätä elokuvaa erittäin lämpimästi.

Kiinnostava on myös tämä Fox Newsin haastattelu oikeasta Kevorkianista, jossa häneltä mm. tiedustellaan, mitä hän itse piti elokuvasta.

1 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ohhoh.. Haastattelija jaksoi puoleen väliin asti olla asiallinen!
Aika hyvin Foxilta..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...