23.12.2010

Ykkösestä kymppiin

Päätinpä tehdä tämän blogeissa kiertäneen kyselyn, jonka nappasin lopulta Sallalta. Muutkin saavat tehdä halutessaan! Eikä sen tarvitse olla tällaista vuodatusta kuin mulla... :D

KYMMENEN ASIAA, JOITA VIHAAT YLI KAIKEN:

1. Maksalaatikko. Hyh :(

2. Kaksinaismoralismi ja omien so-called-periaatteiden soveltaminen vain niihin asioihin tai ihmisiin, joihin kullonkin huvittaa tai tuntuu hyvältä. Vrt. ihmisoikeuksien puolustaminen, vaikka samalla onkin valmis julistamaan vainoa, kidutusta ja kuolemaa pedofiileille. Tai julistautuminen tasa-arvon kannattajaksi, mutta silti närkästyy perin pohjin homojen tanssimisesta linnanjuhlissa.

3. Edelliseen liittyen, sinänsä inhmillinen taipumus sisäiseen ristiriitaisuuteen ajattelussa.

4. Kylmyyttä niin pakkasen kuin viimankin muodossa. Vaikka muuten olisi lämmin, posket paleltuvat ja päätä alkaa särkeä. Kylmyys tuntuu siis fyysisenä kipuna.

Gtie Talja

5. Jokavuotinen, päätä hajottava joulujuhlavääntö ja moraalipaniikkiset kuvitelmat siitä, että joulussa ei ole muka mitään epäkristillistä, tai että joulu on muka niin perin pohjin kristillinen tapaus, ettei sitä voitaisi mitenkään Suomessa juhlia ilman (ja tästä syystä me ateistit emme joidenkin mielestä saisi edes viettää koko joulua - minä vaan kysyn, että mihin sitä evankeliumia tarvitsee kun joulukinkkua mässyttää tai saa joulupukin kylään). ...Vaikka siis koko juhlan nimikin on pakanaperäinen, toisin kuin englantia puhuvilla, jotka kutsuvat sitä suoraan käännettynä kristusmessuksi. -.- Ja yhä vaan kaikesta huolimatta joidenkin mielestä läpikristillinen joulu on ainoa mahdollinen tapa juhlia.

Itsehän olen sitä mieltä, että kukin ihan rauhassa tavallaan, kyllä maailmaan erilaisia perinteitä mahtuu ja pääasiahan on, että on hauskaa. Juhlat kun ovat hauskoja. Kouluissa taas eikö nyt riittäisi se joulukirkko kirkkoon kuuluville lapsille. Siellä meilläkin yleensä se evankeliumi luettiin, joulujuhlassa esitettiin lähinnä tonttutansseja. Eikö tällainen palvelisi tosi kivasti kaikkia? Miten se olisi pois keneltäkään?

EDIT: Tsek myös Mike Pohjolan hyvä blogaus Kristillisistä jouluperinteistä - Ateistivegetaristi puolustaa joulukinkkua

6. Lapsiaan fyysisesti ja henkisesti pahonpitelevät vanhemmat. On niin järkyttävän, sanoinkuvaamattoman väärin, että täysin fiksujen ja lupaavien, viattomien nuorien olentojen alkutaival sotketaan ja pilataan ja sysätään nuori liian usein niille samoille paskoille tavoille kuin itsekin. On siinä helppoa ryhtyä menestyjäksi, kun kotona vanhemmat painavat lapsiaan maahan, tuhoavat näiden itsetunnon, eivät kannusta ja päälle ehkä vielä lyövät ja ryyppäävät. Hyvät eväät saa lapsi elämänsä joo...

(Sitten vielä oikeistosta mantrataan, että "hei kyllä sä pystyt mihin vaan jos vaan haluut!" Aina se nyt vaan ei ole pelkästä haluamisesta kiinni, tai muuten maailmassa ei olisikaan olemassa syrjäytyneitä tai muutoin heikko-osaisia. Jos se olis vaan omasta valitsemisesta kiinni, meillä ei muita kuin menestyjiä olisikaan, hei daa. Ei kukaan valitse olla paskassa jamassa elämässään, eikä se menestyminen toisaalta aina ole pelkistä omista teoista kiinni. Kukaan ei esimerkiksi valitse niitä vanhempiaan, niin hyvässä kuin pahassakaan.)

C360_2010-12-08 16-31-49

7. Edelliseen liittyen, empatiakyvyttömyys. Ihmiset eivät aina osaa tai halua asettua toisen asemaan. En tarkoita sellaista pikkusievää "Voi kun mua harmittaa et sul menee huonosti", vaan ihan oikeasti toisen ajatteluun ja ongelmiin eläytymistä. Se on tosin taito, joka nyt ei ole muutenkaan itsestäänselvyys, mutta jota voi kyllä onneksi oppia ja opettaa, kuten esimerkiksi kanadalaisissa kouluissa toteutettavassa Roots of Empathy -ohjelmassa on tehty. En tosin väitä itse olevani tässäkään mestari.

Jännittävästi myös esimerkiksi monet hyvätuloiset näyttävät olevan aika kujalla siitä, miten hyvässä asemassa oikeastaan ovat ja miten muilla menee... (Eufemia-blogissa oli tästä Tonybeen ja Walkerin kirjasta Unjust Happiness ja empatiasta yleensäkin todella hyvä kirjoitus otsikolla "Toisten ihmisten ongelmat", via Kaj Sotala.) Sitten seuraa kaikenlaisia köyhät kyykkyyn -ratkaisuja. -.- Vakava yhteiskunnallinen ongelma siis.

8. Ylisotkuisuus ja ylisiisteys. Sopivasti sotkua ja siisteyttä sekaisin on kodikasta, mutta täydestä kaaoksesta ja siivousnatseudesta nauttii tuskin kukaan. En myös pidä ajattelusta, jossa sisustusratkaisut ovat ikään kuin itseään, eikä ihmistä varten. Piru vie, mitä ideaa on hankkia sohvaa, jossa ei voi mukavasti istua tai löhötä, tai jonka hyvinvointi on heti vaarassa, jos joku erehtyy torkahtamaan siihen? x) Jos koti kertoo ihmisestä...

new color 7

9. "Lasten vuoksi!" -keppihevosperustelut. Jos lapset ovat laajalti jossain erityisen suuressa vaarassa, se vaara tulee lähinnä perheen sisältä (ja pienten koululaisten koulumatkoista, perkeleen kaahaavat autoilijat). Ks. kohta 6. Jopa niissä pelätyissä pedofiilitapauksissa hyväksikäyttäjä on useimmiten joku, jonka lapsi jo tuntee ja johon lapsi luottaa.

10. Kultaisen keskitien absoluuttiset halaajat. Ei aina tarvitse hakeutua välimaastoon tai ääripäiden keskivälille, joissakin asioissa on ihan oikein olla jossain ääripäässä. Riippuu aina asiasta. Esimerkiksi tappamisen tuomitsemisen ja tappamisen hyväksymisen välinen keskitie on mikä - vähän saa tappaa? ;0 Kiitos tämän oivalluksen tarjoamisesta Harri Kivistölle.

YHDEKSÄN ASIAA, JOTKA OVAT OMINAISIA SINULLE/LUONTEELLESI:
1. Uteliaisuus
2. Stressiin reagointi ahdistumisella
3. Periaatteellisuus
4. Pohdiskelevaisuus
5. Eläytyminen
7. Äkkipikaisuus
8. Vainoharhailu ja ylianalysointi
9. Kyynisyys

gardenia boots 3

KAHDEKSAN TAPAA VALLOITTAA SINUT JA SYDÄMESI:
1. Älykkyys
2. Herkkyys
3. Analyyttinen ajattelu
4. Piparisuklaa
5. Luotettavuus
6. Kenkieni ja hiustököttieni runsaslukuisuuden sietäminen :D
7. Hyvien asukuvien ottaminen ja tietokoneeni korjaaminen ;)
8. Huumori ja yhdessä nauraminen

SEITSEMÄN ASIAA, JOITA TOIVOT TÄLLÄ HETKELLÄ:
1. Pääsolmujen aukeneminen
2. Väsyttäisi vähemmän
3. Piparisuklaata
4. Helsinkiin pitkästä aikaa lähteminen
5. Pasilan kolmannen tuotantokauden alkaminen
6. Menestystä piraattipuolueelle ja muille samantyylisille ja perusoikeuksia puolustaville liikkeille
7. Lisää järkeä maailmaan

KUUSI ASIAA MITÄ TEET ENSIMMÄISENÄ KUN HERÄÄT:
1. Menen vessaan
2. Avaan koneen
3. Puen jotain päälleni, koska palelee
4. Tsekkaan blogikommentit ja mailin (eivät onneksi työllistä kuin 30 sekunniksi ;)
5. Huomaan olevani janoinen yön jälkeen, joten haen vettä
6. Koomailen koneella, kunnes aivot alkavat toimia

VIISI IHMISTÄ KETKÄ TIETÄVÄT ENITEN MURHEITASI?
1. Mies
3. Mummu
4. Miehen äiti
5. ...

NELJÄ ASIAA, JOISTA OLET RIIPPUVAINEN:
1. Internet (mun kaikki järkevät ja epäjärkevät aktiviteetit joko ovat netissä tai saavat tukea netistä - ehän mä tiedä edes uutisia tai bussiaikatauluja tai telkkariohjelmia ilman sitä :D)
2. Kamera & valokuvaus
3. Mineraalimeikkipohja
4. Villaiset vaatteet

Gtie Talja

KOLME KAUNEINTA ASIAA, MITÄ SINULLE ON SANOTTU:
1. "Olen oppinut sinulta periaatteellisuuden tärkeydestä." - mies
2. "Olen saanut sinulta tietoa ja inspiraatiota." - muutamatkin kommentoijat :)
3. "Mä voisin kyllä adoptoida sut tyttärekseni!" - tämän on minulle sanonut jopa kaksi toisiinsa liittymätöntä naishenkilöä, eri kerroilla ja eri tilanteissa siis :P

KAKSI ASIAA MITÄ PELKÄÄT ENITEN:
1. Sairastumista
2. Kaikkien hylkäämäksi tulemista

YKSI TUNNUSTUS:
1. Tämän postauksen tekemiseen meni useampi tunti. O_O Hyvä juttu, että on lomalla - onpahan kerrankin aikaa tehdä näinkin. ;)

10 kommenttia :

NooranElämää kirjoitti...

Awww, mää <3 Ihan jees, että oon saanu sun elämässä tollasen paikan, että tiiän paljon sun murheista. Vaikka murheet onkin ihan pöhköjä. Oot kiva! :)

Maria kirjoitti...

Hii, sää <3

Anonyymi kirjoitti...

Mua kiinnostaa tosi paljon, että millainen suhde sulla on sun vanhempiin? Ei toki tarvitse vastata, jos menee liian henkilökohtaiseksi.

Oli mielenkiintoinen postaus, kannatti tuhlata useampi tunti! Hyvää joulua!

-peppi

Maria kirjoitti...

Peppi, ei siitä hirveästi ole sanottavaa, sanotaanko nyt näin. -.- Mummu ja vaari (joka jo kuollut) on mulle ollut mun lähin perhe käytännössä noin 7-vuotiaasta asti. En nyt ehkä tän tarkemmn ala näin julkisesti selvittämään. :P

Oikein hyvää ja lämmintä joulua myös sinulle! :)

nra kirjoitti...

Kommentoin todella harvoin mutta pakko se on nyt joskus sanoa, että tykkään sun blogista ihan hirmuisesti! Jatka samaan malliin! :)

Heh, mun on tehnyt kauheasti mieli tehdä toi kysely vaikka facebookkiin mut en oo jaksanut just sen takia, että siihen menis ikuisuus. :D Ehkä vielä joskus, kun kärsivällisyys riittää.

Maria kirjoitti...

Nra, hauska kuulla, että kiinnosti. :) Joo, tossa sais noihin kaikkiin kohtiin kyllä kirjoteltua pitkät pätkät kaikenlaista avautumista, mutta päätin nyt ottaa lyhyemmän kautta nuo muut, kun ensin olin kertonut mitä vihaan ja miksi. :D Toivottavasti ei tullut liian negistelyviboja! :P

Kiitos kommentistasi, hauskaa, että kirjoitit! :) Mukavaa joulua sinulle!

Lina kirjoitti...

"Lapsiaan fyysisesti ja henkisesti pahonpitelevät vanhemmat.--On siinä helppoa ryhtyä menestyjäksi, kun kotona vanhemmat painavat lapsiaan maahan, tuhoavat näiden itsetunnon, eivät kannusta ja päälle ehkä vielä lyövät ja ryyppäävät. Hyvät eväät saa lapsi elämänsä joo..."

Usein vain sattuu olemaan niin, että huono perhetausta jatkuu sukupolvelta toiselle, eivätkä tällaiset vanhemmat ole omilta porukoiltaan saaneet mallia muunlaiseen kuin kuvailemaasi vanhemmuuteen.

Eihän se ihan aina niinkään mene, että kusipäät kasvattaa kusipäitä ja että lämpimät, välittävät vanhemmat tuottaa lämpimiä ja välittäviä lapsia, joista kasvaa lämpimiä ja välittäviä aikuisia ja myöhemmin ehkä myös vanhempia. Perheet on kuitenkin varsin monimutkaisia, avonaisia systeemejä, joissa yllättävätkin tekijät luovat tärkeitä merkityssuhteita. Lienee kuitenkin aika selvä homma, että lapsen, joka ei ole koskaan voinut tukeutua turvalliseen aikuiseen, on vaikea kasvaa aikuiseksi, joka on turvallinen aikuinen.

Sitä en kiellä, etteikö tämä kuvio olisi ihan totaalisen hanurista. Ongelmaperheet, tai siis ehkä ennemminkin ongelmavanhemmat, kaipaavat kuitenkin tukea vanhemmuuteen ja varmaan ihan ihmisenä olemiseen, eivät tuomitsemista. Uskon, ettei tällaisia asioita selvitetä negaation kautta.

Tämä taisi mennä ihan hakoteille tuosta alkuperäisestä kommentistasi, mutta avasinpa nyt sanaisen arkkuni :D Varhaiskasvatustieteen opiskelija kiittää ja kuittaa. Pitäis varmaan laittaa pää jo joululomalle! :)

Maria kirjoitti...

"Usein vain sattuu olemaan niin, että huono perhetausta jatkuu sukupolvelta toiselle, eivätkä tällaiset vanhemmat ole omilta porukoiltaan saaneet mallia muunlaiseen kuin kuvailemaasi vanhemmuuteen."

Lina, juuri sitähän tuossa kuvailinkin, omat ongelmat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Se toimii yhtä lailla toiseen kuin toiseenkin suuntaan, en minä mitään muuta kuvitellutkaan.

"Perheet on kuitenkin varsin monimutkaisia, avonaisia systeemejä, joissa yllättävätkin tekijät luovat tärkeitä merkityssuhteita."

Ovat kyllä, tästä minulla on kuule ihan omakohtaista kokemusta.

"Ongelmaperheet, tai siis ehkä ennemminkin ongelmavanhemmat, kaipaavat kuitenkin tukea vanhemmuuteen ja varmaan ihan ihmisenä olemiseen, eivät tuomitsemista. Uskon, ettei tällaisia asioita selvitetä negaation kautta."

Varmasti kaipaavatkin tukea, ja olis niin pirun hienoa, jos sitä tukea olisi ja se johonkin jotain vaikuttaisikin ja vielä ajoissa, ennenkuiin vahinkoa on tehty. Jos joku tällaista tukea näille ihmisille on tarjoamassa ja työskentelee ongelman ratkaisemiksi, niin HIENOA, UPEAA, MAHTAVAA. Kaikki hatunnostoni sille, jos nuorten elämää ja näiden ongelmavanhempien elämää parannetaan ja terveytetään jotenkin edes ansiokkaasti.

Yhtä kaikki, minä itse vihaan syvästi silti tuollaista kuvaamaani toimintaa, olen sitä vierestä joutunut liikaa katsomaan (itse alaikäisenä ei ole voinut kovin paljoa asioihin vaikuttaa, joten siksi olen vain katsonut) ja kun nuo vanhemmat ovat itse ihmisiä, jotka eivät vaan TAJUA, eikä ympäristön ihmisetkään TAJUA, ja nuorikin on sosiaalijärjestelmässä sen armoilla mitä vanhemmat SANOVAT hänestä sossutädeille, niin voi jumaliste kun alkaa kiehuttaa. Tässä on minulla se herkkä kohta, jossa minun on hyvin vaikea tuntea juuri mitään empatiaa niitä aikuisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat tyystin välinpitämättömiä omista virheistään ja toiminnastaan, ja ennenkaikkea omista lapsistaan. Ehkä ovat sairaita ihmisiä, ehkä eivät, mutta jos tilanteessa ei halutakaan nähdä tai tunnustaa muuta ratkaisua kuin lisää nyrkkejä ja lisää nuoren pahoinpitelyä kaikilla olemisen tasoilla ja ympäristön manipulointia siihen että se oma toiminta voi jatkua, niin minun ymmärtämiseni loppuu aika lailla siihen, olkoot miten epärationaalista tai julmaa tahansa. Ehkä on minunkin päässäni jotain vikaa, mutta mun ajattelu ei yksinkertaisesti taivu tai kykene antamaan anteeksi tuollaista. Ehkä pitäisi, mutta nyt vaan ei kykene.

Jyka kirjoitti...

Vaikka monesti sanotaan kaiken elämässä olevan harmaata mustan ja valkoisen sijaan, olen samaa mieltä kanssasi tuosta kaksinaisesta ajattelusta. Kaikki ihmisten vapauteen liittyvät asiat ovat mielestäni joko tai. Ei ole muita vaihtoehtoja. Nämä muut vaihtoehdot ovat Suomen kaikki puolueet, jotka soveltavat kaikista ideologioista/ajatuksista palasia, jolloin tuloksena syntyy hämmentävä sekasoppa. Ihmisten henkilökohtaiseen vapauteen liittyvien kysymysten tulisikin olla ratkaistavissa niin, ettei kompromisseja tehdä.

Maria kirjoitti...

Jyka, joo, joissakin asioissa ne harmaan sävyt on ihan valttia, eikä kaikki asiat ole ihan niin yksinkertaisiia, mutta toisaalta, jotkut asiat kyllä ovat hyvinkin yksinkertaisia. Vaatii sekin vähän jotain aivotoimintaa tunnistaa milloin tarvitaan vankkumattomuutta, mitkä asiat ovat sellaisia, että niistä tinkiminen on suorastaan moraalitonta, ja missä asioissa tarvitaan sitten niiden monien erilaisten tekijöiden ja näkökulmien hahmottamista.

Olen samaa mieltä siitä, että Suomessa kyllä näiden vanhempiien puolueiden periaatteellisuus tuntuu aika heppoiselta ja sellaiselta, että siitä käydään kauppaa mmilloin kenenkäkin kanssa tehdään yhteistyötä. Ehkä ainoat, mitkä pysyy on se, että RKP haluaa pitää pakkoruotsin ja kokoomus ajaa lähinnä voittoja tekevien etuja. ;) Niin, ja että kristillisdemokraatit ovat Jumalan valittuja, tai jotain. -.- Mut ehkä pitää antaa näille tunnustusta sen yhden asian säilyttämisestä, vaikkei olekaan itse ihan samaa mieltä. On tosi valitettavaa, että tällaiset asiat nousevat periaatteellisuuden kulmakiviksi, eivätkä esimerkiksi ne perustavanlaatuisiin asioihin liittyvät oikeudet ja vapaudet. Kyllähän ne jokaisen agendalistalta näön vuoksi löytyy, mutta eipä niistä juuri mitään koskaan sitten puhuta tai rummuteta. -.-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...