14.12.2010

Parannus HI-virukseen?

OMGOMGOMG! Onko nyt päästy jo vihdoin siihen pisteeseen, että ensimmäinen ihminen on todellakin parannettu HI-viruksesta?

Tämä mahtavan loistavan lupaava uutinen sai kyllä harvinaisen hyvälle mielelle:
"
Stem cell transplant has cured HIV infection in 'Berlin patient', say doctors"

HIV-positiivinen mies oli siis sairastunut leukemiaan, ja sai kantasolusiirron henkilöltä, jolla oli tuo harvinainen resistenssi HI-virukselle. Tällaisen resistenssin omaavilta puuttuu soluistaan tietty reseptori, johon HIV kiinniittyy, ja kun tuo siis puuttuu, HIV ei pysty kiinnittymään, eikä siis lisääntymään. Siirron saaneen miehen kohdalla hänen saamansa resistenssit kantasolut alkoivat yleistyä hänen elimistössään, ja kuinka ollakaan, HIV katosi, ja kun ei-resistenssit solut alkoivat taas lisääntyä, niissä ei havaittu HI-virusta. Hänen on nyt voitu todeta todellakin HI-viruksesta parantuneeksi! Tämä näin kaikessa karussa yksinkertaisuudessaan, linkin takaa löytyy paljon lisätietoa.

Tämä on toki vasta yksinäisen yksittäinen tapaus, mutta miten hurjanvaltavan merkittävä sellainen! Tulevissa tutkimuksissa ja hoidoissa tullaan arvatenkin keskittymään sitten kovasti geeniterapiaan ja geenimuunneltuihin kantasoluihin.

Valitettavasti HI-viruksesta parantunut mies itse on syövän ja neurologisten ongelmiensa takia ollut aika huonossa kunnossa, joten kaikesta huolimatta tämä ei ole ollut mitään riemukasta aikaa hänelle. :( Mutta hänen tapauksensa antaa silti käsittämättömästi toivoa muille HI-virusta kantaville!

Kuva: Wikimedia Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported -lisenssillä

11 kommenttia :

MouMou kirjoitti...

"Pienistä" onnistumisista se lähtee.:)

Tiina kirjoitti...

Oispa tää nyt se läpimurto :) Kuulostaa kyllä tossa vähän liian helpolta että miksei tuota oo muka aiemmin keksitty :D Ehkä se ei ihan niin kumminkaan oo.

bubble kirjoitti...

Voi että, hienoa! Toivottavasti tää poikii jotain vielä jotain suurempaa :)

Surku vaan sen miehen kannalta tietysti, vaikka kai se yhdenkin sairauden voittaminen on aina jotain.

Juille kirjoitti...

Hieno uutinen! :)

Tiinalle kommentoisin, että itsekin ihmisen fysiologiaa ja patofysiologiaa opiskelleena voisin sanoa että kyseessä on todella monimutkaiset asiat. Lisäksi asioita vaikeuttaa se, että on aina eettisesti hankalaa tehdä tutkimusta, jossa täytyy testata uusia asioita ihmiselimistössä. Eli vaikeita juttuja, usein ratkaisuja löytyykin näin "sattuman" kautta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi pitää lisätä Juillen kommenttiin, että monissa maissa kantasolututkimuksen tiimoilta käydään tiukkaa moraalista väittelyä. Eli vaikka läpimurtoja joihinkin juttuihin voitaisiin tätä kautta löytää, voi olla ettei niiden käyttöä esimerkiksi kaikissa maissa tultaisi edes sallimaan. Tässä tapauksessa kyseessä ovat aikuiselta otetut multipotentit solut, eivätkä esimerkiksi kuuminta kiistaa aiheuttavat alkion toti- tai pluripotentit solut. Mutta kantasolututkimuksella on joissakin yhteyksissä aika paha kaiku ja sitä pidetään milloin murhana, milloin luomistyöhön puuttumisena, jne. Eli en ihmettele lainkaan, vaikka sen sovellutukset eivät ole olleet huimasti esillä. Kyseessä on, kuten Juille sanoi, hyvin monimutkainen asia ja lisäksi se on eettisesti vaikea. Ehkä tämä hieman helpottaisi tilannetta jatkossa, kun hoidoilla voidaan osoittaa olevan selkeää merkitystä.

-An

Maria kirjoitti...

Mä niin toivoisin, että tää tosiaan poikii hyvää ja potkii sitä tietä auki. :)

kirsi kirjoitti...

Moi!

Työskentelen hoitoalalla ja meillä on pitkään ollut tiedossa, että jos on "pakko" sairastua, niin mieluummin HIV kuin esim. C-hepatiitti. C-hepatiitin kanssa kuolema on varma, HIV:n kanssa voit viettää monta hyvää ja tervettä vuotta. Ja oikean lääkityksen ansiosta HIV ei edes tartu äidiltä lapseen.
Itse potilaita hoitaessani (HIV, hepatiitti yms. tartuntatauti) en edes käytä suojahanskoja, minulla on ehjät kädet, eli tartunta ei "hyökkää"! Suurempana uhkana pitäisin nykyään esim. tubin, Suomessa paljon kantoja joihin ei lääkitys kunnolla tehoa... ja liikkvat kantajat vielä vallan vapaana (ennen diagnosointia)...

kirsi kirjoitti...

siis äskeisen tilitykseni tarkoitus oli se, että HIV ei ole mikään suuri uhka tms. Pahemmat valitettavasti vaanivat oven takana...
Ja kantasoluasia eri variaatioineen on todellakin hyvin herkkä asia.

Maria kirjoitti...

Joo, toi on ihan totta, että on ihan hirveesti kaikkia muitakin vielä vakavampiakin sairauksia, joita ei osata parantaa. Eihän niitä kaikkia syöpiäkään oikein. :/ Noi tsiljoonalle antibiootille resistanssit tubikannat kyllä kans pelottaa mua, tuossa ihan naapurissakiin kun sitä liikkuu. :S

Kantasolujutut on kyllä siitä aika ihmeellinen taivaan lahja, että niillähän voitais periaatteessa parantaa ja korjata vaikka minkämoista remppaa, kun vaan osataan se käytännön puoli sitten toteuttaa (ja saadaan tutkia)... Diabeetikko ystävänikin seuraa suurella mielenkiinnolla, josko hänen sokeritautinsa voitaisiin vielä joskus parantaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Diabeetikko ystävänikin seuraa suurella mielenkiinnolla, josko hänen sokeritautinsa voitaisiin vielä joskus parantaa."

Aikuisiän diabetes paranee usein muutamassa päivässä suolistoleikkauksella. Kunhan ymmärretään, mitä se suolistoleikkaus aiheuttaa kehossa ja se pystytään toistamaan niin useimmat diabetekset pystytään parantamaan vauhdilla.

Maria kirjoitti...

Kakkostyypin diabetesta voi kai parantaa elämäntapamuutoksilla, tai siis, en tiedä onko kyse lopullisesta paranemisesta, mutta niin, ettei aiheuta ongelmia. Sehän käsittääkseni liittyy just siihen, että on aineenvaihdunta ihan rikki.

Ystävälläni, johon viittasin, on kuitenkin se ykköstyypin diabetes. Sitähän voi luonnehtia myös immuniteettisairaudeksi, kun oma kroppa hyökkää haiman saarekesoluja vastaan ja tuhoaa ne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...