30.11.2010

Poliittinen lausuma Ihmisten puolueelta

Ihmisten puolueessakin keskustellaan pakkoruotsista. Mahtaako mennä näin liittymättömäksi huutamiseksi tämäniltainen. :DTänään siis Ajankohtaisen kakkosen Pakkoruotsi-ilta TV2:ssa klo 21.00! (Ja minä myös siellä, jos ei vielä joku tiennyt. :D JÄNNITTÄÄ!)

32 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Onnea iltaan, hyvin se menee!!
/Hannele

Maria kirjoitti...

Kiitos :)

Janne J kirjoitti...

Tsemppii (ja muista hengittää)! :)

Anonyymi kirjoitti...

Katselen tässä parhaillaan pakkoruotsi-iltaa. Täydet pisteet sulle ainakin siitä, että et hyökkää Mikaela Nylanderin kurkkuun kiinni.
Anteeksi nyt vaan kamalasti, mutta onpas ihan kamalan ärsyttävä ja huonokäytöksinen henkilö (käyttäisin mielelläni sanaa "ämmä" tai "akka" mutta saattaisi olla epäkorrektia).

Kaoka kirjoitti...

Voi tsiisus, tais nyt osua kyllä toi ihmisten puolue ihan naulan kantaan! Ainakin ruudun tältä puolelta katsoen keskustelu näyttää etenevän huolestuttavan samansuuntaisesti :D

Tetti kirjoitti...

Tulin mukaan vasta tokalle tunnille, mutta tuoltahan se kuulosti... Voi kun joku olis huutanut, että "Ei tässä nyt kenenkään tommonen kuppanen elämäntarina kiinnosta." :P

Melko jumiutunutta inttämistä puolestapuhujilla.

abi kirjoitti...

Olen kyllä erittäin pettynyt suoritukseesi. Pakkoruotsin vastustajana, olisin toivonut keskusteluun nuoren, joka todella olisi tuonut mielipiteitään julki! Kyllä huomaa, että Internetin ihmeellisessä maailmassa mielipiteet uskalletaan tuoda paljon ärhäkämmin esille. Harmi sinänsä.

Enemmän kuitenkin ärsytti suomenruotsalaisten asiaton käytös; puhuivat (=huusivat) toisten puheen päälle ja valtasivat koko keskustelun omilla toistavilla kommenteillaan..

Anonyymi kirjoitti...

Hyvinhän se näytti menevän =) olit tosi nättikin!

Maria kirjoitti...

Anonyymi, Nylander ei vaan (omien sanojensa mukaan) ymmärrä.

Kaoka, kuvittele itsesi vielä sinne kaiken keskelle... Kyllä joo ihmeelliseksi huutamiseksi meni. -.- Ja monilta osin myös liittymättömyydet itse aiheeseen...

Tetti, inttämistä nimenomaan.

Abi, en tiedä näkyikö sitä telkkariin, ei varmaan, mutta yritin varsinkin ekalla tunnilla huitoa varsin ahkerasti puheenvuoroja itselleni, paljon olisi ollut pointteja sanottavana, mutta eipä onnistunut. -.- Lisäksi en yksinkertaisesti halunnut lähteä siihen järkyttävään huutokilpailuun mukaan, kyllä siellä oli ihan tarpeeksi liekkejä ilmankin. -.- Kurja juttu, että nyt sitten petyit niin hirveästi, olen syvästi pahoillani siitä.

Anonyymi, kiitti. :) Meikkaajat osas hommansa. <3

Katja kirjoitti...

En pystynyt kyllä katsomaan ohjelmaa ihan koko ajan kun meinasi räjähtää pää varsinkin Mikaela Nylanderin ja hänen takana istuneen vaaleahiuksisen kaksikielisen perheen äidin kanssa.

Maria, ei näkynyt ruutuun ainakaan "huitomistasi", sut oli kyllä sijoitettu harmittavasti ihan reunaan istuun. Mutta pakko sanoa että olisin silti toivonut sulta vähä selkeämpää/terävämpää ulosantia silloin kun puheenvuoron sait, mutta uskon että vähä erilaista on puhua tv-studiossa kuin kirjoitella mielipiteitään blogiin! Mulla olis katkennu ajatus varmasti jossain kohtaa ihan täysin kesken lauseen..

Maria kirjoitti...

Mjoo, puhe ei ole mun medium, oon tainnu sen joskus aiemminkin todeta. SIihen nähden katsoin kyllä pärjänneeni aika hyvin, mähän pelkäsin kans totaalista jäätymistä. Kirjoitan paremmin kuin puhun, mutta eipä tuo minulle häpeä ole. -.-

Tosi harmi, ettei yritykseni ottaa osaa keskusteluun sitten välittynyt mihinkään. Olis sit varmaan pitänyt huutaa päälle kuten muut. Jotenkin ajattelin, että antaa muiden huutaa, minä en siihen lähde.

Maria kirjoitti...

Olisin kyllä toivonut keskustelun olevan vähän asiallisempi ja dialogisempi, suoraan sanottuna. Nyt siellä vastustajapuoli huusi, omat huusi, sit vielä omatkin alko väitellä keskenään toimittajien puhuessa. Vähän olo kuin kalalla ruohikossa. En sopeutunut.

Maria kirjoitti...

Mutta toisaalta, ei pidä jäädä vellomaan negatiivisuuteen (sanon tämän lähinnä itselleni, taipumusta kun on). Kokemus tällein ohjelman tekemisestä ja osallistumisesta siihen oli hieno ja kiinnostava, vaikka itse keskustelu sit olikin vähän semmosta kilpahuutoa ja facepalmia. Omasta mielestäni hoidin oman osuuteni jännitykseeni nähden (ja se oli infernaalinen) ihan hyvin ja se riittäkööt nyt mulle siitä että on ekaa kertaa koskaan telkkarissa. :) Seuraavalla kerralla on sitten jo enemmän kokemusta.

Maria kirjoitti...

Joo no ei ihme ollenkaan ettet saanut kunnolla mitään sanotuksi :D Näin me aikuiset ihmiset keskustelemmme asiallisesti.

Ihan hyvin nyt kuitenkin mun mielestä edustit nuorta, joka on kuitenkin mutisematta ruotsia opiskelellut eikä mitenkään no vittu en mä sitä koskaan oppinut eikä kiinnosta-tyyliin :D Tai just että muidenkin ihmisten mielestä pakkoruotsi on turha, eikä vain niiden joilla on vaikeuksia sitä oppia.

Katja kirjoitti...

No mulla on kans ihan sama, siis että kirjoitan paremmin ku puhun. Siihen nähden kyllä suoriuduit ihan mielettömän hyvin! Itsellä pakko olla aina joku muistilappu mukana jos puhun ihmisten edes (siis vaikken edes vilkaisisi lopulta sitä lappusta ollenkaan).

Mä en oikeesti ollu aikasemmin tajunnu miten syviä tunteita herättävä tää pakkoruotsi on ja miten kiihkeästi puolustajat sitä puolustaa.. Olisin myös toivonut asiallisempaa keskustelua.

Toivottavasti sulle tarjoutuu myöhemminkin vastaavanlaisia tilaisuuksia.:)

Anonyymi kirjoitti...

Ei ollenkaan surua puseroon. Sellainen statistinen rooli oli jo varattu etukäteen, varsinainen miekkailu jätettiin ammattipoliitikoille ja siellä oli oikeasti kovaa kalustoa. Katsojat ymmärsivät aivan hyvin, että ruotsi vei tilaa lukiossa ja kirjoitit sen vain ja ainoastaan koska siihen oli käytetty niin paljon aikaa aikaisemmin. Lisäksi kamera zoomasi sinuun aina aika ajoin, kuten odotettua. Olit näin tärkeä osa mielikuvatyötä.

Sinun vastaparihan oli se Kosovolainen, kumpi vaikutti idiootilta ohjelman jälkeen? Aivan.

Joukkuepeliä ja tiimi voitti. Pitää aina ajatella konaiskuvaa.

Samuel kirjoitti...

"valitsen pois välittömästi matematiikan :DDD *käkäkäkäkä*"
Ei huoh, en yksinkertaisesti pysty kestämään noita ruotsinkielisiä niin että voisin katsoa tätä pidemmälle.

Mutta hei, älä sure vaikka et tuossa nahistelussa päässytkään paljoa ääneen. Harvalle katsojalle varmaan jäävät edes mieleen järjelliset kommentit, kun repivät vain hiuksia jomman kumman puolen takia.
Blogimerkintäsi aiheesta tavoittanevat huomattavasti suuremman yleisön, ja tarjoavat paremman alustan keskustelulle. Eli olet kyllä omalta osaltasi edistänyt pakkoruotsikeskustelua ihan oikeastikin. :)

Marita kirjoitti...

Minusta suoriuduit hyvin eilen, joskin itsekin ihmettelin hiljaisuuttasi. Minäkään en tajunnut, että olit yrittänyt puheenvuroja saada, mutta niitä ei vaan sinulle myönnetty.

Itseäni jäi harmittamaan, että toimittajat päättivät ohjata keskustelun kuntauudistuksiin ynnä muihin aiheisiin, jotka eivät suoranaisesti pakkoruotsiin liity. Olisi ollut järkevämpää selvittää, josko koulussa opittu ruotsi todella antaa riittävät perusteet tarjota peruspalveluja sujuvasti myös ruotsin kielellä. Jos ei, voitaisiin yrittää yhteistuumin löytää parempi vaihtoehto. Nyt keskustely jäi turhaksi vastakkainasetteluksi, eivätkä argumentit kohdanneet lainkaan.

Mikeala Nylanderin käyttäyminen oli aivan järkyttävää, argumentit heikkoja ja keskustelutaito puuttui täysin. Michael Lutherilta ja Kaj Kunnakselta tuli mielestäni ihan asiallisia kommentteja, joten oli harmi, että Mikaela varasi melkein kaikki puheenvuorot itselleen.

Skye kirjoitti...

Heip!

Pakko kans vähän kommentoida (ekaa kertaa! Iik!) tätä aihetta kun itsekin satuin katsomaan tuota ohjelmaa. Ei voi kuin ihmetellä, miten aikuiset ihmiset ei osaa kommunikoida sivistyneesti! Ja miten kaikki käytöstavat unohtuu tyystin kun yritetään tuoda oma näkemys julki. Röyhkeästi vaan puhutaan päälle ja halveksutaan toisten argumentteja.

Mun mielestä on hienoa, ettet sä Maria, lähtenyt tohon touhuun mukaan! Argh, vieläkin tosiaan käy kiehuttamaan niiden puolestapuhujien "argumentointi"...

Kiitos muuten hienosta blogista vielä, on mukava pinnallisemman tekstin joukkoon saada välillä painavampaakin asiaa :)

Maria kirjoitti...

Katja, mä kans toivon et mahdollisuuksia ja tilaisuuksia tulisi, mutta ollaanhan tässä vielä tosi nuoriakin... :) Ja asian kiihkeys ja se vastustus valinnaisuutta kohtaan todellakin tuli yllätyksenä jopa minulle, vaikka olen sentään asiasta vääntänyt aiemminkin. :D Ja kun tosiaan, asia ei varmaan pakkoruotsin vastustajille suurimmaksi osaksi ole sitä syvää inhoa ja katkeruutta ruotsin kieltä tai suomenruotsalaisia kohtaan, vaan nimenomaan sitä pakkoa kohtaan.

Anonyymi, juu, se oli tietysti siinä mielessäkin odotettavaa, että studio täynnä kaikennäköisiä poliitikkoja ja aiemminkin esillä paljon olleita tyyppejä. :) Kiva juttu, jos kuitenkin homma toimi tänne kotiin päin, vaikea itse sanoa, kun ei ole vielä nähnyt itse sitä ruudusta. :)

Samuel, joo, yksi niistä jutuista joihin yritin huitoa puheenvuoroa... :D Onneksi siellä joku omistakin ehti jo tuoda esiin sen tarpeellisuuden, ellen väärin muista.

Ja mä toivon kans, että olen onnistunut virittämään keskustelua teksteilläni. Edes jossakin ihmispiirissä. :)

Marita, joo, kuulemma kamera oli kiertänyt kaikki huitomisenikin. Ketuttaa se kyllä nyt kahta kauheammin, jos kerran kuva on se, että muutoin vain istua nökötin kiltisti ilman mielipiteitä. :D

Ja joo, se keskustelu tosiaan meni vähän ihmeellisiinkin asioihin. Muta olis ollut tärkeää tuoda sitä pointtia vielä enemmän esille, että toimiiks tää pakko nyt tosiaan siinä palvelujen turvaamisessa - ei toimi ei, ja että pakko vaan ylläpitää niitä kuuluisia negatiivisia asenteita, joihin niin moneen otteeseen vedottiin. Tätäkin mä olisin halunnut sanoa, ja turhaan huidoin... -.-

Nylander oli kyllä varsinainen keskustelija. Kaj Kunnas oli sympaattisempi, kyllä, mutta hänelle olisin halunnut kommentoida, että vaikka hänellä kaikista kielistä on ollut hyötyä eikä ruotsista koskaan haittaa, niin kaikki eivät tarvitse kaikkia mahdollisia kieliä ja joillekin, kuten minulle, kielten opiskelu voi olla sellaistakin, että asiat voivat sekoittua. Taaskin, yritin kyllä sitä puheenvuoroa pyytää... >_< Noh, haastiksen jälkeen vaihdoin pari sanaa Kunnaksen kanssa aiheesta, mutta siitä ei kyllä enää keskustelua sitten syntynyt. :> Ei ihme kaiken tuon huutokuoron jälkeen.

Skye, hii, tervetuloa kommentoimaan! :) Aikuisten ihmisten lapsellisuus ja käyttäytymistaidottomuus se jaksaa yllättää uudelleen ja uudelleen. :D Kiitos kivoista kommenteistasi, mä yritän tasapainoilla sen ihanan hömpän ja vähän vakavampien aiheiden välillä. :)

Mohn kirjoitti...

Onnittelut ensiesiintymisestä televisiossa! Siihen nähden suoriuduit hyvin mielestäni. Ja siihen miten paljon sua jännitti. Minusta käyttäydyit asiallisesti ja aikuisesti, kun et lähtenyt siihen älyttömään älämölöön mukaan, johtui se sitten mistä tahansa.

Olin hyvin pettynyt keskustelun laatuun, puolustajat jankkasivat samoja juttuja koko ajan eivätkä oikeasti ottaneet kantaa muuhun, kuin omiin argumentteihinsa. Todella huonoa keskustelua. Erityisesti Nylander ja Storgård kälättivät tyhjänpäiväisyyksiä. Lisäksi oli varsinaiseen aiheeseen liittymätöntä poliittista suunsoittoa. Moni puolustajista huokui ainakin minun televisioruudultani tyypillistä suomenruotsalaista ylemmyydentuntoa. Päivi Storgårdille vinkiksi, että ei kannata yrittää esittää tamperelaista silloin, kun ilmiselvästi ei sitä ole!

Anna kirjoitti...

Musta sä Maria perustelit itsesi hyvin ja rauhallisesti, vaikutit analyyttiseltä ja älykkäältä kaikissa kommenteissasi (ainakin jotka mä näin). Mun mielestä sellainen perustelu on paljon tehokkaampaa asian kannalta kuin tunnekuohuinen huutaminen.

Uskon että varmasti jännitti, mutta olit kovasti eduksesti. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tuli teidän puolestanne aivan järkyttävä myötähäpeä. Kuin joku pieni pelokas hiiri aikuisten maailmassa,ei kannata änkeä itseään mukaan peliin, jota ei uskalla pelata loppuun... Suuri pettymys, parempi, että pysytte vain tässä blogissa.

Maria kirjoitti...

Nimenomaan just kannattaa änkeä itsensä mukaan. ;) Pahin mitä seuraa, on että nimettömät ja kasvottomat tuntemattomat käyvät vähän ilkkumassa, minkä tosin tekisivät varmasti joka tapauksessa. -.-

Ence kirjoitti...

Moiks!

Kadottuani käytännössä kokonaan blogimaailmasta (muistaakohan mua enää kukaan, nyyh), olin kovin mielissäni bongatessani tutun naaman telkkarissa ja olihan sitä pakko tulla itse tähtösellekin hehkuttamaan :)

Kovin olit juu hiljainen, mutta kyllä itsenikin veti melko hiljaiseksi puolestapuhujien ontot itseään toistavat kommentit ja toisten päälle huutaminen. Ihme touhua! Harmitti myös aiheesta lipsuminen, mutta mitä voisikaan odottaa kun argumentit itse aiheesta loppuvat kesken ;)

bubble kirjoitti...

Mua harmittaa että unohdin pistää ton nauhalle. Kaipa se Areenastakin löytyy, mutta jää kuiteski kattomatta ku en tykkää katella netistä mitään :P

Anonyymi kirjoitti...

Tällaisia debatit yleensä ovat. Raivopäistä oman mielipiteen, tietenkin ainoan oikean, esiintuomista. Kuinka moni katsoi ensimmäisen kerran vastaavaa kun tulee yllätyksenä aikuisten ihmisten "ei osaa kommunikoida sivistyneesti"-tyyli.

Myös minulle anonyymille (heh) esiintymisesi oli pettymys. Niinku! Tosin kiinnitin huomiota hiuksiisi, liikkuvatko ne ollenkaan. Mitä muotoilutuotteita käytät? Niinku?

Maria kirjoitti...

Se on niinku hyvä et sä ite vetäisit telkkarissa paremmin, niinku. ;) Tukkaan laitettiin paikan päällä tupeeraus ja Osiksen Session Fix -lakkaa, jollen väärin pullon kylkeä lukenut.

Maria kirjoitti...

...Ja mitäs muuta vikaa arvon nyymit löytävät tänään maailmasta ja minusta. :))

Sonia kirjoitti...

Itse olen saanut myötähäpeältäni katsottua vasta puolet ensimmäisestä tunnista - ja myötähäpeä on kohdistettu ennemminkin näihin "aikuisiin" poliitikkoihin, jotka kirkuvat toistensa päälle kun joku yrittää puhua. Harmillista että sinut sijoitettiin noin kameran ulkopuolelle, mieluummin sitä kuuntelisi järkevämmin perusteltuja argumentteja kuin "OPETUSSUUNNITELMA OPETUSSUUNNITELMA O-OPETUSSUUNNITELMA!!!"

Itse olen lukenut suomenkielisenä ihan vapaaehtoisesti A2-ruotsin (ja olisin sen lukenut varmasti ilman mitään sen suurempia pakkoja, koska halusin katsoa ruotsinkielisiä lastenohjelmia) mutta eipä sitä ole tarvittu juuri missään muualla kuin jäätelönmyyjän pestissä ruotsinkielisellä alueella :D. Äkta eller vanlig voffla? Tre tjugo, tack.

Katja kirjoitti...

Minusta "keskustelussa" kävi todella ilahduttavan selkeästi ilmi, ettei pakkoruotsin vastustajilla ole yhtään mitään ruotsinkieltä, Ruotsia tai ruotsalaisia vastaan, vaan pointti oli todellakin se että kielen opiskelusta tulisi tehdä vapaaehtoista. EN YMMÄRRÄ, miten paksusta ratakiskosta se olisi vastapuolelle täytynyt vääntää, kun eivät nytkään vaan YMMÄRTÄNEET.

Maria kirjoitti...

Joo, se kyllä ainakin sieltä välittyi, jos ei mikään muu. :) Myönteistä sekin. Olin näkevinäni paikaltani selostaessani "heräämistäni" pakkoruotsikritiikkiin, että Nylander nyökytteli innoissaan paikaltaan puhuessani et hei onks tää jotain kapinaa ja ne vaan ei pidä ruotsista. ;) Nyökyttely kyllä jatkui jatkaessani, että sitten aloin miettiä asiaa enemmän ja kallistua vapaaehtoisuuden puolelle.. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...