26.11.2010

Pakkoruotsi-ilta

feelin good 2

Nyt on aika paljastaa jotain tosi jännittävää, josta olen ollut sekä hirveän innoissani, että kamalan kauhuissani.

Minuun otettiin yhteyttä Ajankohtaisesta kakkosesta ja kysyttiin, josko olisin halukas tulemaan keskustelemaan pakkoruotsista seuraavaan teemailtaan (eli ne homoiltatyyppiset, ison lössin parituntiset)! Siis minä! Kansallisessa telkkarissa! Suorassa lähetyksessä! Puhumassa politiikasta! :D Ensi tiistaina 30. 11. YLE TV2:ssa klo 21.00 - 23.15

Aikamoinen kerran elämässä -tilaisuus. Kaikesta "apua enhän mä osaa ilmaista itseäni suullisesti, mä jäädyn, niinkuttelen ja puhun liian nopeasti ja mitä mä ees laitan päälle" -paniikkeiluista huolimatta onhan se nyt mentävä, harmittaisi varmaan muuten loppuelämän. Otetaan muuten vastaan vinkkejä ja täydennystä argumentaatiovarastoon! Ja myös vinkkauksia hyvistä tyvikohottajista.

Pakkoruotsi-illassa puidaan siis pakkoruotsin tarpeellisuutta, sekä suomenruotsalaisten asemaa, ovatko etuoikeutettuja vaiko mitä häh. Omasta mielestäni on selkeää, että pakkoruotsi ei ole tarpeellinen tai perusteltu, ja että suomeruotsalaiset kyllä kieltämättä tuntuvat olevan etuoikeutetussa asemassa - onhan jokaista ruotsia äidinkielenään puhuvaa varten 16 suomalaista, kuten Janos Honkonen niin näppärästi on huomauttanut. (Jos lasketaan näistä arviolta vain ne, jotka eivät osaa suomea, suomalaisia löytyy arviolta lähes 50 jokaista ummikkoa kohti.) Miksi pitäisi jatkossakin olla asioiden tällä tavalla? Miksi ei muuttaa tätä, varsinkin, kun muutoksista voi olla hyötyä ja iloa?

Ymmärsin, että blogaukseni Riipparuotsi (josta voi lukea tarkemmin perustelujani ja ajatuksiani aiheesta) tuossa taannoin herätti heidän huomionsa, joskin sittemmin ohjelman sivuille minut on merkitty piraattipuolueen edustajaksi.

Edariehdokkaana on erinomaista saada tällä tavoin näkyvyyttä puolueelleen, mutta teroitettakoot, että piraattipuolueella ei ole mitään yhtenäistä kantaa pakkoruotsiin, joten asiasta esittämäni mielipiteet ovat puhtaasti omiani. Toki piraattien riveistä löytyy paljon pakkoruotsikritiittisiä ihmisiä, mutta toisaalta, varmaan pakkoruotsimyönteisiäkin. Mutta että jos alan päästellä suustani sammakoita tyyliin "NATSI AJAA JUNALLA", syytettäkööt siitä pelkästään minua, ei koko piraattipuoluetta. ;)

Piraattipuolueen viralliset linjaukset löytyvät puolueohjelmasta.

Keskustelukumppaneideni lista on seuraavanlainen:

• Sampo Terho, Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja
• Mikaela Nylander, kansanedustaja, RKP
• Marjatta Vehkaoja, Vaasan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, SDP
• Heikki Tala, dosentti
• Kaj Kunnas, urheilutoimittaja, YLE FST5
• Hannu Olkinuora, päätoimittaja, Hufvudstadsbladet
• Maria Morri, Piraattipuolue
• Olav S. Melin, ajatushautomo Magma
• Alexandra Furuhjelm, opiskelija
• Arto Juntunen, vs. sivistystoimenjohtaja, Tohmajärvi
• Lyly Rajala, kansanedustaja, Kok.
• Fatbardhe Hetemaj, kauppatieteiden kandidaatti
• Päivi Storgård, toimittaja
• Peter Albäck, Keskustan ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja
• Elmo Rautio, Oulun vasemmistonuorten puheenjohtaja
• Riitta Mustonen, Vapaa kielivalinta ry:n varapuheenjohtaja
• Michael Luther, Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja, RKP
• Björn Månsson, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän pääsihteeri

Tiistaihin on vielä monta yötä aikaa jännittää... :P

53 kommenttia :

Maria kirjoitti...

Voi vitsi, onnea matkaan! Hyvin se menee kun oot niin viksu tyttö.

Isa kirjoitti...

Hienoa! Onnea matkaan, pidä pää kylmänä ja jyrää vastaanväittäjät :) Itse ainakin perustelisin ruotsin siirtämistä vapaaehtoiseksi sillä, että silloin lukion kurssiohjelmaan saisi enemmän muita kieliä. Itse olisin valinnut ruotsin tilalle saksaa tai ranskaa, sillä tulen elämässäni elämään mannereuroopassa. Ruotsi vei kuitenkin sen tilan, mitä muilta kursseilta olisi jäänyt. Sen verran tunnustusta voisi antaa, että esim. yläasteella olisi vaikka hetken opetuksessa ruotsin perusteita... Ei mitenkään yhtä massiivisesti kuin nykyään. Kumoa myös historialliset perusteet! Suhteemme Ruotsiin oli pitkä, mutta samalla perusteella Koreoissa tulisi opiskella pakollisena japania tai kiinaa. Oikeastaan vastaavia maaesimerkkejä voisi etsiä kymmeniä :D Rinnastus muihin pakollisiin aineisiin on naurettavaa myös, mielestäni jokaisen kuitenkin tulisi osata laskea, tuntea maansa valtauskonto jne (vaikka myönnän, että myös pakollista matematiikkaa on aivan liikaa. samoin uskontoa).
Suomenruotsalaisia on täällä hieman yli 5 % väestöstämme, ja voi aivan mainiosti väittää, että ainakin 95 % heistä puhuu suomea oikein sujuvasti.

En tiedä mitä asioita aiot painottaa, mutta luulen että varsin moni hyökkää vastaan erityisesti historiallisilla argumenteilla ja työllistymisellä. Ensimmäiseen on varsin helppo keksiä vastalauseita juuri muista maista sekä siitä, että Suomessa tulisi kohdella kaikkia kansaryhmiä tasavertaisesti. Joidenkin suosiminen on aivan naurettavaa, eivät muutkaan suomessa asuvat, esim venäläiset tai virolaiset, joita myös on paljon, tule toimeen omalla kielellään, vaan heidän on osattava Suomea. Miksi ruotsinkieliset olisivat poikkeus? Emme edes olleet Ruotsille mitenkään tärkeä osa, pelkkä takapajula Venäjän välissä.

On totta, että ruotsia osaavan on varsin helppo työllistyä pohjoismaissa. Mutta jos koulussa ei ota ruotsia, miksei sitä voi ottaa myöhemmin kansanopistoissa ja iltalukioissa? Näin joudun itse tekemään saksan/ranskan suhteen. Ja muuten, niistä olisi yleisesti paljon enemmän hyötyä globaalisti ajatellen. Ranskaa puhutaan Ranskassa, Belgiassa, Kanadassa... Saksaa Saksassa, Itävallan ja Sveitsin osissa ja muutenkin paljon Euroopassa. Myös espanja on valtakieli asemmallaan Espanjassa, Etelä-Amerikassa ja Meksikossa! Joudun itse iltalukion penkille ruotsin viedessä tilaa muilta kursseilta. Se myös laskee päättötodistukseni keskiarvoa, sillä motivaation puutteessa arvosana pyörii 5 hujakoilla. Hienoa kerrassaan.

Hieman turha viesti kenties, mutta oon vaan niin innoissani sun puolesta ja haluun että jyräät ne! :D Vaikka saatoin toistella tietämiäsi asioita ja asioita joista olet samaa mieltä, niin ota se kannustuksena :D

Isa kirjoitti...

Lisäksi: Asun täällä rannikolla, kaupungissa jossa on ruotsinkielisiä päiväkoteja, ala-asteita, yläkouluja ja lukioita. Jopa ihan yliopisto! Olen asunut täällä 18 vuotta, eli koko pienen ikäni. Laivalla pääsee Ruotsiin helposti ja vikkelään, vieressä vilisee kuntia joissa suomenruotsalaisten osuus on suuri. Tunnen heitä kymmeniä, osa jopa perhetuttuja. Vaan kas! Olenko tästä huolimatta koskaan tarvinnut ruotsia? En! Edes kukaan mamma ei ole tullut Stockalla ruotsiksi juttelemaan. Suomenruotsalaisille tutuilleni on selvää että he puhuvat suomalaisten kanssa suomea, mieluiten he puhuvat keskenään ruotsia, tekeväthän niin muutkin muunkieliset ja Suomessa asuvat oman kielensä kanssa. Voin kuvitella ruotsin olleen vielä 50-100 vuotta sitten huomattavasti merkittävämpi kieli, mutta hei, se on historiaa! Eikö jo voitaisi siirtyä nykyaikaan?

Isa kirjoitti...

(anteeksi kun lisäilen koko ajan, ei ole pakko julkaista näitä! riittää että luet)

Olen myös lukenut hirveästi poliittikojen marinaa siitä, että kaikki pitäisi pitää ennallaan, koska muuten koko koulujärjestelmä pitäisi arvioida uusiksi. Eikö tälläinen, vuosia jatkunut keskustelu kerro jo siitä, että niin tulisi tehdä! Lisättynä tähän vielä lapsien väheneminen ikäluokkien pienentymisen myötä, on koulujärjestelmän uusimista mietittävä nyt, ennen kuin mahdolliset muut ongelmat alkavat. Jos Suomi aikoo pysyä koulutukseltaan kärkimaina, on uudistuksia tehtävä. Se mikä toimi eilen, ei välttämättä toimi enää tänään. Saatika sitten huomenna.

vakilukija kirjoitti...

Pidetään peukkuja, ällös huoli, olet tähänkin asti saanut hyvin kantasi ilmaistua. Hienoa että mukaan otetaan nuorempiakin osallistujia joiden argumentaatio ei kulje tasolla "En haluu opiskella koska pakkoruotsi on perseestä."

Anonyymi kirjoitti...

Sä sovit tonne kyllä ihan loistavasti! Oon niin samaa mieltä sun kanssa pakkoruotsista. Pidän peukkuja, oot mun sankari! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa! Olet varmasti juuri sopiva osanottaja, sulla on mielipiteitä :)

tiitiäinen kirjoitti...

Hei wau! Aivan huikeeta että pääsit ohjelmaan. Jännään sun puolesta, vaikka varmasti sujuu hyvin. :)

Riikka kirjoitti...

Oioi, onpas hienoa! Pakko muistaa laittaa nauhalle kun en tohon aikaan ole kotona.. Tsemppiä :)

Mohn kirjoitti...

Hui, jännittävää!! Olen itse ollut kerran telkkarissa haastateltavana ja onhan se toki hermostuttavaa. Toki mulla oli se helpotus, että kuvattiin mun kotona eikä studiossa. Toisaalta, silloin jos keskustelu on hyvää ja vie mukanaan niin keskustelun ulkopuolisiin juttuihin ei välttämättä niin kiinnitä huomiota. Tämä on varmaan ihan turha sanoa, tiedät varmasti itsekin mutta silloin, kun on hyvin perehtynyt asiaan ja sinut omien ajatustensa ja mielipiteidensä kanssa niin ei tarvitse jännittää sanomisensa sisältöä niin paljoa. Sinulle ei luulisi tässä suhteessa siis tulevan ongelmia! ;-) Että hyvin se varmasti sujuu, alkukankeuden hälvettyä! Tsemppiä ruudun toiselle puolelle!!

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava juttu, onnea matkaan!

Anonyymi kirjoitti...

Vapaalle kielivalinnalle on olemassa vain vahvoja perusteita:

- meillä vanhemmat ovat pitkälle koulutettuja ja nyt jos koska kypsiä arvioimaan esimerkiksi lasten kykyä ja tarvetta opiskella kieliä

- nykyisin tarvittaisiin enemmän ns. harvinaisten kielten osaajia, mutta englannin ja ruotsin jälkeen monien voimat eivät riitä enää kolmanteen kieleen ja esimerkiksi kouluissa oppilaita ohjataan ehdottomasti olemaan valitsematta kolmatta vierasta kieltä, jos kahdessa ensimmäisessäkin on työtä

- monien kohdalla olisi järkevintä pitäytyä hankkimaan erinomainen englannin taito, sillä nykyihmisellä olisi oikeus yhteen sujuvaan maailmankieleen eikä kielten oppiminen ole kaikille yhtä helppoa, esimerkiksi Ruotsissa toisen vieraan kielen sijasta on mahdollista opiskella lisää englantia ja Ahvenanmaalla lähes kolmannes nuorista opiskelee ysillä vain äidinkieltään ruotsia ja englantia - kieliä ei pidä ylipainottaa aidon osaamisen kustannuksella

- maahanmuuttajalasten kielipaletti on todella raskas (vaikka lapsi osaa vielä heikosti suomea, hän joutuu opiskelemaan englantia, kotikieltään ja ruotsia), vapautusten saaminenkin on käynyt äärimmäisen vaikeaksi, kuin hakisi vapautusta matematiikasta

- monissa perheissä ollaan jo kaksikielisiä jollain muulla yhdistelmällä kuin suomi-ruotsi ja näiden perheiden todellisuus ja tarpeet sivuutetaan täysin nykykuvioissa

- käytännössä ruotsin kielen taito on monet vanhemmat tietävät, ettei ruotsilla ole ollut mitään käytännön merkitystä, sillä 1) työmatkoilla Ruotsissa puhutaan aina englantia, koska ammattikieli on yhteinen englanniksi ja yleensä mukana myös muita Eurooppalaisia, 2) suomenruotsalaiset ovat niin kaksikielisiä, että heistäkin on epämukavaa auttaa suomenkielistä harjoittelemaan ruotsia, kun yhteisellä suomella voidaan haastella syvällisiä

- ei ole olemassa vain yhtä Suomea, vaikka sellaista kuvaa on vaalittu - Suomi on yhtä aikaa yksikielinen, kaksikielinen ja monikielinen maa, suomalaisia identiteettejä on niin monenlaisia, että on suorastaan loukkaavaa lähteä siitä, että on olemassa vain se yksi, kaksikielinen, pohjoismaisuutta kielen kautta tavoitteleva, historiallisia perinteitä vaaliva Suomi (ihan kaunis vaihtoehto sekin)

Anonyymi kirjoitti...

jatkoa edelliseen

Tunnustan, että minä todella pidän ruotsista ja ruotsinkielisestä kulttuurista. On sääli, että ruotsinopiskeluun liittyy pakon ja irrationaalisten perusteiden surureuna. Sen sijaan, että lapseni saisi opiskella ruotsia siksi, että perheessä ollaan kiinnostuneita skandinaavisuudesta ja suomenruotsalaisuudesta, lapseni pitää opiskella ruotsia siksi, että näin muka ylläpidetään suomenruotsalaista kulttuuria. Mahdollisuus opiskella oman itsensä vuoksi kääntyy hyväntekeväisyydeksi. Voiko kieltenopiskelu olla hyväntekeväisyyttä? EI!

Suomenruotsalaisuus säilyy kyllä ilman pakollista ruotsia!

Mielestäni tarvitsisimme jonkin positiivisen, humoristisenkin tavan välittää ajatusta, että on kielivapauden aika. Tämä ei ole kielisotaa vaan aitoa erilaisuuden hyväksymistä.

Kielivapautta ovat nyt heränneet puolustamaan tavalliset, koulutetut ja maailmaa nähneet pienten lasten vanhemmat. Ei pidä leimata järkeviä ajatuksia vihapuheeksi, kun samalla perustelut pakollisuudelle ovat todella ajasta jäljessä (enemmän tunnetason myyttisiä uni- ja uhkakuvia kuin perusteluja) sekä ristiriidassa niiden pohjoismaisten arvojen kanssa, joihin olemme sitoutuneet.

Anonyymi kirjoitti...

Ohjelmassa ei loppujen lopuksi paljon pääse ääneen, kun suuri osa ajasta menee insertteihin ja päällehuutajien kakofoniaan..
Suuna päänä oleminen on ruotsalaisille tyypillistä,
sillähän voi peittää argumenttien tyhjyyden.
Itse kiinnittäisin huomiota pakkoruotsisyteemin tekopyhyyteen:
Ruotsia pitäisi opiskella pikkulapsesta lähtien, jotta kielitaito olisi sellainen, että se kelpaa ruotsinkielisen palvelemiseen. Pakkoruotsi siis menee hukkaan monin tavoin, kun hyvin harva loppujen lopuksi oppii sitä kieltä. Kyseessä onkin vain kaksikielisyysilluusion ylläpito, jotta saadaan oikeutus ruotsinkielisten erityisasemalle.
Mielestäni sinut on valittu sinne siksi, että olet aktiivisesti ottanut kantaa asiaan: Suurin osa kansastahan ottaa asiaan kantaa passiivisesti eli ei takuulla puhu ruotsia Suomessa eikä palvele ruotsiksi. Passiivinen vastarinta on massiivista, koska nykyinen käytäntö ei vastaa yleistä oikeustajua. Siksi s-ruotsalaiset puhuvatkin järjestään hyvää suomea- ovathan he saaneet sitä opiskella peruskoulussakin jo 40 vuotta..Poliitikot pakottavat meidät tankkaamaan ruotsia, ja me kansa pakotamme s-ruotsalaiset puhumaan suomea..Hullu tilanne..
Kuka siinä pakkoruotsin poistamisessa häviäisi ?
Valinnainen ruotsi-> vähemmän, mutta paljon parempaa ruotsia.

Anonyymi kirjoitti...

"Sen verran tunnustusta voisi antaa, että esim. yläasteella olisi vaikka hetken opetuksessa ruotsin perusteita..."

Mikä funktio tällaisella olisi? Tottumus?

Parin vuoden opiskelu estää tehokkaasti lapsia valitsemasta muita kieliä. Se vie aikaa viikkotuntimäärästä eikä jätä muistijälkiä.

Älkää hyvät ihmiset antako tällaisia ehdotuksia! Lasten opiskelu peruskoulussa on tällä hetkellä vaativaa työtä. Kielen opiskelu ei ole suurelle osalle ikäluokasta helppoa - ja vähintään kolmannes lapsista on todella pulassa toisen kielen kanssa.

Meillä ei ole saatu keskustella kielten ongelmallisuudesta. Meidän virallinen liturgiamme on, että kielet eivät koskaan tee pahaa. Mutta ne tekevät.

Tätä ei tarvitse ruveta vatvomaan pakkoruotsi-illassa, kun pedagoginen näkemys kieltenoppimiseen puuttuu sieltä kuitenkin. Mutta varokaa näitä "musta tuntuu, että vois ne muksut vähän opiskella" - kielellisesti hitaasti kehittyvän lapsen kannalta tämä vain sotkee pahasti opintoja, ja tätä kielellistä hitautta (ihan luonnollista) on paljon, erityisesti pojilla.

Koko koulujärjestelmää kehitellään pikkuhiljaa - nyt tarvitaan vain pientä säätöä, jolla helpotetaan yksilöiden oman mielenkiinnon ja oman taustan toteuttamista myös kielivalinnoissa sekä varmistetaan laajaa kielivarantoa, ei yksilöiden kielimäärää lisäämällä vaan vaihtelemalla yksilöiden kieliprofiileja.

Anonyymi kirjoitti...

Uussuomalaisten tulkkina on toiminut myös Umayya Abu-Hanna kertoo Helsingin Sanomissa näin
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/HS-raadin+vastaukset+kysymykseen+Pit%C3%A4%C3%A4k%C3%B6+ruotsin+pakollista+kouluopetusta+lis%C3%A4t%C3%A4/1135259857711

“Suomen yhteiskunnan demograafinen rakenne on muuttumassa vääjäämättömästi, nopeasti ja radikaalisti. Vuonna 2025 arvioidaan, että joka kolmas tai neljäs helsinkiläinen on siirtolainen tai siirtolaistaustainen.”

“Kun ruotsinkielisen vähemmistön prosentti pienenee, olemme tilanteessa joka on demokratian silmissä kestämätön – jos vaaditaan kaikilta sekä suomen että ruotsin osaamista. Lähitulevaisuutta ajatellen taistelu ruotsinkielen eksklusiivisesta asemasta ei ole järkevä eikä eettinen. Se on hävitty taistelu, joka voidaan kääntää joko positiiviseksi suunnitteluksi tai katkeraksi vainoharhaksi.”

“Äidinkieleni on arabia, toinen kieleni on heprea, tyttäreni äidinkieli on zulu, kotikielemme on englanti. Emme ole vaatimassa sitä, että saisimme käyttää äidinkieltämme virastoissa, mutta on todella epäreilua meidän henkilökohtaisella kehityksellä olla kehittämättä ja investoimatta meidän perheen kieliin. Meidän pitää antaa aikaa ja taloudellisia resursseja, jotta kaikki kansalaiset voisivat kehittää äidinkieliään mahdollisemman monipuolisesti ja rikkaasti.”

“Toisaalta suomalaista yhteiskuntaa ajatellen taloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja ulkopoliittiset etuudet olisivat monikertaiset, kun suomen lisäksi ihmisillä voi olla mahdollisimman monta eri kieltä.”

Anonyymi kirjoitti...

Onneks olkoon, mahtava tilaisuus!

Itse oon kotoisin 30 000 asukkaan kaupungista, enkä peruskoulun jälkeen ole tarvinnut ruotsia puolta sanaa, joten en enää muista sitä vähääkään mikä niiltä tunneilta päähän jäi, ja sama tilanne on lähes kaikilla muilla. Lukuun ottamatta esim. matkailualalle lähteneitä, mutta ne, jotka kielitaitoa oikeasti tarvitsevat, hankkivat sen peruskoulun jälkeen.

Toivottavasti saat olla oikeasti äänessä siellä!

-an

neuvoja kirjoitti...

Ensinnäkin mieti miksi olet ohjelmassa, miksi sinut on kutsuttu?

Aivan, olet osa statistista täytettä, ohjelmaan halutaan miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja. SINÄ olet se NUORI NAINEN. Tämä on siis pääfunktiosi, näyttää(visuaalisesti), että on olemassa nuoria naisia, jotka haluavat kielivapautta.

Et siis ole paikalla professorina ja asiantuntijana, joka tietää Hoopo-yliopiston budjetin ja perustuslain syntyhistorian kirjeenvaihdon tarkkuudella. Voit siis huokaista helpotuksesta ja pyytää takapenkin paikkaa, ellei sitä ole jo automaattisesti annettu. Vastapuolen nuorena naisena toimii Kosovolainen, joka tietää taatusti Suomesta vähemmän kuin sinä.

Tärkeintä ei siis ole puhua mahdottoman fiksuja vaan pitää huoli, ettei sano mitään mahdottoman tyhmää.

18 keskustelijaa tarkoittaa, että puheaikasi tulee olemaan lyhyt, jos katsoit homoiltaa niin huomasit varmaan, että pääasiallinen keskustelu tapahtuu vain muutaman henkilön kesken. Juontajat kuitenkin käyvät arvatenkin osallistujat läpi alussa, niin että jokainen voi sanoa edes jotain.

Kyseessä on joukkuepeli, jokaisella pelaajalla on osansa siinä. Tässä mielessä voit huokaista helpotuksesta, olet puolustaja ja tiimistäsi löytyy melko kovia hyökkääjiä, jotka tietävät tasan tarkkaan mitä ovat tekemässä. Anna siis ammattilaisten jedimiekkailla toisia ammattilaisia vastaan. Ole kuitenkin valmis kommentoimaan esim. kaksikielisyyden kustannuksia ja virallista kaksikielisyyttä. Ohjelman aihe ei rajoitu koulun kielipolitiikkaan.

Puhu lyhyesti ja ympäripyöreästi, älä mene yksityiskohtiin ellet tunne yksityiskohtia perin pohjin. Muuten saat vastapuolelta henkilökohtaisesti yksityiskohtaisen kysymyksen, johon et ehkä tiedä vastausta.

Jos olisin sinä, sopisin vielä tapaamisen esim. Terhon, Talan ja muutaman muun kanssa juuri ennen keskustelua, pääset näin paremmin samalle aivotaajuudelle heidän kanssaan. Joukkueen pitää aina potkia palloa samaan suuntaan. Vaikka tekisi mieli, kukaan joukkueesta ei saa sanoa eriävää mielipidettä toiselle pelaajalle.

Svekoleirin puolustus tulee nojautumaan palveluiden saamiseen ja perustuslakiin. Historiaan he eivät turvautua, koska se olisi onnenpotku SL:n miehille päästä siihen mehevään aiheeseen kiinni.
(lue SL:n sivuilta maan historia niin tiedät)

Äläkä pukeudu mitenkään erityisen poikkeavasti, funktiosi on, että nuoret naiset samaistuvat sinuun. Taistelette katsojien sieluista.

Jos vastapuoli sanoo jotain mahdottoman tyhmää, on usein parempi nauraa/hymyillä kuin näyttää vihaista naamaa.

Tutustu Internetin avulla kaikkiin osallistujiin, keitä he ovat, mitä he ajattelevat ja miksi.

Aiheeseen voi virittäytyä myös katsomalla youtubesta vanhan Talan ja Melinin yhteenoton sekä syksyisen A-talkin pakkoruotsikeskustelun, niin ja tämän: http://areena.yle.fi/video/1422329

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Loistavaa, ja onnea esiintymiseen. Näkyvyyttä Piraattipuolue todellakin kaipaa.

Maria kirjoitti...

Kiitos hirveästi kaikille tsemppaajille ja erityisesti teille, jotka olette antaneet neuvoja ja ajateltavaa! :) Olen kiitollinen kaikista vinkkauksista ja näkökulmista.

Ääneenhän tosiaan siellä ei lopulta hirveän pikäksi aikaa kokonaisuudessaan pääse, mutta sitäkin enemmän sitten haluaa sanoa jotain fiksua sillä puheenvuorollaan. Katsotaan miten onnistuu! :)

Kaoka kirjoitti...

Oi vitsi, tsemppiä sinne! Minä en kyllä varmaan ikinä pystyisi, jo pelkkä ajattelu nostattaa mieleen kauhukuvia kapulakieltä puhuvista sedistä. Mutta eiköhän se hyvin mene, tollasissakin kun on vain oma itsensä eikä yritä mielistellä suuntaan tai toiseen niin kaikki menee hyvin! :)

(Sikäli kyseenalaistaisinkin Neuvojan kohdan "Äläkä pukeudu mitenkään erityisen poikkeavasti, funktiosi on, että nuoret naiset samaistuvat sinuun. Taistelette katsojien sieluista.", en näe mitenkään tarpeellisena yrittää tunkeutua mihinkään muottiin pukeutumisen suhteen vain, että saisi miellytettyä jotain tiettyä ryhmää.)

Maria kirjoitti...

Kiitos kovasti :)

Tossa pukeutumisessa... Tosiaan en aio alkaa liikaa miettiimään sitä muiden miellyttämistä, mutta toki siinä on se pointti, että kun näyttää mahdollisimman vähän ennakkoluuloja herättävältä, voi se oma viesti mennä paremmin perille. :P Ihan ajattelin mennä tutulla mustan mekon linjalla, kenties sen liivin otan siihen kaveriksi ja ZB:n vyön (jota tosin luultavasti ei näy, mikäli ihmisiä kuvataan lähinnä hartioista ylöspäin puheosuuksissa :P). Mun tukka on jo itessään tietty vähän jännittävä, mutta oon toisaalta kuulemma ihan söpö luonnossa. x) Että ehkä mä olen tällä setillä sekä oma itseni, että riittävän helpostilähestyttävä. :)

Asiaan ja vastapuolen argumentteihin on syväluotaavasti tässä kyllä kovasti yritetty perehtyä ja miettiä sitä retoriikkaa - saa nähdä miten se esiintymisjännäys ja itse ohjelman eteneminen sitten päästävät ne oikeuksiinsa. :D

Anonyymi kirjoitti...

Tuleekohan ohjelma jälkeenpäin katottavaksi yle areenaan? Toivottavasti :)

Maria kirjoitti...

Oon aika varma et tulee kyllä. :) Linkitän sitä varmasti sit vielä erikseenkin. ^^

Anonyymi kirjoitti...

Sampo Terhon Blogissa on hyviä tekstejä aiheesta ja niihin liittyviä kommentteja mm.

http://www.sampoterho.net/?p=789

http://www.sampoterho.net/?p=704

http://www.sampoterho.net/?p=708

Maria kirjoitti...

Joo, oon sitä silmäillytkin, pitää tutustua noihin vielä paremmin! Kiitos siis. :)

neuvoja2 kirjoitti...

Nuorelta opiskelijalta odotetaan arvatenkin lähtökohtaisesti opiskelumaailman näkökulmaa, tyyliin: "olisin voinut opiskella yläasteella ja lukiossa kieltä X, jota puhuu Z miljoonaa ihmistä Y monessa maassa. Sen sijaan aikani meni yhteen ruotsin murteeseen, joka on vielä vakava etenemiseste monille korkeakouluissa"

Eli pitää tunnistaa ns. omat aihepiirit ja jättää kysymys 'Dragsvikin varuskunnan säilyttämisestä' jollekin muulle.

Jännityksestä vielä sen verran, että vaikka vastapuolella on lähes yksinomaa RKP:n ammattipoliitikkoja niin kovemmat henkiset paineet siellä on ulkokuoren sisällä, usko pois. Heille koko TV-keskustelun järjestäminen on täysi painajaisuni. Lisäksi keskustelu käydään heille vieraalla kielellä, mikä tulee tuottamaan muutamalle selkeitä hankaluuksia. Ankkalammen katsojat ovat myös kriittisempiä omia kohtaan, kentällä on tyytymättömyyttä.

Perustuslain ja palveluiden lisäksi RKP pyrkii sitomaan keskustelua venäjän kieleen, koska termi "pakkovenäjä" kuulostaa ikävältä.

Jännitys katoaa viimeistään keskustelun alettua, kun huomaat miten asiat rullaavat ja jutun etenemistä on kiva seurata. Mutta voi sitä stressiä torjua vaikka punttisalilla.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä suhdettasi ruotsin kieleen, mutta minusta olisi hyvä, jos keskustelussa olisi mahdollisimman paljon niitä, jotka voisivat rehellisesti sanoa, että ruotsi on kielenä ok vain pakollisuus ei ole ok.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä kannattaa kollata myös Hetemajin blogi aiheesta:
http://www.hetemaj.fi/fi/blogi/pakkoruotsin-suomi

Anja kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe, josta minulla ei ole mitenkään jyrkkää kantaa suuntaan eikä toiseen. Tosin nykyisin työskentelen organisaatiossa, jossa on ihmisiä mm. pohjoismaista. Asia, jota en koskaan olisi voinut kouluaikana aavistaa.

Ohjelmaan vinkiksi pari juttua:
Sinulla on puheaikaa todella vähän. Sano puheenvuorollasi kaikkein tärkein asia ensin ja perustelut ja vähemmän tärkeät perään. Et kuitenkaan saa sanottua kaikkea, mitä haluat. Kun puhe katkaistaan, ei jää tärkein asia sanomatta.
Mieti etukäteen muutama naseva asia, jonnka haluat tuoda esiin.

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Oh my lack of god. I have to suit up for this one.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitinkin jo mutta jatkan vielä.

Ruotsi on monen nuoren naisen lempiaine koulussa. He eivät välttämättä ajattele, että ruotsi on jostain pois. Moni heistä olisi voinut lukea vielä pari muutakin kieltä ja olisivat mielellään jättäneet sen matematiikan pois. He voivat hyvinkin sympata pakollisen ruotsin kannattajien kielipainotteista koulumissiota ja vertauksia matematiikkaan, vaikka periaatteessa näillä ei ole loogisesti mitään tekemistä keskenään.

Kaikkialla maailmassa opetetaan kouluissa maan pääkieltä, matematiikkaa, luonnontieteitä, reaaliaineita ja vieraita kieliä - vieraat kielet voi yleensä valita vaikka monissa paikoin englanti on pakollinen kaikkien suostumuksella. Näin pienen vähemmistön kieltä ja pienen naapurimaan kieltä ei tietääkseni ole pakollisena missään - ei edes Kanadassa, Sveitsissä, Irlannissa tai Espanjassa, joihin usein vedotaan. Suomi on tietääkseni EU:n ainoa maa, jossa pakollinen kieli virallisesti perustuu "historiallisiin ja kulttuurisiin syihin" eikä esim. yleiseen hyötyyn.

Mieti ihmeessä, mikä on oma henkilökohtainen syysi olla pakollisuutta vastaan. Ehkä se on syntynyt kokemuksesta, että olisit halunnut voida vaihtaa ruotsin johonkin muuhun kieleen. Ehkä olisit halunnut valita ruotsin itse, omista syistäsi. Ehkä se on se, että symppaat kielivapauden periaatetta, jota noudatetaan naapurimaissakin (tosin englanti on niissä maailmankielenä pakollinen).

Anonyymi kirjoitti...

Kielen omaksuminen ja ylläpito vaatii ihmisiltä eri määrän työtä, mutta joka tapauksessa vaatii työtä. Englantia kuulee muutenkin, mutta kaikki muut kielet vaativat useimmilta oppilailta panostusta koulun ohella ja erityisesti koulun jälkeen. Siksi itse valitut kielet ovat tärkeitä. Niihin on halua sitoutua ja panostaa lehdin, matkoin, elokuvin, kirjoin, jolloin kielitaito jää pysyvästi omaksi. Pakollinen ruotsi karkaa monelta, koska sille ei yksinkertaisesti ole käyttöä.

Pohjoismaalaisuus on usein ruotsinkielisten todellinen taustavaikuttaja. He kokevat, että vapaaehtoisen ruotsin kannattajat yrittävät riistää lapsilta oikeuden tuntea olevansa pohjoismaalaisia. Pohjoismaalaisuushan on ok, mutta kun jo nyt puhumme englantia muissa Pohjoismaissa ja muut pohjoismaalaiset puhuvat sujuvasti englantia meille, ei näytä siltä, että siteet katkeaisivat, vaikkeivät kaikki suomalaiset joutuisikaan oppimaan ruotsia.

Koska meillä ei tästä kielivalinnasta ole oikeastaan voinut puhua julkisesti leimautumatta jonkinlaiseksi ruotsinvihaajaksi, harva meistä on ajatellut tarkoin, miksi juuri itse kaipaa kielivapautta ja mihin muut oman kaipuunsa perustavat. Meillä ei myöskään puhuta siitä, miten muissa maissa kieltenopetusta tarjotaan.

Anonyymi kirjoitti...

Esimerkiksi jokin aika sitten todettiin, että suomalaiset ovat Euroopan toiseksi kielitaitoisinta kansaa (voi pahus, etten muista tutkimuksen nimeä, siihen ei voi viitata), mutta silti meillä on kuvitelma, että suomalaiset oppivat huonosti kieliä, lausuvat niitä surkeasti ja ovat kaikin tavoin barbaareja. Tämä siksi, että meitä verrataan aina kielivähemmistöömme, jolla on väistämättä yksi kieli enemmän kuin meillä muilla ja meillä muilla on sen maailmankielen sijasta huonosti opittu ja helposti unohtuva ruotsi. Meitä siis moititaan heikosta kielenoppimisesta ihan turhaan, mutta alemmuudentunne on onnistuttu jo tekemään osaksi kansallista minäkuvaamme.

Näitä ei tietenkään voi lähteä pohtimaan pakkoruotsi-illassa, jossa on valittava selkeitä ja nopeita kommentteja, joista ei joudu sanomaan, ettei nyt muista mikä tutkimus... ;) Mutta pakollinen ruotsi on tehnyt aivan uskomattoman paljon hallaa itsetunnollemme - tosin, saattaa ruotsin kautta olla myös avautunut monelle mahdollisuus opiskella tai työskennellä Ruotsissa. Eihän mikään ole mustavalkoista.

Anonyymi kirjoitti...

Valtavasti onnea lähetykseen! :) Muista, että vastapuolella on suuremmat paineet. Sinä ja muut pakkoruotsin poistoa kannattavat olette suuren yleisön suosiossa. Mikäli löytyy jännitystä, niin tuo on ehkä ihan hyvä muistaa: jos sanot vahingossa jotain aivan typerää, tuskin kovin moni katsoja siihen tarttuu jälkikäteen.

Jännä muuten, että pakkoruotsia kannattavia on valittu ohjelmaan enemmän. No, ei kahta enempää, mutta kyllähän tuokin ero voi näkyä keskustelussa.

Stazzy kirjoitti...

Hei, hyvä juttu!

Mulla on antaa ainoastaan yksi ohje: "Kun kiistelet idiootin kanssa, pidä huoli ettei hän tee samoin."

Rutistus ja tsemppiä viitentoista minuuttiisi julkisuudessa, se pitää varmaan katsella tvkaistalta :)

Shona kirjoitti...

Hei, hienoa! Mahtavaa päästä vihdoinkin näkemän ja kuulemaan millanen ihminen näitten kuvien ja mielipiteitten takana oikeen on :) musta on hienoo että monista muista bloggaajista poiketen otat kantaa ajankohtasiin yhteiskunnallisiin asioihin ja vaikka oonkin joissain asioissa eri mieltä sun kanssa, niin sun kannat asioihin on tosi hyvin perusteltuja. Thumbs up!

Aurora kirjoitti...

Oi! Mahtavaa!! Tsemppiä hurjasti, kyllä sä pärjäät! :)

Anonyymi kirjoitti...

"Jännä muuten, että pakkoruotsia kannattavia on valittu ohjelmaan enemmän"

Se on 9vs9.

Vehkaoja ja Albäck ovat pakkoruotsin vastustajia.

"Ruotsi on monen nuoren naisen lempiaine koulussa."

Todellakin ja siksi monen on hankala myöntää jälkeenpäin, että heitä on vedetty nenästä.

Mohn kirjoitti...

Tuli tässä vaan vielä mieleen, että pakkoruotsi pakottaa joitakin tekemään erilaisia valintoja elämässään, kuin mitä he ilman sitä olisivat tehneet. Esim. mun mieheni ei aikoinaan mennyt lukioon vaikka olisi halunnut, koska pakkoruotsi ei sujunut ja siitä oli surkea numero. Muista aineista hänellä oli hyvät numerot ja lukio olisi tarjonnut paremman jatko-opiskelupaikan ja parempipalkkaisen työn. Ei sillä, että raha tekisi autuaaksi mutta kyllä se kummasti elämää helpottaa.

noora kirjoitti...

Hei, tosi hieno juttu! Katson varmasti jos vaan muistan :) Onnee matkaan!

Anna kirjoitti...

Hienoa! Onnea ja tsemppiä! Täällä nuorehko piraattinainen tsemppaa ja kannattaa samaa asiaa!

Anonyymi kirjoitti...

Jos pakkoruotsikysymyksellä saisi joku muu puolue kuin RKP äänestäjiä niin ne olisivat jo perustaneet oman puolueensa.

Tämä aihe on sellainen lose-lose-tilanne ehdokkaalle. Jotkut kovasti haluavat, että otat kantaa, mutta ei ne sinua kuitenkaan tämän kannanoton takia äänestä. Kannabis on samanlainen aihe, jos tulee joskus vastaan.

Sitten on vielä Vaasan vaalipiiri, jossa RKPeen kannatus on 20% ja piraattipuolueen ruotsinkieliset ja kaksikieliset ehdokkaat, joista yksi oli juuri televisiossa. Yksi sinne studioon haastateltavaksi tulevista tietää tämän tasan tarkkaan ja voi puukottaa sinua vatsaan vastaheitollaan, jos et ole valmistautunut.

Eli mene sinne näytille, mutta älä sano paljon mitään. Äläkä varsinkaan puhu mitään faktoista: lukiolaisten kielitaito on laskenut 30% 10 vuodessa, kiitos kasvaneen valinnaisuuden. Ihmisten laiskuudella ja omakehulla ei yleensäkään ole mitään rajoja, mutta ei sitäkään voi televisiossa sanoa.

Lukiolaisten kielitaito on ollut näin huono viimeksi 60- tai 70-luvulla.

Yleensä, mitä koulutetumpi ihminen, sitä myönteisempi asenne ruotsin kieleen, mikä selittää Hetemaj:n kantaa. Kokoomushan on koulutettujen puolue.

Ruotsin kieltä harvemmin tarvitsee Suomessa, mutta yleensä elämässä pätee, että on osattava asiakkaan kieltä, joten sitä olen tarvinnut muissa Pohjoismaissa. Suomen talous on vaan sellainen, että nälkäkuoleman uhka on konkreettinen kerran kymmenessä vuodessa, ja sen verran on syytä ruotsia osata, että osaa täyttää Tukholmassa sossun lomakkeen. EU-maistahan työttömän suomalaisen saa karkottaa, muttei muista Pohjoismaista. Tanska on tosin livennyt tuosta sopimuksesta ja karkottanut raskaaksi tulleita suomalaisia naisia, koska he eivät ole enää voineet käydä töissä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ulkonäkökysymyksiin tulee niin televisiotoimittajat valitsevat keskustelijat mm. ulkonäön perusteella. Ja he luulevat sinun näyttävän samalta kuin blogisi kuvissa eli sellainen tyyli.

TV-toimittajat haluavat sanavalmiita kameran kestäviä tyyppejä. Tyypit valitaan niin, että niiden välille syntyy keskustelua sen verran, ettei katsoja nukahda tai vaihda kanavaa. Vähän ärsyttävät tyypit vangitsevat katsojan mielenkiinnon.

Tyylin ja ehdokkuuden lisäksi sinut on varmaan valittu sinne myös sukupuolesi takia. Epäilen naistoimittajien salaliittoa.

Sinulle tulee myös erinomainen tilaisuus tarkkailla miten joku kokeneempi esiintyjä käyttäytyy siellä studiossa ja voi myöhemmin warettaa oppimaasi.

Kun piraattipuolueessa on noita ruotsinkielisiä niin sinun kannattaa soittaa niille ja kysyä mitä mieltä he ovat näistä kysymyksistä. Hyvässä lykyssä pääset perustelemaan ohjelmassa omia mielipiteitäsi näiden selän takaa.

Ja sinä oletkin varmaan jo kaivanut esille keitä ne muut paikalle tulevat ovat.

Yleensä poliitikon kannattaa osoittaa ymmärrystä vähän joka suuntaan, vaikka shown primadonnaksi valittu kokoomuksen ehdokas Hetemaj ilmeisesti tuleekin ottamaan kantaa. En suosittele suoraa sotimista kenenkään noiden kokeneiden esiintyjien kanssa, voit hävitä sen 30 sekunnissa. Jos sinut maalataan nurkkaan niin voit päästä sieltä ulos ymmärtämällä vastapuolta tai sitten vaan odottamalla, että aihe kuolee. Viime mainitun hinta on, että TV-aikaa kuluu hukkaan ilman julkisuutta - muutenhan voisit olla siellä hiljaa koko ohjelman ajan.

Kannattaa muistaa, että siellä ei päätetä mitään vaan tehdään TV-ohjelmaa, jossa mm. poliitikot haluavat näkyvyyttä.

Toimittajat haluavat katsojia ja mm. sitä, ettei ohjelman tasoa tarvitse hävetä. Yksi sopimaton sana ja saat elinikäisen bännin valtakunnan televisioon. Näitäkin on nähty. Aikoinaan poliitikkojen väliset vaaliohjelmat piti lopettaa, kun poliitikot intoutuivat olemaan niissä toistensa kurkuissa kiinni. Tämän takia tuolla on varmaan pehmikkeenä poliitikkojen välissä siviilejä sekä kokemattomia poliitikkoja. Poliitikkoja haastatellaan nykyään myös pienemmissä erissä, koska isommissa erissä ne olivat dynamiittia studiossa.

Jos hermostuttaa, niin se johtuu vain siitä, että kiinnität huomiotasi liikaa sellaisiin asioihin, joilla ei ole merkitystä. Riittää kun seuraat oleellista ja näytät pätevältä ja kuulostat järkevältä.

Anonyymi kirjoitti...

"Lukiolaisten kielitaito on ollut näin huono viimeksi 60- tai 70-luvulla."

Englannin osalta mikään ei voisi olla vähemmän totta - nykynuori hallitsee englannin tavalla, josta voitiin ennen vanhaan vain unelmoida.

Ruotsin kirjallisen osaamisen (jota yo-kokeet ja virkamiesruotsin kurssit tuolloin mittasivat) ollaan varmaan tultu alas - mutta eihän vanhoina hyvinä aikoinakaan ruotsia kukaan juuri puhunut. Ruotsi katosi sen ikäluokan ihmisiltä hyvin nopeasti koulun jälkeen, jollei liittynyt Uppsalaan lähtijöihin.

Se kolmas kieli oli vanhoina hyvinä aikoina useammilla mukana siksi, että tuolloin luettiin vasta lukiossa osa niistä asioista, joita nyt luetaan jo yläasteella. Erityisesti luonnontieteelliset aineet ovat lukiossa yliopistotasoa ja vaativat hurjasti töitä.

Nykyisin nuorten elämässä pätevöidytään aikaisempaa enemmän koulun ulkopuolella harrastuksissa ja medioiden äärellä. Vanhoina hyvinä aikoina tuli yksi hyvä tv-ohjelma illassa ja harrastuksina olivat lähinnä kävely ja leikkimielinen urheilu tai pianotunnit - nyt vedetään täysillä koko ajan.

Kielitaidon (niin suomen kuin muidenkin kielten) parantamiseen olisi saatava mielekkäitä nettidrillejä ja järkeviä kommunikointiin perustuvia ympäristöjä tyyliin "me euroopan ranskanopiskelijat second lifessa".

Kielten yliarvostus olisi kyllä purettava. Kaikkien ei tarvitsisi opiskella englantia enempää kouluaikana. Erilaisille oppijoille tulisi nimenomaan tarjota digitaalisia oppimisympäristöjä ja mahdollisuus valita kieli sen perusteella, mikä heidän spesiaalivaikeutensa kannalta on mielekkäin (esim. ruotsi on osalle todella vaikea kieli, ihan ilman asennevammoja).

Maria kirjoitti...

Kiitos vielä kaikille tsemppauksesta ja hyvistä neuvoista. :) Semmosta ohjeistusta tuossa juuri sain ohjelman suunnalta, että multa tullaan kysymään omia koulukokemuksia ruotsin suhteen parilla täsmäkysymyksellä, joten semmosta sit ainakin tiedossa. :)

Marita kirjoitti...

Suomenruotsalaisena minusta on hyvä, että pakkoruotsin tarpeellisuudesta keskustellaan, ja toivon todellakin että sekä ruotsinkieliset että suomenkieliset suomalaiset oppisivat keskustelun myötä ymmärtämään paremmin toisiaan, eikä mentäisi turhaan vastakkainasetteluun. Minun on vaikea keksiä järkeviä perusteluja pakkoruotsille, joten en henkilökohtaisesti näe mitään väärää siinä, että se korvattaisiin esim. vapaavalintaisella kielellä.

Minusta on kuitenkin outoa, että heti kun todetaan yhdellä vähemistöllä olevan asiat paremmin kuin muiden maiden vähemistöillä, kyseistä vähemmistöä ollaan heti polkemassa maahan. Eikö vähemmistöjen kuuntelemista ja arvostamista pitäisi nostaa esiin hyvänä, jopa tavoiteltavan asiana?

Toivon, että pakkoruotsikeskustelussa osattaisiin pysyä poissa henkilökohtaisuuksista. On aika kapeakatseista väittää suomenruotsalaisten olevan etuoikeutettuja, kun totuus on tästä kaukana. Pakkoruotsin vastustajat ovat nopeita vetämään esille ruotsinkielisten kiintiöpaikat tietyillä koulutusaloilla, mutta unohtavat suomenruotsalaisuuden huonot puolet. Onpa etuoikeutettua, että opiskelumahdollisuudet omalla äidinkielellä ovat rajoitettuja. Onpa etuoikeutettua, että töitäkään ei todennäköisesti koko elämänsä aikana pääse tekemään omalla äidinkielellä. Ja onpa etuoikeutettua, kun jutellessa omalla äidinkielellään kaupungilla myöhään illalla saa kuulla että "menkää takaisin Ruotsiin, vitun hurrit!". Kylläpä tunnen itseni etuoikeutetuksi.

En tietenkään vaihtaisi identitettiäni suomenruotsalaisena mihinkään, mutta haluaisin painottaa, ettei ruotsinkielisenä Suomessa eläminen todellakaan ole mitään ruusuilla tanssimista. Käytännössä ruotsinkielisten asema Suomessa on useimmiten kuitenkin huonompi kuin suomea äidinkielenään puhuvien henkilöiden, joten mietitäänpä vähän ennen kuin ruvetaan laukomaan väitteitä kaikenlaisista eduista.

Tsemppiä kuitenkin keskusteluun, toivottavasti siitä tulee järkevä ja antoisa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvin meni, onnittelut. Edustit hyvin suomalaista nuorisoa ja nuoria naisia. On hyvä, että ymmärretään, ettei vapaan kielivalinnan taustalla ole ruotsifobia tai kielifobia vaan että fiksu, kieliä osaava nuori nainen voi kritisoida pakkoa ihan järkiperustein.

Oli myös hyvä, ettet lähtenyt moittimaan ruotsinkielisten opintoreittejä. Nythän oli tarkoitus keskisttyä kielivapauteen, oli toimittajilta epäasiallista nivoa tämä yhteen ruotsinkielisten ns. etuuksien kanssa.

Keskustelussa pakkoruotsimyönteinen puoli näytti puhuvan enemmän ja laistavan kaikki oleelliset kysymykset vapaan kielivalinnan suunnalta - mutta sehän oli odotettavissa.

Historiallinen keskustelu, onnittelut mukanaolosta!

Lina Teir, Vasa kirjoitti...

Hei!
Anna anteeksi minun kirjoitusvirheet - ainoa suomi mitä minä osaan olen oppinut koulussa, niin sanotusti pakkosuomi. Ei ole totta että kaikki suomenruotsalaiset osaavat suomea. Vaikuttaa siltä että ajattelet vain niitä suomenruotsalaisia jotka asuvat pääkaupunkiseudulla eivätkä kaikki heistäkään osaa suomea. Itse yritän oppia paremmin ja paremmin, mutta en voisi esimerkiksi mennä suomenkieliseen lääkäriin tai layeriin (advokat ruotsiksi, en nyt keksi sanaa suomeksi). Kun minä olen sairas ja tarvitsen apua ei ole väliä onko suomenruotsalaisa 6 % tai 60 % tässä maassa. Minun pitää saada tavata lääkäri joka on koulussa lukenut ruotsia.

Anna minun elää minun kielellä ihan niin kuin tekin saatte - teidän kanssanne. Olen aina asunut täällä - tämä on kotimaani. En tiedä minne menisin jos en saisi elää täällä.

Anonyymi kirjoitti...

Lina hei, ei se kouluruotsin lukenut lääkärikään sinua auta siinä määrin kuin äidinkieleltään ruotsinkielinen. On aika kohtuutonta vaatia, että kenties kerran vuodessa ruotsinkielisen potilaan saava suomenkielinen lääkäri pystyisi ylläpitämään ammattiruotsiaan sillä tasolla, että se toimisi. Tämä ei ole mitenkään sinua vastaan vaan realismia. Ruotsinkielisten lääkäritarve on jo nyt huomioitu, mutta kun ruotsinkieliset lääkärit haluavat hakeutua yksityiselle puolelle - tämä on ongelma. Luulenpa, ettei ruotsinkielisten lääkäripalveluja ole koskaan hoidettu eikä tulla koskaan hoitamaan kouluruotsin pohjalta - siihen tarvitaan uusia ratkaisuja. Samoin on meidän muiden kielivähemmistömme palvelujen laita.

Sivuääni kirjoitti...

Jee, hyvin meni! Onnittelut. Mun äitikin kehui, että se nuori nainen oli tosi järkevän oloinen :D

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoita hyvä ihminen hiukan ohjelman kulisseista - miltä tuntui, oliko pakkoruotsipuoli tosiaan niin päällekäyvä kuin tv:ssä näytti ja tuntuiko vaikealta kuunnella sitä tulvaa, jossa ei koskaan vastattu siihen, mitä oli kysytty...

Raimo kirjoitti...

Kaksikielisyys maksaa Suomelle 1-2 miljardia euroa vuodessa.

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi".

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm


Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia.

Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan.

- Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

lyyxem.freehostia.com/1930.htm


Veikko Heiskanen oli geofyysikko ja geodeetti. Maalaisliiton kansanedustaja 1933-1936. 1935 sai eduskunnassa lain sukunimien suomalaistamisesta (Lex Heiskanen), jolla 250 000 suomalaista muutti vierasperäisen sukunimensä suomalaiseksi. Ohion yliopistossa 1950-61 Veikko Heiskanen johti tiedemiesryhmää, jonka salaisena tehtävänä oli laskea mannertenvälisten ydinohjusten tarkkoja lentoratoja ja osumatarkkuutta.


http://lyyxem.freehostia.com/lehti-2-1937.htm

Vuonna 1905 yleistä äänioikeutta vastusti "Huusis"-lehti. Linkissä Tuulispään pilapiirros.

Piikkilangalla aidattu koulu Espoossa talvella 1908

Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkotti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

http://suomenmaa.bravehost.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...