25.11.2010

Lex Nokialle jatkoa: nyt tehdään varoituskirjelakia

Ei ole suorastaan yllättävää, että perustuslainvastainen urkintalaki Lex Nokia on saamassa jatkoa. Tarkemmin ottaen "Esityksellä muutettaisiin tekijänoikeuslain lisäksi sähköisen viestinnän tietosuojalakia, jonka osalta yksityisyyden suojaa heikennettiin jo aiemmin." -Lakia vastustava Facebook-ryhmä

Tekijänoikeuksien valvontatahot ovat ahkerasti lobanneet lakia, joka velvoittaisi operaattorit tekijänoikeusjärjestöjen pyynnöstä etsimään luvattoman latailijan yhteystiedot ja lähettämään tälle varoituskirjeen, mieluiten lakiin tietysti haluttaisiin vielä rangaistuksenuhka.

Asianajajat ovat tyrmänneet lakiehdotuksen. Lainaan Yleltä:
"Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää uutta pykälää hyvin ongelmallisena. Aarnion mukaan pykälä asettaisi tavalliset kansalaiset alttiiksi toimenpiteille, jotka näyttäisivät lähes viranomaistoimilta. Myös operaattoreiden edunvalvoja FiCom pitää lakiehdotusta epäonnistuneena. FiComin toimitusjohtajan Reijo Sventon mukaan poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Operaattori ei Sventon mielestä voi lähteä tekemään viranomaisten tehtäviä. "

Siinä sitä nähdään. Jos kaltevan pinnan argumentti onkin toisinaan epäilyttävä, tällaisissa tapauksissa tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että perusoikeuksien tallomiset senkun vain laajenevat ja laajenevat.

Ja kelatkaapas tätä:
"Lakiesityksen keskeisenä perusteluna käytetään väitettyjä piratismin aiheuttamia tappioita. Niitä koskeva tutkimus on viihdeteollisuuden etujärjestöjen tilaama, ja sen on tehnyt konsulttiyritys, joka kertoo tehtäväkseen "yrityslobbauksen edistämisen".

Tutkimuksessa oletetaan, että jokainen lataus vähentää yhtäaikaa elokuvissa käyntiä, elokuvien ostamista ja vuokrausta. Kuitenkin nettilataamisen ohessa esimerkiksi elokuvissa käynti on ollut viime vuosina kasvussa. Lisäksi tutkimuksessa väitetään, että jokainen liikevaihdosta muka menetetty euro vähentää suorassa suhteessa työpaikkoja alalta, mikä ei tietenkään voi pitää paikkaansa."
- Piraattipuolueen lehdistötiedotteesta

Tsek myös tarkempaa erittelyä EFFI ry:n jäsenen Jyry Suvilehdon vierasblogauksesta Hallituksen esityksen virheelliset oletukset vesittävät johtopäätökset. Piratismin vaikutuksista on tehty myös paljon tutkimuksia, ja niiden tulokset eivät enimmäkseen kyllä ole tekijänoikeustahojen pelkoja ja hysteriaa ihan oikeuttavia.

Ja mitä tällä sitten yritetään saavuttaa? No tietysti kitkeä piratismia ja tuoda taiteilijoille lisää rahaa. Mitä veikkaatte, onnistuuko? -.-

Laki on tällä hetkellä sivistysvaliokunnan käsittelyssä, ja lain asiantuntijalausunnot alkavat vielä tällä viikolla. Saa nähdä, onko tässäkään tapauksessa asiantuntijoiden mielipiteillä mitään väliä, Lex Nokian kohdalla niille lähinnä viitattiin kintaalla.

Lain lähetekeskustelussa ainoan puheenvuoron muuten piti Jyrki Kasvi, ja edes hän ei suoraan vastustanut lakia, lähinnä yritti lohduttaa, että vieläkin huonommin olisi voinut käydä, ja seurauksia ei juuri nyt kirjeille ole tulossa. Minäpä taas sanon, että epäilemättä niitä säädetään heti seuraavaksi, eihän tästä muuten mitään hyötyä ole. Itse tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja (eli se suomalaisten antipiraattien äänekkäin jehu) Antti Kotilainenkin niin voivottelee. Arvaukseni onkin, että turha toivoa vihreiltä apua sitten, kun tästä nyt tapetilla olevasta laista äänestetään eduskunnassa. Hehän luultavasti äänestävät tässäkin, kuten Lex Nokiankin kohdalla, puolesta.

Ainoastaan piraattipuolue on ottanut näkyvästi kantaa varoituskirjelakiin. Miksi on näin? Jopa vasemmistoliiton vaaliohjelmassa lukee: "Internetin ja uusien teknologioiden mahdollisuuksia on käytettävä ihmisten vapauksien lisäämiseen. Tiedon on oltava yhteistä. Tiedostojen lataamisesta yksityiseen käyttöön ei tule rangaista."

Kysyn siis, ja tämä on kenties se tämän postauksen oleellisin juttu: Missä on tällöin älähdys laista, joka on selkeä askel pois päin näiden tavoitteiden toteutumisesta, ja joka vieläpä perustuu ihan käsittämättömille oletuksille ja väärälle tiedolle? Kaunista puhetta, vähemmän äksöniä? No, pitäisi kai olla iloinen siitä, että edes yksi eduskuntapuolue on sentään kirjannut tuon vaaliohjelmaansa, vaikkei sitten kovin paljoa ääntä aiheesta pidäkään.

Tanskassa lopulta oikeudessakin kelvottomaksi osoittautunut uhkailukirjekäytäntö kääntyi niin katastrofaaliseksi toiminnaksi ja huonoksi pr:äksi (lanttiakaan ei muuten mennyt tekijöille), että kirjeiden lähettelystä ja yksityisten ihmisten vainoista yksinkertaisesti luovuttiin. Miksi pitää tehdä samat virheet uudestaan? Sitä minä vaan kysyn.

not like 5

6 kommenttia :

Elsa kirjoitti...

Suosittelen myös tutustumaan ystäväni Tomin blogissa, osoitteessa wareborg.blogspot.com mihin asioihin piraattipuolueeseen kuuluva kansanedustajaehdokas Panu Horsmalahti haluaisi parannusta. Hänhän on julkisesti kertonut kiinnostuksestaan nimenomaan tasa-arvoministerin salkkua kohtaan :)

Melkeinpä toivon Panun nousua eduskuntaan, sillä olisi mielenkiintoista katsella minkälaista sekoilua luvassa olisi kun tekijänoikeus ja sananvapausteemojen lisäksi aletaan hoitamaan lakeja eettisemmästä parinmuodostuksesta.

Maria kirjoitti...

Ihmiset eivät aina irkissä esitä kaikkia kommenttejaan täysin tosissaan. Jos haluat tietää Panun mielipiteistä, kannattaa varmaan keskustella hänen itsensä kanssa.

Kiva silti, että tulit ihan varta vasten blogiini esittelemään havaintojasi. :)

Samuel kirjoitti...

Heh, wareborg. :) Olen veikannut tuon blogin olevan alustusta tulevaa scifiromaania varten. Saa nähdä olinko oikeassa.

Maria kirjoitti...

Suomalaiseen maisemaan sijoittuvaa scifiä onkin ihan liian vähän. :P

Mohn kirjoitti...

Hmmm....kun porno tuli "jokamiehen" ulottuville niin loppuiko/vähenikö kahden ihmisen välinen fyysisen seksin harrastaminen?

Joo, joo, ei ole sama asia. Ei niin. Mutta kehtaan silti väittää, että esim. elokuvissa käynti ja elokuvien laiton imuttelu eivät juurikaan sulje toisiaan pois tai kumoa toisiaan tai lisää tai vähennä toisiaan.

Äh, mä saan näppylöitä ihmisten holhoamisesta! :-P

Miia kirjoitti...

Täysin asiaan liittymättä on pakko tulla mainitsemaan, että löysin netistä kauniin tatuoinnin, josta ajattelin sinun kenties pitävän.

http://30.media.tumblr.com/tumblr_lb4g3gbQ6q1qbqx9xo1_400.jpg

Aivan käsittämättömän mainio idea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...