21.11.2010

Dyyniltä dyynille

dune trilogy by frank herbert 1

Huomenta, ihmiset armaat!

Nyt on Frank Herbertin Dyynin ensimmäinen trilogia kasassa ja lähes luettu. Kunhan mies jostain taikoisi esiin vuosia sitten hankkimansa jatko-trilogian, niin pääsisin suoraan ahmimaan lisää tätä scifikirjallisuuden tunnustettua aatelia. (Juuri pohdiskellessani tätä tässä kirjoitellessa ääneen mies saikin väläyksen ja taikoi kirjan kirjahyllyn päältä, olipa tehokkaasti muiden kirjojen alle hautautuneena - yay!)

Jotkut ovat jopa verranneet Dyyni-universumin laajuutta ja yksityiskohtaisuutta Tolkienin Taru sormusten herrasta -maailmaan, ja voin kyllä nähdä yhtymäkohtia. Kirjan kansoilla on tarinan taustalla oma, huolellisesti mietitty historiansa hallitsijoineen, mytologioineen ja kamppailuineen, ja tämä tausta tarjoaa tukevaa jalansijaa eri ihmisryhmien välisille jännitteille ja motivaattoreille, sekä tietysti vahvan filosofiselle ja metafyysiselle pohdiskelulle. Kirjat ovat tähän mennesssä käsitelleet valtaa, hallitsemista, uskontoa, kohtaloa ja siitä poikkeamista sekä identiteettiä ja minuuden rakentumista. Rakkaus, ystävyys ja lojaalius kulkevat myös vahvasti mukana.

Suositellaan lämpimästi.

dune trilogy by frank herbert 3
dune trilogy by frank herbert 2
Jotain viikko sitten ostettu, ja nyt jo melkein luettu. Aika hyvin ihmiseltä, joka yrittää samalla taistella deadlineja vastaan pala kurkussa. -.-

P.s. Olen vääntänyt kaksi kokonaista yötä kirottua SPSS-harkkatyötä. Tuskailun, vollottamisen ja hikoilun tuloksena se on vihdoin valmis - eri asia onko se tarpeeksi virheetön. Ei muka mitään taitoja vaadi tehdä, vain kykyä noudattaa ohjeita. Saisiko siinä tapauksessa ne selkeät ohjeet... ;o

4 kommenttia :

Ranoira kirjoitti...

Jotenkin luotan, että jos sanot että sarja on hyvä, niin siihen on pakko tutustua.

terv. toinen kokomustaa suosiva, cataa odottava farscape-fani...

Maria kirjoitti...

Hehe, suosittelen kyllä lämpimästi tutustumaan edes sen verran, että saaa vähän käsitystä tuosta! :) Mut ei sit saa nylkeä mua, jos ei täysillä iskekään. x) Mut toisaalta taas, jos tykkäilee scifistä ja pohdiskelevaisuudesta, niin kyllä mää sanoisin, että aika varma nakki on. :)

David Lynch on myös ohjannut Dyynistä muinoin leffan, ja ekan ja kolmannen kirjan tapahtumista on olemassa myös joskus vuonna 2000-jotain tehdyt minisarjat. :> Oon nähny pelkästään ton ekan kirjan pohjalta tehdyn minisarjan, ja siitä on jo todella monta vuotta. Sarja ei tainnut olla kovin loistava, mutta William Hurt on <3 ja näki siitä sen, että juoni on kiinnostava. Kirja kyllä iha helmi. :) Tekis tosi mieli nähdä uudestaan ny, kun tosiaan lukenutkin...

Anna kirjoitti...

Onkohan nää kolme viimeistä Dyyniä mistään kotoisin... Niitä ei ole edes suomennettu ja hiukan haastavaa oli löytää :(

Mä löysin viimein Battlestar Galactican. (Sen 2000-luvun) Iha sikahyvä! En tajua miksen oo aikasemmin kattonu. Farscape on kyl myös ihqu.

Tiikerikakku kirjoitti...

Kannattaa ehdottomasti katsoa tuo Dyyni-minisarjan toinen osa eli Children of Dune. Huomattavasti parempi kuin ensimmäinen, vaikka ei sekään mielestäni huono ollut. Pieksee David Lynchin sekasikiön todella helposti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...