23.10.2010

MilkTulipa tuossa katsottua lauantai-iltapäivän kunniaksi elokuva Milk, joka kertoo Yhdysvaltain ensimmäisestä julkihomopoliitikosta, Harvey Milkistä. Sattuneesta syystä äärimmäisen ajankohtainen elokuva kuvaa Sean Pennin ja Josh Brolinin tähdittäminä Harvey Milkin poliittisen uran nousua ja saavutuksia 1970-luvun San Franciscossa. Erityisesti tarinassa keskitytään taisteluun ahdasmielisyyttä vastaan, keskiössä onkin kristillisten tahojen ajama laki, jonka perusteella homoseksuaalit opettajat ja näiden tukijat voitaisiin erottaa tehtävistään, ihan lasten hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamiseksi. Elokuvassa käsitellään myös Harvey Milkin henkilökohtaista elämää ja ihmissuhteita.

Elokuva on kuten elämäkertaelokuvat yleensä: hieman hajanainen ja hyppivä, tarkkaavaisuutta katsojaltaan vaativa, mutta yhtä kaikki mielenkiintoinen ja mieltä historiallisesti avartava kokemus. Erityisen kiinnostavaa on tietysti aina, kun vanhat tapahtumat ja toimijat kytkeytyvät näin konreettisesti tämän päivän tapahtumiin ja liikehdintään, ja voi nähdä niitä oleellisia liittyvyyksiä asioiden välillä. Sitä näkee, mitkä asiat kenties ovat muuttuneet, ja mitkä asiat toisaalta ovat yhä ennallaan, mistä käsityksistä ehkä on luovuttu, ja toisaalta mitä edelleen vain tietyt tyypit jaksavat jankata...

Suositellaan elämäkerroista kiinnostuneille, kansalaisoikeuksien ystäville, homo-oikeuksien puolustajille ja ehdottomasti niille, jotka eivät oikein ymmärrä, miksi tästä aiheesta nyt tällä tavalla koko ajan vouhotetaan. Harvey Milk kertoo sen selkeästi, lämpimällä äänenpainolla rautalankaa vääntäen.

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...