20.9.2010

Tänään televisiossa: Louis Theroux ja pedofiilien paikka

Yle Teemalta tulee tämäniltaisessa Louis Theroux -dokkarissa aika mielenkiintoinen ja ajankohtainen ohjelma. Louis Theroux ja pedofiilien paikka -dokumentissa mies menee tutustumaan yhdysvaltalaiseen Coalingan mielisairaalaan, jossa satoja miehiä hoidetaan pedofiliasta. Miehet ovat kärsineet tuomionsa lasten hyväksikäytöstä ja raiskauksesta, ja vankila-ajan jälkeen heidät onkin lähetetty Coalingaan saamaan hoitoa, kunnes toisin päätetään. Tämä ei ole vapaaehtoista, ja paikkaa onkin kritisoitu vain omanlaisekseen vankilaksi.

Louis viettää Coalingassa, johon ei tätä ennen olla päästetty dokumenttiryhmiä, aikaa pedofiilien kanssa ja kuuntelee, mitä heillä on sanottavanaan.

Louis Theroux ja pedofiilien paikka tänään maanantaina Yle Teemalla klo 22.00, uusinta torstai-iltana.

Tässä vielä maistiainen ohjelmasta:
Louis Theroux - A Place for Paedophiles, part 1/6 (loput voi katsoa Youtubesta halutessaan):

9 kommenttia :

Iina-Maria kirjoitti...

Täytyneen katsoa tuo dokumentti, jos vaan vielä illalla muistaa. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Jotenkin tosi karmivaa, miten avoimesti nuo "mielisairaalan potilaat" puhuvat pedofiliastaan...

M-M kirjoitti...

Pedofiilien ja muiden seksuaalisesti poikkeavien oikeudet ovat kyllä mielenkiintoinen ongelma, koska esimerkiksi juurikin lapsiin ja vaikkapa eläimiin sekaantuminen ovat räikeitä tabuja, joista on hankala puhua rakentavasti ja järkevästi. Voisin kyllä tsekata tämän dokumentin, vaikka yleisesti ottaen Louis Theroux on mielestäni pirun ärsyttävä.

Maria kirjoitti...

Iina-Maria, kannattaa, kyllä tuosta varman ajatuksia herää sitten! :>

M-M, niinpä, se tässä onkin kiinnostavaa. Ihmisten suhtautuminen on ylimalkaan helposti "Tiedän että on sairaus mut ei kiinnosta, ei kiinnostaa tietää tai ymmärtää noista yhtään mitään hirteen vaan kaikki munistaan!1". -.- Onhan se toki ymmärrettävää miksi näin on, mutta mutta...

Aww, jännä miten eri ihmiset tavoittaa eri tavoilla, meillä taas on diggailtu miehestä ja pidetty symppiksenä. :D

Mohn kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Toisaalta tällaiset ovat mielestäni tavallaan sosiaalipornoa mutta toisaalta aihe on niin vaiettu ja todellakin tabu kuten M-M:kin sanoo, että on varmasti vain kasvattavaa ihmisille nähdä tällaista.

Minusta olisi hienoa jos mahdollisimman moni pystyisi katsoessaan jättämään sen "hyi s**tana, ampua tuollaiset pitäisi!"-asenteen pois ja olemaan mahdollisimman avoimia. Niin kuin tuossa pätkässäkin sanotaan niin ei kukaan päättämällä päätä tietoisesti seksuaalisesta suuntautumisestaan. En minäkään _päättänyt_ ryhtyä heteroksi aikoinani. ;-)

Aihe on toki aiheena hirveä ja noita juttuja on todella vaikea käsittää tekoina. Mutta ainakin tuon pätkän perusteella kysymys on ihan asiallisesta ohjelmasta asiallisella asenteella ja kuten jo sanoin, ihmisten on hyvä saada vähän muutakin ajateltavaa, kuin pelkästään pedofiliaan yleisesti liitetty törky ja munista hirteen-meininki. Kaikki näyttivät muuten olevan miehiä tuolla...

marley kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta tv-vinkistä! =)

Maria kirjoitti...

Mohn, olen ihan samaa mieltä, ihmisille tekisi hyvää saada tästäkin aiheesta jotain media-altistumista ilman sitä tyypillistä "tässä tällainen ihmishirviö joka pitäisi tappaa" -asetelmaa tai asennetta. Aihe on toki harvinaisen vaativa ja siihen liittyy niin paljon tunteita, pelkoa, huolta ja puhdasta vihaa, että kyllä se varmasti varsinkin pienten lasten vanhemmilta voi vaatia aikamoista ponnistelua edes haluta nähdä näitä asioita monipuolisemmin. Silti olisi hyvä, että meillä olisi sitä kiihkotonta tietoa myös vaikeista asoista, tietoa, jonka pohjalta sitten voimme toimia toivon mukaan fiksusti ja inhimillisesti.

Toivon ja uskon, että tuo dokkari on tosiaan ihan asiallinen ja saattaa aidosti saada niitä pohtivia ja kyseenalaistaviakin ajatuksia liikkeelle. Itse muistan Therouxilta dokumentin vankilasta ja siitä mitä vankilaan joutuminen itsessään voi tehdä ihmisen identiteetille ja kyvylle toimia yhteiskunnassa - se onnistui ainakin minulle tarjoamaan jokusen ajatuksen, joita en ollut tullut pohtineeksi aikaisemmin. :> Taitaa mennä tää ohjelma myös boksille talteen. :P

marley, ollos hyvä! :)

Saa sitten tulle itse kukin kertomaan, jos mahdollisesti dokkarista heräsi jotain ajatuksia, hyviä tai pahoja, joita haluaisi jakaa. :)

Maria kirjoitti...

Tulipas tuon laitoksen hoidoista mieleen ne homojen eheytysterapiat - miten koskaan oikeasti muuttaa ihmisen seksuaalista suuntausta? Satoja potilaita ja vain 13 on koskaan vapautunut terapian avulla. Yksi vapautumassa olevista oli kastroitu - herää kysymys kuinka moni niistä 13:sta oli myös kastroitu.

Se, että pidetään tärkeänä kriteerinä sitä kiihottuuko jostakin tai kiihottuuko kun oikein yritetään kiihottaa, mitä ihmettä?! Kukapa ei joskus olisi kiihottunut jostakin oudosta tai jopa kielletystä? Kenellä ylipäätään on niin hyvää itsehillintää, että pystyy määrittelemään kiihottumisensa hetken, tai kuka voisi muuttaa tietoisesti sitä, mistä itse kiihottuu?

Ja uskomatonta, että kenenkään vapaus tai loppuelämä voi riippua jostain niinkin humpuukista arvanheitosta kuin valheenpaljastuskoneesta! O_O Vaikuttaa siltä, että vapautumiseen vaaditaan täydellinen seksuaalisten himojen eliminointi (kastraatio -.-) ja vähän sitä onnea arvanheitossa. O_o

Sääliksi kävi myös sitä miestä, joka on katsottu vapauttamiskelpoiseksi, mutta jolle ei ole löytynyt asuntoa, koska kukaan ei halua entistä seksuaalirikollista naapuriinsa. Yli tuhat asuntoa yritetty saada, mutta yhteisö sanoo "Not in my neighbourhood".

Se sosiaalityöntekijämies oli hirvittävän viisas, rispektit hänelle asenteestaan ja kyvystään erotella omat henkilökohtaiset tuntemuksensa tekemästään työstä ja ihmisten toivon mukaan reilusta arvioimisestaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ja jos tuon syystä tai toisesta tv:stä missasi, se löytyy myös YLE Areenasta viikon ajan:

http://areena.yle.fi/video/1293292

Maria kirjoitti...

Se tosiaan pääsikin unohtumaan, kiitos infosta! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...