29.9.2010

Lämmin tulokas

Ihan alkuun: Lukaiskaapa jälleen Tamperelaisen Tyyliä ja tuunausta -palstalta viimeisin juttuni ja kainalonsa! Sieltä vinkkejä lämpimään syyspukeutumiseen. :) Tsih, kihisen vieläkin innosta joka kerta, kun oma juttu julkaistaan lehdessä.

Tässäpä nyt tuo luvattu löytö viikon takaiselta Selectedin ja Olivian muoti-illalta. Aika perusyksinkertainen ja mutkaton neulemekko, jonka voittajaominaisuus luki lapussa: "100% merinovillaa". Se oli nyt sitä rakkautta ensisilmäyksellä! Resorineulokset hihansuissa ja helmassa tekevät mekosta rennon ja venekaula-aukkoa mukaileva pääntie on ihan täydellinen. Mekko on unelmanpehmeä ja lämmin päällä.

like marshmellows burning 4
like marshmellows burning 3
Mekko - Selected Femme, valjaat - Zana Bayne Leather, kengät - Tiger of Sweden, nahkaranneke - H&M Men

MUTTA. Jostain selittämättömästä syystä olen saanut parin käyttöpäivän aikana toiselle puolelle pebanaluetta ja vähän kylkeäkin ihan käsittämättömän nukkakeskittymän. Laukkuni jää olalla huomattavasti ylemmäs, joten se ei ole voinut hangata neulosta nypyille, istumisenkin teen käsittääkseni tasaisesti koko pebani päällä. Muualla nukkaisuutta ei (vielä) ole näkyvissä. Epäilykseni Selectedin neuleiden laadusta ovat nyt siis aikamoiset - odotan kauhulla, millaiseksi tämä mekko saattaa arvaamattomasti mennä, kun aikaa vähän kuluu. Filippa K:n villatunika on yhä kuin uusi, samoin viime vuonna ostettu paita. Ei nukkaa, ei nyppyjä.

Selectedin viskoosi-lycraisista, yksinkertaisista mekoista sen sijaan olen kyllä ollut vakuuttunut, ja ne ovatkin olleet ahkerassa käytössä: talvella kerrostettuna, kesällä sellaisenaan. Juhlissa asustettuna.

Jäämme jännityksellä odottamaan, miten uudelle tulokkaalle käy.
Aurinkoista keskiviikkoa teille kaikille ihanille lukijoille, muistakaa pukeutua ulkona lämpimästi! ;)

14 kommenttia :

Maija kirjoitti...

Mun merinovillainen Selected Femmen neuleliivini nukkaantui todella pahasti jo muutaman käyttökerran jälkeen. Sen enempää käyttöä se ei ole sitten viime kevään saanutkaan, kun täysin normaalissa (kiltissä) käytössä siitä ratkesi helmaresori monesta kohtaa irti. Tuolla se nyt odottelee sitä kaunista päivää jolloin viitsisin tapella ompelukoneen kanssa sen resorin takaisin kiinni. :(

Anonyymi kirjoitti...

mulla on selected femmen merinovillainen neule ja neuletakki ja ahkerasta käytöstä huolimatta aivan priima kunnossa!

Anonyymi kirjoitti...

selectedin vaatteet on laadultaan samaa sarjaa kun ginan rätit mutta tuhannesti kalliimpia, hyvin sut on aivopesty brändilla, facepalm.

Maria kirjoitti...

Maija, harmin paikka :/ Ihan hyviä materiaaleja käytetään, mutta sitten ei viitsitä tehdä niitä myös kestäviä... Aikamoista.

Anonyymi, loistavaa, ehkä mullakin olisi sitten vielä toivoa, ettei tuo nyt ihan kurjaan kuntoon mene! :) Jännää kyllä,jos sitten niin on vaihtelevaa laatu. :o

Anonyymi, ai mut on aivopesty, kun kirjoitan kyseenalaisesta laadusta? ;) Just just.

Rhia kirjoitti...

Ootko käyttäny mekon kanssa takkia tai pusakkaa? Esim takin vuorissa oleva tuotemerkkilappunen saattaa hangata alla olevan vaatteen nypyille. Se ei välttämättä vielä kerro että vaate on huonolaatuinen, mutta saattaa toki antaa viitteitä siitä miten vaate tulevaisuudessa käyttäytyy. Nypynpoistajalla suruttelemaan vain =)

bubble kirjoitti...

Mulla menee kyllä ihan kaikki vaatteet oikeasti nypyille, oli kallista tai ei. Käsittääkseni toi sataprosenttinen luonnonmateriaali vähän tekee sellaista.. Jos kyseessä olisi sekoitematsku, jossa joukossa olis jotain vähän teknisempää, nypyt luultavasti pysyis paremmin poissa.

emilia kirjoitti...

Voit yrittää saada nukat pois mekosta sellaisella samettiharjalla, joka siis on sellainen perus esim anttilasta ostettava "tarrateippirullan korvike" sillä erotuksella, että sen pitäisi kerätä turhien karvojen lisäksi nukka pois villatuotteista. Kannattanee ainakin kokeilla! :)

Salka kirjoitti...

Komppaan Bubblea, jos matskun seassa olisi aavistus keinokuitua, voisi mekko olla kestävämpi? 100% villa kun ei valitettavasti ole kovin kestävää :( Toivotaan kuitenkin, ettei neuleesta mitään nukkapommia tulisi, upean näköinen yksilö kun on!

Maria kirjoitti...

Rhia, enpäs tullut ajatelleeksi muuten tuota! :> Pitääpä tsekata kaikkien käyttämieni takkien laput läpi, tosin aika lyhyitä takkeja olen nyt käyttänyt, ja tuo nukkauma on aika alhaalla... Hmm.

Bubble, no mut jännää et mun lukuisat täysvillaiset sukkikset ja neljä täysvillaista muuta vaatetta on pysyny ihan nukkaamattomina runsaasta käytöstä huolimatta. :o Sillä mä tätä asiaa aloinkin niin ihmetellä. :P Kyllä mä nyt veikkaan et jotain muitakin tekijöitä on :> Muistelen jotain puhetta myös kuitujen pituudesta - lyhytkuituiset nukkaantuisivat helpommin kuin pitkäkuituiset?

Emilia, kiitos vinkistä! :) Pitää pitää silmät auki.

Salka, mä olen siinä tapauksessa vähän yllättynyt ja ilmeisesti aikamoinen onnenpekka :D Mutta joo, jotain nypynpoistomenetelmää joutuu kyllä soveltamaan tuohon. Ihanan pehmeä kyllä on päällä, tuli flunssaisena siihenkin turvauduttua. ^^

Salka kirjoitti...

Mulla taas on kokemusta, että se villa ns. vanuu ja kuluu puhki, jos se siis on ihan pelkkää villaa vaan. Siksi itse pyrin luottamaan villasekoitteisiin :) Mutta ehkä sellainen laadukas villa on kestävää sellaisenaankin? Täytyykin etsiä tietoa, onko myös sillä vaikutusta, mistä eläimestä se villa on peräisin :D Ja riippuuhan se myös siitä, kuinka paksu villavaate on, ohut villa kuluu helpommin puhki, kuin sellainen paksu, kunnolla huopunut villa :)

Maria kirjoitti...

No merinovillaa on nää kaikki mun... :P Ja tää Selectedin mekko niistä kaikista paksuin. x) Mä ehkä veikkaan sitä kuidun/langan/jonkun pituutta ehkä siis ratkaisevaksi. :P Mitään varmaa tietoohan mul ei oo. :> Ja hmm, noi Filkan neuleet (jotka pysyneet nukkaantumattomina) on kyllä jotenkin vähän "kovemman" tai sillä tavalla napakamman tuntuisia neulokseltaan, vaikka ovatkin muuten lopulta älyttömän ohuita.

Kauheeta kun tää alkaa kuulostaa tämmöseltä merkkipalvonnalta ja hinnantuijotukselta, mutkun sattumoisin on nyt käynyt näin päin mulle. :> Mut eihän se tosiaan siitä hinnasta oo kii, vaan jostain... menetelmästä? x) Joku tapa tehdä neuloksesta vähän erilaista, koska kyllä nuo käteen tuntuu kuitenkin erilaiselta keskenään, vaikka lapun mukaan on 100% sama materiaali, eli se täysi merinovilla. :>

Rhia kirjoitti...

Salka on oikeassa siinä että villa ei itsessään ole kovin kulutuksen kestävä materiaali. Sen takia tekokuituja on alettu lisäämään villan sekaan jotta saadaan kulutusta kestävämpiä vaatteita. Mutta se ei vielä ole syy nyppyyntymiseen. Villakuidut vain ohenevat käytössä ja lopulta kuluvat poikki.

Itseasiassa tekokuidut nyppyyntyvät helpommin kuin villa, kulutuksenkestolla ei ole oikeastaan tekemistä nyppyyntymisen kanssa.
Mulla on työn alla postaus jossa on selitän nyppyyntymistä tarkemmin mutta kerronpa pikaisesti nyt tännekin. Nyppy alkaa muodostua neuleesta törröttävän pikkiriikkisen kuidunpään ympärille. Halvat villalaadut tehdään lyhyestä villakuidusta joten kuidunpäitä (ja irtonaisia nypyn aiheuttavia kuituja) on neuleessa enemmän kuin hintavammissa. Pitkäkuituinen villa on kalliimpaa joten laadukkaammat villalangat jotka valmistetaan pitkistä villakuiduista ovat luonnollisesti kalliimpia. Niissä kuidunpäitä (ja irtonaisia kuituja) on törröttämässä vähemmän joten nyppyjäkin muodostuu vähemmän. Tekokuiduissa nyppyyntyminen tapahtuu samalla tavoin, mutta muiden ominaisuuksiensa vuoksi nyppyyntyminen on niille ominaisempaa kuin villalle.

Ostamalla kalliimpia villaneuleita voidaan jonkin verran ennakoida sitä nyppyyntyykö neule vai ei, mutta ei kallis neule aina takaa nyppyyntymättömyyttä. Vaikka vaate olisi kallis on siihen silti voitu käyttää edullista huonolaatuisempaa villalankaa ja neule voi silti muun valmistuksen osalta olla huippulaatua. Huomionarvoista on myös että miten neulettaan huoltaa. Itse poistan nypyt säännöllisesti nypynpoistajalla ja neuleet pysyvät siistinä valmistusmateriaalista huolimatta.

Katri kirjoitti...

Siis onko mitään ärsyttävämpää kuin nypyt? No on. Nyppykasat. Argh.

Mutta tuo Rhian selvitys nyppyyntymisilmiöstä on muuten mielenkiintoinen. Onkohan mitään keinoa arvioida materiaalin nyppyyntymiskerrointa silmä- tai sormimääräisesti? Hintakaan kun ei takaa laatua...

Maria kirjoitti...

Joo, Rhialle pitää aina antaa pointit kyllä asiantuntemuksesta. :)

Jos haluat kysellä muuten lisää ja kattavammin (muut myös! :)), Rhia vastaa myös oman bloginsa puolella noihin matskukysymyksiin, oli tässä ihan postaukstakin, jotta "kysykää". :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...