17.8.2010

Chuck Palahniuk: Survivor ja Invisible Monsters

Lukemistossa tällä hetkellä: Chuck Palahniukin Survivor ja Invisible Monsters. Kulttimaineeseen nousseen Fight Clubin (just se, mistä on samanniminen erinomainen leffakin) kirjoittanut Palahniuk on kirjoittanut jo useammankin kirjan, ja näiden kahden ensimmäisten puolikkaan perusteella pitänee hankkiutua lukemaan miehen teoksia enemmänkin.

Survivor kertoo miehestä, joka on kasvanut uskonnollisen kultin keskellä ja lähtenyt sieltä töihin ulkomaailmaan, kuten kultin miehillä on tapana. Miehestä tulee mediamessias kultin jäsenten tehdessä joukkoitsemurhan, ja kun ensin käydään huipulla, edessä onkin syöksykierre kohti tuhoa. Kehyskertomuksessa päähahmo sanelee tarinaansa kaappaamansa lentokoneen mustalle laatikolle.

Invisible Monsters kertoo nuoresta naisesta, menestyvästä mallista, joka menettää kasvonsa ja puhekykynsä, täten nykyisen elämänsä ja suunnittelemansa tulevaisuuden onnettomuudessa. Se kertoo myös kolmesta muusta ihmisestä: transvestiitstä, päähahmon exästä sekä päähahmon parhaasta ystävästä. Uuden identiteetin luominen tai löytäminen, miten vain, on edessä, road trip käynnissä ja kosto on suloinen. "Nothing of me is original, I am the combined effort of everyone I've ever known."

Palahniukin kirjat ovat kaunistelemattomia, nokkelia ja yllättäviä huomioita tekeviä. Ne ovat myös mustalla huumorilla väritettyjä ja traagisia ihmiskohtaloita käsitellään kaikkea muuta kuin pyhinä. Välillä kerronta on hyppivää (tarkoituksellisesti) ja peräkkäisten virkkeiden liittyvyys toisiinsa saattaa selvitä vasta jäljempänä - silti kirjat ovat helppolukuisia ja mikä parasta, ajatuksia herättäviä. Voin suositella.

Saapa vain nähdä, miten kauan menee, että saan nämä luettua. Lukutahtini nääs on aika vaihtelevaa ja riippuu tietysti hyvin pitkälti myös siitä, mitä kaikkea muutakin pitäisi lukea. Olen lukenut kolme ensimmäistä Potter-kirjaa kuuden päivän sisällä ja kerran yläasteikäisenä ahmaisin kaksi nuorisoromaania eräänä kesälauantaina. Joitakin kirjoja taas olen lukenut parikin vuotta, vaikka itse tekstissä ei olisikaan mitään vikaa ja kirja olisi hyvä ja kiehtova. Ei vain jotenkin saa aikaiseksi. Että jää siis nähtäväksi.

chuck palahniuk book covers

Pahoittelen, että tällä viikolla kommenttien julkaisu ja niihin vastaaminen tulee oikeasti viivästymään ja venymään. Itse asiasssa tämäkin oli etukäteen säädetty ja ajastettu postaus. Normaaliin vaihteeseen palaillaan ensi viikon aikana!

5 kommenttia :

THE DIVINITUS kirjoitti...

he's a cool dude (wink).

Tuuli kirjoitti...

http://trailers.apple.com/trailers/independent/monsters/

Tsek this aut! Vaikuttaa hyvältä, vaikka yleensä avaruuspuput eivät olekaan kiinnostaneet. ;)

Jaakko kirjoitti...

Palahniuk on kyllä ihan pätevää settiä. Tosin Survivor ei ehkä minusta vahvinta tuotantoaan. Tuota toista en olekaan lukenut.

Muutenkin pidän itse enemmän Vonnegutista. Vähän jotain samaa yksityiskohdilla ja ihmeellisyyksillä kikkailua, mutta Vonnegutilta puuttuu Palahniukin nykyaikainen ällöilymeininki kokonaan ja tilalla on paljon ilahduttavammin mustaa ja aikuista kyynisyyttä. Testaa joskus!

Samuel kirjoitti...

Uu, tuota. Mitenkähän saan blogisi näkymään syötteenlukijassa? Ymmärsin että joku erityinen linkki siihen kai pitäisi laittaa. Onko se sama kuin kaikissa bloggerin blogeissa?

Siirryin tosiaan vasta nyt nykyaikaan ja asensin syötteenlukijan, tähän mennessä olen käynyt manuaalisesti kaikilla sivuilla tsekkaamassa päivitykset, mutta se alkaa jo olla vaivalloista kymmenien nettisarjisten ja blogien kanssa. :I

diu kirjoitti...

Survivorin olen lukenut joskus suomeksi - jos ei kirjasta tykkää, niin ainakin siitä saa hiton monta siivousvinkkiä :D Muistaakseni kuitenkin tykkäsin, eli sinänsä kannatti lukea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...