9.6.2010

Randi Suomessa!

Tänään onkin odotettu päivä! Olen nimittäin menossa katsomaan ja kuuntelemaan kuuluisan James Randin luentoa Porthaniaan. Kiitos vain Skepsis ry:lle tapahtuman järjestämisestä!

Tsek. myös Skepsisläisten joukkoitsemurhayritys, tai olisiko tosiasiallisesti kuvaavampi ilmaisu demonstraatio homeopaattisten lääkkeiden toimimattomuudesta, kaikki tämä Hakaniemen torilla kello 10. Sokeripillereillä ja vedellä ei paranneta sairauksia (joskin mukavasta ihmiskontaktista voi tulla paremminvoiva olo, asia, johon nykylääkäreiden olisi myös syytä kiinnittää huomiota), eikä niistä sokerinmurusista siis ole myöskään mahdollista saada yliannostusta. Tsek myös aiemmin linkkaamani video homeopaattisesta ensiavusta! ;D

EDIT: Skeptikoiden itsemurhayritys epäonnistui.
"Aktiivit söivät purkeittain arsenikki-, elohopeasulfidi- ja valkosipulipohjaisia lääkevalmisteita, jotka olivat peräisin helsinkiläisestä apteekista. Pari tuntia itsemurhayrityksen jälkeen Laine ei havainnut terveydentilassaan minkäänlaisia oireita."

Mutta takaisin Randiin!

Image and video hosting by TinyPic

Iiks, en pysy housuissani! Randi on ollut mulle muksusta pitäen hauska ja opettavainen hahmo. Pseudotiede ja huuhaa vaatii ehdottomasti kritiikkinsä, ja huuhaalla rahastavat, ihmisiä hyväksikäyttävät tyypit ja lafkat tyrmäyksensä ja naurunalaiseksi saattamisensa. Randi onkin käyttänyt silmänkääntäjän taitojaan havainnollistaakseen, millaisilla erilaisilla keinoilla ihmisiä voidaan huijata ja heidän huomionsa suunnata pois itse kusetuksesta ja saada nämä uskomaan jotakin, mikä ei yhtään pidä paikkaansa. Sellainen laittaa aina ajattelemaan ja tarkkailemaan itsekin omaa ympäristöään kriittisemmin taikureista mediaan, mainoksiin, päättäjien ja asiantuntijoiden lausuntoihin ja infrapunasaunoihin.

Ihmisten pitäisi käyttää järkeään ja harjoitella järjellistä ajattelua paljon enemmän kuin nyt, olen vahvasti sitä mieltä. Olen jopa sitä mieltä, että maailma olisi huomattavasti onnellisempi, suvaitsevaisempi ja siedettävämpi paikka, mikäli maailmassa käytettäisiin enemmän rationaalista ajattelua ja harkintaa, ja vähemmän tunneperäisiä ja irrationaalisia ajatusrakennelmia ja toimintamalleja. Yksinkertaistaen: maailma olisi järkevämpi paikka, mikäli ihmiset toimisivat siinä järkevämmin. Voin toki olla väärässäkin, mutta ainakaan ihmisiä ei vahingoittuisi tai kuolisi siihen, että nämä kieltäytyvät oikeasta hoidosta huuhaaparannuksiin luottaen, ynnä muuta. Tsek myös http://whatstheharm.net/.

Palaillaan tähän! ^^

9 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa kyllä myös varoa, ettei huuhaa-juttuja vältellessään tule tuominneeksi myös oikeasti toimivaa lääketieteen ulkopuolista hoitoa. Tai yleisesti suhtaudu tähän aiheeseen liian mustavalkoisesti. Ei se, että joku on virallisesti tieteellisesti tutkittua välttämättä tarkoita mitään. Hyvänä esimerkkinä margariini, kolesterolilääkkeet ja sikainfluenssarokote. Raha puhuu, ei järki.

Anonyymi kirjoitti...

Aiotko mennä katsomaan Sinkkuelämää 2 -leffan?

HeidiB kirjoitti...

Saattaapi olla, että mekin avon kanssa tupsahdetaan paikalle ;)

Kaoka kirjoitti...

Nyt kyllä harmittaa kun en asu helsingissä! Itsaritempaus voisi olla ihan yhtä mielenkiintoista nähtävää kuin se pornotempaus, ainakin jos homeopaattiguruja saapuisi paikalle x)

Muutenkin homeopaatikoiden kommenttia koko tempauksesta olisi mukava kuulla, onko tiedossa jotain kottuja selityksiä "homeopaattiset lääkkeet ovat niin laimennettuja ja turvallisia, että yliannostusta ei saada, mutta kyllä ne silti toimii sairauksiin!!!"

Maria kirjoitti...

Pointti on toki katsoa laajempaa tieteellistä konsensusta, ei yksittäisiä tutkimuksia, ja toki muistaa kuka tutkimukset on rahoittanut (joskaan sekään ei vielä suoraan mitätöi tuloksia). Kaikkeen tulee suhtautua kriittisesti!

Anonyymi, en.

HeidiB, saatetaanpi siis törmäillä! ;)

Kaoka, joo, kaikkee hassua on nyt ollut. ;P Mut hei, enhän mäkään asu Helsingissä... :P

Jotkut tuolla Aamulehden palstalla toivoivat kovasti edes mahanväänteitä skeptikoille. Eivät taida pahansuovat saada haluamaansa.

Liina kirjoitti...

isälläni oli tapana sanoa, että jos tädillä olisi munat, se olisi setä.

maailma voisi olla onnellisempi paikka, jos ihmiset olisivat rationaalisia, mutta kun ihmiset eivät ole rationaalisia vaan oikeastaan ihan kaikkea muuta. eikä tähän ole tulossa muutosta, ellei evoluutiossa tapahdu jotain todella jännää.

tavallaan olisi fiksumpi pyrkiä tekemään maailmasta parempi paikka reunaehdot huomioonottaen.

yritin myös sanoa jotain siitä, että suvaitsevaisuuden tulisi sisällyttää myös se, että ihmiset saavat itse määritellä sen, mikä tekee heidät onnellisiksi - rationaalisuus voi olla sitä sulle, mutta ilmeisesti ei kaikille, ja siihen on heillä yhtäläinen oikeus kuin sulla - mutten nyt oikein ehdi kun palaveri alkaa enkä saa tätä muotoiltua mitenkään järkevästi kuitenkaan. tai jotenkin että siis sun näkökulmasta rationaalisuuden lisääntyminen voi johtaa onneen, mutta koko ihmiskunnan näkökulmasta se on suunnilleen yhtä validi näkemys kuin se, että katolisen kirkon mielestä enempi rukoilu johtaisi ehkä onneen (en tiedä, mitä katolinen kirkko on asiasta oikeasti mieltä.) kunkin, mutta tuskin jokaisen, yksilön kohdalla voitte molemmat olla oikeassa.

nyt sinne palaveriin.

Maria kirjoitti...

Hihi, itsemurhan epäonnistumisesta jo uutisointikin ;)

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/suomen-skeptikkojen-itsemurha-epaonnistui/181146

Maria kirjoitti...

Liina, eivät ole eivät, sen huomionhan olemme tehneetkin. Ihmisissä on silti olemassa se potentiaali, jota voitaisiin hyvin saada kaivettua esiin, ja jota niin yritetäänkin. Onhan meillä jo yksi järjen aikakausi ollutkin, ja sekin toimi. Valistuksen aika huuhteli taikauskoisuutta ja irrationaalisuutta ahtaammalle ja tarjosi tilan rationaalisen ajattelun kukoistukselle. Tiede on tarjonnut meille pidemmän elämän, parannuksia lukemattomiin sairauksiin ja paremman elintasoon, kivan Internetin ja tavat hyödyntää taivaalla möllöttävän pallukan energiaa. Tuhansia vuosia vanhat oppijärjestelmät ja taikausko ylipäätään ovat tehneet ihmiskunnan hyväksi mitä?

Koulujärjestelmässä esimerkiksi pyritään tarjoamaan mahdollisimman oikeaa tietoa. Taustalla on ajatus siitä, että kun ihmisille tarjotaan asioista riittävästi tietoa, he osaavat toimia järkevämmin, kun voivat ottaa nämä ilmi tulleet seikat huomioon päätöksenteossaan. Kärjistettynä esimerkkinä arvioida kannattaako hypätä talon katolta, koska tietyt fysikaaliset lainalaisuudet ja ihmisen anatomiset ominaisuudet. (Toki joillakin ihmisillä on tapana siltikin uskoa enemmän omia kokemuksiaan ja mutua kuin kirjoista luettuja faktoja.) Tämän takia koulutus on hirveän tärkeä asia, ja sitä onkin hyvä viedä sinne, missä sitä ei ole, ja kehittää paremmaksi kaikkialla. Tähän uskon.

Tämä ei missään nimessä tarkoita ihmisten perusoikeuksien kaventamista tai sitä, etteivätkö ihmiset edelleen saisi tai tulisi olemaan onnellisia myös epäjärkevistä asioista. Kirjoitinhan alunperinkin "enemmän rationaalista", en "vain". On toisaalta myös yhdentekevää onko tavoite järkevästä utopiayhteiskunnasta saavutettavssa, tärkeintä on, että ihmiset saavat vastaisuudessakin tietoa, ja että heitä opetetaan ja kehoitetaan olemaan kriittisiä ja käyttämään järkeään. Kun järjellisyys on hanskassa, sitä voi hyvin kuljettaa järjettömyyden rinnalla turvaamassa selustan, niin sanotusti. ;>

Ettei käy niin, että joku tarjoaa vaikkapa ikuista elämää kaikkia rahojasi vastaan. Voi olla kivaa ja onnellista uskoa ikuiseen elämään, mutta voi olla vähemmän kivaa elää persaukisena siksi, että joku kyrpäpää otti rahasi ja juoksi.

Voi olla myös hirveän kivaa saada yksilöllistä ja ihmisläheistä kontaktia homeopaatilta, mutta voi olla vähemmän kivaa kuolla siihen syöpään, jonka jätti hoidattamatta, koska homeopaatti vakuutti tarjoamiensa sokeripillereiden tehon parantavan.

Jne.

HeidiB kirjoitti...

Jep, tulossa ollaan :) Ei saa sitten pelästyä kun lähes meikitön kosmetiikkabloggaaja näyttää kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen ihan rämehirviöltä..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...