10.6.2010

Amazing Randi, Helsinki 2010

amazing randi at helsinki 2010 3

Skeptikko ja taikuri James Randin luentoa "Sleep of Reason" oli Porthaniassa kuuntelemassa valtaisa joukko ihmisiä. Aiemmin Randi oli ollut skepsisläisten mukana Hakaniemen torilla yrittämässä homeopaattista itsemurhaa (mitä ilmeisemminkään se ei toiminut), ja luennolla Randi veti vielä toiset satsit homeopaattista unilääkettä ja arsenikkia. Pari pötikkää sokeripillereitä siinä taisi mennä - ei vaikutusta, ja parahin Randi luennoi parituntisensa ihan ilman ongelmia ja varsin vetreästi. Olin ihan itse paikalla todistamassa tätä. ;o Alla vieläpä kuvasarja tilanteesta.

amazing randi at helsinki 2010 8
amazing randi at helsinki 2010 7
amazing randi at helsinki 2010 6

Randi puhui paljon kaikenlaista pseudotieteestä ja sen saamasta yleisesti hyväksytystä statuksesta. Hän aloitti kertomalla lyhyesti itsestään ja vierailustaan Suomessa, kertoi homeopatian käsittämättömät periaatteet ja väittämät (laimennetaan lääkeainetta niin paljon, ettei siitä käytännössä ole enää molekyyliäkään jäljellä ja mitä enemmän laimennetaan, sen voimakkaaksi lääke jotenkin ihmeellisesti muuttuu!), vetäisi mainittuja sokeripillereitä nassuunsa, kertoili elämäntyöstään erilaisten huijareiden paljastamiseksi aina miljoonabisneksiä pyörittävistä uskonparantajista meedioihin.

Randi kertoi myös anekdootteja toimittajien hyväuskoisuudesta, median sinisilmäisyydestä ja siitä, miten minne tahansa hän maailmalla meneekin, oli se sitten Jenkeissä tai Etelä-Koreassa, joka paikassa harjoitetaan samoja temppuja ja kusetuksia kuin muuallakin. Mies itse tietysti ammattisilmänkääntäjänä ja nassikasta asti hankkimallaan kokemuksella varustettuna on hankalasti jipotettavissa. Kaikkea tätä ymmärrystä, tarkkaavaisuutta ja kriittisyyttä hän toivoo opettavansa muille ihmisille, ja vaikka totuus on, että monet ihmiset eivät muutu, eivätkä huijarit menetä leipäänsä edes paljastuttuaan kansanlaajuisessa televisiolähetyksessä huijareiksi (Peter Popoff, RAAH), Randia motivoi edelleen ihmiset, jotka kertovat, että heidän ajatteluunsa miehen työllä on ollut vaikutusta. Inspiroivaa.

Lopuksi hän vastaili yleisön kysymyksiin ja tuli samalla kertoneeksi kokemuksistaan kemoterapiassa (nykyisin jo terve mies) ja siitä, miten voimattomalta ja surulliselta tuntuu se, että hänen kotimaassaan on järjestelmä, jossa kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa hengenpelastaviin hoitoihin. Vierestä joutuu katsomaan muiden kärsimystä, ja vaikka itse voisikin auttaa jotakuta, kaikkia ei silti kykene millään omakätisesti. Kertoi myös kannattavansa sosiaaliturvaa. Tämä siis sen yhteydessä, kun häneltä kysyttiin suosittelisiko hän homeopatiaa ikäänkuin viimeisenä vaihtoehtona, jos muuhunkaan ei ole varaa. "If you want to feel better, yes. If you want to BE better, no.", kuten Randi asiaa jo aiemmin muotoili. Joistain vaihtoehtoisista hoitomuodoista voi tulla hetkellisesti parempi olo, mutta kun se olo ajan kanssa haihtuu, ihminen jää taas sairautensa kanssa kohtaamaan todellisuuden, ja sitä hirvittävää tilannetta ja tunnetta ei Randi soisi kenellekään.

Hei, jokainen saa toki tehdä itselleen ihan mitä haluaa, mutta soisin jokaisella olevan asioista mahdollisimman oikeaa tietoa päätöstensä takana. Tietoa (ja myös "tietoa") tarjoavilla on vastuuta: Ihmisten huijaaminen ja hyväksikäyttö on yksinkertaisen moraalitonta ja tuomittavaa touhua.

amazing randi at helsinki 2010 2
En pyytänyt nimmaria, sen sijaan sain mitä halusin - loistavia lähikuvia herra Randista omalla kameralla!
amazing randi at helsinki 2010
amazing randi at helsinki 2010 4

Luennolla esiin tulleet asiat tai ihmiset eivät olleet ahkeralle Randi-fanittajalle juurikaan mitään uutta, ja pari luennolla esitettyä temppua ja harhautustakin olivat tuttuja Youtube-videoilta, kuten myös pari luennolla näytettyä videota muutenkin. Silti oli aivan loistavan upeaa seisoa noin metrin päässä tästä 81-vuotiaasta, sympaattisesta, mutta sanavalmiista ja terävästä henkilöstä, hengittää samaa ilmaa ja ottaa ihan itse kuvia tästä. Ja kyllä, toki suhtaudumme jopa Randiin itseensä kriittisesti ja mölyämme, kun/jos aihetta tulee.

Tsek myös James Randi Educational Foundationin sivut!

Loppuun liitän vielä videon TED:istä, jossa Randi on myös pitänyt lyhyen luennon. Siinä oli paljon samaa, kuin mitä näin tänään, joten jos halutte tietää, millainen Randi on yleisön edessä, tsekatkaa tämä TED talk:

James Randi's fiery takedown of psychic fraud


P.s. Kaikki ottamani kuvat ovat lisensoituja Creative Commons Attribution Share Alike -lisenssille, joten joku esimerkiksi paikalla ollut haluaa käyttää ottamaani kuvaa, siitä vain, linkkaatte vaan tänne!

20 kommenttia :

Elsa kirjoitti...

Tuli mieleeni, että jotkut oikeista lääkkeistä toimivat päinvastaisesti,mitä pienempi annos sitä suurempi vaikutus. Esimerkiksi Mirtazapinia käytetään unilääkkeenä ja teho on todellakin parempi 1/4 tabletilla kuin kokonaisella.

Tokkopa homeopatiset lääkkeet ihan näin toimivat, mutta tässä poikkeus sääntöön pienemmän annoksen suuremmasta lopputuloksesta.

HeidiB kirjoitti...

Randi oli kyllä mahtava, harmi vaan, että itse en oikeastaan nähnyt yhtään mitään.. Tunnelma salissa oli hieman erilainen kuin humanistisen tiedekunnan tiedekuntatenteissä ;) Näin sinutkin vilaukselta luennon jälkeen, mutta mun seuralaisilla oli sen verran kiirus, että en ehtinyt tulla moikkaamaan :(

juskan kirjoitti...

Itse en päässy Helsinkiin asti eilen täältä pohjolasta, mutta kuuntelin miehen haastattelua YleX:stä ja aika paljon samoja asioita puhui kuin ilmeisesti luennollaankin. Tietenkin tiivistettynä. Hieno ja arvostettava mies :)

M-M kirjoitti...

Jee, kiitti tästä postauksesta! Aikas hyviä kuvia oot saanut otettua.

Anonyymi kirjoitti...

Se mitä tuntee ja mitä on eivät ole kaksi erillistä aluetta; jopa ko. miehen palvoma "oikea lääketiede" on tiukasti kiinni siinä mitä hoidon saaja uskoo. (Lumelääkkeiden ja "oikeiden" lääkkeiden väliin ei ole vielä pystytty vetämään tiukkaa rajaa lääketieteen taholta; myös buranaa popsiessa uskosi siihen vaikuttaa.) Tähän kannattaa itsekunkin tutustua:D

Toiseksi kaiken ei-lääketieteeksi-hyväksytyn niputtaminen yhteen klimppiin ei ole järkevää: käsityksemme "oikeasta lääketieteestä" ei ole ikuista ja vaihtelee maittain. Akupunktiohan oli suurta hölynpölyä vielä hetki sitten, mutta nyt sen tehosta on tieteellisiä todisteita.

Kriittisyys on kiva juttu, mutta randin ja muiden skeptikoiden todistelussa havaitsee halun leimata "muu" tai se mitä ei ymmärrä toimimattomaksi; onko kyse vain oman maailmankuvan rajaamisesta? Ja toisaalta häntä katsomassa käyvät ovat jo valmiiksi samaa mieltä ja uskovat nykytieteen näkökulman ikuisuuteen.

Toisaalta nykylääketieteessä on kosolti ongelmia: niistä ei kuitenkaan voi kriittisesti keskustella, koska kyseenalaistajat leimataan "valistumattomiksi hörhöiksi". Tämänkaltainen tarkastelu onkin sitten vaikeampaa kuin kertoa miten hhomeopatia huijaa..

Lila kirjoitti...

Kivaa kun kirjoitat myös tällaisista jutuista. Mua ainakin kiinnosti tosi paljon!

Maria kirjoitti...

Elsa, tosiaanko? Jännittävää! Tiedätkö mihin tuo vaikutus perustuu? :>

HeidiB, hauskaa että säkin viihdyit. :P Mä säntäsin heti eturiviin (tulin Niemelän häätämäksi koska eturivi on varattu) ja sitten hyppäsin toiseen riviin. ;P

Juskan, hehe, on juu, hieno mies! ;P

M-M, ole hyvä, ja kiitos.

Anonyymi, juu toki, tuo on aivan totta, että myös oikeiden toimivien lääkkeiden tehoon omat fiillikset ja uskomukset vaikuttavat, ja myös tuostakin Randi puhui.

Vissi ero kuitenkin on siinä onko aineella mitään olemassaolevaa keinoa oikeasti parantaa ihmistä, vaiko aiheuttaa vain se pelkkä placebo. Tykitä solusalpaajia suoneen, syöpäsolut kuolevat huomattavasti todennäköisemmin, kuin jos popsisit vain niitä sokeripillereitä. Omat fiilikset ja vibat toki sitten voivat tutkitusti edistää parantumisvauhtia tai -todennäköisyyttä, olen tästä tutkimustakin nähnyt tehtävän. Toisaalta sitten ei ole kait vielä osoitettu tapausta, että syöpäkasvain häviää pelkällä ajatuksenvoimalla, mistä päästään takaisin niihin sokeripillereihin. :P

Mutta on kyllä tapauksia siitäkin, että se mitä tuntee ja se mitä on, ovat todellakin kaksi eri asiaa. Jos tunnet esimerkiksi paniikkihäiriötä sairautena, ymmärrät heti mitä tarkoitan. :P

Huuhaa lakkaa olemasta huuhaata heti, jos sen väitettyjä vaikutuksia voidaan tieteellisesti tutkia ja selittää ja todeta muuksikin kuin placeboksi. Akupunktion vaikutuksia voidaan käsittääkseni tällä hetkellä tieteellisesti ymmärtää. Toisaalta, jos joku puoskari väittää parantavansa sillä syövän, on se väite sitten taas huuhaata, kunnes toisin todistetaan. Määritelmällisesti siis huuhaa on vain kaikkea sitä, mikä ei pysty vahvistamaan esittämiään väitteitä. Kyse ei ole mistään valmiiden listojen tekemisestä siitä, että tähän uskon ja tähän en. Siinä on takana ihan oikea ajatus siitä miten todellisuus kohtaa esitetyt väitteet.

Randi muuten luennoi kaikenlaisille yleisöille. Jos käyt hänen säätiönsä sivuilla, bongailet sieltä esimerkiksi koulutusmateriaalia ja stipendiasiaa - Randi haluaa tukea kriittisen ajattelun opettamista niin nuorille kuin meille vähän isommillekin. Tuosta paikalla olleesta yleisöstä en tiedä.

Nykylääketieteessä on ongelmia, ja niistä Randikin sivusi puhuessaan Jenkkilän vakuutusjärjestelmästä ja kalliista lääkkeistä ja toiveestaan saada sinnekin sosiaaliturvajärjestelmä.

Kenties muutenkin tällainen skeptisyys tuntuu joistakin yliampuvalta, koska täällä Suomessa ollaan kuitenkin kohtuullisen hyvillä vesillä. Täällä ei ole miljoonabisneksiä pyörittäviä uskonparantajia tai omia talk show -ohjelmia pitäviä meedioita, jotka saisivat samanlaisen julkkisaseman kuin vaikkapa Randi itse. Meillä on lähinnä näitä turhia julkkiksia. ;o

Maria kirjoitti...

Lila, kiva kuulla, että kiinnostaa! Ole hyvä. :)

Maria kirjoitti...

Heh, ai niin, anonyymille vielä, kyllä mäkin "palvoisin" asiaa, joka pelastaa miljoonien ja miljoonien ihmisten hengen kerta toisensa jälkeen, tuo helpotusta vieläkin useammille ja pidentää ihmisen elinikää kymmenillä vuosilla. ;) On siinä imho jo jotain ylistämisen arvoistakin. Se ei mitenkään ole symmetriassa sellaisten käsitysten kanssa, kuin että lääketiede olisi erehtymätön tai kaikkitietävä, ja tätä siis toki joskus kuulee väitettävän.

Mutta kenties sinäkin tunnet vaikkapa diabeetikon tai pari, jotka olisivat jo kauan sitten kuolleet ilman lääketieteen saavutuksia. Enhän tietenkään voi tietää varmaksi, mutta he todennäköisesti eivät olisi hengissä pelkillä homeopaattisilla hoidoilla tai kristallien hieromisella, tai kovalla rukoilulla. Suomessa se tuntuu itsestäänselvältä, mutta maailmalla oikeasti on ihmisiä, jotka uskovat näihin yhtä paljon kuin me siihen, että insuliinia tarvitseva kuolee ilman sitä. Tulikin mieleeni, itse asiassa, on tapauksia, joissa vanhemmat ovat lopettaneet lapsensa insuliinihoidon, vaikkapa juuri homeopatian tai muiden huuhaahoitojen toimivuuden uskossa, ja kuinkas on käynyt... Ei kovin hyvin.

Toivottavasti Suomeen ei tällaisella asteella tätä ilmiötä koskaan saavu, vaikka meille onkin rantautunut yhtä sun toista kummallista tuolta suuresta maailmasta. Tosi-tv:stä lähtien... xO

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Pääsit huomattavasti paremmalle paikalle salissa kuin minä ja kumppani. Osallistuin onneksi siihen aamulla järjestettyyn itsemurhapalaveriin, joten pääsin sulkahattuisen Randin viereen Hakaniemen torilla. Itse luento oli aikalailla sama kuin 2003 Heurekassa. Silloin se Zener-korteilla tehty temppu yleisön avustuksella onnistui kerralla. Nyt Randi sai vain toisen kortin oikein. Annoin anteeksi.

Maria kirjoitti...

Näin hienon kuvan Hesarissa sulkahattuisesta Randista... :P

Anonyymi kirjoitti...

Siis mitä mieltä toi Randi onkaan homeopatiasta? Pitääkö sitä ihan huuhaana?

Maria kirjoitti...

Kyllä, kunnes toisin osoitetaan.

Homeopatiassahan siis parannetaan sairauksia ei taudinaiheuttajien, vaan oireiden perusteella, ja vieläpä niin, että oireet ja sairauden aiheuttava aines toimii lääkkeenä, kun sen laimentaa vedessä riittävän monta kertaa siten, ettei tuota ainetta enää ole edes molekyyliäkään jäljellä vedessä. On aika vaikeaa keksiä tieteellistä selitystä sille, miten käytännössä pelkkä vesi voisi mitenkään parantaa ketään.

Blogissa Paholaisen asianajaja on koottu ja kirjoitettu aika kattavasti homeopaattikriittisiä kirjoituksia, mm. siitä miten homeopaatit "parantavat" menetelmillään Aidsia kehitysmaissa... Hrrh.
http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/search/label/homeopatia

Mutta, jos joku pystyisi tieteellisesti todistamaan homeopatian toimivuuden, skeptikot, minä ja Randi ja toivon mukaan kaikki muutkin järkevät epäilijät muuttaisimme kaikki välittömästi mielipidettämme. Randi jopa tarjoaisi miljoonaa dollaria.

Sähis kirjoitti...

Maria:
Hieno katsaus luentoon ja hyvät kuvat. Lisää tietoa olisin luennosta tietenkin janonnut, mutta se johtuu varmaan vaan harmituksesta, kun en itse päässyt paikalle.

Anonyymi:
Monet vaihtoehtohoidot voi aika hyvin niputtaa yhteen huuhaa kimppuun jo pelkästään määrityksensä vuoksi, eli ne on toimivuudeltaa toistaiseksi todistamattomia. Siitä joukosta voi toki jotain nousta todelliseksi hoidoksi, mutta osaa hoidoista on jo tutkittu niin paljon, ettei niiden toimimattomuudesta ole juuri epäilystä. Toimivat nousevat siitä joukosta juuri tutkimuksilla (kuten hedelmät keripukin hoidossa).

Akupunktion tieteellinen hyväksyntä on ikävä kyllä laskussa. Vuosituhannen vaihteessa alettiin aihetta käsittelevien tutkimuksien tasoa nostaa, ja voidaan jo aika turvallisin mielin todeta, että chi ja meridiaani selitykset on täysin merkityksettömiä, koska akupunktio on kerta toisensa jälkeen aivan yhtä tehokas kuin lumeakupunktio (neulat vääriin paikkoihin tai neulat ei läpäise ihoa). Jos todella haluat päästä lähemmäs totuutta, hanki jostain luettavaksi Singh, Ernst: Trick or Treatment, jossa käydään läpi valtaosa vaihtoehtohoidoista ja niiden tutkimuksen tilasta.

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Randin luento tulee muuten Skepsis ry:n Youtube-kanavalle. Kannattaa tarkkailla sitä.

http://www.youtube.com/user/SkepsisFinland

Maria kirjoitti...

Sähis, hii, kiitos. Parituntisen luennon aikana puhuttiin paljon, yritin tiivistää tähän aiheita ja teemoja, joita käsiteltiin. :) Youtubesta löytyy sitten vino pino videoita, joilla noita samoja asioita on sanottu ja puhuttu, kuin mitä luennollakin sitten, esim. tuo Ted Talk on hieman kuin tosi tiivistetty versio keskiviikkoisesta. :)

Uutta oli mulle lähinnä Randin kommentit omasta syöpähoidostaan. Siinä muuten miehen ääni alkoi hieman hajota ja piti pitää paussi, katsoi alaspäin maahan, totesi sitten, että niiden asioiden ajatteleminenkin on surullista ja tuskallista. Sitten hän jatkoi tuosta, miten kaikille ei ole varaa lääkkeisiin, ja miten hän itse päästä varpaisiin vakuutettuna saa henkensä pelastavan hoidon ilmaiseksi, ja muut samassa paikassa ja tilanteessa olleet ihmiset hänen ympärillään eivät olleet kaikki laisinkaan yhtä hyvässä tilanteessa. Hän kuulemma tarjoutui maksamaan joidenkin hoitoja, mutta vain eräs vanha rouva antoi hänen tehdä sen. Tuohon pätkään ikäänkuin tiivistyi (oman tulkintani mukaan) hänen oma kiitollisuutensa lääkäreitä ja lääketiedettä kohtaan, ja samalla epäreiluuden tunne siitä, että kaikki eivät ole yhtä onnekkaita monesti ihan vain sen takia, että yhteiskunta ja raha. Se oli koskettavaa.

Maria kirjoitti...

Oi, eipä tullut mieleeni tsekata tuollaista mahdollisuutta! KIITOS tiedosta, pitää kytätä. :)

MrrKAT kirjoitti...

täällä Suomessa ollaan kuitenkin kohtuullisen hyvillä vesillä. Täällä ei ole miljoonabisneksiä pyörittäviä uskonparantajia"

Vuosia sitten markkojen aikaan HS kirjoitti että uskomus/humbuugibisnes on lähemmäs miljardi markkaa. Se koostuu pienistä puroista.

Maria kirjoitti...

No pienet purot juu... :>

Vaarallista noissa on kusetuksen ja fyysisten sairauksien parantumattomuuden lisäksi myös se henkinen riippuvuus, joka voi syntyä kivoihin tai karismaattisiin huijareihin. Sitä voi sama tyyppi tulla takaisin rahoineen uudelleen ja uudelleen, tai jättäytyä puoskarin mielipiteen armoille omaa elämäänsä koskevissa päätöksissä. "Voi lue minulle tähdistä, mitä minun oikein pitäisi tehdä tässä ja tässä asiassa?"

Maria kirjoitti...

Ai niin. Randihan kertoi myös jenkeissä myytävistä "homeopaattilääkkeistä", jotka eivät oikeasti edes ole homeopaattisia (!!!), vaan ihan perinteisten lääketieteellisten normien mukaisia, mutta kun iskemällä kylkeen sen homeopaatti-sanan se myy paremmin ja voi lafka rahastaa kolme kertaa enemmän x) Ihmiset kun tykkää luonnollisesta ja tälläsistä uutuuksisa, olkoonkin, että homeopatia on jo ikiaikainen lääkintähaara, joka aikojen saatossa on joutunut väistymään modernin lääketieteen rinnalta marginaalihippeilyksi. Arvauksia mistä moinen kehitys mahtaa johtua. ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...