25.5.2010

"Yhden asian" piraattipuolueelta 43 kohdan vaaliohjelma

Piraattipuolueen kevätkokous pidettiin siis viikonloppuna, ja siellä mm. valittiin puolueelle uusi hallitus ja julkistettiin virallinen vaaliohjelma vuoden 2011 vaaleja varten.

"Piraattipuolueen puheenjohtajana jatkaa 29-vuotias hollolalainen järjestelmäasiantuntija Pasi Palmulehto. Varapuheenjohtajiksi valittiin aiemmin puoluesihteerinä toiminut 22-vuotias helsinkiläinen historian opiskelija Ahto Apajalahti sekä 52-vuotias salolainen yrittäjä ja taiteilija Petri Lagus."

Onpa siinä ainakin erilaisia ihmisiä edustettuina. ^^ Muita hallituksen jäseniä voi tarkastella tästä. Onpa siellä kaksi naistakin.

Image and video hosting by TinyPic
Ahto Apajalahti (vas.), Pasi Palmulehto ja Petri Lagus.
Kuva: Tuomas Puikkonen. Kuvaa saa käyttää vapaasti.

(Lue kokonaan tiedote.)

Vaaliohjelma on laadittu siten, että sen tavoitteita, joita on yhden sijasta 43, voidaan keskittyä toteuttamaan seuraavalla vaalikaudella. Piraattipuolue tiivistää tavoitteitaan seuraavasti:

"Tekijänoikeuksien osalta tavoitteisiin kuuluu teosten epäkaupallisen levittämisen ja uudelleenkäytön laillistaminen ja kasettimaksuista luopuminen. Piraattipuolue vastustaa yksityisyyden suojan heikentämistä ja vaatii Lex Nokian muuttamista viestintäsalaisuuden turvaamiseksi. Sananvapauden osalta Piraattipuolue vastustaa verkkosensuuria ja painottaa, että palveluntarjoajia ei pidä asettaa vastuuseen palvelun käyttäjien laatimista viesteistä.

Puolue pitää eduskuntavaaleihin kaavailtua 3 %:n äänikynnystä demokratian vastaisena ja vaatii lakien valmisteluun lisää avoimuutta. Puolue kannattaa suoran demokratian lisäämistä monipuolisten kansalaisaloitteiden muodossa. Piraattipuolue haluaa valtion ja kuntien tuottaman verovaroilla kustannetun tiedon kansalaisten vapaaseen käyttöön. Julkishallinnossa pitää säästöjen saamiseksi edistää avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja rajapintoja."

Kehoitan myös tutustumaan siihen itse vaaliohjelmaan, se on, toisin kuin monilla puolueilla, kirjoitettu niin sellaisella kielellä, että sen jaksaa jopa lukea läpi.

Onnea minunkin puolestani uudelle piraattihallitukselle täällä kotomaassa! :)

11 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Noh, kyllä mua vähän ihmetyttää, mitä piraattipuolueen edustaja tekee keskusteluissa sosiaaliturvasta ja julkisesta terveydenhuollosta, jotka on kansanedustajan työssä aika paljon keskeisemmällä sijalla kuin tekijänoikeuskysymykset. Se, ettei muiden puolueiden vaaliohjelmia jaksa lukea läpi voi johtua siitä, ettei tän yhteiskunnan asioista päättäminen ole oikeasti kovin yksinkertainen asia.

Maria kirjoitti...

Sananvapaus ja yksityisyydensuoja ovat aika oleellisia kysymyksiä kyllä. Mitä ovat tehneet muut puolueet näiden aiheiden keskusteluissa? Menneet sinne, minne lobbarit ja suuret yritykset ovat osoittaneet ja talloneet perustuslain päälle.

Piraattipuolue ei harjoita muuten puoluekuria vaaliohjelman ulkopuolisissa asioissa, joten niistä voi jokainen edustaja sitten sanoa oman omatuntonsa mukaisen lausunnon. Kaikki eivät voi olla kaikkien asioiden asiantuntijoita, ja useimmiten puolueen aloittaessa elämänkaarensa ne eivät sitä yritäkään olla.

Muiden puolueiden vaaliohjelmien lukeminen on vaivalloista siksi, että ne on kirjotiettu aikamoisella kapulakielellä ja epäselvillä ilmauksilla, joilla tuskin edes on varsinaista substanssia.

Maria kirjoitti...

Lisäksi uskaltaisin väittää, että noin äkkiseltään näkemyksesi siitä, miten laajalla alueella nykyiset tekijänoikeuslait vaikuttavat, puhumattakaan nyt niistä sähköisistä oikeuksista, sananvapaudesta ja yksityisyydensuojasta, ovat sinulla varmasti kapeat kommentistasi päätellen. Oletan, ettet ole miettinyt asiaa ihan niin laajati, kuin mihin vaikutukset ulottuvat. (Voin toki olla väärässä.)

Tietoyhteiskunta ei ole mikään erillisessä pienessä kuplassa oleva asia, jonka voi erottaa kaikesta muusta yhteiskunnassa tapahtuvasta, vaan se on hyvin essentiaalinen osa nykyistä arkeamme, ja vain kasvavissa määrin.

Kehoitan täten lukemaan edellisessä postauksessanikin linkkaamani Kaj Sotalan artikkelin Olen piraatti, koska..."

Anonyymi kirjoitti...

ilman sananvapautta emme voi edes keskustella sosiaaliturvasta ja julkisesta terveydenhuollosta, vaan päättäjät voivat halutessaan vaikka lopettaa molemmat ja eriävät mielipiteet on helppo sensuroida ja hiljentää toisinajattelijat jos yksityisyydensuojaa ei ole.

en ihan heti keksi tärkeämpiä asioita kuin sananvapaus ja yksityisyydensuoja.

Maria kirjoitti...

No siinähän se kaikessa ytimekkyydessään tietysti tulikin. ;>

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni "mahtavat tutkimukset" eivät ole hirveän hyvä perustelu, koska kukahan ne tutkimukset on laatinut? Tutkijat vaikuttavat aina tutkimuksiinsa ja joskus jopa tulkitsevat tietoja omaksi edukseen.

Itsekin lataan netistä, mutta en myöskään käytä ollenkaan rahaa mediatiedostoihin. Ehkä kerran viidessä kuukaudessa vuokraan yhden leffan. Miksi maksaa kun saa ilmaiseksi, varsinkin jos se olisi laillista. Hyvinhän sosialismi Neuvostoliitossakin toimi.

Ilman omistusoikeuksia, tuskin kukaan tuottaisi tässä maassa mitään, miksi asia olisi eri mediatiedostojenkaan tuottamisessa.Itse en kehtaisi perustaa puoluetta varastamisen dekriminalisoinnille. No onneksi suurin osa ihmisistä pitää varastamista vielä vääränä.
Esimerkkinä vaikkapa televisio ohjelma; jos lataaminen tulee lailliseksi, ihmiset lataavat sarjan mieluummin netistä, kuin katsovat mainoskatkojen kanssa televisiosta. Silloin televisio kanavat menettävät paljon mainostuloja, sarjasta ei voida maksaa enää niin paljoa tuottajille. Kuka haluaisi myöskään ostaa tuotantokautta enää kaupasta, kun kotona on jo kaikki jaksot. Tämä johtaisi, joko sarjan katoamiseen, mitä järkeä tuottaa, kun ei saa tuloja? tai siihen, että itse sarja on täynnä mainoksia "Hei olen Ted Mosby Arkkitehti ja työskentelen maailman parhaassa firmassa Arkkitehti sieltä saat piirrokset nopeiten koko Yhdysvallassa tulethan jo tänään auki joka päivä"

Maria kirjoitti...

Tekijänoikeus ei ole omistusoikeutta. Ideoita ei voi omistaa. Siksi meillä ylipäätään on tekijänoikeuslainsäädäntö.

Kopiointi ei ole varastamista, sen voit tarkastaa Suomen lakikirjastakin. Takaan sinulle, että siellä on ihan ikiomat lakipykälät varkaudelle ja tekijänoikeusrikkomuksille. Kun jotain varastetaan, tavaraa katoaa. Kun jotain kopioidaan, sitä tulee lisää. Kopioiminen ei ole varastamista.

Demokraattisessa järjestelmässä onneksi saa kaikesta huolimatta kukin perustaa puolueen muuttamaan lakeja ja ajamaan mitä asiaa haluaa. Jos ei kelpaa, voit vapaasti siirtyä johonkin vähän vähemmän demokraattiseen maahan, jossa oikeuksillasi ei ole väliä. Piraattipuolue nimittäin ajaa myös perusoikeuksiesi turvaamista.

Tutkimuksia ovat tehneet useammatkin toisistaan riippumattomat, akateemiset tahot. Koska en usko salaliittoteorioihin, pidän tutkimuksista kumpuavaa konsensusta uskottavana, ainakin uskottavampana, kuin tekijänoikeuksien haltijoiden ikiomia tutkimuksia, joissa eturistiriita on suorastaan räikeä.

Miksi ostaa pullovettä, kun hanastakin tulee. Kaikki ei osta, mutta monet ostavat. Miten sitten selität sen, että myyntiä tapahtuu ja kulttuuri kukoistaa, vaikka kaikki on tällä hetkellä ilmaiseksi netistä ladattavissa ilman kummoisia kiinnijäämisriskejä? Miten selität ne lukuisat ihmiset, jotka ovat syytäneet rahaa vaikka Radioheadille, Nine Inch Nailsille, Cory Doctorowille, Paolo Coelholle tai Star Wreckin tekijöille, vaikka hekin ovat julkaisseet työnsä netissä ilmaisjakoon?

slux kirjoitti...

Yritys leimata Piraattipuolueen tekijänoikeuskanta sosialismiksi paljastaa lähinnä kommentoijan oman asiaan perehtymättömyyden. Tekijänoikeuden täydellistä lakkauttamistakin (jota maltillisempaa rajoittamislinjaa piraattipuolue siis ajaa) tekijälle teokseensa annettuna monopolioikeutena on mahdollista perustella hyvinkin oikeistolaisista ja vapaata markkinataloutta kannattavista lähtökohdista.

Vastaavasti vasemmisto on suomessakin antanut tekijänoikeuksille voimakkaasti tukea. Tekijänoikeuden rajoittamista on täysin mahdollista puolustaa (tai vastustaa) sekä oikeistolaiseen, että vasemmistolaiseen ideologiaan nojautuen ja tämä heijastuu myös piraattipuolueessa josta on löydettävissä molempien näkökulmien edustajia.

Anonyymi kirjoitti...

No onhan sananvapaus nyt herranjumala muidenkin puolueiden agendalla kuin piraattipuolueen! Naurettavaa pelotella sillä, että jos piraattipuolue ei turvaisi meidän pienten ihmisten oikeuksia, eletään pian poliisivaltiossa jossa toisinajattelijoita vainotaan.

Maria kirjoitti...

Oleksää YHTÄÄN seurannu politiikka viimesten muutaman vuoden aikana? :D

Meille on järkätty sensuurilakia ja urkintalakia, suuret puolueet ovat kivasti kumileimanneet perustuslakituomioistuimen ja asiantuntijalausunnot ignoraten vain yritysten ja puljujen vaatimia lakimuutoksia, jotka rikkovat räikeällä tavalla perusoikeuksia. En ole huomannut kovinkaan monen puolueen ottavan asiakseen taistella sananvapauden ja yksityisyydensuojan puolesta tällöin. Toki se löytyy jokaisen agendalistalta, jotta voi äänestäjille sanoa kivasti "joo totta kai", mutta teot puhuvat puolestaan. Niitä kannattaa tarkkailla. Jo näiden asioiden takia en katso voivani edes harkita vihreiden tai kokoomuksen äänestämistä.

Ruotsissa meidänkin nettidataa vahdataan jo nyt, kiitos siellä voimaan tulleen lakiuudistuksen, joka oikeuttaa täkäläistä tiedustelupalvelua valvomaan dataliikennettä. Suomalaisten ulkomaille kohdistuvaa nettiliikennettä kulkee paljon nimenomaan Ruotsin kautta, joten hallelluja.

Juuri äskettäin Stefan Wallin väläytteli meille lakiuudistusta, jonka tarkoituksena on lähettää uhkauskirjeitä niihin kotitalouksiin, joissa on luvattomasti kopioitu, kepeästi ilman tuomioistuimia. Tajunnet, että tällainen edellyttää nimenomaan sitä, että kaikkien nettiliikennettä saa alkaa vahtimaan ja urkkimaan?

Samalla myös käy kiihkeä keskustelu siitä mitä kaikkea saisi enää sanoa rasisminpelossa - tämän hetken kuuma peruna, jonka verukkeella varmasti monet olisivat säätämässä lisää rajoituksia (katsotaan mitä tulee). Suomi on myös saanut Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimelta ennätyksellisen paljon tuomioita nimenomaan sananvapausasioissa.

Saa olla aika pihalla maailman ja kotimaan tapahtumista, jos ei näe sitä kehityssuuntaa, johon päin asiat ovat tosiasiallisesti koko ajan menossa. Se suunta on lisää valvontaa ja vähemmän sananvapautta.

Mr.Curwen kirjoitti...

Lainaan anonyymia:

Noh, kyllä mua vähän ihmetyttää, mitä piraattipuolueen edustaja tekee keskusteluissa sosiaaliturvasta ja julkisesta terveydenhuollosta, jotka on kansanedustajan työssä aika paljon keskeisemmällä sijalla kuin tekijänoikeuskysymykset.


Lainaan Suomen perustuslakia, 2§:

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.


Ymmärtääkseni Piraattipuolueen henkilöt ovat Suomen kansalaisia, joten heillä on oikeus ajaa omaa ja muiden intressiä politiikassa, asiasta kuin asiasta. Tämä on kansanedustuslaitoksen tarkoitus.

Tätä vasten en nyt oikein ymmärrä mitä anonyymi edes tarkoittaa tuolla lainaamallani pätkällä. Selvennystä?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...