26.5.2010

Vaadin: Ei uhkauskirjeitä Suomeen!

Nyt se pommi on pudotettu Suomeenkin.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin antoi tiedotteen, jonka mukaan Suomeenkin ollaan valmistelemassa lakimuutosta, jonka jälkeen luvattomille tiedostonjakajille alettaisiin lähetellä uhkailuvaroituskirjeitä. Tämä tietysti edellyttää yksityisyydensuojan rikkomista, jotta tiedetään kuka lataa ja mitä, mutta hei, mitäs pienistä! Wallinin mukaan kirjekäytäntö on "poliisitutkintaa ja tuomioistuinmenettelyä huomattavasti pehmeämpi keino." Niin justiinsa.

Tanskassa moinen johti järjestelmällisiin, mafiatasoisiin kiristysvaatimuksiin oikeusistuinten ulkopuolella (lanttiakaan ei artisteille) ja lopulta touhu sai niin huonon julkisuuskuvan ihmisten elämän pilaajana, että siitä jo luovuttiinkin. Eikö voitaisi Suomessa ottaa mallia edes muiden virheistä nykyajassa, jos ei historian tyranni- ja valvontayhteiskunnista ole mitään jäänyt takaraivoon?

Star Wreckin porukatkaan eivät ole järin innostuneita moisesta touhusta, ja he ovatkin kirjoittaneet avoimen kirjeen arvon ministerille. Ja koska aina vedotaan siihen taiteilijan näkökulmaan, niin nämä kaverit sen varmasti tyydyttävästi täyttävät: "Allekirjoittaneet ovat itse työskennelleet luovilla aloilla suurimman osan vuosituhannesta ja osa heistä on tienannut elantonsa pääasiassa tekijänoikeuskorvauksista, joten artistin ja hänen tukijoukkojensa toimeentulo ei ole mikään abstrakti ja etäinen asia, vaan arkipäivän ero siinä, onko leivän päällä metwurstia vai pelkkä ylähuuli." Kuunnelkaa heitä, jos ette minua kuuntele.

Lainaan muutamaa kappaletta, lukekaa silti IHMEESSÄ kokonaan tuo kirje, tässä tulee vain muutamia pointteja:

********
"Useat riippumattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että netistä laittomasti lataavat henkilöt myös kuluttavat mediasisältöön enemmän rahaa kuin ne, jotka eivät lataamista harrasta – jopa kymmenkertaisen määrän. Myös käsitys nettilataajasta “kaikki mulle heti nyt ilmaiseksi” -teinipiraattina on mustavalkoinen yliyksinkertaistus, kätevä olkiukko ja mielikuvitushahmo, jota vastaan on helppo taistella. - -

Nykyisin mediateollisuus vainoaa aktiivisesti parasta ja innokkainta kuluttajasektoriaan. Tätä sotaa käydään pilaamalla nuorten ihmisten elämä täysin kohtuuttomilla korvausvaatimuksilla, joiden perusteet on useaan kertaan kyseenalaistettu. Laskutavan pohjana on useimmiten se, että jokainen ladattu teoskopio (tai pieni teostiedoston osa!) katsotaan menetetyksi myynniksi, jossa ei ole järjen hiventäkään. Huomiotta jätetään myös ihmisten ostovoiman vaihtelu talouden heilahtelun mukaan, levymyynnin siirtyminen esimerkiksi digitaaliseksi myynniksi, tai se fakta, että ihmisten rahoista kilpailee yhä laajempi kirjo viihdetuotteita.

Tekijänoikeusjärjestöjen esittämien lukujen epäilyttävyys alkaa valjeta myös kuluttajille, ainakin sen mukaan, mitä voi päätellä julkisesta keskustelusta esimerkiksi lehtien uutispalstoilla. Siinä missä pari vuotta sitten tällaisen uutisen kommenteissa olisi ollut 20 laittoman kopioinnin vastustajaa yhtä piratismimyönteistä kohden, suhdeluku on nyt päin vastoin. - -

Sotiminen kuluttajia vastaan vääristellyillä tilastoilla ja hassuilla hahmoilla ei ole nyt se, miten tätä tilannetta pitäisi lähteä korjaamaan. Älkää nyt hyvänen aika pahentako asiaa enää lähtemällä kyttäämään ihmisten yksityistä nettiliikennettä. Mediateollisuuden pitäisi tehdä rankka imagokorjaus ja esiintyä kuluttajien silmissä kannustavana hyviksenä. Siinä tällainen tuulesta temmatuilla tilastoilla syyllistäminen ja uhkailukirjeiden lähettely ihmisten koteihin eivät todellakaan auta."

************

Image and video hosting by TinyPic

Arvon ministerillä ei myöskään ehkä käynyt mielessä, että lakien ja jahdin kiristyessä ahkerimmat ja aktiivisimmat tiedostonjakajat (ja muuten vaan ne, jotka haluavat edelleen pitää yksityisyytensä) painuvat "maan alle" erilaisten suojausten taakse - heitä on entistä vaikeampi saada kiinni tai jäljittää, sen sijaan haaviin jää niitä tavallisia pulliaisia, jotka ehkä warettavat aika harmittomasti biisin silloin tällöin, ja joilla luultavasti on paljon menetettävää. Heidän uhkailunsako on ratkaisu musiikkiteollisuuden ja kulttuurin väitettyyn suureen ahdinkoon?

Vierivä kivi ei sammaloidu, ja jos tälle linjalle lähdetään, sitä on hyvin helppo laajentaa. Seuraavaksi odotettavissa paluu keskustelemaan niistä nettiyhteksien katkaisemisista Ranskan ja Britannian malliin.

Ei näin. EI NÄIN.

6 kommenttia :

Nema kirjoitti...

No höh, kaikkeen noi poliitikot koittaa nokkansa tunkea. :D Ei hyvä!

Selma kirjoitti...

Iso käsi Star Wreckin pojille! Ei voi kuin hämmästellä tiettyjen politikkojen ja tässä tapauksessa erityisesti Stefan Wallinin näkökantaa ja ratkaisuja nettipiratismin vähentämiseksi. Näissä asioissa pitäisi ehdottomasti unohtaa jo se "warettajat ovat syöpä, joka pitää kitkeä" ajattelu, ja herätä siihen, että netistä elokuvien, musiikin jne lataaminen on arkipäivää melkeinpä vauvasta vaariin, eikä sitä saada karsittua pois vainoamisella. Lähestymistapa tässä vaiheessa pitäisi ehdottomasti olla se, kuten Wreckkiläiset artikkelissaan mainitsee, että netin luomia mahdollisuuksia tulisi käyttää enemmän hyväksi laillisessa mielessä. Esimerkiksi Spotify on tästä mainio esimerkki, ja perässä hiihtää myös Voddler.

Tällaiset vainot eivät ole muuta kuin naurettavaa rahan haaskaamista, kun sillä pääomalla voitaisiin _oikeasti_ pyrkiä elvyttämään musiikki/elokuvateollisuutta kehittämällä esim. Spotifyn ja Voddlerin kaltaisia sovelluksia ja uusia innovaatioita, jotka saisivat rahansa mainostuloista ja esim. premiumjäsenyyksistä jne. Tällaiset sovellukset myös antavat niille artisteille mahdollisuuden tulla löydetyksi, joilla ei ole takanaan isoa levy-yhtiötä jne. Siirretään se katse sinne tulevaisuuteen ja jätetään se latujen hiekottaminen ja perässä hiihtäminen nyt jo vähemmälle!

Myös se ajattelutapa, ettei warettajat halua maksaa mistään on naurettavaa. Usein tällaiset ihmiset ovat myös niitä, jotka ahkerammin käyvät keikoilla ja tukevat suosikkiartistejaan.

Huh. Jopas tuli avautuminen. :) Teikäläisen blogi on kyllä paras, kun se ei ole sitä perus "tänään mulla oli tämmöset legginssit päällä" -kauraa, vaan täältä löytyy usein myös asiaakin! :)

Mr.Curwen kirjoitti...

Nuo uhkailukirjeet ovat julkisen vallan kannalta hieno juttu siinä mielessä että oikeudenkäyttö on silloin yksityistetty, eikä siihen tarvitse fyrkkaa lainata kiinalaisilta, vaan asia hoituu ikäänkuin yksityisoikeudellisesti.

Tämä on tietysti enemmän kuin vähän ongelmallista oikeusvaltion periaatteiden kannalta, puhumattakaan siitä mitä se tosiasiallisesti tekee kulttuurimarkkinoiden liikevaihdolle.

Poliitikot ei loppupeleissä välitä oikein pätkääkään aiheesta, koska se ei kiinnostaa valtaosaa äänestävästä väestöstä, joten he hyvin mielellään ulkoistavat koko jutun antamalla eniten ääntä pitäville (eniten voidelleille) vapaat kädet.

Polenka kirjoitti...

Todella asiallinen kirjoitus, kiitos sen jakamisesta :)

Yellowine kirjoitti...

Toden totta, ei näin...

Maria kirjoitti...

Komppaan teitä kaikkia ja kiitän myönteisistä palautteistanne! :)

Selmalla ja Mr. Curwenilla olikin erityisen hyviä pointteja, ei niihin lisättävää.

Tsek myös Facebook-yhteisö Velvoitetaan teleoperaattorit seuraamaan Keskustapuolueen nettiviestintää Iva osuu ja uppoaa tehden tärkeän pointin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...