6.5.2010

Ubuntu-julkkarit ja läpinäkyvyyden tärkeys

Ubuntu fest 2

Käytiin tsekkaamassa eilen siis Demolassa uuden Ubuntun julkkaritapahtuma. Esityksissä oli sekä tosi mielenkiintoista settiä, että tosi tappotylsää settiä. Hyvästä kuoharista plussaa, samoin hienoista nimilapuista. Yli aikataulun venyvistä esityksistä taas miinusta, varsinkin, kun sen takia piti lopulta skipata viimeiset jutut ja rientää seuraavaan paikkaan. Erityisen harmillista siksi, että olisi ollut kiva osallistua N900:n arvontaan. ;) Ja miten siis ihmiset keksivät yhtäkkiä innokkaasti useita kysymyksiä Ubuntun mirroroinnista?! Jännä. Ehkä en vain ole riittävän tietoyhteiskuntagurumainen. Kivasti silti annan kaiken henkisen ja kulutuksellisen tukeni avoimille softille.

Ubuntu fest

Minä tiesin (siltä varalta, etten kuulostaisi nuubimmalta kuin olen), mutta tiesittekö te, että Ubuntulle ei ole käytännössä olemassa viruksia tai tietoturva-aukkoja, kuten ei ole Mäkillekään? On jännittävää, miten hienosti kaikenmaailman F-Securet sun muut ovat saaneet ihmisten päähän ajatuksen siitä, että palomuuri on oltava ja virustorjunta on oltava, ja ilman niitä tulee orpo olo, vaikkei edes olisi Windowsia alla. Tietäähän se rahaa heille. Olisi taloudellinen katastrofi neuvoa ihmisiä vain lataamaan ilmainen tietoturva-aukkovapaa ja virusvapaa käyttöjärjestelmä. (Turvallisuuden takia armeijatkin käyttävät Linuxia.)

Ja ajatelkaa lapsia!
Eikun siis, kouluja ja muita laitoksia: miten paljon tulee rahallista säästöä, jos koulujen koneisiin saadaan vielä joskus ilmaiset ja hyvin toimivat, turvalliset systeemit tuskahintaisten Mikkisoftatuotteiden tilalle.

Winkkarissa epäkohdat huomataan suljetun systeemin takia vasta kun vikoja on jo hyödynnetty, ja vieläpä sen verran näkyvästi, että joku sen myös huomaa, avoimissa systeemeisssä koodia voi koko ajan tutkia ja tarkastaa, ja mahdolliset aukot havaitaan ennenkuin kukaan on vielä edes keksinyt, miten niitä voisi hyödyntää. Läpinäkyvyys on tietoturvan edellytys. Mäkissä sitten voidaankin kiittää vielä kohtuullisen harvaa käyttäjäkuntaa siitä, ettei osittain suljetulle järjestelmälle ole tiedossa turvallisuusuhkia...

Ubuntu fest 4

Läpinäkyvyydestä puheen ollen, tässä hiljattain oli hauskaa lukea, miten kokoomus oli teettänyt suuren innovaatiohankkeen tulevaisuuden puolueen kehittämiseksi. Aalto-yliopistoa hyödynnettiin kaikessa luovuudessaan, kun sen ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat kehittelivät ideoita nuoria kiinnostavan, tulevaisuuden puolueen kehittämiseksi. Lopputuloksena oli... noh, aika lailla piraattipuolue. Asian ytimessä nimittäin oli puoluekoneiston tuominen läpinäkyväksi ja avoimeksi, sellaiseksi, ettei päätöksiä ja keskusteluja käydä suljettujen ovien takana ja rahoitukset ja intressit tiukasti salassa pitäen. Läpinäkyvyyden tuottamisessa oleellinen osa on Internet, jonka kautta ihmiset voivat helposti ottaa osaa puolueen toimintaan. Hei, just tätä piraattipuolue on tässä tehnyt. Siitä sitten vain mallia muille.

Ubuntu fest 3

Nyt muuten on otettu käyttöön uusi sivusto, jonka kautta voi liittyä piraattipuolueeseen, sekä piraattinuoriin ja oman vaalipiirin piiriyhdistykseen. Naputtelin minäkin menemään jäsenyyshakemukset sekä piraattinuoriin (ei alaikärajaa!), että Pirkanmaan piraatteihin. Tsek olepiraatti.fi!

18 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko mahdollista, että olet raskaana? Viime aikoina olet hehkunut sellaista odottavan äidin onnea...

Anonyymi kirjoitti...

No mut entäs se tärkein, eli se mitä se puolue ajaa? Piraattipuolue on mielestäni edelleenkin täysin yhden asian puolue, jolla pitkällä tähtäimellä ei voi olla tulevaisuutta. Jossain on vika, jos netti menee kaiken edelle.

Stazzy kirjoitti...

Hee, olisin ollut uteliaisuudella mukana minäkin, kun kerta kyseinen Lucid Lynx on nykyään alla ja vielä viimeisiä säätöjä teen.

Sitä paitsi, Ubuntusta on jo olemassa nimenomaan kouluihin kehitetty versio, Edubuntu.
Vielä kun tajuaisinvat alkaa käyttämään sitä yleisesti.

Stazzy kirjoitti...

Ainii, ei suoranaisesti liity, mutta jaarittelen kuitenkin. Yliopistossani Pohjoisessa jaetaan opiskelijoille vuosittain dvd-levy, jolta löytyy iso kasa avoimia ohjelmia. Ekan kerran muistaakseni silloin kun minä siellä vielä olin, olisiko ollut 2006 tai 2007.

Sisältönä muistaakseni mm. OpenOffice, Thunderbird, Gimp, joku avoin virustorjuntaohjelma, jne..

Aatu kirjoitti...

Muistelen kaiholla 90-luvun jälkipuoliskoa, jolloin meidän koulun tietokonejärjestelmä toimi lähes kokonaan Linuxilla. Sitä pitivät yllä jotkut lukion nörtit. Vähänkö oli edelläkävijämeininki. :) Valitettavasti kyseiset nörtit eivät olleet riittävän vakaasti uusiutuva luonnonvara, ja koulussa jouduttiin siirtymään Windowsiin vähän sen jälkeen, kun olin lähtenyt lukioon toisaalle. :(

Maria kirjoitti...

Anonyymi, ahahah, hirveen kiva, että olen näyttänyt hyvältä, mutta siihen syynä lienee tuo mahtava Lily Lolon meikkipohja ja ihan vaan mun upea, synnynnäinen olemukseni x). Mulla ei ole pienintäkään halua lisääntyä. Mutta että kiitos eniveis :D

Anonyymi, kerros mulle nyt sitten tässä, että mikä se on se yksi asia, jota piraattipuolue ajaa? ;)

Piraattipuolue on puolue, joka tarjoaa asiantuntemusta eräästä hyvin oleellisesta ja hyvin syvällä nyky-yhteiskunnassa olevasta asiasta, jota ei voi vetää enää erilleen kaikesta muusta. Se asia on hyvin laaja-alainen aihepiiri ja vaikuttaa moniin muihin hyvin oleellisiin asioihin. Toisaalta en näe, miksi kaikkien puolueiden pitäisikään olla kaikkien asioiden keskenään lähes samanlaisia puolueita. Asiantuntemusta ei voi millään löytyä kaikista mahdollisista asioista kaikilta. Tulevaisuudesta päättäkööt kansa äänillään.

Stazzy, niinkun vain tajuaisivatkin. :/ Mä olin yläasteella vaikuttunut siitä, että meille opettajasetä ohjeisti Open Officen ja jonkin ilmaisen kuvankäsittelyohjelman käyttöä. :P Onhan tuota OO:ta meidän yliopiston koneissa toki, mutta Winkkarit ne silti vaan raksuttelee alla. :P

Aatu, hihi, aika edelläkävijävibaa joo. :) Harmin paikka, ettei sitten löytynyt uusia ylläpitäjiä :/

maria kirjoitti...

Ooh, olisi ollut mahtavaa päästä tuohon tapahtumaan! Ja harmi kun en huomannut aiemmin, veli pk -seudulta olisi myös mennyt todella mielellään tuonne.

Minä vihaan, vihaan, VIHAAN Windowsia! Onneksi rakas veljeni johdatti minut aikoinaan pois Winkun vaikutuspiiristä, ja asensi koneelleni Ubuntun. <33 Ja viime kesänä toinen ihuna veljeni lahjoitti synttärilahjaksi vanhan Mäkkinsä minulle. Mutta jollei minulla olisi tätä Mäkkiä, minulla olisi todellakin Ubuntu käyttöjärjestelmänä koneessa. (ja se tietokone olisi mielellään Dell)

Ystäväni lukiossa ovat saaneet kuulla jo kyllästymiseen asti ainaista Linux/Ubuntu -hehkutustani. Aina kun aloitan atk -luokassa keskustelun "Vitsit näitä koulun Windowseja... Grrr.." he pyytävät jo lopettamaan Ubuntu -hehkutuksen. : DD Siispä, voi, kunpa meidänkin koulussamme olisi Ubuntu... Mutta kun ei niin ei. :(

Periaatteessa, minusta tulee mahdollisesti (voittokerroin 50%) lukiomme oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ensi vuonna, niin ehkä voisin saada aikaiseksi Ubuntut koneisiin vetoamalla säästöihin. :P

Maija kirjoitti...

Olen ollut siinä käsityksessä, että suuri osa esimerkiksi Macin viruksettomuudesta johtuu siitä, että suhteellisen harva niitä käyttää. Eli ottamatta kantaa muihin etuihin tai haittoihin, jonkun nyt marginaalissa olevan suosion kasvu luultavasti tarkoittaisi kasvavaa määrää siihen kohdistettuja viruksia ja innokkaampaa tietoturva-aukkojen etsintää.

Maria kirjoitti...

Maria, mahtavaa, melua vaan pitämään tuosta! :)

Maija, itseäni lainatakseni, "Mäkissä sitten voidaankin kiittää vielä kohtuullisen harvaa käyttäjäkuntaa siitä, ettei osittain suljetulle järjestelmälle ole tiedossa turvallisuusuhkia..."

Maija kirjoitti...

Voi ei, anteeksi, yleensä luulen sisälukutaitoani varsin hyväksi mutta nyt tuli kyllä mokattua :D

Uudemmalla lukemisella - ja ihan aiheen vierestä - mua alkoi nyt kyllä hämmentää tuo kokoomuksen osallisuus. Linkitetyssä artikkelissa sanotaan, että muihin tilaajiin kuului mm. Helsingin seurakuntayhtymä. Ehkä tää on vaan tätä liiallista yliopistouudistuksen ajattelua kun alkaa joka paikassa nähdä ideologioiden sitoutumista liian tiiviisti yliopistoihin. (Tai mun mielestä vääränlaisten ideologioiden toki :D) Mut joka tapauksessa, mielenkiintoinen huomio tuo uutinen.

Maria kirjoitti...

Hehe, sattuuhan tota ;> Mielenkiintoinen uutinen juu, ja hauskaa erityisesti mun mielestä tuo lopputulos. :P Olishan se jees, jos avoimuutta päätöksenteossa lisättäisiin puolueiden sisällä, mutta taitaa olla aika vaikeaa alkaa muuttaa vanhoja käytäntöjä. Pipulla se etu, että on voitu rakentaa puhtaalle pöydälle toi homma.

Kati kirjoitti...

Onneksi jo koulutkin ovat heränneet osittain.
Esimerkkinä vanha uutinen:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Linux+ratkaisi+koulun+rahapulmat+Kauniaisissa/1135233656934
Ja kiinnostus asiaan kasvaa jatkuvasti.

bubble kirjoitti...

PC'n & Windowsin ylivalta olis ihan jees kaataa, henkilökohtaisella tasolla ongelmaksi vaan muodostuu suunnitteluohjelmien epäsopivuus muille kuin Windowsille :/ Toki jollain Parallelsilla sais MACissa toimimaan Windowsin siinä sivussa, ja ainakin osa piirusteluohjelmista (AudoCAD, Revit, ArchiCAD, VIZ) pitäis toimia sillä, mut ei tietysti niin hyvin kuin Windowsissa johon ne kuitenki on alunperin tarkotettu - jos siis toimii ollenkaan. Niin kauan ku suurin osa käyttää PC'tä ja Windowsia, ei ohjelmia tehdä muille käyttiksille. Plää.

Anonyymi kirjoitti...

BS. Ei ralismia vielä pitkään.
Kehittäjäyhteisö ei ikinä voi olla sopimustaho sopimusyhteiskunnassa.

Prefecta kirjoitti...

Itse asiassa mä muistan kuulleeni, että mäkkiin ois vuosi-pari sitten joku reipas vääntänyt yhden viruksen. Saattoi olla urbaanilgendakin :D

Mutta se kai siihen syynä on just, että mäkit on niin paljon kalliimpia -> vähemmän käyttäjiä -> viruksilla pienempi hyötysuhde. Ei kai niiden koodaaminen kuitenkaan sen hankalampaa ole kun w:iin...?

Stazzy kirjoitti...

Maija,
Osin on kyse siitäkin, ettei "pienesti" käytetylle systeemille ole niin paljon intressejä tehdä viruksia ja muuta roskaa. Kuitenkin, avoimen lähdekoodin ohjelmistojen etuus on nimeomaan avoimuus. Usein aukko on jo korjattu siinä vaiheessa kun se vasta alkaisi ehkä aiheuttaa ongelmia tavalliselle käyttäjälle.

Vrt. ihan mikä tahansa pieni remontti kotona: jos minun pitää pyytää isäinnöitsijältä avain, että voin sulkea vesimittarin, että voin tehdä putkitöitä koska jossakin on vuoto, siinä menee 5 päivää. Jos taas pääsen suoraan käsiksi mittariin, hommassa menee 5 tuntia.

maria kirjoitti...

Vielä asiaan palatakseni: harkitsin jopa menemistä pidemmällä sijaitsevaan lukioon, vain koska siellä on käytössä Linux. :P

Se ei taidakaan onnistua, että koulumme koneisiin asennettaisiin Linuxit. :/ Tein taustatutkimusta, ja nämä koneet nimittäin ovat kytketty kaupungin tietoverkkoon (tjsp), joten kaupungin kaikkien tietokoneiden järjestelmät pitäisi vaihtaa. Ja se tuskin tässä kaupungissa tulisi onnistumaan...

Maija kirjoitti...

maria (pienemmällä m:llä), tee aloite valtuustolle! varmaan löytyy kunnan sivuilta linkkiä, ja jos saat kaikki ala-asteet yläasteet lukiot sekä mahdolliset korkeampia tutkintoja tarjoavat opinahjot mukaan niin saattaisi onnistuakin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...