28.4.2010

RiP! A Remix Manifesto

Jatketaan vielä tekijänoikeusteemoilla.

RiP! A Remix Manifesto:
Tämä open source dokumentti on aivan laatukamaa tekijänoikeuskritiikistä ja sen kantavista lähtökohdista ja arvoista sekä kulttuuriin remiksauksesta. Kehyksenä tutustutaan mash up -artisti Girl Talkiin. Dokumentti esittelee tuota kritiikkiä ja samoja mielipiteitä jakavia ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Näemme, miten Brasiliassa kulttuurin vapaus hyödyttää ihmisiä köyhissä oloissa, ja miten lääkepatentit haittaavat ihmisten parantamista, jopa tappavat ihmisiä. Kuulemme, mitä mieltä kirjailija ja kolumnisti Cory Doctorow (josta joskus kirjoitinkin) on tiedostonjaosta ja miten Walt Disney on alusta lähtien rakentunut vanhojen tarinoiden uudelleenkertomiselle, ja -tulkitsemiselle (ehkä maailmanhistorian suurin mashuppaaja), mutta silti tekopyhästi lukitsee omat hahmonsa tekijänoikeuksien ja kalliiden lakijuttujen taakse. Tapaamme papeista yksinhuoltajaäiteihin ihmisiä, joita on uhkailtu ja haastettu oikeuteen ja vaadittu miljoonakorvauksia ihmisiltä, joilla ei ole millä maksaa. Tutustumme tekijänoikeuden ja kopioinnin historiaan painokoneesta ja sen uhasta lähtien. Nämme, miten kulttuuri rakentuu menneelle kulttuurille ja miten mennyt haluaa aina kontrolloida tulevaa, johtaen vapauksien kaventumiseen yhteiskunnissa. Tämä on hyvä pläjäys kaikille aiheesta kiinnostuneille tai muuten vain ihmetteleville.

"A Remixer's Manifesto:
1. Culture always builds on the past.
2. The past always tries to control the future.
3. Our future is becoming less free.
4. To build free societies you must limit the control of the past."

Puolentoista tunnin dokkari on jaettu vajaan kymmenen minuutin pätkiin. Katso nyt, myöhemmin tai ota linkit talteen!

Osa 1:

Osa 2:

Osa 3:

Osa 4:

Osa 5:

Osa 6:

Osa 7:

Osa 8:

Osa 9:"The one thing that's absolutely clear, is that there's no way we can kill this techonolgy. We can only criminalize it's use. -- The question we gotta ask ourselves is wheter this is any good."
- Lawrence Lessig, oikeustieteen professori Harwardissa, yksi Creative Commons -lisenssin perustajista

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...