3.4.2010

Monster

Tulipa tuossa viime yönä katsottua Monster, jota tähdittivät Charlize Theron ja Christina Ricci. Elokuva kertoi todellisesta sarjamurhaajasta, Aileen Wuornoksesta ja tämän siitä elämänvaiheesta, kun hän teki murhat. Charlize Theronia ei suotta ole kiitelty ja palkittu Wuornos-roolistaan, sillä nainen on paitsi muuntautunut aivan hämmästyttävällä tavalla suorastaan tunnistamattomaksi, myös ottanut roolin niin hyvin haltuunsa, että katsojan on helppo uskoa tapahtumia ja unohtaa tuijottavansa yhtä Hollywoodin halutuimmista ja kauneimmista naisnäyttelijöistä. Siis whoa.

Image and video hosting by TinyPic

Aileen, elokuvassa lyhennetty Leeksi, on Daytona Beachin prostituoitu, joka on myynyt itseään 13-vuotiaasta asti ja kokenut paljon hyväksikäyttöä sekä paskoja, väkivaltaisia miehiä. Lee on luonteeltaan haaveilija ja uskoo rakkauden kantavaan voimaan kaikesta ympäristön suoranaisesta julmuudesta huolimatta. Elokuvassa seurataankin myös Leen ja Selbyn rakkaustarinaa. Lee on valmis tekemään paljon rakkauden eteen, ja se onkin yksi hänen eteenpäin ajava voimansa.

Monster ei kuitenkaan esitä Leetä vain ympäristönsä ressukkamaisena uhrina, vaan pikemminkin sen muokkaamana, selviämään pyrkivänä ja jopa hieman vastenmielisenä hahmona, joka ryyppää, riehuu, kiroilee ja on olemukseltaankin epäsiisti. Toiaalta hän ei ole läpeensä paha, vaan hänessä on myös sympaattiset piirteensä, kuten lojaalius ja lämpö rakastamiaan ihmisiä kohtaan sekä pyrkimys kohentaa olosuhteitaan.

Image and video hosting by TinyPic

Elokuva ei myöskään tarjoa vain yhtä motiivia Leen sarjamurhille, vaan näyttää, miten asiat kasautuvat ja miten myös suunnitelmallinen murhaaminen muokkaa Leen oikeutusta ja kokemusta. Monster ei tarjoa helppoa ja yksinkertaista päähäntaputtelusymppausselitystä, mutta toisaalta pakottaa katsomaan niitä tosiasioita ja tapahtumaketjuja, jotka johtavat naisen tekoihinsa. Jos siis olet ihminen, joka ei halua missään nimessä ymmärtää rikollisia, vaan lähettää heidät muitta mutkitta mahdollisimman tuskalliseen kuolemaan mieluiten kidutushuoneen kautta, tämä elokuva ei ole sinua varten. Lee saa toki lopussa kuolemantuomion, mutta valitettavasti tuskallista teloitusta ei näytetä.

Lievä SPOILERIVAROITUS: Leen ensimmäinen uhri on poka, joka on hakannut, raiskannut ja murhaa yrittänyt kusipää, ja Lee kokeekin tehneensä ihan oikein. Hän alkaa kostaa myös muille miehille näiden pahoja aikeita, tai mitä hän itse tulkitsee pahoiksi aikeiksi, ja tekee näin samalla rahaa ryöstämällä uhrinsa. Kuitenkin elokuvan edistyessä uhreiksi joutuu myös vähemmän läpeensä pahoja ja suorastaan hyviäkin miehiä (hyvä rautalanka myös siitä, etteivät kaikki prostituoituja käyttävät ole yhdestä muotista valettuja). Samalla Leen itselleen luoma oikeutus ja ajatus siitä, ettei hänellä ole ollut muuta mahdollisuutta, että hänen on ollut pakko tappaa, alkaa hajota. Viimeisen pokan tappaminen sulkee ympyrän. Tarkkailkaa tätä, jos katsotte elokuvan.

Image and video hosting by TinyPic
Charlize Theron?

Elokuvassa prostituutio itsessään näytetään hyvin neutraalina asiana. Ongelmia tuottavat pikemminkin lainsuojaton status, yhteisön voimakas ja avoin paheksunta ja hyväksikäyttö, josta itseään myyvä ei voi edes mennä viranomaisten puheille. Joskus hyväksikäyttäjä on jopa itse vankilalla uhkaileva viranomainen. Samaa ongelmaa tuotiin esille myös elokuvassa Lilja 4-ever, eikä tässä voi enää kuin ihmetellä, miten ei muka päättäjien keskuudessa tajuta, miten paljon prostituution muuttaminen täysin lailliseksi ansaintakeinoksi parantaisi seksiä myyvien asemaa ja mahdollisuuksia pitää huolta itsestään, kenties ihmiskaupan uhreillakin olisi paremmat mahdollisuudet irroittautua orjuudestaan.

Jännittävästi tämä myös vertautuu Selbyn uskovaisperheeseen, joka pitää homoseksuaalisuutta vapaana valintana ja yrittää pelastaa Selbyn sielun, kun taas nuori tyttö itse haluaisi vain elää onnellista elämää sellaisena kuin on, hyväksyttynä ja omana itsenään.

Suosittelen lämpimästi Monsteria draaman ja vähän jännityksenkin ystäville. Tarina ei ole järin onnellinen, muttei läheskään niin ahdistava kuin Lilja 4-everissä. Ajattelemaan se kuitenkin saa. Ja kuten jo moneen kertaan olen tuonut esille, Monster on hyvin tehty elokuva, sisäisesti uskottava ja koherentti.

Lisäedit: Wuornoksellahan on myös Suomi-yhteyksiä: naisen äidin isovanhemmat olivat Lauri ja Britta Wuornos, suomalaissyntyisiä ihmisiä.

Monsterin traileri:


Kuvat: The Monster, Newmarket films & Media 8 Entertainment

7 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Siitä onkin aikaa, kun tuon katsoin, pitää kaivaa jostain hyllynperiltä! Plussaa myös siitä, että Aileenin isovannhemmat oli suomalaissyntyisiä :D Mutta kaikenkaikkiaan, kamala elämänkohtalo :(

Maria kirjoitti...

Hehe joo, tuolla irkinkin puolella heti muistutettiin suomalaiskytköksistä :) Ite en edes muistanut, että tämä oli SE suomalaiskytköksinen tapaus, kun kirjoitin tuota, mutta lisäsin sen tuohon perään nyt. :) Onhan se kiinnostava kuriositeetti!

Ja kaikessa kauheudessaan tosiaan hirveä kohtalohaan tuo on. :/ Elämä, mielenterveys... Yhdistelmänä vaikea!

tannttu kirjoitti...

Oon kerran kattonut. Oli kyllä niin erilaisen näköinen Charlize Theron et ei ehkä ois tunnistanu jos ei tietäis :D
Mahtavasti näytelty ja onhan se ihan hyvä leffakin. Jotenki ahdistava vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Minua on vähän ärsyttänyt se kohu tuosta, että kaunis nainen näyttelee rumaa. Tai siis että sen takia näyttelijänsuoritus olisi jotenkin parempi.

Mutta kuitenkin heräsi nyt tämän perusteella kiinnostus leffaa kohtaan, vaikka aiemmin ei tosiaan ole kiinnostanut.

Maria kirjoitti...

Tanttu, niinpä! Joo, onhan se ahdistavahko, mutta imho vielä kuitenkin aika siedettävissä rajoissa. :P Esim. toi Lilja 4-ever alkoi olla niin ahdistava, että siitä alkoi oikeasti tulla tosi härö olo... Sillä tavalla jopa fyysisesti. :/

Anonyymi, joo, onhan se maskeeraus aina maskeerausta, mutta toisaalta Theronin rooli on kyllä ihan oikeasti niin erilainen, kuin mitä on totuttu näkemään, ja tuo fyysinen muodonmuutos vielä korostaa sitä. Kaipa se siis on tehnyt yleisesti vaan niin suuren vaikutuksen, että näyttelijä kykenee muuntautumaan noin voimakkaasti joksikin ihan muuksi... Näin voisin arvella, en tietysti tiedä, mitä kaikkien maailman ihmisten mielessä on liikkunut... :P Mutta tosiaan jos tulee tsäänssi, niin katso ihmeesssä leffa, ehkä sitten tuo ajatus aukeaa konkreettisemmin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Uu, leffavinkki! Kiinnostuin katsomaan! :-)

Minulla olisi eräs kysymys. Meillä on tehtävänä KU 2 kurssilla suunnitella jollekkin henkilölle 'silmälasit' ja haluisin kovasti sinulle ne suunnitella. Toisena pyyntönä olisi sellainen että jos minä ne nyt ehdin ennen kurssin loppua suunnitella, että voisinko postitse lähettää ne sinulle ja sinä suostuisit ottamaan kuvan niistä laseista kun ne ovat sinulla päässä ja sitten lähettäisit jonkun kuvan minulle jotta minulla olisi näyttöä opettajalle. Kiinnostaisiko? =)

Maria kirjoitti...

Kiinnostaa toki! :) Suostun ilomielin :) Voit lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen maria.morri@heijastuspinta.fi niin saat osoitteenikin. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...