7.4.2010

Machinarium

Machinarium Collector's Edition

Tässä hei ihana ja viihdyttävä, riittävän helppo naksutteluseikkailupeli, jota tällainen vähän pulmapelillisesti rajoittunutkin saa edistettyä! Asiavaihde:

Machinarium
kertoo robotista, joka on potkaistu pihalle Machinarium-kaupungista. Pelaaja ohjaa robottia, kun tämä etsii tiensä takaisin kaupunkiin pelastamaan tyttöystäväänsä vältellen pahoja Black Cap -veljeskunnan pahisbotteja. Pelissä edetään ruutu kerrallaan, ja jokainen ruutu sisältää palapelin, jonka pelaaja ratkaisee päästäkseen eteenpäin.

Monkey Islandia ja sen lukuisia jatko-osia pelanneille konsepti on tuttu. Pelaaja saattaa tarvita esimerkiksi sateenvarjon päästäkseen satelevan kielekkeen ohi eteenpäin, ja sateenvarjoa voi pidellä ystävällinen henkilö, joka kuitenkin luopuu siitä vain, jos tuo tälle tämän karanneen koiran, joka on nalkissa jossain vaikeapääsyisessä paikassa. Saadakseen koiran, pelaajan täytyy keksiä miten päästä sen luo tai houkutella se pois, ja niin edelleen. Toisin kuitenkin kuin apinasaaren seikkailuissa, tässä ei käydä keskusteluja hahmojen välillä, vaan naksutellaan vain esineitä ja toimitaan niiden kanssa. Vähäinen dialogi ja tehtäväohjeistus esitetään puhekuplapiirrosten avulla.

Piirroksista puheenollen, Machinarium on visuaalisesti kaunis peli. Taustat ja ympäristöt ovat tyyliltään piirrettyn näköisiä, persoonallisia ja kekseliäitä, hahmoista nyt puhumattakaan. Se onkin voittanut Independent Game Festivaleilla palkinnon erinomaisuudesta visuaaliset taiteet -kategoriassa.

Machinarium ei ole kovin vaikea, tosin välillä niin haastava, että allekirjoittanutkin joutuu lyhytpinnaisena välillä turvautumaan läpäisyohjeisiin, onneksi keräilyversion mukana se tulee paperisena vihkona. Peli ei myöskään ole hirvittävän pitkä, mutta lyhyissä erissä pelattuina siitä riittää kyllä iloa hetkeksi. Lyhyet pelit ovat kyllä muutenkin mieleeni, koska ne saa luultavasti joskus toivottavasti pitkässä elämässään pelattua läpikin. Kun koko ajan ilmestyy hyviä ja pitkiä pelejä, joita sitten tulee hamstrattua keräilyhyllyyn ennenkuin vanhojakaan on ehtinyt pelata läpi, ne kerääntyvät kuin kirjat painostavaksi kokoelmaksi läpikäymättömiä teoksia.

Peli toimii flashilla, ja samalta läpyskältä löytyvää peliä voi pelata niin Windowsissa kuin Macissakin. Pelin demoa voi kokeilla Machinariumin sivuilta suoraan selaimella. Keräilyversiosta saa pullittaa noin kolmekymmentä euroa, pelkän pelin ilman laatikkoa voi ostaa noin neljällätoista eurolla pelin sivuilta. Myös pelin tunnelmallinen soundtrack on ostettavissa, mutta se sisältyy myös keräilyversioon.

Pelaaminen jatkuu...

6 kommenttia :

Laura kirjoitti...

haa, oon pelannut ton demon aika monesti läpi enkä siltikään muista niitä kaikkia kohtia oikein :D mut toi on tosi söpö ja ihana! voisin haluta kokonaisen version itsellenikin.

maissi kirjoitti...

Suosittelulistalle tämän tyyppisistä peleistä diggaavalle ehottomasti siis myös Myst ja sen jatko-osat Riven, Exile jne. Mutta eritoten sen ensimmäinen versio. <3

Maria kirjoitti...

Laura, hihi, suosittelen! :) Keräilyversion mukana tulee myös juliste. :)

Maissi, kiitos vinkistä. :) Meiltä kuulemma jopa löytyy tuo Myst hyllystä... :P

Anonyymi kirjoitti...

Peli irtoaa 12£:lla Ebaysta! :D

pikkuapina kirjoitti...

Pelasin demoa ja jäin jumiin siihen kohtaan kun on sillalta tiputtu alas ja siitä menee niitä hiilivaunuja tms. :( Pitänee googlata läpäsyohjeet jos pääsis eteenpäin, aika kivalta peli vaikutti :)

Maria kirjoitti...

Kaiteita ja putkia kannattaa ronklata... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...