10.4.2010

Geokätköilyä

Käytiin eilen illalla ja tämän iltapäivän aikana tutkimassa vähän paikallisia geokätköjä. Tätä on oikeastaan odotettu talvesta saakka, ja nyt lumien vihdoin lähdettyä hiiteen voi alkaa tutkia maastoa paremmin. Myös Rhia on miehensä kanssa harrastanut kätköilyä jo hetken aikaa - tsek erinomaisen hyvä infopostaus!

geocaching 7

Geokätköilyhän on siis aarteenetsintää satelliittipaikannuksen avulla: ihmiset ovat piilottaneet erilaisiin paikkoihin maastossa pieniä kätköjä, esimerkiksi filmipurkin, jonka sisällä on informaatiota geokätköstä sekä pieni lokikirja ja kynä oman puumerkin jättämistä varten. Joskus kätköissä on myös pieniä esineitä. Itse kätköt voivat olla monenlaisia, ne voivat olla helpoissa tai vaikeissa paikoissa, kaupungissa tai metsässä, ja joskus niiden löytäminen voi vaatia oveluutta. Etsiminen tulisi tehdä vaivihkaisesti paljastamatta toimiaan mahdollisille ohikulkijoille, mikä perjantai-iltana kahdeksan jälkeen vaikutti aika haastavalta vilkkaalla kadulla. Lisäksi itsellä oli koko ajan hirveän epäilyttävä olo - nii ei me mitään huumekätköjä tässä etsitä. Onneksi kameran kanssa voi aina tekeytyä luontokuvaajaksi, missä ja milloin vain.

geocaching 6

Löydetyistä kätköistä voi pitää kirjaa geocaching.comissa ja keskustella muiden kätköilijöiden kanssa, sieltä voi siis myös etsiä lähialueella sijaitsevia kätköjä, joihin voi sitten koordinaattien mukaan suunnistaa gps-paikannusta apuna käyttäen. Harrastuksen myötä pääsee liikkumaan hauskalla tavalla ja tietysti näkemään ja tutkimaan uusia paikkoja! Seikkailumieltä ja tutkimusmatkailua!

Ensimmäistä kätköämme ikinä haimme Pasilan vanhan paloaseman läheisyydestä. Kätkö oli vaikeusasteeltaan erittäin helppo, mutta silti sitä sai hieman haeskella. Gps-paikannus osoittautui täysin korvaamattomaksi etäisyyttä ja täsmällistä sijaintia määritettäessä. Tänään etsimme huolella ja hartaasti erästä toista kätköä, mutta sitä ei tällä kertaa löytynyt. Ovelat pirulaiset. Kätkölle on kuitenkin ihan viime päivinä kirjattu netissä kävijöitä, joten tuskinpa sitä kukaan hävittänytkään on. Pitää yrittää toiste uudelleen.

geocaching 5
geocaching 4
geocaching 8

Tänään kyllä tuntui ensimmäistä kertaa tänä vuonna oikeasti keväiseltä, jopa vähän kesäiseltä!

geocaching 2
geocaching 1

Ketkä kaikki muut ovat joskus kokeilleet tai harrastavat aktiivisesti geokätköilyä?

15 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Oon niin tottunut näkee sut kuvissa nyt vaan niillä toispuoleisilla hiuksilla, että tuntui ensin et oot ihan "uuden" näköinen näissä kuvissa! Vaikka onhan tuo siis ihan tuttu hiusmalli sulla :D

En ole ite geokätköilyä kokeillut, mutta on ollut joskus miehen kanssa meilläkin suunnitelmissa kokeilla. Ehkäpä tulevana kesänä :)

Timjai kirjoitti...

Viime kesänä innostuttiin etsimään lähi ympäristöstä geokätköjä ja muistaakseni 30 löydettiin :)

Ei ensin uskottu koko jutun olevan edes totta, mutta muutaman kätkön jälkeen innostuttiin sitten ihan urakalla. Kesäyöt kulu kivasti etsiessä :) Ehkä tänäkesänä etitään vielä lisää!

Maria kirjoitti...

Anonymi, hehe, tuttu todellakin, kaks vuotta siinä jumitettu :P No, ehkä vois vaihdella useammin tota miten pitää hiuksiaan, nyt kun osaain tehä niille vähän edes jotain ;>

Suosittelen kllä kokeilemaan kätköilyä! ^^

Timjai, vau, se on aika paljon jo! Kesäyöt... Ihanaa ^^

Miin kirjoitti...

Minä olen kokeillut hommaa ja tykästyin siihen viimekesänä totaalisesti, mutta lumien sulettua harrastus vähän jäi... En kyllä välttämättä enää jaksa lähteä mihinkään metsiin rämpimään, mutta täytyy kyllä myöntää että oli hauskaa puuhaa jossain kohtaa. Niin ja nyt kun pitäisi kätköjen perässä lähteä jo niin kauas, kun lähikaupunki ja lähimetsä on jo kaluttu :)

Maria kirjoitti...

No se on tietysti sitten haaste, kun siihen pisteeseen pääsee... :> Saa nähdä miten pitklle me päästään, Hervannassa ja Tampereella taitaa olla aika paljon kätköjä :P

Kaoka kirjoitti...

Tämähän kuulostaa varsin kiinnostavalta, näinköhän joudun ihan sen paikantimen ostamaan :D
Puhelimessa ei semmoista hienoutta ole ja navigaattoriinkaan ei voi syöttää koordinaatteja, vaikka se niitä auliisti kysyttäessä antaa..

Maria kirjoitti...

Se on tietysti iso hankinta, mutta jos kovasti innostaa, niin mikä ettei. :) Mulla on taas yks syy lisää himoita itelleni samanlaista puhelinta ku miehellä... :D

annabanna kirjoitti...

Kiitos geokätköilyn idean selittämisestä! Puolisen vuotta sitten bongattiin netistä geokätköilysivut, ja kun ei oikein ymmärretty harrastuksen pointtia, pidettiin sitä hyvin huvittavana. Seuraavina aamuyön tunteina geokätköily kehittyi absurdissa keskustelussamme tarkoittamaan kaikennäköistä härskiä. En tajua :D En tiedä, oliko tässä kommentissa mitään järkeä, mutta pakko oli kuitenkin päästä tämä sanomaan.

Rhia kirjoitti...

Kätköily on hauskaa =) ja niinkuin aiemmin mainitsin niin kohottaa kuntoa myös kun rämpii kaiken maailman metsiköissä. Joskus se voi olla pelottavaakin kuten silloin kun viimesyksynä innostuttiin isännän kanssa etsimään uutta kätköä keskellä yötä pilkkopimeässä täysin vieraassa metsässä, vain pari taskulamppua apunamme. Mä olin tunnin rämpimisen jälkeen täysin varma että ollaan eksytty eikä päästä ikinä takas autolle. Mut isännällä oli onneks homma hanskassa =) Kätkö kyllä jäi löytämättä.

Kaokalle: meidän navigaattoriin ainakin pystyy syöttämään koordinaatteja. En tiedä miten esim TomTom toimii mutta Garminissa on mahdollisuus syöttää koordinaatteja.

Lumikki kirjoitti...

Mun veli on ihan hulluna noiden etsintään, varmaan jo parisataa löytänyt, käy ihan ympäri suomea etsimässä :D

Daphnion kirjoitti...

Kätköily on mahtavaa. Mä oon jo pidemmän aikaa miettinyt homman aloittamista ja tänään oli kaunis päivä, joten päätettin ukon kanssa aloittaa uusi yhteinen harrastus. :) Kännykkään ladattiin ohjelmisto ja painuttiin etsimään kätköjä. :)

Maria kirjoitti...

Hei mahtavaa, että porukka on innostunut tai vähintään kiinnostunut aiheesta! ^^ Toi parisataa löydettyä kätköä on kyllä jo ihan huikea luku! Kätköilyintoa kaikille! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen kätköillyt 1½ vuotta ja olen löytänyt vähän vaille 600 kätköä. Omiakin kätköjä on kiva tehdä. :)

Viikonloppuna oltiin Tukholmassa kätköilemässä + Stockholm cleaning 2010-eventissä ja meidän saalis oli kävelyä n. 30km ja 25 kätköä (+ se eventti).

Suosittelen kyllä kaikille ko. harrastusta. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kätköily on paras harrastus :D

Maria kirjoitti...

Anonyymi, WHOA, täällähän koko ajan tyypit pistää vaan paremmaks ja paremmaks! :) Aika kaukaiselta tuntuu tällä hetkellä itselle... ;P

Anonyymi, näin oon kuullut... ;) Tällä hetkellä ainakin se inspaa enemmän kuin monet muut liikuntamuodot. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...