21.3.2010

A Prophet - tämäkin on nähtävä

Katsottavien elokuvien listani on pitkä. Listal.comissa Want to watch -listallani on 89 elokuvaa (mikä tosin kalpenee miehen yli 700 elokuvan listan rinnalla... Ei hirveästi haittaisi, vaikka maailmassa tehtäisiinkin vähän vähemmän leffoja, varsinkin, jos sitten tehtäisiin mieluummin laadukkaita tuotoksia liukuhihnablockbustereiden sijaan. Joka tapauksessa maailmassa on jo nyt enemmän elokuvia kuin ihminen ehtii elämänsä aikana katsomaan.).

Yksi hiljattain pakko katsoa -listalleni lisätyistä on uusi ranskalainen elokuva Un prophète, eli A Prophet. Se kertoo ranskanarabi Malikista (Tahar Rahim), joka joutuu vankilaan kuudeksi vuodeksi syystä, jota ei katsojalle kerrota. Elokuva näyttää, miten vankila muovaa Malikista ihmisen, ja millaisen ihmisen. Seuraamme, mitä Malik oppii ja millaisia ratkaisuja hän tekee.

Helsingin Sanomien arvostelussa tuotos saa kehuja mm. realistisuudestaan ja siitä, että katsojalle jää vastuu suhtautumisestaan hahmoihin, asetelmaan ja tarinaan ylipäätään. Todellisia tilastoja katsomalla elokuvan voisi tulkita myös poliittisena kannanottona, mutta elokuvassa tätä puolta ei suoraan tuoda esille, tilastoja kun ei kerrota. Asioita ei toisin sanoen tungeta vahingossakaan alas kurkusta. Tämä tuo väistämättä mieleen maailmankaikkeuden parhaan sarjan The Shieldin, josssa juuri tämä oli yksi sen parhaimpia puolia.

Liika alleviivaavuus elokuvissa on harvoin muuta kuin noloa, ja mitä enemmän leffa tarjoaa myös katsojan omille ajatuksille tilaa, sen parempi. Se ei toki tarkoita sitä, ettäkö tarinaan voisi jättää hevosen mentäviä aukkoja, logiikan unohtaa täysin ja hahmojen motiivit jättää autuaaseen pimentoon. Uskon, että Malikin tarina on hyvin kerrottu, kaikista kehuista (muistakin kuin Hesarin arvostelijan) päätellen.

Pakko katsoa: Un prophèteWhohoo, olen saanut kirjoitettua pelkästään tämän iltapäivän aikana melkein kokonaan sen mokoman elokuvaesseen! o/ Jännästi maanisena näpytellyt aiheena elokuva 300. Päädyin keskittymään kertojan aseman ja toimien analysoimiseen. Jännää, ihan jostain muusta piti ensin kirjoittaa.

Mukavaa ja leppoisaa sunnuntai-iltaa kaikille!

8 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hei, etkö se ollut sinä, joka uhkasi testata sitä jotain ripsienpidennysseeriumia vain toiseen silmään nähdäksesi todellisen eron? Oletko jaksanut jatkaa projektia ja oletko jo blogannut aiheesta? Kiinnostaisi tietää tulos :)

Maria kirjoitti...

Hehe joo, minähän se uhkasin, ja jaksoin sitä ehkä viikon :D Sitten se unohtui kokonaan. Pahoittelen tosi paljon! :(

Malou kirjoitti...

Kiitti leffavinkistä!

Maria kirjoitti...

Ollos hyvä! :)

flirttiajatoilettihuolia kirjoitti...

Hehe, omakin pakkonähdätämäleffa -listani on melkoisen pitkä ja teinkin nyt tietoisen päätöksen olla klikkaamatta want to watch -listan linkkiäsi, jotta oma listani pysyisi edes jotenkin hallinnassa. Tosin postauksiasi lukemallakin se on kyllä kasvanut jonkin verran, mutta EN aio tehdä tietoista päätöstä olla lukematta leffapostauksiasi. Sen verran mielenkiintoisia juttuja olet esitellyt. Kiitos siis siitä!

Niin, ja onnea hirveästi esseen valmistumisesta. Ei siihen oikeasti tarvita muuta kuin, että sen viitsisi aloittaa. Itse olen nyt jostain omaksunut asenteen, että yksi juttu (koulu- tai työasia) päivässä riittää. Hieman on aikataulut kärsineet tästä oudosta päätöksestä. Ehkä se kevät tuo tullessaan myös uutta tehokkuutta ja ahkeruutta. Sitä odotellessa stressitaso kyllä kasvaa luvattoman paljon.

- Tiina

Maria kirjoitti...

Tiina, aww ;) Mulla on sellanen systeemi, että yritän tosissani miettiä elokuvien kohdalla kiinnostavatko ne miten paljon, yritän välttää lisäämästä sille sellaisia "No kyllä mä ton kattoa voin jos se joskus tulee telkkarista" -tapauksia. Mies taas taitaa lisätä sille suoriltaan kaikki edes hitusen kiinnostavat elokuvat :P Mutta silti se munkin lista on tooodella pitkä. Ei varmaan tule koskaan katsottua niitä kaikkia, ja koko ajan kun tulee lisää ja lisää hyviä elokuvia ulos... :P

Ja kiitos mukavasta kommentistasi liitten leffapostauksiin :) Yritän valikoida postauksiin hyviä leffoja, jotka aidosti kiinnostavat itseäni, ja lisäksi joiden ajattelen kiinnostavan muitakin :) Beware, huomenna tulossa vielä yksi "tää on niin pakko päästä näkemään" -postaus x). Sitten ehkä yritän taas vaihtaa levyä :P

Mulla on kans ollut nyt vähän toi asioiden tekemisrytmi hukassa. Lukiossa mulla oli sellanen systeemi, että päätin tehdä yhden asian kerrallaan pois alta, niinkun että ensin teen tätä näin ja näin paljon, sitten tuota noin paljon. Nykyään tulee vähän huideltua joka puolelle ja ei aina meinaa pysyä asiat ihan kasassa. :F Pitäisi saada systeemistä taas kiinni.

Aloittaminen on aina vaikeinta. Mutta kunhan ensin saa paperille jotain scheissea edes, niin siitä on aina helpompi lähteä rakentamaan :P Tyhjän tilan kauhu on alkuun ihan hirvittävä!

nanna kirjoitti...

Suosittelen että kun mietit vaikka viisi seuraavaksi katsottavaa elokuvaa, listalta löytyy A Serious Man ja Vuohia tuijottavat miehet. Ainakin ensimmäinen. Se on mielettömän hyvä. Lisäksi tolle want to watch-listalle kannattaa lisätä vielä Woody Allenin uusin, Whatever Works. Toimii. Itse tulin kevyen hyvälle tuulelle tuosta :)

Oon itsekin sen verran leffafriikki, ja myönnettäköön että myös listojentekofriikki, että taidan kuluttaa lopun aamupäivästä oman katsottavien listan rakenteluun... Saa nähdä kuinka monta leffaa sieltä löytyy. Varmaan ainakin sen verran että niiden katsomiseen sais käyttää jokaisesta päivästään useamman tunnin eikä silti tulis valmista elinaikana, lista kun tuppaa kasvamaan lähes päivittäin :)

Maria kirjoitti...

Vuohia tuijottavat miehet kai löytyy mun Wanted-listalta, tai ainakin sen on tarkoitus löytyä :P Mies taas on niin innostunut tuosta Serious Manista, että kai sit mäkin väistämättä näen sen joskus :)

Listaaminen on kyllä semmosta, että kun siihen ryhtyy niin loppua ei tuu x)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...