21.3.2010

Piratismi kuulostaa liian seksikkäältä

Oikeudenhaltijat ovat käyttäneet jo pitkään nimitystä piraatti netissä tapahtuvien tekijänoikeusrikkomusten tekijöistä. Sanalla yritetään tuottaa mielikuvaa varkaudesta, tuhosta, jopa väkivallasta - kaikenlaisesta ikävästä ja negatiivisesta, joka saisi ihmiset kavahtamaan piratismia ja piraatiksi leimautumista.

Pieleen meni.

"Some of those concerned about online copyright infringement now realize that they may have created a monster by using the term "piracy." This week, at the unveiling of a new study for the International Chamber of Commerce which argued that 1.2 million jobs could be lost in Europe as a result of copyright infringement by 2015, the head of the International Actors' Federation lamented the term.

"We should change the word piracy," she said at a press conference. "To me, piracy is something adventurous, it makes you think about Johnny Depp. We all want to be a bit like Johnny Depp. But we're talking about a criminal act. We're talking about making it impossible to make a living from what you do."

Translation: we should have chosen a less-sexy term. "

- Ars Technica: "Piracy" sounds too sexy, say rightholders

Ja mikäpäs ei tekisi piraattiaatteesta seksikästä. Internet on kuin luonnonvoima, kahlitsematon meri kaikenlaisten vihollisten kesytysyrityksistä huolimatta. Tämän ominaisuutensa ansiosta Internet tarjoaa myös turvaa ja vapautta. Mitkään keinot eivät lopulta kykene täydellisesti estämään datan liikettä, paitsi noh, kenties kaikkien maailman tietokoneiden pakkohaltuunotto. Pistäkää pystyyn valvontaa, sen kiertämiseen löytyy oitis keinot niille, jotka sitä kiertää haluavat, ja lainkuuliaiset kansalaiset ovat niitä, jotka alistuvat valvonnalle ja yksityisyytensä loukkaamiselle, eivät suinkaan datan liikuttamisesta innokkaimmin kiinnostuneet piraatit (ja muut tahot).

Edes Ranskan uusi ja käsittämätön Hadopi-laki (kolmesta tekijänoikeusrikkomuksesta nettiyhteys poikki) ei ole vähentänyt piratismia, vaan se on päinvastoin lisääntynyt lain hyväksymisen jälkeen. Kovemmat ja kovemmat lait ja rangaistukset eivät yksinkertaisesti toimi. Nykyinen tekijänoikeuslainsäädäntö ei näytä kovin tehokkaalta tavalta varmistaa kenenkään elantoa, eikä piratismi tule varmasti maailmasta katoamaan. Asiat ovat väistämättömällä kurssilla kohti muutosta, kuten Jyrki Kasvikin kirjoittaa. ...Kahdestikin.

On se nyt vähän seksikästä.

Image and video hosting by TinyPic
Kuva: Pirates! by Hairy Jaques tällä CC-lisenssillä

6 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

http://vip.telltalegames.com/files/monkeyisland/concepts060109/talesofmi_guybrush_concept.jpg

it's me, guybrush threepwood, mighty pirate :D

Maria kirjoitti...

Heehee, Guybrush <3

Ja hei, hei!
...Trim the sails and roam the sea" :D

Sit on myös tämä Lazy Townin piraatti-ihannointi... ;P http://www.youtube.com/watch?v=3AzpByR3MvI :D

Malou kirjoitti...

Jaha, en ollut vielä itse keksinyt tuota mielleyhtymää Johnny Deppiin... RRRRRRÄYH!

Maria kirjoitti...

Hihhi ;)

inke / issues kirjoitti...

Varmaan jo tästä tiesitkin, mutta siltä varalta että et.. Tänään julkistetaan Ahto Apajalahden ja Kaj Sotalan Jokapiraatinoikeus-pamfletti. Luettavissa ilmaiseksi: http://wsoy.fi/yk/products/show/83325


http://wsoy.fi/yk/products/show/83325

Maria kirjoitti...

Juu, tiedossa on :) Kiitos silti linkeistä! Pitäskin kyllä ite asiassa postata tuosta :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...