22.3.2010

Jokapiraatinoikeus-kirja julkaistu tänään

Piraattipuolueen kaksi jäsentä ovat tänään julkaisseet pamfletin nimeltä Jokapiraatinoikeus, jossa kritisoidaan nykyistä tekijänoikeusjärjestelmää. Kirjan ovat kirjoittaneet Ahto Apajalahti ja Kaj Sotala.

"Digitaalisesta lataamisesta on tullut lähes kaikkien harrastus. Käytännössä jokaisen perheen tietokoneelta löytyy luvatta kopioituja ohjelmia ja tiedostoja. Pelkästään elokuva- ja musiikkiteollisuus laskee ”menettävänsä” vuosittain miljardeja laittoman kopioinnin takia ja taistelee sitä vastaan viestintäsalaisuuden rajoja koettelevin ottein. "

Image and video hosting by TinyPic

Tsek myös Hesarin uutinen "Pamfletti syyttää tekijänoikeusjärjestöjä kiristyksestä", jossa käsitellään mafiatasoisten sovintokirjelmien saapumista Suomeen. Tanskassa ollaan kehitystä edellä, sillä siellä moinen toiminta alkoi näyttäytyä vähän turhan huonossa ja heikossa valossa, ja oikeustaisteluista jo luovuttiinkin.

Pamfletin voi lukea netistä ilmaiseksi WSOY:n sivuilta tai ladata koneelleen pdf:nä tästä.

4 kommenttia :

Miin kirjoitti...

Aika jännä koko tekijänoikeuslaki, kun jos ostat vaikka esimerkiksi cd:n kaupasta, noin 5% sen cd-levyn hinnasta menee sille säveltäjälle.

Tässä vaiheessa pitäisi ehkä kysyä, että mikä _tekijänoikeuslaki_ kun se suójelee lähinnä teollisuutta. Itsekin musiikkia harrastaneena tiedän sen verran, että perussuomalainen musiikintekijä ansaitsee elantonsa lähinnä esiintymällä. Mutta tottakai, jos myyt niitä levyjä moninkertaista platinaa (mikä on aika harvinaista suomessa) niin kyllä se tilipussikin kasvaa...

Että lähinnä kannatan ainakin musiikin lataamista (laillisesti ainakin), koska siinä et joudu maksamaan periaatteessa "ylimääräisiä" rahaa. Toisaalta silti laillisesti internetistä ladatuistakin kappaleista suurin osa tuotosta menee tuotantoyhtiölle.

Ja muuten tuli tässä mieleen, että aika moni artisteistakin on ollut uransa alkuaikoina sitä mieltä että netistä lataaminen pitäisi laillistaa, mutta jostain kumman syystä aina kun päästään levy-yhtiön kanssa jonkinmoiseen sopimukseen, artistitkin alkavat yhtäkkiä vastustaa ajatusta... Miksi? Maksetaankohan heidät hiljaiseksi.

Laittomasti lataamiseen en ota kantaa, mutta tosiaan olen täysin sitä vastaan miten niitä ihmisiä kohdellaan ketkä lataavat musiikkia. Kiristys on mielestäni hyvin väärin, ja vaaditut korvaussummat usein järkyttäviä ja samaan aikaan naurettavia suuruudenhulluudellaan.

Huhhuh tulipahan tekstiä, ja taisi vähän mennä aiheen ohikin jossain kohtaa, mutta sun kanssa vissiin aika samoilla linjoilla ollaan :)

Maria kirjoitti...

Hehe joo, samoilla linjoilla varmasti ollaan :P

Hirveästi itketään, ettei tällä hommalla meinaa taiteilija elää, mutta se on sitten vaan niin, minkäs sille teet, ei se siitä paremmaksi muutu vaikka miten lakeja kiristettäisiin ja vaikka miten kuluttajia uhkailtaisiin, eikä nykysysteemikään siis ilmeisesti ole kovin tyydyttävä järjestely. Järjestelmä kaipaisi vakavasti uudistusta ja niitä uusia liiketoimintamalleja. Tätä havaintoa ei varmaan voi kukaan kiistää.

Olisi myös tosi kiva, jos olisi päteviä ja kohtuuhintaisia viihteenlatauspalveluita, musiikille niitä alkaa jo löytyä, mutta esim. elokuvia on yksinkertaisesti helpompi ja nopeampi vaan warettaaa kuin tapella jonkin online-vuokraamon ja kopiosuojausten kanssa. Fakta. Jopa DVD:tä katsellessa ensin pitää tuijottaa minuuttikaupalla jotain tekijänoikeusuhkauksia ja propagandavideoita - siis vaikka on juuri ostanut ko. tuotteen! Mitä on tämä maksavan asiakkaan kiusaaminen? Miksi en voi vain suoraan alkaa katsoa sitä hiivatin elokuvaa, josta olen juuri maksanut?

Noista kiristysrahoista ei muuten sitten Tanskan puolella päätynyt pennin hyörylää niille nääntyville artistiparoille, joita pelastamaan nämä pahaa piratismia vastaan taistelevat tekijänoikeusjärjestöt ovat lähteneet. Mitenkähän lienee Suomessa. ;o

Toisaalta, mihin universumin lakiin on kirjoitettu, että vaikka sillä musiikin tekemisellä edes pitäisi kenenkään elää? Jos nyt vaikka rinnastaa bloggaamiseen, monille bloggareille on melkeinpä käsittämätön ajatus se, että joku edes haluaisi tienata rahaa tällä kivalla harrastuksellaan, vaikka suunta onkin koko ajan kaupallistumiseen ja tienisteihin päin, ja tuolla suuressa maailmassa jotkut jo tällä hommalla itsensä elättävät leveästikin. Jotkut pitävät jopa vähän arveluttavana ajatusta, että joku voisi haluta rahaa tästä hommasta. Tosi kiva, jos jollain natsaa ja menee homma putkeen, mutta jos ei mene, niin pitäisikö katsoa enemmin sitä omaa tuotetta, joka ei myy, kuin syyttää kaikkia ihmisiä, jotka eivät osta?

Miin kirjoitti...

Juu noista kiristysrahoista luin juuri sun(?) edellisestä postauksesta mihin oli linkki tossa.

Ja luulisi, että artistit yleensäkin tietävät mihin ovat ryhtyneet musiikkibisneksessä... Mun mielestä vaan koko homma haiskahtaa levy-yhtiöiden ja muiden ihmeellisten laitosten rahankeruujärjestelmältä.

Niin ja tuo kuluttajien uhkaileminen on hieman epätoivoista. Ja kun niissä propaganda videoissa vielä asia rinnastetaan jonkun auton pöllimiseen. HUHHUH!

Itse pidän henkilökohtaisesti esimerkiksi elokuvien ostamisesta enemmän, koska mun mielestä on vaan helpompaa olla hyllyssä tietyssä järjestyksessä kaikki dvd:t, ja niissä on kaikki ihanat poistetut kohtaukset jne, enkä sitä paitsi osaa niitä tekstitysjuttuja :D. Mutta ymmärrän täysin sun pointin tossa dvd:n ostamisessa. Ja muutenkin rasittaa välillä kyllä se että katsot elokuvan kerran, se on huono, ja sen jälkeen se mätänee hyllyssäsi hamaan tulevaisuuteen asti. Warettaminenhan on oikeastaan ekoteko jos nyt aletaan sen pilkun kanssa hässimään ;) No ei vaan, nyt meni kyllä todellakin ohi aiheen :D

Mutta kopiosuojausten kanssa tappeleminen on tuttua. Siis ihan oikeasti, olet ostanut dvd:n, mutta et voi katsoa sitä koneella lataamatta laittomia ohjelmia, koska kopiosuojaukset estävät sen. Mulle on ainakin käynyt niin, en tiedä onko muille.

Olisi kyllä kiva saada tähän keskusteluun mukaan joku jolla on vähän poikkeavampi mielipide.

Maria kirjoitti...

Hehe joo, puolensa ja puolensa :P Multakin kyllä löytyy vino pino dvd-leffoja ja blu-rayta hyllystä, hirveä kasa muovia tosiaan ;P mutta siis, kivahan se on hyviä elokuvia ihan konkreettisina läpysköinä omistaa ja tukea mielestään taitavia tekijöitä, ja mä ostan omaksi oikeastaan aika paljon leffoja ja vähän sarjojakin, mutta toivoisin, että jos tekijänoikeusjärjestöt haluavat vainota piraatteja, niin vainoaisivat sitten, mutta jättäisivät edes ne maksavat asiakkaat rauhaan sen sijaan, että kohtelevat jokaista näistä potentiaalisena varkaana. Tsöh.

Lisäksi olisi tosiaan kiva, kun olisi netissä palveluita, joista ne elokuvat saisi ostettua yhtä helposti ja samalla vaivalla kuin ne käy imasemassa jostakin. :P

Poikkeavia mielipiteitä ja jopa keskustelua voi ainakin lukaista parin sadan kommentin verran tämän postauksen kommenteista -> http://www.heijastuspinta.fi/2009/10/musiikki-ei-kuole.html Oli siellä vähän puolin ja toisin turhautumistakin kyllä ilmassa, mutta niinhän näissä aina :P

myös Uuden Suomen blogien puolella Kaj Sotalan ja Harri Kivistön blogeissa on käyty keskustelua näistä aiheista. Kannattaa myös tutustua elokuvaohjaaja Kaisa Rastimon blogiin :D Häneltä ainakin löytyy ihan vastakkaista mielipidettä :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...