6.3.2010

Keskustelua lukukausimaksuista

Tässäpä mielenkiintoista pohdintaa väläytellyistä tonnin lukukausimaksuista, joita jokin neropattien työryhmä opetusministeriön alaisuudessa oli ehdottanut vaihtoehdoksi. Tällä siis pyritään taas kerran nopeuttamaan valmistumista, tahti kun ei ole jo nyt aivan infernaalisen järjetön. Tekstissä Ai että lukukausimaksuja Kaj Sotala, piraattipuolueen tiedottaja, pohdiskelee ehdotuksen mielekkyyttä ja sen mahdollisia vaikutuksia. Jännittävästi keskustelupuolella jopa löytyy useampia ihmisiä, jotka kannattavat lukukausimaksuja.

1 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Joopa, on tullut seurattua tätä keskustelua mielenkiinnolla... Tosin eikös ainakin tällä hetkellä olla tosissaan laskuttamassa vain ulkomaalaisia opiskelijoita? Suomalaisten opiskelijoiden lukukausimaksut vaatisivat käsittääkseni aika rankkoja muutoksia yliopistolakiin. En sano etteikö joku tällaistakin ajaisi mielellään, mutta taitaa se kuitenkin olla melko kovan väännön takana, ei siis ihan nykyisen työryhmän asioita..
Tuossa linkittämässäsi tekstissä on kyllä hyviä pointteja. Juurikin tuo opetuksen taso nimittäin. Itse olen ollut koko ylläriopisto-opiskelujen ajan enemmän tai vähemmän hukassa. Massaluentoja ja kirjatenttejä riittää, samoin "tutkimus"töitä pienryhmissä, joita ei kuitenkaan mielestäni riittävästi valvota ja työn laatu onkin sitä mitä on - aivan turhaa, turhantärkeää ja siis turhauttavaa. Työllistymisestä kukaan ei puhu mitään, laitoksen epämotivoitunut henkilökunta ei ole paikalla ja kaiken kaikkiaan olen ollut melko pettynyt tuohon opiskeluun. :/ Jonkin aikaa olin vain tyytyväinen että sai opiskella jotakin sivistävää suoraan lukion jälkeen ja tapasi mielenkiintoisia tuttuja jännittävässä yliopistomaailmassa. Mielipiteet ovat kyllä muuttuneet. Todellakaan en maksaisi tuosta pennin hyrrää. Olenkin kai kertonut että olen vaihtamassa alaa, jättämässä hukkuvaa laivaa enkä olen vuosikurssiltani ainoa.
En tiedä, jos noiden lukukausimaksujen avulla tosiaan saataisiin laadukkaampaa, järkevämpää ja organisoidumpaa opetusta (epäilen), niin saattaisin itse asiassa olla niiden kannalla. Mielestäni ei ole järkevää, että opiskelijat haahuilevat ympäriinsä opiskellen sitä ja tätä, työelämästä ei ole hajuakaan eikä siitä edes haluta tietää mitään, koska todellisuus on kuitenkin melko karua. Mutta kun se tulee vastaan jossakin vaiheessa auttamatta. Lukukausimaksut ja laadukas, tästä elämästä kumpuava opetus saattaisivat motivoida ihmisiä aktiivisesti ajamaan sitä "omaa juttua", eikä tyydyttäisi möllöttämään arvoituksellisilla massaluennoilla vuodesta toiseen:) En tarkoita tällä sitä, että esim. humanistiset tieteet olisivat jotenkin turhia ja "kannattamattomia" (olen itsekin opiskellut esim. taidehistoriaa ja vaikkei se ehkä työllistä, olen oppinut paljon arvokkaita ja mielekkäitä asioita). Mutta opetuksen ja tutkimuksen pitäisi kuitenkin mielestäni olla jotenkin aktiivisempaa, vierämpää ja auttaa opiskelijoita linkittämään kaikki opiskeltavat aineet yliopiston ulkopuoliseen maailmaan. Tiedän että opetus on vain yksi yliopistojen tehtävistä, mutta kyllä se voitaisiin omien kokemusteni perusteella hoitaa paljon paremminkin.. Tämä on kuitenkin varmasti alakohtaistakin, ehkä dippainsseillä on asiat paremmin;)
/Hannele

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...