20.2.2010

Kemikaalikimara kritisoi Kemikaalicocktailia

siluetit3

Tässäpä erinomaisen hyvää pohdintaa Kemikaalikimaran Anja Nysténiltä, aiheena Kemikaalicocktail-blogin ja Uuden Mustan toimittaja/tuottaja Noora Shinglerin toimittajainetiikka ja YLE-yhteyksien kiemuroita. Monethan ympäri nettiä näyttävät luottavan lähes sokeasti Kemikaalicocktailissa esitettyihin näkemyksiin esimerkiksi erinnäisistä kemiallisista yhdisteistä ja ties mistä, vaikka asiavirheitä on ja koulutustakaan ei ilmeisesti kemian alalta löydy. (Pojot toki yleisen kiinnostuneisuuden nostattamisesta.) Aina eivät lähteetkään oikein ole hanskassa (ja niiden kysyminen ilmeisesti on Shinglerin mielestä jotenkin urpoa käytöstä) ja perustelutkin ontuvat. Epäselvää näyttää nyt myös olevan se, onko tarkoitus vain kirjoitella rennosti vaiko esittää (tai ainakin esittää esittävänsä) puolueetonta ja jollain tavalla asiantuntevaa journalismia.

Anja, itse kemiantekniikan diplomi-insinööri ja Kemikaalikimara-kirjan kirjoittaja, esittää kritiikkinsä kaikesta tästä bloginsa artikkelissa Tutkivaa journalismia vai YLEistä rentoa blogikirjoittelua?

"Kemikaalikimara -kirjan tekstit on tarkastanut kaikkiaan yhdeksäntoista (19) oman alansa asiantuntijaa (muun muassa KTL, TIKE, Evira, HYKS, Turun Yliopisto, A-klinikkasäätiö, Helsingin Allergia ja Astmayhdistys, Allergia- ja astmaliitto). Schingler, jolla ei tietääkseni ole minkäänlaista kemian alan koulutusta, on omien sanojensa mukaan eri linjoilla (kemikaaliasioista) - kannattaa muuten pitää mielessä kirjoituksia lukiessa ja ohjelmia seuratessa.

-- Toimittajan ei tarvitse olla alan asiantuntija - eikä voikaan olla, vaikka kovasti haluaisi. Jos kertoo kemiallisista aineista, on kuitenkin syytä tuntea edes perusasiat, ettei johda lukijoitaan harhaan, kuten on Kemikaalicoctail-blogissa ja YLE Olotilassa on tehty useanpaankin kertaan."

Olkaa aina epäileväisiä. Useimmiten ei kannata luottaa vain yhteen lähteeseen.

Vinkkauksesta kiitos Rhialle!

16 kommenttia :

senzafine kirjoitti...

Ihan mielenkiintoista. Mä en ole enää aikoihin lukenut Kemikaali-cocktailia, koska se ei vaan ehkä ole ihan mun juttu. Mutta pistää silmään noissa Shinglerin kommentoinneissa, että hän sanoo Kemikaalikimaran kirjoituksia "mielipiteiksi". Mun nähdäkseni asia, jonka taustalla on tieteellisiä faktoja sekä alan korkeakoulutuksen tuomaa tietoa, ei välttämättä ole "mielipide" vaan fakta. Noh, blogimaailmassa aina välillä vähän kiehuu ja nyt näemmä tuolla suunnalla.

Maria kirjoitti...

Joo, näinhän se on. :> Mutjoo, mites se meni, "Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, muttei omiin faktoihinsa." :p

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva, että Nooran kyseenalaisesta etiikasta herää keskustelua.

Olen jo kauan ihmetellyt tuota asiaa, ja Nooran vastaus kyselyihin esim. lähteistä tuntuu olevan tuota luokkaa, eli olet urpo, jos kyseenalaistat hänen perstuntumalta heitetyt jutut.

No, ehkä tämä herättää muutkin suhtautumaan Nooraan niin kuin tähän pitäisikin suhtautua, eli propagandan levittäjänä, ei minään faktatiedon levittäjänä.

Kiitos Maria, kun tuot esille tälllaisia asioita.

Liina kirjoitti...

tänks Maria.

rouva Shingler saa nykyään mulla karvat pystyyn ihan välittömästi - Kemikaalicocktail on ollut niin pelottavaa tauhkaa jo kuukausitolkulla.

tosin en sitten loppupeleissä tiedä, onko pelottavampaa itse blogi vai sen kritiikkiä kaihtava lukijakunta.. jessus.

Orvokki kirjoitti...

Itse lopetin Kemikaalicoctailin lukemisen, kun Noora Shingler pauhasi nykyisen maahanmuuttopolitiikan kustannuksia käsittelevästä MOT-ohjelmasta (http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2010/02/mot-miksi-oikeesti-taas.html). Nykyäänhän blogissa ei saa kommentoida anonyyminä, mutta onneksi muutamia järkeviä ihmisiä tuli ojentamaan Shingleriä, joka ei kuitenkaan aggressiivisuudessaan suostunut näkemään muita näkökulmia kuin omansa: "Just. En taida lähteä sun kanssanne väittelemään. Uskomatonta." Lahjakasta lukijoiden vähättelyä, joka tuntui ainakin minusta vastenmieliseltä. Eikä tuo vähättely taida muista kommenteista päätellen olla kovin harvinaista.

Maria kirjoitti...

Aina vaan käsittämättömämmäksi menee ;o

Mimi kirjoitti...

Orvokki, itse fanitin Kempparia pitkään mutta innostus laantui tuon nimenomaisen maahanmuuttopoliittisen tai "maahanmuuttopoliittisen" tekstin vuoksi. Ihan kaikkea ei kannata kirjoitella, vaikka Kempparissa mielestäni on yleisellä tasolla aika hyviä ja ajatuksen aihetta antavia juttuja. Ei mitään blogia kannata silti lukea kuin piru raamattua..

Anonyymi kirjoitti...

Mustakin on hienoa, että kyseistä blogia kohtaan on alkanut nousta fiksua kritiikkiä. Hiljattain en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, kun Shingler leimasi emsi. jauhelihan epäekologikseksi teurasjätteeksi :D Päädyin hymistelemään ja menin valmistamaan meillä kotona itse tuotetusta luomulihasta kotona itse jauhettua jauhelihaa, jossa ei tasan ollut mitään teurasjätteitä :D

suklaasydän kirjoitti...

Kemikaalicocktail on kyllä... jännä. Tykkään blogin ideasta, mutta toteutus tökkii pahasti silloin kun mennään mihinkään vähänkään tieteellisempään suuntaan. Mikäs siinä jos keskustelua yritettäisiin herättää, mutta kun sitä yritetään tehdä mukatieteellistä artikkelia, kätevästi unohtaen kriittinen lähteiden luku.

Toli tuosta senzafinen kommasta mieleen. Sinällään vaikka jollain onkin vuosien kokemus, korkeakoulutausta jne, ei se silti tarkoita ettäkö hänen antamansa tieto on faktaa. Tiede elää koko ajan, ja oman mielipiteen taustalle löytää aina jotain tutkimuksia, oli se mielipide mikä tahansa. Mut sanotaan näin että suostuvaisempi olisin luottamaan Kemikaalikimaran mielipiteeseen kuin Kemikaalicocktailin :)

Maria kirjoitti...

Juu, kyllä, ainahan sitä voi löytää sen yhden tutkimuksen, joka sanoo ihan muuta kuin valtavirta muista ;> Senpä takia tietysti kannattaa itsekin vähän pitää silmät auki ja katsella mitä muut sanovat asiasta. Muttajoo, jo ihan se tapa millä Kemikaalikimarassa ilmaistaan asioita, kauhistelematta mutta kaunistelematta, vastaan Kemikaalicocktailin meuhkaus ja epämääräisyys ja kirjoittajan kyvyttömyys vastata kritiikkiin tai edes perustella väitteitään, luo sellaisen kuvan et toinen on huomattavasti luotettavampi kuin toinen :P

papiervampier kirjoitti...

Sääli että Kemikaalicocktail on (ainakin nykyään) vastenmielistä pseudotieteellistä meuhkaamista, koska sen käsittelemät aiheet ovat tärkeitä. Kemikaalikimara on loistava blogi, mutta k-cocktail tavoittaa varmasti kaikessa raflaavuudessaan paremmin nuorempaa lukijakuntaa. Olen hämmästynyt, että Noora Shingler on "ihka oikea" toimittaja :/

Hienoa että mainitsit asiasta blogissasi!

Anonyymi kirjoitti...

Eksyin mutkien kautta tähän blogiin ja ai tämäkö edustaa sivustolla esitettyä toivottua "Rakentavaa keskustelua , kiusaamiseen ja halventaviin sutkautuksiin on nollatoleranssi."- linjaa :-D. Minusta koko postaus kommentteineen edustaa juuri päinvastaista; sitä mihin piti olla nollatoleranssi.

Mikä siinä on, että edelleen niin monet naiset sortuvat (nuori polvikin näemmä!) kanamaiseen toistensa nokitteluun kvasianalysoivassa hengessä? Antakaa nyt hyvät naiset tilaa toisillenne.

Sanottakoon vielä että en "fanita" tai seuraa mitään blogia, olen satunnainen harhailia, mutta tämä pisti silmääni. Keskittykää tässäkin blogissa oman sisältönne (mikä se sitten onkaan!) esiintuomiseen eikä toisten lyttäämiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista jäädä odottamaan julkaistaanko edellinen kommenttini vai koskeeko kehoitus silmien avoinna pitämiseen ja kriittisyyteen ainoastaan toisten, mutta ei tätä blogia.

Maria kirjoitti...

Onneksi osaat itse olla muuta kuin kvasianalysoiva ja nokitteleva. Mikä tarkkaan ottaen oli mielestäsi asiatonta ja miten siitä olisi saanut asiallisempaa? Vai eikö siis mielestäsi pseudotieteellisyyksiin ja asiantuntijana esiintymällä ihmisten harhaanjohtamiseen ja oman asemansa väärinkäyttämiseen saisi kiinnittää julkisesti huomiota? Miksi et itse keskity omaan elämääsi ja noudata omaa neuvoasi, vaan kierrät piikittelemässä ja halventamassa muiden ihmisten toimia?

Jenna kirjoitti...

Tässä olisi hyvä huomioida se, että toiset (Anonyymi) kiertelevät kertomassa mielipiteitään nimettömänä - Maria Morri tekee sen blogissaan omalla nimellään.

Tiina kirjoitti...

peukutan tässä erityisesti Liinaa, mut muitakin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...