18.2.2010

Kasvisruokapäivä kuohuttaa

Veggy pizza 2
Kotikutoinen kasvispitsa ftw

Kasvisruokapäivä tulee Helsingin kouluihin. Joissakin ihmisissä tämä on aiheuttanut hyvin voimakkaita reaktioita. Helsingin kaupunginvaltuustossa tätä on kuvailtu adjektiivein "Ällöttävää, elitististä ja moralistista" ja Uusi Suomikin otsikoi nasevasti ällöttävyyden kautta. Kasvisruokapäivää on perusteltu mm. ilmastosyillä ja sillä, että koululaiset tutustuisivat tällä tavalla myös kasvisruokavaihtoehtoon. Toiset taas näkevät ongelmana sen, että ideologian kautta pakotetaan johonkin ruokavalioon.

Meillä oli koulussa puuropäiviä. Ainakin nälkäpäivän kunniaksi tarjolla oli vain puuroa ja näkkileipää, jokin säästötoimenpide ja solidaarisuusele se pyrki olemaan. Minua on puuro aina ällöttänyt voimakkaasti. Mihin voin valittaa kokemastani moraalisesta vääryydestä ja ideologian varjolla nälkiinnyttämisestä?

Teoriani on, että monien voimakas kiihtymys ja vastustus kasvisruokapäivää kohtaan johtuu enimmäkseen siitä, että heitä ärsyttävät ylimieliset ja toisia ihmisiä moralisoivat viherpiiperöt. Tiedän, että ainakin minua ärsytti ja ärsyttää edelleen. Muistan hyvin elävästi vielä joitakin vuosia sitten vääntäneeni Demissä hyvin uhmakkaasti viherpiiperölle rautalankaa siitä, miten en varmasti muuten syö kasvisruokaa. En takuulla syö. Sehän olisi tehnyt ärsyttävän viherpiiperön vain entistä ylimielisemmäksi. Uhosin syöväni lihaa heidänkin edestään. Kun vastustetaan kasvisruokaa kiihkein mielin, vastustetaankin itseasiassa itselle vastenmielisiä ihmisiä. Noh, uhman laannuttua sitä pystyi tarkastelemaan sitten asian muitakin puolia. Terveydellisistä, taloudellisista ja kulinaristisista syistä vähensimme miehen kansa yhdesä tuumin lihaa ruokavaliostamme. Ensin puoleen syömällä joka toinen päivä täysin kasviksesta koostuvan aterian, sitten karsimme sen kokonaan pääruuista. Nyt lihaa kuluu vain erikoistapauksissa (se on pikemminkin herkku kuin pakollinen perusosa) ja aika satunnaisesti leivän päällä, siis dramaattisesti vähemmän kuin aiemmin. Moralisoivat ja ylimieliset viherpiiperöt ärsyttävät edelleen. (Kivoista piiperöistä tykkään.)

Minusta kasvisruokapäivä on hyvä idea, enkä näe siinä sen suurempaa vääryyttä kuin puuropäivissäkään. Toivottavasti sitä markkinoidaan koululaisille muunkin kuin eettisen paatoksen kautta.

27 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on koulussa puuropäivän lisäksi kasvispäivä. Se on luultavasti tapa säästää rahaa.

Suna kirjoitti...

Mä en ole koskaan ymmärtänyt miksi lihansyöjän pitäisi päästä mutustelemaan lihaa jokaikinen kerta, kun ruokapöytään istahdetaan (mm. tästä syystä lihantuotanto on niin perseellään, mutta jos nyt ajatellaan ihan pelkästään ruokavalion/vaihtelevuuden kannalta). Yleensä ihmisillä on asennevamma kasvisruokaa kohtaan ja myönnetään, yleensä mm. kouluissa se onkin melko mautonta ja yksitoikkoista. Jos nämä nurisijat maistaisivat joskus kunnolla valmistettua kasvisruokaa, saattaisi mielipide "kanin rehuista" muuttua. Eli luonnollisesti pidän ideaa hyvänä, jos se viitsitään toteuttaa kunnolla. T: Ärsyttävä viherhippi, joka ei kylläkään jaksa muille moralisoida

Maria kirjoitti...

Eijei, ei-moralisoivat ovat juuri niitä ei-ärsyttäviä! ^^ Ihmisiä ärsyttää tuputus ja "olen parempi ihminen kuin sinä" -asenne. Ei haluta vahingossakaan olla samaa mieltä sellaisen kanssa.

Vastauksena muuten kysymykseesi miksi lihaa pitäisi päästä mutustelemaan joka kerta, vastaus lienee, että ihan tottumuksesta. Liha ajatellaan ikäänkuin ruuan kohokohdaksi ja kaikki muu on vain lisuketta. Ideaalisempaahan olisi pitää lihan määrä ateriassa varsin vähäisenä ja syödä niitä rehuja runsain mitoin. :> Ajatellakin lihaa lisukkeena!

Ja joo, varmasti myös ennakkoluulot kasvisruokaa ja sen maistuvuutta kohtaan ovat suuret. Miten paljon siitä on sitten ihan vain sitä tottumusta, mikä osa huonoa käytännön kasvisruokatoteututa ja mikä osa ihmisiä kohtaan tunnettua ärtymystä, hankala sanoa. Varmaan näistä aineksista tuo soppa kuitenkin syntyy.

Anonyymi kirjoitti...

Noh, sitten kasvissyöjillekkin lihapäivä kerran viikossa. Tasa-arvo katsokaas. Namnam!

Anonyymi kirjoitti...

Suna: Mun on pakko sanoa, että pidän kasvisruoasta mutta jos en saa lihaa ruoalla, jää sellainen fiilis että tuliko sitä lounasta tai päivällistä syötyä ollenkaan. Liha on mun mielestä vaan niin hyvää ja täyttävää.

Chloé Cupcake kirjoitti...

Mä en tykkää siitä, että kasvisruokaa tuputetaan. Jos on vegaani ni syö vegaaniruokaa ja jos on lihansyöjä ni sitten syö lihaa. Itse tykkään kyllä kasvisruoasta, mutta en pakottamisesta tai tyrkyttämisestä. Kuten tuolla ylempänä jo mainittiikin..pitäisikö kasvissyöjille sitten pitää lihapäivä kerran viikossa ?

Maria kirjoitti...

Anonyymi, onko sitten paljonkin ihmisiä, jotka syövät ruokavaliossaan ihan pelkkää lihaa eivätkä mitään muuta?

jeepoks kirjoitti...

No ei tuossa minusta mitään kovin uutta ja mullistavaa siinä mielessä ole, että kylläpä meillä vaan armaassa peruskoulussa oli kasvisruokapäiviä ihan ilman mitään sen suurempaa ideologiaa. Pinaattikeittoa, pinaattilettuja, puuroa, kananmunakastiketta, ja melkein sen hernekeiton jossa killuu yksi lihanpala per kattila, voinee laskea kasvisruokiin myös. Sitä sitten syötiin, eikä kukaan ymmärtänyt valittaa, että nyt joku paha viherpiiperö-mafia koittaa pakottaa meidät ideologiaansa :D Mun lapset eivät ainakaan mene pilalle, jos koulussa ei joka päivä sitä lihaa ole tarjolla. Hyvä vaan, että on erilaisia juttuja tarjolla. Kouluruoka on kova juttu, ja tosi hienoa että täällä siitä oikeasti koitetaan tehdä terveellistä.

Maria kirjoitti...

Hehe, tuo onkin hyvä pointti! ;) Kasvisruokia ei mielletä kasvisruuiksi, ellei niitä erikseen mainita kasvisruuiksi :P Ehkä siinä oliskin sit avain tähän - ei mitään markkinointia asiasta, tuodaan vaan vähin äänin niitä erilaisia vaihtoehtoja lisää tarjolle... :P

Puurokin on itse asiassa kasvisruoka! x)

Minna kirjoitti...

En tiedä, onko kouluruoan koostumus muutamassa vuodessa radikaalisti muuttunut, mutta ainakin meidän pienessä peräkylässä oli koulussa puuroa/kasvissapuskaa kerran viikossa. Pinaattiletut, porkkanaletut, pyörykät ja ne löllöt kasvispihvit kylmän majoneesisoosin kanssa maistuivat kaikille eikä asiasta noussut meteliä. Kun rahaa piti säästää, ruuan taso kurjistui tasaisesti - keitoista loppuivat sattumat nopeammin jne. Kukaan ei edes keksinyt valittaa, mutta kun asiaa ollaan nyt virallistamassa niin älämölö on hirmuinen. Uutisoinnista jää kuva, että nyt joku hirmuinen vihermafia pistää pikku kullannuput elämään pelkillä iduilla.

Vaikka olen itse kasvissyöjä, en ole ehdottomasti kasvisruokapäivän kannalla. Idea on sinällään hieno, mutta asetelma täydin väärä - mitä hyötyä pakkopullasta on nyt yleensäkään? Jos tietyn päivän ruokaa mainostetaan kasvisruokana, se ei varmasti mene kaupaksi. Uskoisin, että ekotekoihin ja säästöihin päästäisiin helpommin muistuttamalla lapsia siitä, että liha ei kuulu välttämättä joka aterialle, eikä ruokaa saa ottaa turhaan ja kipata roskiin.

Maria kirjoitti...

Tuo onkin erittäin huomionarvoinen asia, enpä olisi osannut sanoa itse paremmin. :) Kun siitä tehdään suuri numero, vastustuskin on sen mukaista. Tietysti on niin, että ihmiset tarvitsevat vähän asennekasvatusta, etteivät vanhat ja huonot uskomukset jylläisi turhan pitkiä ajanjaksoja, mutta ihannehan olisi se, että asioita vain muutettaisiin parempaan päin vähin äänin, ja että ihmiset oppisivat sen kautta mitä on tarjolla ja miten toimitaan. Ei pitäisi kyllä olla suuren meuhkaamisen asia se, että syödään terveellisesti, tai että lihaton ateria on ihan validi vaihtoehto, vaikkei iäksi lihasta pidättäytyisikään.

Tästähän muuten tulee vähän mieleen se seksilelukeskustelu. Ihmiset meuhkas ja uhkas boikotoivansa Cittaria ja asioivansa tästedes vain S-Marketissa, vaikka siellä seksilelut ovat olleet myynnissä jo iät ja ajat... Mutta ehkä ihmiset tarvitsevat sitä pientä ravisteluakin aina välillä tajutakseen, että ovat tyytyväisesti käyneet samassa kaupassa dildojen kanssa tai syöneet ihan iloisesti kasvisruokaa jo tätäkin ennen :P

Suna kirjoitti...

Mä en kyllä ymmärrä noita "pitäisikö kasvissyöjillekin sitten syöttää lihaa kerran viikossa"-kommentteja. Siis se, että lihansyöjät söisivät hieman vähemmän lihaa olisi aika iso ekologinen teko, sillä tämä nykyinen ajattelumalli (=liha on perusarkiruokaa, jota syödään jota aterialla) nimenomaan edesauttaa järjetöntä lihatuotantoa. Eli uutta nautaa, sikaa ja kanaa on saatava koko ajan ja todella nopealla tahdilla. En nyt viitsi alkaa inttää, mutta ketäköhän se hyödyttäisi, että ne vähätkin ekologiset teot pyyhittäisiin siksi, kun joitain ärsyttää.

Se on muutenkin kumma juttu, että kaikissa asioissa tulisi olla se tahdonvapaus ja jutut tehtäisiin vain siksi, että haluaa, eikä siksi että on pakko. Ihmiset on aika itsekkäitä otuksia ja aika harva on valmis luopumaan yhtään mistään, koska on helpompiakin/mukavempia keinoja, tai ei yksinkertaisesti kiinnosta. Jos tällä periaatteella mentäisiin 100%:sti, niin kyllä pitäisi niitä valinnanvapauksia suoda aika paljon enemmän muillakin osa-aluilla ja katsoa mikä siinä on lopputulos, ihmisillä kun tuppaa olemaan melkoisia mielihaluja, joita nyt esim. lainsäädännöillä pyritään rajoittamaan :)

Yhdelle anonyymille vielä, että veikkaan tuossa nimenomaan olevan kyse tottumuksesta/opitusta ajattelumallista. Itse kun olen ollut yli 10v. kasvissyöjä ja aina ruokaillessa saan vatsani täyteen (samoin poikaystäväni) Myönnän kyllä myös panostavani ruoan laittoon tekemällä monipuolisia juttuja hyvistä raaka-aineista jne. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän että esimerkkini oli kärjistetty. Mutta minusta vegaanien turha tuputtaa kasvisruokaa jos niille ei kelpaa liha.

Tiina kirjoitti...

No jaa, onhan niitä kalaruokapäiviäkin ollut iät ja ajat, eikä kukaan ole niistä meteliä nostanut. Kasvisruokapäivä on oikein tervetullut muutos ihan jo senkin perusteella, että lapset/nuoret oppivat syömään jotain muutakin kuin aina sitä tuttua ja turvallista. Meillä koulussa pidettiin myös erilaisia teemaviikkoja eri maiden ruokiin tutustuen ja se oli pikemminkin mukavaa kuin ällöttävää ja vastenmielistä.

Anonyymi kirjoitti...

no niin eihän tossa nyt mitään ihmeellistä ole jos tulee kasvisruokapäivä,koska kyllähän koulussa just niitä pelkiä pinaattilettuja,kasvissosekeittoa tai muuta tollasta ruokaa on ollu. :-D

annabanna kirjoitti...

Joku kolumnisti (tämä on tätä tällaista hyvin epäpätevää pätemistä, kun ei edes muista ihmisten nimiä..) totesi aika hyvin, että "kaikki varmasti tiedostavat lihantuotannon epäeettiset puolet, ja siksi ovat ´raivoissaan´ kun heille tuputetaan kasvisruokavaliota - heitä vaivaa huono omatunto ja he piilottavat sen käytöksensä alle." En täysin allekirjoita tätä, mutta saattaa aika monen ihmisen kohdalla pitääkin paikkaansa.
Mutta tosiaan, ihmiset eivät pidä tuputtamisesta tai syyllistämisestä, oli kyse sitten ruokavaliosta, uskonnosta tai politiikasta. Meidän kasvissyöjien täytyy siis ottaa manipulointi ja piilovaikuttaminen käyttöön :D
Ei vaiskaan, lihanTUOTANNON ongelmat (saastuttaminen, eläinten kohtelu, nälänhätä) on korjattava, lihan syönnissä sinäänsä ei ole mitään todella epäeettistä.

Anonyymi kirjoitti...

^Hah, niinpä. Kasvisruokia on syöty kouluissa iät ajat. Kesäkeittokin taitaa olla kasvisruoka jo mainittujen lisäksi. Ymmärrän, että asiasta halutaan päätöksentekotasolla puhua "kasvisruokapäivänä", mutta kouluissa tätä päivää ei mielestäni tarvitsisi mitenkään erikseen leimata tai mainostaa. Kunhan vain kerran viikossa laitettaisiin tarjolle ruokia, joissa ei ole lihaa.

Chloé Cupcake ei pidä pakottamisesta/tyrkyttämisestä. Saako hän siis joka päivä koulussa juuri toivomaansa ruokalajia, vai olisiko kuitenkin niin että hänet "pakotetaan" syömään sitä mitä on tarjolla. Miten tämä eroaisi kasvisruokapäivän tilanteesta (olettaen, että ruoka on valmistettu maistuvaksi ja täyttäväksi)?

Sofi kirjoitti...

Pitkäaikaisena kasvissyöjänä törmään muuten mitä ihmeellisempiin lihansyöjiin. Vaikka en varsinaisesti mainosta ruokavaliota mitenkään, ihmiset kyllä ajan kanssa huomaavat, ettei lounasravintolassa lautaselleni koskaan eksy lihaa ja tästäkös ihmetys syntyy. Viimeksi tällä viikolla törmäsin uudessa työpaikassani tilanteeseen, jossa työkaverini huomasi, että jätin lihallisen hernekeiton ottamatta ja lastasin lautasen sen sijaan täyteen salaatteja, leipää ja leivänpäällisiä. Tietenkin hän tiedusteli enkö kenties pidä hernekeitosta vai missä on vika, jolloin paljasti etten oikeasti syö lihaa. Työkaveri sitten tiedusteli kasvisruokavalioni syytä ja sitä kuinka kauan olen tällä ruokavaliolla elellyt, johon vastasin totuuden mukaisesti, mutta melko lyhytsanaisesti (9 vuodessa ehtii kyllästyä, kun samaa asiaa saa selitellä miljoona kertaa).
Seuraavana päivänä mainitsin samalle ihmisille miten kattava ja laaja salaattivalikoima lounasravintolassa on, joten minäkään en koskaan jää tippaakaan nälkäiseksi vaikken pääruokana ollut lihaa syönytkään. Meni hetki, kunnes kyseinen työkaveri totesi ääneen, että hänen mielestään ihmisillä ei olisi tällaisia hampaita, jos meitä ei olisi lihansyöjiksi tarkoitettu, ja hän ei ainakaan voisi luopua lihasta koskaan. Väkisinkin tuli sellainen fiilis, että minkä helvetin takia sinä minulle yhtään mitään selittelet.
On oikeasti ärsyttävää, että omia henk.koht. ruokatottumuksiaan saa selitellä kaikille tutuille ja vähemmän tuntemattomille, mutta sen lisäksi pitäisi vielä kuunnella lihansyöjien omatunnontuskaisia(?) selityksiä omille valinnoilleen, vaikken koskaan ole keneltäkään niitä pyytänyt, saatika vaatinut.

Sanon vielä sen, että usein niitä kiihkomielisempiä näissä asioissa on ne "normaalit" lihan pupeltajat, kyllä sen on taas viime päiväiset keskustelut osoittaneet. Äärimmäisyyksiin menevä kiihkomielisyys on kyllä joka asiassa vähän paha.

Kaoka kirjoitti...

Minä jotenkin pidän tällaisissa jutuissa turhana jakoa "kasvissyöjiin" ja "lihansyöjiin" =P Ihminen on jokatapauksessa sekasyöjä (sen näkee jo hampaista ja ruoansulatuselimistöstä, siitä on ihan turha vääntää enää kättä argumentein "no mutta söiväthän apinatkin..mutta kun afrikanpystyihmiset..")
joten pitäisin sitä luonnollisimpana lähtökohtana.

Eikö järkevintä siis olisi, että kouluissa tarjotaan sitä, mikä biologian kannalta on ihmisen ravintoa? On vain järkevää ja monipuolista pitää myös näitä maagisia "kasvispäiviä". Valtion resurssit eivät riitä siihen, että kouluista tehdään ravintoloita, joissa on tarjolla vähän kaikkea.

Erityisruokavaliot ovat jokaisen oma valinta (toki voi olla keliakiaa ja muuta) ja niistä on mahdollisuus ilmoittaa koulun/kunnan keskuskeittiöön, jotta saa joka päivä haluamansa ruoan. Eli jos jollekin on sydämenasia saada sitä lihaa jokapäivä, niin eiköhän se vähintään pientä maksua vastaan järjesty. Lihan vaatiminen jokaiselle aterialle on minusta ihan yhtälailla "erityisruokavalio" kuin kasvisruokakin.

HeidiB kirjoitti...

Ainakin kun itse olin koulussa (ala- ja yläaste/lukio) oli ihan normaalia, että oli päiviä jolloin oli ruokana puuroa ja marjakeittoa sekä päiviä jolloin ruokana oli perunaa, pinaattilettuja ja jugurttia. Miten ihmeessä tämä nyt sitten eroaa tästä uudesta kasvisruokapäivästä?

emilia kirjoitti...

Yliopistolla on joka torstai hernekkeittoa, mutta se on ok, koska siihen ei liity "ideologiaa". Kasvisruoan ei pitäisi aiheuttaa tällaista kiihkoa yhtään sen enempää, sekin on vaan ruokaa siinä missä muukin.

Katja kirjoitti...

Minäkin ihmettelen, miksi päivää pitää jotenki mainostaa "_kasvisruokapäivänä_", kun on niitä lihattomia kouluruokia syöty varmaan joka viikko koulussa. Paitsi että jos nyt sitten panostettaisiin enemmmän ja tehtäisiin oikeasti maukasta ja houkuttelevan näköistä kasvisruokaa..:) Ehkä toiveajattelua näillä kouluruokaan panostettavilla rahamäärillä.. Luulisin ettei kukaan kuole jos kerran viikossa saa pelkän kasvisaterian koulussa!?

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä jonkun koululaisten mielestä yleisällöttävän ruoan lisäksi pitäisi aina olla jotain huippuhyvää kasvisruokaa, että porukka tajuaisi kasisruoankin olevan oikein namnam. ;) Mielestäni jotkut kasvislätyt ja puurot ovat aika surkeita esimerkkejä siitä, mitä kaikkea maukasta kasviksista saa aikaan. Harva varmaan pitää verilättyjä tai teollisia lihapulliakaan liharuokien parhaimmistona.

Maria kirjoitti...

Kiitos teille kaikille erinomaisen hyvistä kommenteistanne ja hyvistä pointeista, joita olette tehnyt! Tosi kiva juttu, että niin moni on ottanut osaa keskusteluun :)

Toi, että jotenkin tasa-arvon nimissä vaaditaan pelkästä lihasta koostuvaa ruokapäivää vastineeksi, on imho aika hölmöä. Kukaan kun ei elä pelkällä lihalla muutenkaan, kaikki syö ainakin jotain kasviperäistä sen lihan kaveriksi. Vaaditaan tasa-arvoa ihmisryhmälle, jota ei ole olemassa :P Termien kanssa taistelu on tietysti hiustenhalkomista, mutta mitään lihansyöjien ryhmää ei ihmisissä ole, kuten tuossa Kaoska sanoikin, ihmiset ovat enimmäkseen sekasyöjiä.

Mustakaan tässä ei nyt kyllä kummoisesta tuputtamisesta ole kyse. Ihan yhtä pakolla sitä pitää sitä puuroa tai kalapuikkoja tai mitä milloinkin on tarjolla, vetää. :>

Maija kirjoitti...

http://www.helsinkikanava.fi/kaupunginvaltuusto/kaupunginvaltuuston-kokous-3-17-2-2010-klo-18

Oli ihan mielenkiintoista kuunnella läpi koko kaupunginvaltuuston keskustelu asiasta, alkaen kohdasta 02:18:27. Molempien puolten argumentit ovat välillä todella hyviä ja todella huonoja, semikasvissyöjänäkään en osaa muodostaa mielipidettä suuntaan tai toiseen.

Kuten valtuuston puheissa tulee esille, Helsingin kouluissa on näemmä päivittäin tarjolla myös kasvisvaihtoehto jota saa syödä ilman eri ilmoitusta ruokalalle. Itse olen joka lukukauden alussa kirjoittanut nimeni ituhipeille tarkoitettuun listaan ja siltikin joutunut välillä kohtaamaan tyhjän papukeittolaarin - jostain syystä se on sitten maistunut sekasyöjillekin.

Mielestäni kasviskouluruuan suurimpana ongelmana on välillä proteiinin puute, ei sitä taida liiemmin olla jos kastikkeessa lilluu pelkkiä pakastevihanneksia. Silti jopa Rovaniemellä (!) on tajuttu lisätä joukkoon myös niitä ah-niin-ilmastopahoja soijasuikaleita. Jos kasvisruokapäivä onnistuttaisiin toteuttamaan oikeasti ravitsemuksellisesti järkevästi en näe siinä mitään ongelmaa. Kuitenkin - kun Helsingissä kerran on jo tarjolla kasvisvaihtoehto päivittäin sen tuputtaminen ihan kaikille kuulostaa hieman ideologiselta. Ravintoasiat ovat poliittisia, vaikuttavat ympäristöön, vaikuttavat terveyteen ja sitä rataa. Asennemuutokseen kasvispäivä saattaisi vaikuttaa, mutta mielestäni useimmilla nykynuorilla on jo sen verran perspektiiviä asiaan ettei tuputtaminen ole välttämättä se järkevin vaihtoehto.

Maria kirjoitti...

Kiitos Maija viestistäsi! :) Se sai minut pohtimaan tätä asiaa vieläkin hieman syvällisemmin. Vastaan muutamaan pointtiisi ja pohdiskelen siinä sivussa lisää omia ajatuksiani aiheesta.

Toki kasvisruuan täytyy olla ravitsevaa, olen ihan samaa mieltä, muttei siihenkään soijaa välttämättä tarvitse. Esimerkiksi pavuissa on hyvin runsaasti protskua ja parsakaalissakin ihan tuhti määrä. Kaikissa vihreissä kasviksissa on jonkin verran sitä :P Me ei olla koskaan käytetty soijaa meidän kasvisteluissa. :> Toisaalta voi kysyä, onko perunamuusi ja rasvassa paistetut lihapullat oleellisesti sen ravitsevampia, jotain siihenkin tarvis kuitenkin vielä lisäksi. Onneksi on monesti tarjolla sitä salaattia, joskin sitä tupataan syömään ruuan kanssa ihan liian vähän. Kouluruuassa ylipäätään tuntuu olevan ongelmia.

Mutta kuten tuossa jo aiemmin todettiin, joka päivä siellä koulussa on jotain tiettyä ruokaa tarjolla, eikä suinkaan kaikkia mahdollisia ruokia, voisi siis väittää, että joka päivä koulussa tuputetaan koululaisille jotain ruokaa. Selkeesti joku multikulinaristinen ideologia, että ihmiset söisivät monia erilaisia ruokia... x) Tämä sitten pilke silmäkulmassa heitetty. :P

Vielä pohdintaa:
Olisi imho hyvä, jos ihmiset omaksuisivat sellaisen pienen muutoksen ajattelussaan, ettei liha ole jokin itseisarvo ja lähtökohta ruuassa, ja ettei sitä ole pakko olla joka aterialla, tai muuten on jokin ituhippi (tai että jos tarjotaan kasvisruokaa, se on ideologista tuputtamista).

Sekin, että niin innokkaasti ollaan laittamassa kasvisruokiin soijaa ikään kuin korvaamaan lihaa, kertoo hyvin siitä "lihakeskeisestä ajattelusta", jossa kelpoa ateriaa ei vaan ole ilman lihaa tai sen kehnoa kopiota. Onhan se liha tosi hyvää (ja soijakin on itsessään ihan ok, muttei se kyllä mulle lihasta mene millään parhaimmalla itsepetoksellakaan), muttei sitä piffiä koko aikaa tarvi vetää, niinkun ei jotain karkkejakaan, tälleen huonona vertauskuvana.. :P

Ylipäätään hieman ottaa kalloon se, että on luotu, ehkäpä osittain juuri viherpiiperöiden meuhkaamisen ansiosta, vastakkainasettelu, jossa on tasan kaksi vaihtoehtoa: joko kasvinsyönti tai sekasyönti (joidenkin puheissa jopa lihansyönti), ja näiden välillä ikäänkuin vallitsee jokin syvä kuilu, ja jokaisen pitää valita puolensa. Ihan kuin oltaisiin jossain sodassa. Kuitenkin liha on vain yksi ruoka-aine tsiljoonien muiden joukossa.

Ei kasvinsyönnin tarvitse olla mikään ideologiakysymys, ihan niinkuin useimmille sekasyöntikään ei ole mikään ideologiakysymys. Mekin syödään kasviksia paljon ja lihaa tosi vähän ihan muista syistä kuin, ellei sitten taloudelliset ja terveydelliset aspektit ole luettavissa ideologisiksi kysymyksiksi (minusta eivät). :> Kasvispäivä tuo varmasti merkittäviä säästöjä, jolloin toivottavasti on myös varaa tehdä kasvisruuasta laadukasta. Toivon todellakin tätä.

Toisaalta ilmastosyihinkään vetoaminen ei imho edes ole kovin ideologista, varmaan lähes kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että ihmisen on hyvä pyrkiä tekemään joitain ratkaisuja ilmaston ja ympäristön hyväksi. Politiikassakin kaikki puolueet alkavat olla yhtä mieltä tästä. Ihminen vaikuttaa ympäristöönsä, se ei ole käsittääkseni ideologinen statement, vaan ihan fakta. :>

Maria kirjoitti...

JA vielä: Imho olisi huomattavasti kyseenalaisempaa ja jo paljon selkeämmin tuputuksen makuista se, jos kouluista poistettaisiin liha kokonaan jokaiselta aterialta. Nythän tällaisen kerta viikkoon -jutun voisi vielä ainakin hyvällä tahdolla laittaa jopa selkeästi ideologisena juttuna sen piikkiin, että koulu on yleissivistävä laitos ja koulussa tutustutaan moniin muihinkin erilaisiin ja vaihtoehtoisiin tapoihin ajatella, esimerkiksi toisiin uskontoihin ja poliittisiin suuntauksiin. :P Tuskin sitäkään kovin moni kokee pahana asiana, vaikka tällein pakotetaan kuuntelemaan tunnilla vaikkapa natsipropagandaa tai tutustumaan mihin hindut uskovat. Ylipäätään koulussa pakotetaan tekemään aika monia asioita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...