2.2.2010

Iron Sky -elokuvan Facebook-fanisivut suljettu natsiviittausten takia

Image and video hosting by TinyPic

Alkaa jo vähän nyt kyllä mennä yli. Tekeillä olevan suomalaiselokuvan, Iron Skyn fanisivut Facebookissa on suljettu natsiviittausten takia. Kuussa asuvista natseista ja näiden tulevaisuudessa tapahtuvasta maailmanvalloituksesta kertova täysin fiktiivinen elokuva on varmasti juuri sellaista materiaalia, joka on omiaan aiheuttamaan moraalista rappiota ja lietsomaan vihaa, eikö niin. Mahdollista on toki sekin, kuten yhteyspäällikkö Jarmo Puskala arvelee, että jonkun mielestä natseista ei nyt vaan saa tehdä komediaa. (Tsek myös Puskalan oma blogipostaus aiheesta englanniksi.)

Elokuvan tuottaja Samuli Torssonen kommentoi:
"- Kyse on siitä, että joku on lukenut sivua, huomannut sanan natsi ja ilmoittanut siitä Facebookin ylläpitoon. Sen jälkeen sivu on suljettu kysymättä meiltä."

Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto toteaa omassa statuksessaan osuvasti näin:
"Netin jatkuvasti tiukentuvat kontrolli- ja sensuurijärjestelmät ajavat vähitellen kaikki suuremmat palvelut siihen, että sisältöä estetään hätäillen sokeasti laittomuuksien pelossa, tässä yksi hyvä esimerkki. Ongelmallista tilanteessa on myös se, että kyseessä on lähes monopoliasemaan päässyt sosiaalinen verkko, eli Facebook."

Tätähän se on. Aiemmin on ollut esimerkkejä mm. Youtubesta, jossa on käynyt niin kummallisesti, että kun muusikko on ladannut sinne itse omia biisejään, onkin tullut copyright claimia ja ylläpito on poistanut videot. Asiaa ei tarkasteta, ei tutkita, sapiskan pelko on liian suuri. Ei merkitystä sisällöllä, ei tarkoitusperillä, riittää, kun joku sanoo NATSI tai lataa biisin Youtubeen tai tekee parodiaa väärästä aiheesta, totta kai kyse on automaagisesti jostain tosi kamalasta ja vahingollisesta asiasta, joka pitää saada pois ihmisten nähtäviltä välittömästi. Asiayhteydet voidaan unohtaa.

Samuli Torssonen sanoo:
"On huolestuttavaa nähdä, että yksikin ihminen voi periaatteessa tehdä ilkivaltaa tällä tavalla. Yhteisöön voisi laittaa jotain epämääräistä ja sen jälkeen valittaa siitä, ja sivu suljetaan. Tuskin Facebook on edes katsonut, millaisesta sivusta tässä on kysymys. Siinä mielessä Facebookin tapa on diktatuurinen."

Ei mee hyvin.

Tukekaa Iron Skyta. Pitänee kans laittaa joku natsi-status Facebookkiin tämän kunniaksi ja jäädä odottelemaan banneja. Myös ryhmään We want Iron Sky back!! voi liittyä.

Uutista myös Helsingin Sanomissa.

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hahaha, nää on kyllä niinkuin jotain aprillipiloja :D Saa aina nauraa näille sun postaamille uutisille, kiitos näistä :D Koska sun ulkoasus muuten uudistuu, puhuit siitä jossain vaiheessa? :) Siis tän blogin ulkoasu tietenkin :D

Maria kirjoitti...

Maailma on aika hullu paikka x)

Ulkoasu-uudistus on ihanihan käsillä, siihen tuli pientä takapakkia ja viivytystä muutaman yksityiskohdan ja irl-viivästyksen kanssa, mutta nyt kunhan ne on hiottu pois niin päästään asiaan! :P

Anonyymi kirjoitti...

Haha mun kaverista näpättiin juhannuksena kuva, joka heilahti sen verran, että kaveri näytti ihan Hitleriltä. Sille tuli viikset huulen yläpuolelle ja silmät oli siristettynä. Mustat hiukset oli vedetty ponnarille taa. Revettiin kuvalle aika pahasti. Laitoin sen facebookin tekstillä : Es ist Zeit für Rahe! Wir müssen Die Juden ausrotten! Lainattu siis kaiken lisäksi South Park-jakson Cartmanin suusta tuo lausahdus. Kaverit repesivät, kun kuva komeili heidän etusivuillaan tuollaisella tekstillä. Odotin kuitenkin innolla pari päivää, jos bännit pamahtaisivat... Jos niin olisi käynyt, olisin vain nauranut, ei siinä muutakaan voi. Olisi ollut jo niin absurdia(vai olisiko edes ollut nykypäivänä enää...), ja todella ikävää sensuurin/sananvapauden kannalta, että tuollainen inside-läppä aiheuttaisi bännit rasistisena ja hyvin epäilyttävänä materiaalina....

-Minea-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...