12.2.2010

Google tuhosi Bloggerissa olevia musiikkiblogeja tekijänoikeusepäilyjen takia

Nyt pomppas.

"Hakukoneyhtiö Google on tuhonnut joukon suosittuja musiikkiblogeja Blogger- ja Blogspot-palveluistaan.

Blogien lisäksi Google tuhosi myös blogien vanhat merkinnät vuosien ajalta. Blogit tuhottiin ilman ennakkovaroitusta.

Asiasta kertoneen Guardian-lehden mukaan Google sanoo tekijänoikeusloukkausten olleen poistojen taustalla." -Helsingin Sanomien uutinen

Tämä kaikki siis tapahtui ilman mitään varoitusta tai uhkausta. Ja huomatkaa oleellisin: Blogeja on poistettu, vaikka ne olisivat toimineet täysin laillisestikin. Itse asiassa, blogeissa on jaettu promootiokäyttöön tarkoitettua materiaalia, joka on tullut levy-yhtiöiltä itseltään!

Nyt kyllä ampuu tiukkoja tekijänoikeuksia palvova systeemi itseään omaan nilkkaan ja todella pahasti. Laillisuus ei estä suuria puljuja paranoidiudessaan ja tekijänoikeustahojen painostamana poistamaan vähän mitä sattuu ja näin tuhoamaan ihmisten hengentuotoksia ilman varoitusta, ilman ennakkoilmoitusta. Ei väliä kontekstilla, ei tarkoitusperillä, ei luvilla. Onhan Youtubekin tämän tyyppistä toimintaa jo harrastanut.

Lukekaa myös The Guardianin alkuperäinen, huomattavasti laajempi artikkeli aiheesta.

Vois kyllä kans vaihtaa omalle serverille ja Wordpressin alustaksi... Peli on pelattu silloin, kun edes lakeja noudattamalla ei ole turvassa järjestystä pitäviltä.

6 kommenttia :

Sini kirjoitti...

oho o_O pieni etukäteisvaroitus ois varmaa ollu jees

matkalla kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta tekijänoikeus systeemin omaan nilkkaan ampumisesta. Muutenkin, itse olen henk.koht. kokenut koko tekijänoikeus säädöksen ahdistavaksi näin suurena musiikin ystävänä sekä kuluttujana.

Maria kirjoitti...

Joo, se olis ollut hyvin jees.

Tässä näkee tän ongelman myös, mikä tulee tällaisesta... sensuurimentaliteetista. Pitäisi aina tutkia kaikki epäilyttäviltä vaikuttavat tapaukset, mutta kun videoita ja blogeja on ihan tsiljoonia, niin kellä on aikaa tutkia nämä tapaukset? Ja muutenkin jos epäillään rikoksesta, tutkinnan pitäisi hoitaa tyyliin poliisin. Sillä nyt ainakaan ei ole vaadittavia resursseja tällaiseen. Mitä vaihtoehtoja on? Joko hyväksyä tämä nykyteknologinen fakta tai sitten taikoa jostain niistä resursseja. Se EI ole hyväksyttävää, että tällaista vaan tehdään.

Maria kirjoitti...

Matkalla, joo, tekijänoikeuslait vaatisivat kyllä vakavaa uudellenharkintaa ja -muotoilua. Nykyiset lait on säädetty aikana, kun Internet oli vain futuristinen haavekuva, nykyään tilanne ja toimintatavat ovat erilaiia. Lakeja ei ole säädetty Internetiä ajatellen.

Timppa kirjoitti...

No kappas kappas. Bloggerin blogit ovat olleet ikävästi hajalla jo jonkun aikaa, mutta luulin sen olevan pahin ongelma. Google ei kyllä käyttäjiään paljoa sääli kun tuommoista menee tekemään. Ennakkovaroitus olisi ainakin pitänyt pistää kaikille, joilla epäillään tekijänoikeusloukkauksia.

En olisi uskonut Googlelta tälläistä toimintaa, mutta nähtävästi raha ratkaisee tässäkin. Suosittelenkin hankkimaan jonkun toisen blogipaikan.

Minusta on levy-yhtiöille vain positiivista jos bloggaajat ilmaiseksi mainostaa tiettyjä biisejä tai levyjä - eikö ilmainen mainonta ole aina positiivista?

Itse kokeilin jonkun aikaa Bloggeria, mutta huomasin, että heidän robots.txt oli täysin arsesta, ja heidän säätönsä estivät hakukoneiden toimintaa. Siirryin omaan Wordpressiin.

Maria kirjoitti...

Omaan Wordpressiin siirtyminen on aikeissa kyllä. Enää pitäisi jaksaa toteuttaa se. ;<

Niinhän sitä aina luulis, että ilmainen mainos kelpaa, mutta eipä se vaan kaikille kelpaakaan. Kaikki eivät myöskään näytä osaavan päättää kelpaako se vai ei.

Mutta Google nyt on kaikessa massiivisuudessaan monessa suhteessa epäilyttävä pulju, vaikka onkin tuottanut paljon käytännöllisiä ja helppokäyttöisiäkin palveluita. Kannattaa olla paranoidi jopa suorittamiensa Google-hakujen suhteen, niiden perusteella kun voidaan aika tarkasti yksilöidä ihmisiä ja saada näistä selville aika paljon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...