20.2.2010

Effin Isoveli-palkinnot jaettu pahimmille yksityisyyden loukkaajille

Electronic Frontier Finland (Effi) ry on taas jakanut vuosittaiset Isoveli-palkinnot, nyt jo kuudennen kerran!

Effin Isoveli-palkinnolla halutaan leikkisässä mielessä kiinnittää huomiota kansalaisten oikeuksien pahimpiin loukkauksiin ja tahoihin niiden takana. Vastineeksi jaetaan myös myönteinen Winston Smith -palkinto perusoikeuksien ansiokkaalle puolustajalle.

Palkintoja jaettiin yrityssarjassa, julkishallintosarjassa ja yksilösarjassa.

Voittajiksi ensin mainitussa luoviutui PANDA-projekti, joka ajaa autojen GPS-seurantaa ja pyrkii näin kaventamaan pikkuhiljaa autoilijoiden yksityisyyttä, sekä projektin takana olevat yhtiöt Pohjola, Nokia, Destia, Aplicom ja Astarte. Kunniamaininnan sai Nokia Siemens Network, jonka Iranin valvontajärjestelmäpuuhista Heijastuspinnassakin on kirjoittu. Myös Sampo Pankki sai tunnustuksen asiakkaidensa tietokoneista kaiken mahdollisen tiedon keräävästä verkkopankkiohjelmistostaan.

Julkishallintosarjassa voiton vei kansanedustaja Kimmo Sasin (kok) johtama perustuslakivaliokunta "-- ketterästä taipumisesta poliittisen paineen edessä omista aikaisemmista linjauksistaan välittämättä. Erityisesti Lex Nokiassa kehitetyssä "yritysten ei tarvitse kunnioittaa perusoikeuksia" -doktriinissa on potentiaalia. Viestinnän luottamuksellisuuden lisäksi sitä sovellettaneen jatkossa myös henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja muihin perusoikeuksiin. Raati muisteli myös kunnioituksella valiokunnan aikaisempaa nerokkuutta sen päättäessä sensuurinkin olevan perustuslain mukaista." Lex Nokiastahan on Heijastuspinnassakin pidetty meteliä varsin paljon.

Yksilösarjan Isoveli-palkinnon sai odotetusti liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén "pitkäjänteisestä työstä yksityisyyden suojan poistamiseksi kansalaisten valvontaa haittaamasta. Raati muisteli lämmöllä ministeri Lindénin jämäkkää lausuntoa työnantajan oikeudesta vaatia työntekijöitä vaikka riisumaan alasti töistä lähtiessään ja kiinnitti huomiota siihen, ettei se suinkaan ollut satunnainen neronleimaus vaan johdonmukaista jatkoa ministeri Lindénin työlle ihmisoikeuksien hävittämiseksi: hänhän on aiemmin kunnostautunut niin teletallennusvelvollisuuden, nettisensuurin kuin sähköäänestyksenkin kannattajana."

Positiivinen Winston Smith -palkinto (Winston Smith on George Orwellin isovelidystopiakuvauksen 1984 päähahmo) meni tänä vuonna Matti Nikille. Palkinto tuli "peräänantamattomasta taistelusta ihmisoikeuksien puolesta. Hän on toiminut epäitsekkäästi itselleen koituvia seuraamuksia miettimättä, ja on siitä myös kärsinyt: hänen sensuuria kritisoiva nettisivunsa on yhä sensuurin kohteena ilman, että siitä Suomen virallisen kannan mukaan pitäisikään voida valittaa. Nikki on toiminnallaan merkittävästi auttanut lapsipornon vastaisessa työssä osoittamalla nettisensuurin ei vain turhaksi vaan suorastaan
haitalliseksi lumetoiminnaksi, jonka asemesta resurssit tulisi osoittaa oikeasti vaikuttavaan, vaikkakin vähemmän mediaseksikkääseen poliisityöhön."

Oikeisiin osoitteisiin menivät palkinnot, ei voi muuta sanoa!

Lue koko Effin lehdistötiedote! Tsek myös Tietokone-lehden uutisointi.

2 kommenttia :

Maija kirjoitti...

Kansainvälisestä kategoriasta, jos sellainen olisi, ehdottaisin tämän vuoden palkittavaksi amerikkalaista koulua joka vakoili oppilaita läppärin webbikameran kautta. Oppilaiden kotona, siis.

http://www.boingboing.net/2010/02/19/school-district-admi.html

Guardianissa uutisoitiin tuosta myös, joten eiköhän kyseessä ole ihan tosi uutinen.

Maria kirjoitti...

Aikamoista O_O Ei huhhuh, mitä tohon nyt sanois. Ihan ufoksi alkaa mennä tää touhu vähän joka puolella.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...