24.2.2010

45 minuuttia: Tappavat farkut

Tänään 45 minuuttia -ohjelmassa kerrotaan, miten Turkissa on kuollut suuri määrä tehdastyöntekijöitä farkkujen kulutuskäsittelyn takia. Muodissa olevia kulutuksia tehdään hiekkapuhallumenetelmällä, joka on EU:ssa kielletty, Turkissa se kielletiin vasta hiljattain. Menetelmä aiheuuttaa hengenvaarallista pölykeuhkotautia, johon ei ole parannuskeinoa.

"Tauti on alussa oireeton, mutta se kehittyy vähitellen lisääntyviksi hengitysvaikeuksiksi, kun sidekudos korvaa terveen keuhkokudoksen. Sairauteen ei ole parannuskeinoa.

Ainakin noin 40 turkkilaisen farkkutyöntekijän tiedetään tähän mennessä kuolleen pölykeuhkotautiin. Suurin osa heistä oli alle 30-vuotiaita. Sairastuneiden määrä on todennäköisesti paljon suurempi, koska ainakin 15 000 ihmistä on käyttänyt työssään hiekkapuhallusmenetelmää." -MTV3.fi

Aihe on ilmeisesti nostattanut ison melun Turkissa. Jos maa haluaa päätä EU:n jäseneksi, sen on parempi toimia ja vähän äkkiä.

45 minuuttia: Tappavat farkut tänään MTV3:lla klo 20.00.

Vinkistä kiitos Vedalle!

8 kommenttia :

Kaoka kirjoitti...

Damn, onkohan nuita kuolettavia farkkuja vielä Turkin markkinoilla? Oon kivasti menossa kuukauden päästä turkkiin, pitäneekö kiertää farkkukaupat kaukaa :D

Maria kirjoitti...

Ehkä tosta ohjelmasta löytyy lisäinfoo tähän.. :>

Kaoka kirjoitti...

..Tosin ei se hiekkapöly enää nuista farkuista varmaan leviä, nyt kun tarkemmin mietin. Järjen riemuvoitto taas

Anonyymi kirjoitti...

Turkki ei varmasti ole ainoa vaatteiden halpatuotantomaa jossa tätä menetelmää käytetään/on käytetty. Myös monet tekstiilien värjäysaineet ovat hengitettyinä terveydelle vaarallisia. Tälläiset jutut olisi aina hyvä muistaa kun arpoo vaikka Nanson/halpisketjun vaatteiden välillä. Työturvallisuus maksaa, eikä alihankkijoiden puljuja tarkasteta riittävän usein. Menee nyt saarnaamiseks, mutta ylipäätään on hyvä muistaa, että vaatteiden ei edes kuulu olla ilmaisia.
-Kaisu

Anonyymi kirjoitti...

Katselin ton ohjelman ja sain taas hyvän syyn hankkia farkkunikin käytettynä. Varsinkin kun ei tiedä mitkä merkit noita tehtaita työllistävät. Järkyttävää.

Mira

maria kirjoitti...

Kiitos paljon tästä vinkistä! Katsoin ohjelman, järkytys iski.. En kyllä enää ostaa valmiiksi kulutettuja farkkuja. Jos, niin käytettynä ehkä.

Btw, jonkinlaisen ihmettelyn ja kokeilun jälkeen kysyisin, miten sait tuohon yhteen postaukseen siirrettyä kuvia Lookbookista suoraan blogiisi?

Maria kirjoitti...

Maria, Lookbookissa on nykyään jokaisella asusivulla vasemmassa reunassa sellainen pieni namiska, jota painamalla saa embed-koodin, jonka laittamalla blogissa postaukseensa saa nuo kuvat tuolla tavalla :)

maria kirjoitti...

Kiitos tiedosta! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...