10.1.2010

Viestintäsalaisuus ja ihmisoikeudet taas otsikoissa

Ihmisten urkinta, Nokia ja viestintäsalaisuus ovat taas otsikoissa.

Helsingin Sanomissa kirjoitetaan, miten kansalaisten sähköisten oikeuksien puolustamiseen keskittynyt kansalaisjärjestö Electronic Frontier Finland (eli EFFI) on tehnyt Lex Nokiasta ilmoituksen Europan ihmioikeustuomioistuimeen. Jutussa kuvataan myös lain heikkouksia ja tuodaan hyvin esiin sitä, miten kummallista on, että tällainen laki on haluttu ylipäätään säätää, tai ettei siinä ole nähty muka mitään ongelmaa. Tsek tsek. Vaasan yliopistosta oikeustieteen professori Asko Lehtonen osuvasti toteaa, että "Suomessa on oikeusvaltion piirteitä, mutta meillä on vielä matkaa siihen, että kunnioittaisimme aidosti perus- ja ihmisoikeuksia."

Voimassa taas kirjoitetaan, miten Nokia Siemens Networks (suomalais-saksalainen yhteisyritys) on myynyt Iranin valtiolle televalvontajärjestelmän, jolla voidaan seurata käytännössä kaikkea kansalaisten puhelin- ja internetliikennettä. Puhelut, tekstiviestit, pikaviestit, pankkitapahtumat, sähköpostit... Iranin eettiset olot ja opposition kannattajien vainot ovat olleet kansainvälisen yhteisön tiedossa jo iät ja ajat, mutta Nokia Siemens Networks pesee kätensä ja sanoo, ettei ole yrityksen asia puuttua tällaisiin asioihin, siis vaikkapa nyt kieltäytymällä myymästä tällaista vainoamista helpottavaa teknologiaa totalitaariselle valtiolle, joka on myös tunnettu ihmisoikeusrikoksistaan. Asia esitetään heidän puoleltaan ikään kuin moraalisena esteenä, "emme me voi". Aivan kuin he sanoisivat, etteivät he voi tuomita tai arvostella. Bullshit, totta kai he voivat tuomita ja totta kai he voivat päättää kenelle myyvät ja mitä! Eivät vain halua, koska raha.

Image and video hosting by TinyPic
Police, Teheran, Iran via Flickr tällä lisenssillä, tuntematon kuvaaja

Silti yrityksessä painotetaan eettistä yhteisvastuuta, mutta ilmeisesti se pätee vain valmistusvaiheessa ja yrityskumppaneihin (aijaa, yhtäkkiä taas voidaankin tuomita ja arvostella). Imagolle tekee varmasti hyvää puhua lapsityövoiman vastustamisesta samalla, kun tuotteita myydään tahoille, jotka vainoavat ihmisoikeusaktivisteja ja vääriä poliittisia mielipiteitä omaavia, ja joiden moraaliseen oikeamielisyyteen lähihistorian huomioon ottaen voi uskoa lähinnä todellisuudesta hyvin irrallaan olevat ihmiset. Mutta eihän tässä siitä kyse ollutkaan ollenkaan, eihän, vaan siitä rahasta. Voitoista. Hinnalla millä hyvänsä: näin Suomessa (ja Saksassakin). Toivottavasti nukkuvat yönsä hyvin.

Image and video hosting by TinyPic
Destroyed Computer (väitetysti hallituksen tuhoama) via Flickr tällä lisenssillä, tuntematon kuvaaja

Kiitos vielä Hannelelle näihin juttuihin vinkkaamisesta!

7 kommenttia :

Nemariel kirjoitti...

huhhuh mitä hulluutta nokia-siemensin suunnasta.

Maria kirjoitti...

Joo kyl. Hulluutta varmasti löytyy yllättävän monilta lafkoilta ja ulkokultaisten, trendikkäiden eettisten arvojen päälleliimausta lapsityövoiman vastustamisesta ekologisuuteen ja luonnollisuuteen varmasti tapahtuu paljon enemmän, kuin mistä aina päästään tietoiseksi, tai mikä pääsee tavallisen tallaajaan tietoisuuteen...

Maria kirjoitti...

Ja ulkokultaisuudella tarkoittaen sitä, että sanotaan, että kannatetaan sitä ja tätä ja eettisyys jeejee, vaikka sitten lopulta ei tehdä mitään tai tehdään niin vähän kuin mahdollista ja sekin vain jossain tietyssä kohdassa, jota sitten voidaan esitellä kuluttajille osana brändiä, ja muuten sitten viitataan kintaalla kaikelle eettiselle toiminnalle.

Ava kirjoitti...

0.o olen jarkyttynyt. Haluaisi niin kovasti uskoa, etta oikeasti viela asiat menee p-arempaan suuntaan ja jaadijaa, mutta sitten tulee taas tallaisia. Eiii! Ensin FRA ja sitten tuollaisia. Ei suomi eii nain.

Anonyymi kirjoitti...

Tee jokin kiva videopostaus, esim asunnosta... itsestäsi.. OIS KIVA! =)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä että otat kantaa tällaisiin asioihin, muotiblogissa voi kai olla muutakin kuin pintaliitoa ja ihanaa vaatteiden hiplailua, kiitos!

Maria kirjoitti...

Ava, nooh, onneksi jotkut asiat meneekin parempaan päin :) Vaikka kyllä aina ei siltä tunnu...

Anonyymi, videopostaus on suunnitteilla kyllä, aihe vaan vähän uupuu :) Asuntoani en taida kuitenkaan esitellä, koska siinä ei ole mitään näkemistä, ja luultavasti se tarjoaisi enemmän kauhistelun aihetta kuin mielenkiintoista katseltavaa ;P Mutta ideointi on päällä kovasti, eiköhän pian se videopostaus saada! :)

Anonyymi, kiitos itsellesi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...