3.1.2010

Nokia N900 - unelmapuhelin

Olen rakastunut. Miehen äiti hankki taannoin itselleen uutuuspuhelin Nokia N900, joka on kotimainen haastaja iPhonelle. Se on t-ä-y-d-e-l-l-i-n-e-n. Siinä on kosketusnäyttö, esiin työntyvä mininäppis, sähköpostit, internet, langaton nettiyhteys (missä vaan ikinä avointa wlania on, siellä sitä voi N900:ssa käyttää), musiikkisoitin, videosoitin, pätevä kamera, videokamera... Eilen ohjastettiin autokyyti Jumboon navigaattoriohjelman avulla.
Image and video hosting by TinyPic

Ja ei tässä vielä kaikki: mikä parasta, puhelimessa on Linux-pohjainen softa, eli käytännössä avoin ja vapaa! Sitä oli myös helppo opetella käyttämään. Avoimuus mahdollistaa mm. sen, että kuka tahansa osaava voi kehittää halutessaan Maemolle ohjelmia ja kehittää jopa itse Maemoa. iPhonen kohdalla kun Apple harrastaa epämukavaa ja mielivaltaista karsintaa, ja määrää ainoana tahona millaisia ohjelmistoja puhelimeen on mahdollista saada, ja tällainen määräily kehittäjien ja asiakkaiden puolesta ei tunnu kovin hauskalta. Avoimeen softaan perustuva puhelin on joka tapauksessa muutenkin eettisempi kuin suljettuun softaan perustuva. (Tähän aiheeseen voi tutustua tarkemmin mm. Free Software Foundationin sivuilla.) Kehitettyjä ohjelmia onkin jo tarjolla hieman, ja toivottavasti ajan kanssa niitä tulee paljon lisää.

Olen siis räpeltänyt puhelinta aivan innoissani, samoin on mies. Puhelimen avulla saa mm. tarkkailtua widgetin avulla Facebookkia ja pikaviestintään ja lähetettyä ottamiaan kuvia ja videoita suoraan erinnäisiin palveluihin, mm. käyttämääni Flickriin. Kuva räps, näytä kuva, jaa kuva palvelussa, valitse Flickr, naputtele nimi ja paina lähetä. Selainta ei tarvita! Erityisesti kuvien kanssa miehen äiti halusikin apua, ja arvatkaapa tosiaan mitä. Kännykkäkamera, jossa voi säätää ISO-arvoja, valotusta, valkotasapainoa ja kuvausmoodia sekä hallita salamaa! Lisäksi puhelimessa on yksinkertainen kuvanmuokkausohjelma, jota en tosin vielä kokeillut.

Saara Nokia n900:lla
Saara kuvattuna N900:n kameralla: asetuksia säätämällä luonnonvalossa saa aikaan niin yksityiskohtaisia ja väririkkaita kuvia, että on hankala uskoa niiden olevan peräisin kännykän kamerasta! Hämärässä toki kohina on julmaa ja jälki muistuttaa taas webbikameraa.

Ihan scifi laite, sillä voi tehdä vaikka mitä! Mies kommentoi, että netissä sormien avulla scrollaillesa tuntuu kuin olisi elokuvassa Minority Report. :D En ole koskaan aiemmin innostunut pda-laitteista tai älypuhelimista, vaan lähinnä ajatellut, ettäpä puhelin on puhumista ja korkeintaan tekstiviestittelyä varten, mutta kuinka ollakaan, tuollainen vekotinhan olisi aivan ylihauska, joissakin asioissa hyödyllinen ja varsinkin hauska! Voisin tehdä helposti videopostauksia vaikka mistä ja blogatakin vaikka mistä (siihen löytyy oma ohjelma myös, tukee mm. Bloggeria ja Wordpressia) ja taskuun mahtuvalle kamerallekin olisi todellakin käyttöä. Keksin loputtomasti uusia "tarpeita" ja "ongelmia", joihin N900 olisi Se Oikea. Lisäksi se toteuttaisi niitä arvoja, joita haluaisin kovasti olla mukana edistämässä. Ehkäpä vielä tulevaisuudessa... ;)

Nokia n900 testing
Se hämärän webbikameralaatu. Salamaakin toki voi hyödyntää, ken uskaltaa...

Hypestäni huolimatta tämä EI ole maksettu mainos (kerron kyllä jos sellaisia joskus tulee).

18 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Pisteesi laskevat minun silmissäni. Vaikka tuskin tulet myöntämään niin tämä kyllä kuulostaa selvältä sissimarkkinoinnilta. Sen todistaa esimerkiksi jo se seikka, että et kerro laitteen surkeasta akun kestosta yhtään mitään.

Maria kirjoitti...

Hehe, vainoharhaisuus on tietysti aika yleinen piirre ihmisissä :P En tiedä mitään akun kestosta, koska laite ei ole ollut omassa käytössäni kuin korkeintaan tunnin kerrallaan. Miten usein miehen äiti laitetta lataa, en tiedä :P Mutta hyvä juttu, että nyt tuli tuo asia esille. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Minä taas olen sitä mieltä, että tämä edustaa lähinnä sitä "kehunpa jotain maasta taivaisiin ja hups, nyt ne lähettivätkin sellaisen minulle" -osastoa. Mutta blogimaailma on kaupallinen, minkäs teet.

Maria kirjoitti...

Voi kun lähettäisivätkin, en laittaisi yhtään pahakseni. :P Mutta valitettavasti joutunen laittamaan tuohon ihan täyden hinnan verran ikiomia säästöjäni, jos haluan laitteen itselleni. :)

Maria kirjoitti...

Kysyin muuten tuolta puhelimen omistajalta tuosta akun kestosta ja kuulemma kestää kyllä ihan kaksi vuorokautta täyteen ladattuna, neljä tuntia kuulemma ihan höpölöpöä, jos nyt ei sitä koko aikaa käytä :P Tuo neljä tuntia kuulemma on joku maanantaikappaleiden viallisuus, mitään sellaista ongelmaa ei miehen äidin kokemuksen mukaan tuossa yksilössä ole.

Tomi kirjoitti...

Akunkesto riippuu ihan miten käyttää. Jos on facebook-widgetit ja muut päällä ja käyttää paljon verkkoa, niin se akku loppuu nopeasti. Normikäytössä minullakin riittää pari päivää. Varsinkin 3G syö akun nopeasti.

Minulla on iPhone ja N900 ja molemmissa on hyvät puolensa. IPhonessa on minun mielestäni paremmalla kosketusnäytöllä ja tästä syystä esimerkiksi netin selailu on mukavampaa. Iphonen käyttäminen on muutenkin helpompaa. N900 sitten taas on sillä oikealla näppäimistöllä, jolloin viestittely on mukavampaa. N900:n kamera on samaa luokkaa N95:n kanssa, ei se siitä paljon ole kehittynyt ja kameran softa on vielä heikohko. Toivottavasti paranee lähitulevaisuudessa.

jonna. kirjoitti...

Miekkosellani joka hyödyntää luuriaan kaikkeen mahdolliseen akunkesto on aikalailla sen päivän. Mainion oloinen vekotin, jos siitä osaisi kaiken ottaa irti, itsehän en varmasti osaisi hyödyntää tosiaankaan kaikkea mahdollista, minulle riittäisi pelkkä qwerty-näppis ja wlan8)

Saraseeeni kirjoitti...

Tuo kyllä vaikuttaa mielenkiintoiselta laitteelta, mutta itse haluan pitää puhelminen puhelimena, eli puhumista varten ja sitten on erikseen tietokone, kamera jne : D Ja seli seli, oikeasti en vain raaski laittaa rahojani noin kalliiseen laitteeseen ja pelkäisin koukuttuvani :D

Nelliina kirjoitti...

Oon ihan rakastunut mun N97 -malliin, netin käyttö on uskomattoman helppoa, postausten teko onnistuu näpsäkästi ja kamera, sillä saa miljoona kertaa parempia kuvia kun canonin peruspokkarilla :) just noiden valkotasapainosäätöjen jne vuoksi. Olen viimeisen kuukauden räpeltänyt haltioissani tuota uutta luuriani ja tajunnut vihdoin että sen vanhan pskan kanssa kärvistely ei tosiaan ollut kärvistelyn arvoista... pidin tiukasti kiinni siitä ajatuksesta että niin kauan kun vanha toimii niin varmasti käytän, onneksi lopetti vihdoin toimimisen ja sain hyvällä omalla tunnolla hankkia uuden :D

Maria kirjoitti...

Tomi, mä olen iPhonea ihaillut vain vähän etäältä, joten omaa käyttökokemusta siitä ei ole :P Mutta uskon, että molemmissa laitteissa on puolensa ja puolensa :) Muhun vetoaa tässä kapulassa erityisesti tuo avoin softa :) Täytyy kyllä myöntää, etten muutenkaan ole älypuhelimiin kovin paljoa omakätisesti tutustunut, kun eivät ole hirveästi vedonneet, mutta iPhone alkoi aikoinaan kovasti kiinnostaa ja nyt tämä! ^^

jonna, hehe, jo varmaan mullakin jäis paljon potentiaalia hyödyntämättä kyllä :P

Saraseeeni, hihi, koukuttuminen on hyvin todennäköinen uhkakuva, kaikki täälläkin haluaa koko ajan olla räpeltämässä tuolla x) Mua silleen himottais sellanen oikeasti helposti mukana kulkeva tietokone ja kamera, nää mun nykyset on sen verran kookaita ja painavia, ettei niitä nyt kovin helposti mukaansa mihin vaan raahaa.. :P Miniläppäri olis jees sekin, mutta tälläkin saisin jo tyydytettyä niitä himoja, joita joskus reissussa ilman konetta ollessa tulee.. :P

Nelliina, niinhän se kannattaakin tehdä :) Joo, mulle tosiaan on tullut ihan yllärinä et kännykkäkameroissa voi tätä nykyä jo pystyä noita säätöjä tekemään, mullahan on joskus ollut muinainen ja halpa kamerakännykkä, jolla sai ihan hirveitä pikselimössökuvia eikä mitään säätömahdollisuuksia. Olen ihan WHOA ollut tuon kanssa :D

Bubs kirjoitti...

Itellä on ollu N97 siitä päivästä, kun se tuli myyntiin. Kaikenlaisten pikkuvikojen vuoksi on alkanut tämä N900 kiinnostamaan...ja kovasti! Tosin tuo Linux-alusta hiukan mietityttää, mutta tuskinpa se ainakaan Symbiania huonompi on.

Maria kirjoitti...

Jotkut ilmeisesti on tykänny jopa enemmän kuin Symbianista :P

Roosa kirjoitti...

Itse omistan vanhan Samsungin peruskännykän, mutta kun viime kesänä sain lahjaksi iPod Touchin (mp3-soitin), niin alkoi hieman harmittamaan, kun nyt voisin vaikka samantien hankkia iPhonen! Toi Touch kun sattuu olemaan melkein kuin iPhone, sillä vaan ei voi soittaa ja siinä ei ole kameraa. :D Langaton nettiyhteys löytyy ja surffailen sillä melkein enemmän netissä kuin kuuntelen musiikkia...

Mut N900 kuulostaa myös ihan houkuttelevalta. :)

sansu kirjoitti...

Mulla on viime aikaisten kännykkäkokemuksieni takia mennyt täysin luotto Nokiaan, ja seuraava puhelimeni tulee olemaan joltain täysin muulta valmistajalta!:( Tosin kyllähän tuo puhelin ihan houkuttelevalta kuulostaa... Ennemmin kuitenkin hankkisin sen iPhonen.

Rhia kirjoitti...

Mulla on ollut Nokian N95 jo noin parisen vuotta. Sen kamerassa voi myös säätää valkotasapainoa, valotusta, sävyjä jne. Olen usein julkaissut myös blogissa sillä ottamiani kuvia eikä niitä ainakaan tuossa blogissa käyttämässäni kuvakoossa pysty erottamaan järkkärillä otetuista muuta kuin ehkä huonon valovoiman vuoksi. Hyvässä valaistuksessa kuitenkin värit ja terävyyskin ovat ihan riittäviä blogi-kuvia varten.
Ollaan sekä minä että mies kuolattu tuota N97:ää, facebook-widgeteillä ei meillä ole käyttöä mutta muita web-ominaisuuksia kyllä on käytetty N95:ssakin ahkerasti, sillä vaan netissä surffailu on aika jähmeää.

Elwyn kirjoitti...

Ei, ainoa oikea on tietenkin Samsung Galaxy Spica ;) Android on alustana jees.. Hankin puhelimen heti kun se ilmaantui markkinoille^

Olen kyllä tuon N900 nähnyt myös ja eniten yllätti sen pieni koko :D Isompi näyttö saisi olla jos itselleni hankkisin. Tekstiviestin kirjoittaminen kosketusnäytön kanssa toimii meitsin sormilla hyvin, mutta ymmärrän kyllä että millään nakkisormilla sitä ei käytellä :P Stylus saisi kuulua vakiovarusteena noihin kosketusnäytöllisiin malleihin.

slux kirjoitti...

Androidissa arvelluttaa vähän sovellusten pyöriminen JVM:ssä, hieman kaiken oman kommunikaation päätyminen Googlen alustoille ja se ettei se ole täysin avoin alusta käyttäjälleen eikä niin lähellä "aitoa" Linuxia kuin Maemo.

Alustakin on tuntuvasti uudempi kuin Maemo vaikka toki kaikki senkin puhelimeen liittyvät ominaisuudet ovat uusia.

Anonyymi kirjoitti...

Sitä en ymmärrä miksi Nokian suunnittelijat aina laittavat uuteen puhelin malliin liian pienen akun?Toimintoja tulee lukematon määrä lisää ja puhelimen ulkomitatkin kasvavat niin akku vain pienenee,tässä N900 on täysin tyhjää tilaa akun kummallakin sivulla,1500Mah akku sopisi sinne vain muovi runkoa muuttamalla!Ja mikä tässä rumiluksessa oikein painaa sen 180g?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...