18.1.2010

Ilmaista heroiinia Tanskan narkomaaneille

Bongasinpa tuossa mielenkiintoisen uutisen. Tanska aikoo tarjota heroiiniriippuvaisille ilmaista heroiinia ja näin vähentää maan huumerikollisuuden määrää. Heroiinia alkaa olla saatavilla helmikuun puolen välin jälkeen muutamissa kaupungeissa, osa kunnista pohtii edelleen kantaansa asiaan. Huumevieroitusklinikoilla mielipiteet eivät ole yhteneviä.

Onhan siinä järkeä: kun heroiinin saa ilmaiseksi, ei tarvitse enää tehdä varkauksia, ryöstöjä ja siinä sivussa vahingoittaa sivullisia tai myydä itseään, jotta saisi sen useamman sata euroa maksavan annoksen huumediileriltä. Samalla huumekauppiailta vedettäisiin matto alta. (Kieltolaki kun ei ole oikein tehokkaasti toiminut, ihmiset haluavat saada päänsä sekaisin, ja sivuvaikutuksena aineen laittomaan kauppaamiseen kehittyy ihan oma koneisto ja täysin hallitsematon kauppa. Kun asiasta olisi täyskiellon sijaan selkeät säännöt ja valvonta, homma olisi paremmin kontrollissa.) Kaikkihan ovat elokuvissa nähneet, miten katuja hallitsevat huumejengit, huumeloordit ja mafia virkavallan vikistessä vierestä ja miten se vaikuttaa koko yhteisöön ja yhteiskuntaan.

Mutta miten on, miten näille ihmisille lopulta kävisi? Alentaisiko tämä kynnystä hakeutua vieroitukseen? Auttaisiko tällainen muutos narkomaaneja olemaan edes jotenkin normaalin elämän syrjässä kiinni? Vai jättäisikö järjestelmä lopulta narkomaanit oman addiktionsa uhriksi? Portugalissa huumeiden laillistamisesta toisaalta on jo raportoitu ihan positiivisia tuloksiakin monelta kantilta. Varmaa on, että on mielenkiintoista seurata mitä tapahtuu.

Jotkut ilmaisevat, ettei itselle aiheutettua tilaa, enemmän tai vähemmän omaan valintaan perustuvaa kurjuutta oikeastaan edes tarvitsisi hoitaa, helpottaa tai parantaa, kaikki tuet vaan pois eikä mitään myötätuntoa yhdellekään narkkarille. Saman tosin voisi valitettavasti sanoa useimmista ihmisiä riivaavista sairauksista: elämäntavat ylipainosta vähäiseen liikkumiseen, tupakoimiseen ja alkoholin käyttöön altistavat tai nostavat merkittävästi riskiä sairastua ties mihin, aina syövästä sydän- ja verisuonitauteihin. Kukaan ei kuitenkaan ehdota keuhkosyöpäpotilaiden hoidon lopettamista tai ylipainoisen, sydäninfarktin saaneen elvytyskieltoa. Niin ikään tupakka ja Big Mac -ateriat halutaan pitää laillisina. Ideana on mitä ilmeisimminkin ajatus siitä, että omalle kropalleen pitää olla oikeus tehdä mitä haluaa, kunhan ei siinä sivussa vahingoita muita. Voin allekirjoittaa.

Millaisia ajatuksia Tanskan uudistus herättää puolestaan teissä lukijoissa?

20 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Enpä usko, että tuosta on mitään muuta apua, kuin että huumekauppiaat ei pysty harjoittamaan elinkeinoaan, joka on tietysti hieno asia. Mutta eikös noi kupsahda siihen heroiiniinsa sitten aika äkkiä? Oma on valintansa jos haluaa huumeita vetää, mutta jotenkin vähä pelottavaa... Jos meilläkin alettaisiin antaa alkoholia alkoholisteille :D Sillä se lähtee millä on tullutkin? En ainakaan jaksais enää yhtään juppohullua tuolla kylillä, joku juuri yritti virtsata päälleni, kun olin keskustassa, mukavaa...

Sirpa kirjoitti...

Yhdyn anonyymin kommenttiin.

Maria kirjoitti...

Toimiiko nykytilanne siis mielestänne paremmin kuin tuo malli, jos se siis toimii kuten pitäisi? :P

vzio kirjoitti...

eiköhän tämä lopullinen päämäärä ole saada ne nistit hoidon piiriin, valvonnan alaisiksi käyttäjiksi ja lopulta vieroitukseen. heroiini on vähän erilainen päihde kuin alkoholi - juoppo tuskin tulis hakemaan joka päivä viinaansa klinikalta, kun sitä saa lähikaupasta ja alkostakin.

T kirjoitti...

Olen kai sitten joku outolintu, kun olen sitä mieltä että jos esimerkiksi tupakoi ja saa keuhkosyövän, ei hoitoja pitäisi ainakaan tässä nykyisessä mittakaavassa maksaa yhteisestä pussista. Liikalihavuuden kohdalla asia on hiukan eri, sillä siihen voi liittyä lieventäviä asianhaaroja kuten "lihottava" lääkitys, geenit, liikuntaa rajoittavia jalka- tai selkäsairauksia yms yms. Toisaalta "itse aiheutettu" on muutenkin sinällään hankala käsite, että mihin raja vedetään. Eihän nyt kukaan tarkoituksella ajaudu alkoholismiin; yleensä taustalla on mielenterveysongelmia tai elämän vastoinkäymisiä kuten työttömyyttä tai muuta syrjäytymistä.

Suhtautumiseni koko korvaavuusjuttuihin on siis todella ristiriitainen - toisaalta joo ja toisaalta ei. Olisivatpa asiat mustavalkoisempia, heh!

Anonyymi kirjoitti...

Samaan aikaan pelottava sekä myös tietyllä tapaa kiehtova ajatus, että narkomaaneille aletaan antaa ilmaista heroiinia. En kyllä osaa ajatella, että tällainen käytäntö loppupeleissä ketään auttaa. Uskon, että huumerikollisuus pysyy suunnilleen samoissa mitoissa, sillä tuskin monikaan narkomaani haluaa leimautua ja käydä klininoilla säännöllisesti. Toki heroiinin himo heitä vetää klikinalle, mutta jossain vaiheessa tulee aika, kun heroiini ei enää kelpaakaan tai annosmäärät joita klinikalta saa, eivät enää miellytä. Narkomaanien on aina saatava lisää ja enemmän, eikä klinikka tarjoa heille muuta kuin ainaisen saman huumeen ja saman kerta-annoksen. Narkomaani hamuaa aina lisää.

Klinikkaidea kusee myös siinä kohtaa, että sillä ei pyritä poistamaan itse ongelmaa vaan vain joitakin ongelmasta aiheutuneita sivuvaikutuksia, kuten esim. juurikin tämä huumerikollisuus. Jostain hieman syvempää pitäisi lähteä liikkelle, kun huumeista on kyse. Entä rohkaiseeko tämä käytäntö narkomaania lopettamaan? Hänellehän syötetään huumetta kuin kultalusikasta konsanaan ja sepäs narkomaanille passaa. Miksi kukaan narkomaani enää siinä vaiheessa ajattelisi lopettavansa huumeidenkäyttöä?

Jossain määrin tämä ilmaisten huumeiden jakelu tuntuu noudattavan sanontaa: "Mennään siitä mistä aita on matalin". Resursseja kun voisi käyttää paljon muuhunkin kuin narkomaanien ruokkimiseen.

Malou kirjoitti...

Jaa-a, aihe vaikea. En yhtään ihmettele, että Tanskassakin löytyy aiheeseen eri "koulukuntia". Hieman asian vierestä, mutta Köpiksessä asuva ystäväni kommentoi meininkiä kun Christianian vapaakaupungin erikoisoikeudet huumeiden käytön ja myymisen osalta muutamia vuosia sitten lopetettiin. Hän sanoi, että aiemmin huumekauppa ja sen lieveilmiöt keskittyivät Christianian läheisyyteen, mutta nyt myyjät ovat levittäytyneet ympäri kaupunkia ja ovat paljon selvemmin läsnä katukuvassa.

Kaoka kirjoitti...

Näihin jo kovasti koukussa oleviin käytäjiin kun ei tehoa tämä nykyinenkään käytäntö jossa huumeet ovat laittomia, niin tuskinpa tehoaa niiden ilmainen saantikaan. Huumekauppaan liittyvä rikollisuus häviää juu, mutta toisaalta huumausaineen vaikutuksenalaisina tehdyt muu rikokset varmastikaan ei?

En tiedä, itse olen kyllä aika skeptinen näissä jutuissa, jos joku niitä aineita tosissaan päättää vetää niin tuskinpa tätä mikään laki kykenee estämään :P Voihan se olla, että tuo joihinkin yksittäisiin ihmisiin tehoaa, mutta koko maan mittakaavassa eroa entiseen ei varmaan tule.

Maria kirjoitti...

Niin, ensisijainen tavoitehan tosiaan on se rikollisuuden poistaminen, siis ainakin tuon Hesarin uutisen perusteella. Eihän se alkuperäistä syytä haluta saada päänsä sekaisin poista, ei, mutta toisaalta eivät lääketieteelliset hoidotkaan tähtää syiden eliminoimiseen, vaan nykytilanteen hoitamiseen tai haittojen minimoimiseen, tilanteesta riippuen. :>

Aihe on hyvin vaikea, juurikin sen takia, kun ei ole niin helppoa sanoa mitä huumeidenkäyttäjille itselleen sitten tapahtuu. Huumeiden myymiseen ja huumeiden ostamiseen liittyvä rikollisuus varmasti vähenee, siihen kyllä uskon (joku muutaman euron hintainen annos klinikalla vs. se monen sadan euron hintainen annos kadulta), mutta mitkä ovat sitten ihmiskohtalot?

Ovatko ne toisaalta nyt yhtään sen parempia? Onko huumeidenkäyttäjillä nyt paremmat oltavat kuin tuollaidsn muutoksen jälkeen? Jos ei ole, vaan tilanne on käyttäjien osalta molemmissa tapauksissa yhtä huono, niin sitten voisi olla perusteltua yrittää minimoida edes ne muille aiheutuvat hankaluudet, joita aiheutuu siitä huumekaupasta ja siitä, että yritetään keinolla millä hyvänsä hankkia rahaa huumeisiin.

Roxie kirjoitti...

Valtaosa, siis VALTAosa heroiinin käyttäjistä ei varmasti halua olla heroiinikoukussa, vaan tahtoisi kuiville, mutta ei omin voimin pääse. Eivät he ainetta ahneuttaan halua, vaan koska elimistö ei selviä ilman. Suurin osa kovien huumeiden käyttäjistä ei juuri muusta puhukaan kuin siitä, että ihan pian lopettaa tai ainakin vähentää. Sen vuoksi "narkomaani hamuaa aina lisää" on mielestäni hieman vinksahtanut näkökanta... Minusta siis ehdottomasti kokeilemisen arvoinen käytäntö, että joku tarjoaa välttämättömän annoksen pyytettä, sillä eiväthän huumekauppiaat halua päästää tulonlähteestään irti.

Maria kirjoitti...

Kiitos näkemyksestäsi, se on hyvin arvokas. Varmaan kovinkaan monella ei lopulta ole kovin syvällistä ymmärrystä aineiden käyttäjien todellisesta elämästä, motiiveista tai pyrkimyksistä. Siitä voi ehkä osin syyttää tätä ilmapiiriäkin, joka totaalisesti tuomitsee ja demonisoi koko aiheen niin, että on lopulta aika vaikeaakin varmaan asennoitua asiaan mitenkään muuten.

Lina kirjoitti...

"Klinikkaidea kusee myös siinä kohtaa, että sillä ei pyritä poistamaan itse ongelmaa vaan vain joitakin ongelmasta aiheutuneita sivuvaikutuksia, kuten esim. juurikin tämä huumerikollisuus. Jostain hieman syvempää pitäisi lähteä liikkelle, kun huumeista on kyse."

Tälläistä ajattelumallia en kyllä ymmärrä alkuunkaan. Eikö ongelmia ole juurikin helpompi ratkoa niin, että otetaan pieni osa kerrallaan? Tokihan tuon huumeiden käytön voisi lähteä ratkaisemaan yhtenä sumppuna: rikollisuus (varastelu, ryöstöt, huoraus, ihmiskauppa, myynti, osto, hallussapito jne.) ja ihmiskohtalot (niin itse narkomaanit, näiden omaiset ja ystävät, sivulliset) Mun aiheen tiimoilta seuraamaa keskustelua on leimannut aika lailla se, että päivitellään Tanskan päättäjien naiviutta, kuvitteleeko ne nyt tolla ratkaisevansa mitään?

Ja jos nyt oletetaan että ongelman syvin ydin on se, että jotkut yksilöt käyttävät huumeita, niin mitenköhän tähän voisi yleisellä tasolla tarttua. Ennakointi on myöhäistä, koukussa ollaan jo, joten eikö ole välttämätöntä hoitaa myös niitä sivuvaikutuksia?

Elämä ei ole mikään matikan yhtälö, missä ainoa arvokas vaihtoehto on se, että löydetään lopullinen OIKEA vastaus. Newsflash, oikeita vastauksia on olemassa vain hyvin subjektiivisesta näkökulmasta katsottuna. Mikään vaihtoehto ei tule koskaan miellyttämään ihan kaikkia.

Sitten kuulee myös kommentteja joiden mukaan narkomaanit voisi kaikki päästää päiviltä, itsehän ovat elämänsä valinneet. Minä taas en usko että kukaan herää joku aamu ja päättää että kas, minustapa tuleekin isona nisti! Eiköhän tuollaiseen elämäntapaan ajauduta pikkuhiljaa. Enkä ole todellakaan sitä mieltä että narkomaaneja pitäisi vain ymmärtää ja taputella päätä, en todellakaan. Olen kuitenkin sitä mieltä että tollanen julmuus heikompiosaisia kohtaan osoittaa ihmisen olevan empatiakyvytön ja aika lapsellinenkin.

Sitäpaitsi tämä tarjolla oleva heroiini on varmaan puhtaampaa kamaa kuin mitä katukaupasta saa, sieltä kun saattaakin napsahtaa satsi joka on 100 kertaa vahvempaa kuin oli oletettu. Siinä ei auta enää paljon piipaa-autoa soitella.

Maria kirjoitti...

Lina, kantasi on aika lailla oikeastaan sama kuin omani, nyt kun asiaa mietin. :) Kiitos hyvästä viestistäsi ja erinomaisista pointeista!

Suna kirjoitti...

Kyllä kuulostaa kokeilemisen arvoiselta jutulta. Jos jonkun mielestä nykyinen malli, eli huumausaineiden laittomuus ja niiden ehkäisemiseen käytettävät resurssit ja metodit ovat toimivia, niin ihmettelenpä syvästi. Rikollisuuden kytkeminen näillä keinoin olisi erinomaista, lisäksi juurikin tuo puhdas ja tasalaatuinen tavara todennäköisesti vähentäisi yliannostuksia ja kuolemia. Samanaikaisesti saa lukea Suomen poliisin tempauksista, jossa puutarhakaupan asiakkaiden koteja ratsataan marihuanalöydöksien toivossa - sanattomaksi vetää.

Maria kirjoitti...

Sanopa muuta! Puhut ihan täyttä asiaa.

Petra kirjoitti...

Tätä on tullut paljon työn puolesta pohdittua, sama käytäntö on ollut jo jonkin aikaa voimassa esim. Sveitsissä jossa siitä on hyviä kokemuksia.

Toisaalta esimerkiksi Suomen yleisin katukauppaopioidi on tällä hetkellä subutex, eli opioidiriippuvuuden hoitoon käytetty korvaushoitolääke. Esimerkiksi Tampereen tilanne on se, että vaikka heroiinia ei katukaupassa ole, kaikki kaupungin opiaatit ovat väärinkäytettyjä lääkeaineita. On siis ilmeistä, että sama väärinkäytön ja katukäytön riski liittyisi myös ylläpitohoitoon käytettävään heroiiniin.

Ylläpitohoitoheroiini todennäköisesti annostellaan asiakaskohtaisesti niin, että yliannostusriski olisi pienempi. Annos on myös eri kuin päihdekäytössä, tarkoituksena ei ole päihtymys vaan vieroitusoireiden hallitseminen (vrt. krapularyyppy).

Mitä Suomeen tulee, mielestäni heroiiniylläpitohoidolle ei yksinkertaisesti ole tarvetta. Puhtaasti heroiiniriippuvaisten määrä on todella marginaalinen, ja pahimmillaan heroiinijakelu lisäisi katukapassa olevan heroiinin määrää.

Minna kirjoitti...

Itse en olisi kieltämässä hoitoa keneltäkään sen perusteella, mikä on itse aiheutettua ja mikä ei - luokitteluissa kun on tapana mennä hyvin nopeasti täysin överiksi. Päivänselvien paraatiesimerkkien kohdalla on tietysti helppo heristää syytävää sormea. Entäpä käytäntö - pitäisikö keuhkosyöpäpotilaan hoitoon päästäkseen jatkossa jotenkin todistaa, ettei hän ole koskaan polttanut?

Minusta on hienoa, että huumeriippuvuudesta on tullut rikoksen sijasta sairaus; en jaksa uskoa että monikaan koukussa oleva narkomaani hyötyy sakotuksesta tai vankilatuomiosta. Vankilapäivä suomessa on myös niin jumalattoman kallis, että vaihtoehtoisten keinojen kehittely ja rikosten ennaltaehkäisy olisi kyllä perusteltua täälläkin. Tuo Portugalin malli tai joku sen kaltainen olisi varmaan hyvin soveltuva tännekin, mitä nyt resurssien riittävyys (tai se, myönnettäisiinkö niitä täällä ylipäätään) vähän epäilyttää..

Anonyymi kirjoitti...

Huumeiden laittaminen ilmaiseen jakeluun kuulostaa tietysti aika hurjalta, mutta en näe siinä pahaa, jos sillä saadaan kuriin juurikin rikollisuutta. Monen ihmisen elämä paranisi, jos huumeiden jakaminen vähentäisi vaikkapa varastamista ja ihmiskauppaa, paritusta ym. Huumerikollisuuden takia joutuu nyt kärsimään moni sellainenkin, joka ei ole koskaan ollutkaan huumeiden kanssa tekemisissä (joutumalla esimerkiksi ryöstön ja väkivallan tai tapon kohteeksi, kun huumeporukat tarvitsevat rahaa).

Aineiden käyttäjille varmaan olisi parempi saada huumeiden sijaan vieroitushoitoa, mutta kuinka moni narkkari hoitoon hakeutuu? Voisiko hoitoon hakeutuminen jopa lisääntyä, kun huumeita saisi valvotusti, eikä narkkarin tarvitsisi enää elää huumediilerien ehdoilla? Tämä nyt on vain tällaista nopeasti mieleen tulleiden ajatusten pohdintaa :D Mutta ei kai sekään ihan mahdoton ajatus ole, että kun ihminen saa ensin yhden asian elämässään kuntoon (ei enää tarvitse hankkia rahaa huumeisiin epämääräisin keinoin), seuraisi sitä halu parantaa elämäänsä vielä lisää (lopettamalla huumeet).

Mun mielestä ei ole fiksua tyrmätä ajatusta huumeiden jakamisesta suoriltaan sillä perusteella, että se ei poistaisi kaikkia ongelmia (huumehuuruissa tehdyt rikokset, yliannostuskuolemat), koska harvaan ongelmaan ylipäätään on olemassa yhtä ratkaisua, jolla kaikki ongelmat saataisiin poistettua. Eikö ole parempi poistaa niitä ongelmia sitten vaikka yksi kerrallaan, kuin olla tekemättä mitään ja odottaa, että joku keksii keinon poistaa koko huumeongelman maailmasta?

Voihan toki olla, että uuden systeemin myötä seuraisi myös negatiivisia asioita, mutta kokeilemallahan sen näkee.

Maria kirjoitti...

Kiitoksia hyvistä ja ajatuksia herättävistä näkemyksistänne, olen iloinen siitä, että olette kaikki kommentoineet aiheesta. :) Mielestäni on tärkeää, että asiasta puhutaan ja sitä pohditaan, vaikkei se ihan sellaisenaan Suomea kosketakaan - jospa sillä tavalla vähän se ihmistenkin ymmärrys/näkemys aiheesta laaja-alaistuisi. :) Kiitos jälleen tässä välissä kaikille kommentoinneille!

LoneWolf kirjoitti...

Voi vitalis, nyt jäävät Tanskan Crockkett ja Tubbs (Krøkett och Tuppsen)työttömiksi. Voi vitsi. Ja minä kun odotin uutta euroopalaista poliisisarjaa, Mitjylland Vicea niin innolla...
Asiaan!
Ajatuksena kuullostaa hurjalta, mutta en tiedä poistaisiko se itse onglemaa kokonaan. Mutta voi olla että useita huumeista aiheutuvia haitta-vaikutuksia se saattaisi poistaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...