13.1.2010

Google ja Kiina-sensuuri

Google on yhtenä harvoista suurlafkoista ottanut kantaa eettisiin kysymyksiin, kun se ilmoitti lopettavansa kiinalaisten hakutulostensa sensuroinnin. Syynä tähän on kiinalaisten ihmisoikeusaktivistien kokemat sähköpostihyökkäykset, jotka kuitenkin voitiin estää, ennen kuin tärkeisiin tietoihin päästiin käsiksi. Ei kerrota kuka tai ketkä hyökkäyksen takana ovat olleet, mutta Kiinan valtio ei tunnetusti pidä ihmisoikeusaktivisteista, väärällä poliittisella kannalla olevista, vähemmistöuskontoihin kuuluvista eikä paljoa anna painoa sananvapaudelle - siitä sensuurikin.

Google on sensuroinut hakutuloksiaan jo vuodesta 2006. Lisäksi maan hallitus sensuroi valtavaa kasaa nettisivustoja ja palveluja, eikä vain kiinalaisia sellaisia. Tsek suppeahko lista sivuista Wikipediasta. Jostain syystä listalla on myös hyvin harmittomalta vaikuttavia, kaikille tuttuja söpistelyeläinsaitteja...

funny pictures of cats with captions
see more Lolcats and funny pictures

Amnesty International (sivut myös sensuroitu) kuvaa Kiinan tilannetta seuraavasti:
"Maan hallitus valvoo aktiivisesti internetin käyttöä ja sensuroi arkaluontoiseksi katsomaansa tietoa. Kiinassa toimii myös maailman laajin ja teknisesti kehittynein internetin suodatusjärjestelmä. Tiedotusvälineiden toiminta on yhä rajoitettua.

Kiinassa on tuhansia verkon sisältöä valvovia internetpoliiseja, ja internetistä sensuroidaan sanoja ”ihmisoikeudet”, ”demokratia” ja ”vapaus” sisältäviä aineistoja. Monien ulkomaisten kansalaisjärjestöjen ja poliittisten ryhmittymien nettisivut ovat Kiinassa kiellettyjä.

Amnesty uskoo kymmenien kiinalaisten internetin käyttäjien olevan vangittuina heidän allekirjoitettuaan vetoomuksia, vaadittuaan korruption poistamista, levitettyään terveystietoutta tai suunniteltuaan demokratian vahvistamista ajavien ryhmittymien perustamista.
"

Tämä siis sama kuin Suomessa pidätettäisiin ihmisiä siitä, että he käyvät allekirjoittamassa adressit.comissa vetoomuksen vaikkapa vaalirahasotkun selvittämiseksi tai vaatisivat Matti Vanhasen eroa. Kuin suoraan kirjasta 1984. Kirjan voi muuten lukea tai ladata englanniksi Project Gutenbergin Australian sivuilta. (Tämä on mahdollista siksi, että teos on tullut osaksi public domainia sen tekijänoikeusajan päätyttyä ainakin jossain päin maailmaa. Se on siis vapaasti kenen tahansa saatavilla ja käytettävissä. Käyttäkää hyväksi ja lukekaa!)

*************
Olen kahtia jakautunut tämän Googlen ilmoituksen myötä. Toisaalta olen kauhistellut sitä, että Google ylipäätään on lähtenyt sensuurilinjalle Kiinan valtiovallan mieliksi, toisaalta on positiivista nyt nähdä jonkin suuren puljun kerrankin antavan selkeän vaatimuksen ihmisten eettisemmän kohtelun puolesta. Sensuroinnin lopettaminen voi pahimmillaan tarkoittaa Googlen koko liiketoiminnan lakkaamista Kiinassa, joten varmasti on isot rahat kyseessä. Toisaalta, mikäli olen ymmärtänyt oikein, sitä toimintaa ei olisi välttämättä ollut ollenkaan, ellei Google olisi alunperin suostunut sensuroimaan itseään. Tällä sitä alunperin perusteltiinkin. Perustelut, nekin muuten ovat aika harvinaisia nykyään suurten lafkojen päätöksissä.

On toki myönteistä, että jossakin kulkee suuryrityksenkin rajat, niitä kun niin valitettavan harvoin pääsee todistamaan, mutta kyllä edelleen vaivaa ajatus siitä, että tällaiseen on ylipäätään suostuttu. Sananvapaus ja kansalaisoikeudet eivät näemmä ole olleet alkujaan riittävä moraalinen kynnys. Se kannattaa pitää mielessä muutenkin - ei voittoa ja kasvua tavoittelevia yrityksiä ihmisten oikeudet kiinnosta. Kuten olemme myös huomanneet, ne eivät kiinnosta kovin monia vallassa olevia poliitikkojakaan.

On siis hyvin tärkeää, että jokainen ihminen tuntee oikeutensa ja pitää niistä kiinni, eikä suostu luopumaan niistä. Ja mihin me tarvitsemme oikeuksiamme? Emme suinkaan suojellaksemme itseämme vain toinen toisiltamme, vaan suojellaksemme itseämme valtioltamme. Kyllä, me tarvitsemme suojaa myös vallanpitäjiltä. Jokainen historiaa peruskouluopintojen verran tunteva ymmärtää kyllä miksi. Jokainen Kiinan sananvapaustilanteesta tai nettisensuurista yhdenkään uutisen verran lukenut ymmärtää kyllä miksi.

9 kommenttia :

Miia kirjoitti...

Kiva lukea välillä myös ajankohtaisista uutisaiheista blogissasi. Varsinkin, kun tuot aiheeseen paljon extraa verrattuna perus HS uutiseen. Jäin miettimään ja kaipaamaan perusteluita kuitenkin väitteelle "Perustelut, nekin muuten ovat aika harvinaisia nykyään suurten lafkojen päätöksissä." Varmasti mielessäsi on esimerkkejä, joita olisi kiinnostava lukea.

Maria kirjoitti...

Tarkoitin sillä lähinnä sitä, ettei päätöksiä kovin kummoisesti yleisölle perustella, korkeintaan jotenkin ne kuitataan vaan pois vähän epäuskottavilla sepustuksilla. :P Tulee mieleen tuo Nokia Siemens Networkin päätös myydä Iranille se televalvontasysteemi, kysyttäessä syitä ja että eikö tämä nyt ole vähän moraalisesti epäilyttävää, vastaukseksi saatiin vaan sitä semmosta "ei me voida alkaa poliisiks" -välttelyä, vaikka läpi paistoi se, etteihän niitä oikeastaan kiinnosta muu kuin ne voitot. :P

Eihän lafkat tietysti virallisesti missään tilivelvollisuussuhteessa ole kansalaisiin... Joku voi kysyä sitäkin, että miksi sitten pitäisi perustellakaan, rahan tekeminenhän se on luonnollisesti niiden ensisijainen tavoite ja totta kai kaikki toiminta tähtää aina siihen...

m kirjoitti...

Parisen vuotta sitten koetin päästä Hesarin nettisivuille pekingiläisestä nettikahvilasta. Yllätyksekseni sensuuri oli iskenyt. Jostain syystä Iltiksen sivuille kuitenkin pääsi...

Maria kirjoitti...

No jopas O_O Mitenkähän ois, pääsisköhän Heijastuspintakin sensuurilistalle.. ;o

Malou kirjoitti...

Hei ihan mielettömän hyvä, että nostat blogissasi esiin tällaisia tärkeitä aiheita. Ystäväni miehensä kanssa asuvat Kiinassa ja minulla on ollut mielessä käydä heitä moikkaamassa. On vain pistänyt niin vihaksi Kiinan meininki ihmisoikeusrintamalla, että olen yhden ihmisen matkustusboikotissa Kiinaan. Eipä se tietenkään hätkäytä suurta mahtavaa maata, mutta jos minulle on sen myötä hieman puhtaampi omatunto... Sitten tuosta talouden ja suuryritysten vallasta: Ehkä Naomi Kleinin Tuhokapitalismin nousu (Shock Doctrine) on jo tuttu, mutta se kirja käsittelee juurikin aihetta. Totta puhuen aika pelottavaa luettavaa. Ja lopuksi kiitoksena kirjoituksestasi äänestän sinua bloggaamaan Tukholmaan helmikuun alussa. :o)

Maria kirjoitti...

Kiitos kirjavinkistä, se itse asiassa ei ole tuttu. :) Laitan sen lukulistalleni! Kiitos myös äänestäsi ja muutenkin mukavasta kommentistasi. :)

Voin kyllä yhtyä siihen, että välillä kun väläyksittäin tajuaa miten hirveän paljon valtaa kaikenlaisilla suurilla puljuilla on yhteiskuntaan ja koko maailmaan, se on tosiaankin karmivan pelottava tunne. Ja vain osa siitä taitaa ylipäätään päätyä millään tavalla ihmisten tietoisuuteen... Paljon on maailmassa niin helvetin päin helvettiä, että välillä meinaa pää hajota ;<.

Malou kirjoitti...

Jepjep ja sitten kun siinä pään hajoamisvaiheessa lukee vielä Risto Isomäen romaanin Sarasvatin hiekkaa niin voikin jo syöksyä epätoivon syövereihin.

ehkei sittenkään kirjoitti...

Apua, mielessä on vilkkunut vaihtoon lähtö Kiinaan, mutta mites sieltä käsin sitten pitäisi yhteyttä kavereihin ja perheeseen, jakaisi vaikkapa valokuvia tai seuraisi uutisia, jos kaikenlaiset sivut Facebookia ja Hesarin nettisivuja(?!) myöten ovat blokattuja?

Maria kirjoitti...

Asiasta kannattaa ehkä ottaa nyt sitten tarkemmin selvää. :/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...