8.12.2009

Suuret levy-yhtiöt jäivät kiinni miljardiluokan piratismista

Hah! Kyllä nyt taisi osua musiikkiteollisuuden piraattivaino ihan omaan nilkkaan.

Lukekaas, mistä kanadalaiset taiteilijat ovat joukolla haastaneet pari suurta levylafkaa oikeuteen:

"Kanadalainen IP-oikeuksiin erikoistunut professori Michael Geist ja TorrentFreak raportoivat Kanadassa käynnissä olevasta ryhmäkanteesta, jossa syytettyjen penkillä ovat neljän suuren RIAA-yhtiön kanadalaiset tytäryhtiöt Warner Music Canada, Sony BMG Music Canada, EMI Music Canada ja Universal Music Canada. Oikeusjutun (PDF) kartellin levy-yhtiöitä vastaan ovat nostaneet viime vuoden lokakuussa useat kanadalaistaiteilijat, jotka olivat turhautuneet siihen, että suuret levy-yhtiöt käyttivät heidän kappaleitaan laittomasti ja korvauksia maksamatta erityisesti kokoelmajulkaisuissaan. Kyseessä on Kanadan oikeushistorian suurin tekijänoikeusrikkomusjuttu, jonka korvausvaatimukset voivat nousta jopa yli 6 miljardin dollarin (3,8 miljardin euron).

-- (1980-luvulla) maan tekijänoikeuslakia muutettiin siten, että aiemman pakkolisensoinnin sijaan jokaisen kappaleen julkaisulle täytyi hankkia sen oikeudenomistajien erillinen lupa. Levy-yhtiöitä tällaisten lupien hankkiminen ja rojaltien maksaminen tekijöille ei kiinnostanut, joten ne alkoivat kirjata julkaisemiaan kappaleita surutta ns. 'odotuslistalle', jonka kappaleiden julkaisuluvat ja rojaltit oli määrä hoitaa jälkikäteen. Hoitamattomien ja laittomasti julkaistujen kappaleiden lista on kasvanut vuosien mittaan jo 300 000 teoksen laajuiseksi, joten kysymys on aivan toisen luokan rikollisuudesta kuin mitä yksityisten kansalaisten harjoittama musiikin ei-kaupallinen nettijakaminen on koskaan ollut.

Koska levy-yhtiöt ovat rikkoneet tekijänoikeuksia massiivisesti, laskelmoidusti ja voittoa tavoitellen, niitä uhkaavat nyt ironisesti samat kovat rangaistusluontoiset korvaukset, joiden puolesta ne ovat lobanneet lainsäätäjiä kuluttajiin kohdistuvaa piraattijahtiaan tehostaakseen."

Niin, ketkä niitä pahimpia roistoja nyt ovatkaan? Köyhien artistien asialla ollaan kaikki tässä kivassa musiikkiteollisuudessa yhdessä vastaan pahojapahoja piraatteja, kyllä juu. Kuka enää uskoo tällaisen jälkeen?

Lainaan vielä Torrentfreakin uutoisinnista pätkän, joka tiivistää asian hyvin:

"It is no secret that the major record labels have a double standard when it comes to copyright. On the one hand they try to put operators of BitTorrent sites in jail and ruin the lives of single mothers and students by demanding hundreds of thousands of dollars in fines, and on the other they sell CDs containing music for which they haven’t obtained copyright permission."

6 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Sillä lailla. Tämän jälkeen onkin ihan kiva alkaa saarnaamaan tavalliselle kansalle tekijänoikeuksista. Tää on tätä sarjaa "Älä tee niinkuin minä teen, tee niinkuin minä sanon". On se jännä.

Maria kirjoitti...

Joo, kaksinaismoralismia parhaimmillaan ;<

Suzu kirjoitti...

Jep! Hyvä että laitoit tämän blogiisi. Tuo piraattiliiton sivu on itsellekin tuttu, mutta en olisi ainakaan vähään aikaan tuota uutista bongannut.

Maria kirjoitti...

:)

Anonyymi kirjoitti...

ei tullut yllätyksenä ettei kukaan kommentoi tätä uutista, muutoin kyllä ollaan lynkkaamassa kaikki warettajat heti kättelyssä :D niin kuin siihen yhteen postaukseesikin tuli yli 200 kommenttia :D tuli tästä mieleen, että siinä keskutelussa sanottiin ettei todellakaan suurin osa nuorista wareta, niin esimerkiksi itse olen ainakin pannut merkille näissä bloggaajien kuvapostauksissa, että kun on pyydetty screenshottia taustakuvasta, niin melkein jokaisella on siinä työpöydällä pikakuvakkeena torrent-latausohjelma tai DC++ :D sori hieman sekava kommentti, en nyt osaa muotoilla näitä huomiotani mitenkään järkevämmin :D mutta pointti oli se että eipä taida tämä uutinen pahemmin herättää huomiota, toisin on kun yksityishenkilö warettaa musaa koneelle.

Maria kirjoitti...

Se on vähän se, että samaa mieltä kun ollaan, niin kynnys kommentoida on alhaisempi, kuin silloin jos ollaankin eri mieltä, ja vielä voimakkaasti. Jos kirjoittaisin lynkkauspostauksia, saisin varmasti ihan vastaavanlaista ryöppyä, mutta vaan nyt sit toiselta puolelta :P Tullut huomattua tää ilmiö kun seuraa blogeissa keskustelua aiheesta. Esim. vihreiden sivuilla Heli Järvinen kirjoitti aika typerän postauksen (Luovan työn tekemisen mahdollisuudet on turvattava) ja aika tyrmäys tuli. :P

Ja joo, onhan se vähän erikoista väittää, et joo ei juuri kukaan lataa mitään, mutta silti ongelma on kuitenkin ihan valtaisan suuri ja piratismin torjumiseen käytetään tähtitieteellisiä summia, aikaa ja energiaa, ja asiaa valvomaan on perustettu kaikennäkösiä puljuja kyttäämään ja uhkailemaan ihmisiä ja haastamaan heitä pitkiin ja kalliisiin oikeusproseseihin. Kouluihinin jaetaan propagandaa, jonka laatimisessa mukana on ollut jopa Opetusministeriö. Aika jännää, että viihdeteollisuus pokalla syyttää ongelmistaan piratismia ja näkee kaiken tämän vaivan, jos se kerran on niin hirveän harvinaista.

Mut millonkapa teollisuuden omat väitteet olis kovin uskottavia olleetkaan, eihän niitä kiinnosta juuri muu kuin voittojensa maksimointi vaikka sitten ihmisten hyvinvoinnin, totuuden ja kuten nyt on näin konkreettisesti nähty, myös muka suojelemiensa artistien kustannuksella.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...