20.12.2009

Opetus yhdeksäsluokkalaisilta: Älä erotu joukosta

Jos teini-ikäisiä on uskominen, nuorten maailmassa voi olla joutumatta epäsuosioon olemalla vain tasaisen keskiharmaata massaa, kuuntelemalla top-10 listoille olevia bändejä, pukeutumalla oman lokeronsa IT-merkkeihin ja välttelemällä kovin kummoisia mielipiteitä. Helsingin Sanomat pyysi yhdeksäsluokkalaisia listaamaan asioita, joiden takia 15-vuotias voi joutua epäsuosioon.

"Väärät vaatteet? Viisi vuotta vanhat vaatteet, halpahallivaatteet, lapselliset vaatteet, kuten Mikki Hiiri -paita, goottityyli, Lolita-tyyli, hevityyli, Gant-merkkiset vaatteet, joissa voi saada homoleiman, Tarjoustalon ja Prisman vaatteet, kirpputorivaatteet.

-- Väärät harrasteet? Partio, tietokonepelit, poikien baletti, poikien ratsastus, poikien pianonsoitto, larppaus, jousiammunta, viulusoitto, World of Warcraft -tietokonepelin pelaaminen, golf, bofferikerho, kirkon kerhot, tyttöjen taistelulajit, fantasiakirjallisuuden lukeminen, irlantilaistanssi.

-- Väärät aatteet? Yliuskovaisuus, viherpiperrys, äärivasemmistolaisuus, sotamyönteisyys, vähemmistöuskonnot, vanhoillislestadiolaisuus ja se, että hyväksyy homojen oikeudet."

Tietenkään tämä kaava tällaisenaan ei varmasti päde kaikkiin ja kaikkialla, meidän pikkukaupungin koulussamme esimerkiksi oli aika tavallista harrastaa tietokonepelejä, kirkon kerhoja, fantasiakirjallisuutta ja pianonsoittoa. Aatteissakin jokaiselle suotiin omansa politiikasta uskontoihin ja lahkoihin, ja homoihin vihamielisesti suhtautuvat tuppasivat itse saamaan junttileiman, joskaan ei kukaan heitäkään tietääkseni kiusannut sen takia.

Mutta onko tässä silti se surullinen totuuden siemen? Keskinkertaisuus, massasta poikkeamattomuus, ei itsenäistä ajattelua eikä omia mielipiteitä? "Ei saa olla liikaa mitään mieltä." Tällä kaavalla sulautuu massaan eikä tule varmasti syrjityksi, joskin väittäisin, ettei varmaan myöskään huiman suosituksi. Mitään kehitystä ei tapahdu ilman joukosta erottuvia asioiden edistäjiä. Mutta kuka nuori haluaa ottaa sellaisen riskin? Onhan tuossa iässä joukkoon kuuluminen hirveän tärkeää.

Entä miten toimii aikuisten maailma? Toistuuko siellä sama kaava, jossa millään tavalla laumatoiminnasta hieman erottuvaisempia yksilöitä helposti aletaan sorsia? Näetkö sinä ympärilläsi ajattelutavan ei saa olla erilainen? Onko oikeasti totta, että tuosta asenteesta noin vain kasvetaan ulos? Oikeastaanhan senkään ei pitäisi yllättää, onhan lauma-ajattelulla ja sitä edistävillä toimilla pohja ihmisen kehityshistoriassa, mutta jotenkin sitä odottaisi 2000-luvun ihmisiltä jo kykyä myös tarvittaessa irrottautua. Vaan miten on asia käytännössä?

Tuntuu ihmeelliseltä, että samalla kun yhteiskunta tuntuu korostavan yksilöllisyyttä, luovuutta ja erottuvuutta, ihmiset tuntuvat silti kuitenkin kasvavan luomassaan ilmapiirissä, jossa nämä asiat ovat lähinnä negatiivisia. Millaisia tuloksia tämä paradoksi tuottaa?

33 kommenttia :

Sara kirjoitti...

Hmph, en jaksa sanoa tohon kun huoh :D "Älä erotu joukosta niin voi olla suosittu". Itse päätin ysiluokan viime keväänä, ja ainakin pari vikaa yläastevuotta erotuin kyllä ihan selvästi - en pukeutunut perus farkut ja huppari -asuihin, vaan mulla oli hameita ja mekkoja ja korkkareita ja ihan erilaisia vaatteita kuin muilla. Silti olin aina suht suosittu, mua ei kiusattu (vaikka selän takana toki puhuttiin paskaa, asuin niin pienellä paikkakunnalla, että siellä kaikki puhui kaikista) ja mulla oli paljon kavereita.

Maria kirjoitti...

Joo, ei se onneks ihan tollasenaan ku tos uutises esitettiin kaikkialla päde :P

tiiti kirjoitti...

hmm.. no musta tuo näyttää (sen tarkemmin toki taustoihin tutustumatta) että tuossa nyt on listattu jokainen vähänkin erottuva asia, eli teinit ovat vaan kysyttäessä sanoneet ensimmäiset mieleentulevat itseään ärsyttävät tyylit, harrastukset, mielipiteet tms. aika vastaavan saisi siis aikaan aikuisistakin, ihmiset kun kiinnittävät poikkeavaan huomiota ja tykkäävät siitä kertoa.

jotenkin pidän aika luonnollisenakin, että paljon massasta poikkeava tyyli/mielipide saattaa myös pistää silmään, eikä varmaan ole yksi yhteen noin mustavalkoisesti suosituimmuuskriteeri.

toisena on tietenkin ihan tilastotieteellinen juttu, eli suosituimmuus tarkoittanee enemmistön suosiota, ja jos on (oikeasti) erilainen kuin se enemmistö, ei suosittuuskaan kai ole todennäköistä. kun se enemmistö todennäköisesti tykkää enemmistön jutuista.

NooranElämää kirjoitti...

en ollenkaan huomannut, että olit blogannut asiasta kun äsken linkkasin tän jutun #kanavalle. ajattelin kanssa, että olisin voinut kirjoittaa tästä asiasta.

onneksi olen saanut kasvaa pienellä paikkakunnalla. suuressa kaupungissa olis tullu varmasti turpaan. tosin ehkä olisin ollut täysin erilainen jos olisi ollut eri olosuhteet alusta alkaen...

Maria kirjoitti...

Joo, toki varmaan jos aikuisia pyydettäisiin tekemään vastaavanlainen lista, sillekin päätyisi samantapaisia asioita, mutta sekin on toisaalta aika surullinen asia. Se on varmaan kyllä aika tavanomaista ja tyypillistä, mutta silti mielestäni surullista, että tuollaisista asioista voi joutua epäsuosioon.

Noiden nuorten kommentit tuossa lehtijutussa on nekin aika... noh, tommosia.

"Jos on vaikka skeittari, täytyy olla Osirista. Jos on fruittari, niin Lacostea, ja jos on räppäri, niin Karl Kania", kertoo 9.-luokkalainen Julius Toivanen.

"Pitää kuunnella bändejä, jotka ovat top10-listoilla", kertoo 9.-luokkalainen Mari Lehto.

"Ei saa esimerkiksi pitää lukemisesta ja fantasiasta. Ei saa olla liikaa mitään mieltä", kertoo 9.-luokkalainen Marianne Vihervuori."


Jos nuoret tosiaan ajattelevat, ettei saa pitää lukemisesta tai fantasiasta, tai ettei poika saa harrastaa tanssia tai ratsastusta, niin on se nyt mietteliäisyyttä herättävää... ;<

Maria kirjoitti...

Noora, hihi, joo huomasin tossa :P Mut hei, blogaa pois jos ajatuksia vaan on! Saa niitä toki tännekin kirjottaa x)

Sannapieni kirjoitti...

Voi kauhistus. Oikeesti aika surullista kun ajattelee miten kapeakatseisia nuoret nykyään on.

Noh, jos ajattelee omaa yläasteaikaa, niin jos oltais menty massan mukana niin minä olisin ollut epäsuosittu: en ollut seurakuntanuori tai vanhoillislestadiolainen, luin fantasiakirjoja, pukeuduin aina perusvaatteisiin (ne farkut ja joku huppari, varmaan just sieltä Prismasta.. tai 5 vuotta vanhat)
Sniff. :)
Onneksi asuin pienellä paikkakunnalla (jossa tosin leimautui tosi helposti!) että sain suht normaalin teini-iän.

Jos en muista sanoa myöhemmin niin Hyvää Joulua ihanainen Maria! :)

Maria kirjoitti...

Kiitos, sinulle myös, Sanna! :)

Prefecta kirjoitti...

Eipähän ole maailma muuttunut 25 vuodessa läheskään niin paljon kuin olen luullut (nimim. se kolmivuotiaasta asti joukosta erottunut).

sannna kirjoitti...

Oon yheksännellä luokalla, ja myös semmonen ihminen joka on liian massaa voi tulla syrjityksi tai ei ehkä syrjityksi mutta saa kuulla dissausta. Aika karua :DDD

Anonyymi kirjoitti...

se on jännä seurata miten seiskat ja kasit esimeriksi karttavat kirppisvaatteita, mikkkihiiri paitoja jne. ja lukiolaiset(ja sen ikäiset) äyvät kirpputoreilla luovat omaa tyyliään eikä mikkihiiri paidatkaan ole enää mikää tabu. näin ainakin meillä(;

usva kirjoitti...

Mun mielestä on niiiin siistiä, että vaikka olen samalta paikkakunnalta ja samaa ikäluokkaa kuin nämä nuoret, tässäkin asiassa voi huomata tosi suuria eroja. Itse olin kuvisluokalla, jolla porukka oli vähän kaikkien osalta ernuhtavaa, joten ketään ei katsottu kieroon mekossakaan. Rinnakkaisluokilla taas tuntui, että joutuivat helpommin syrjityiksi erilaisina. Nyt lukiossa tuntuu että monien mielestä ernuilu on muotia ja massa tylsää - mun mielestä erittäin positiivista!

Anonyymi kirjoitti...

http://demi.fi/keskustelut/320720/quot-yhdeks-auml-sluokkalaiset-listasivat-ep-auml-suosioon-johtavat-teinin-tyylirikot-quot-lue-olin-paikalla

Kannattaa lukea tuosta ainakin aloitusviesti =)

Maria kirjoitti...

Harmillista, että lehteen päätyi tuollainen painotus sitten asioista :/ Varmaan kiva noille jutussa esiintyneille nuorille. Olisi varmaan ollut aiheellista toimittajat tehdä selväksi kenen mielipiteitä nuo oikeastaan ovat.

Mutta ilmeisesti kuitenkin sinänsä esitetyt asiat ovat nuorten mielestä riski epäsuosioon, vaikkeivat ne olisikaan sitä juuri näiden nimenomaisten nuorten mielestä. Joidenkin mielestä kuitenkin. :/

Anonyymi kirjoitti...

Jep, todella reilua Hesarilta antaa osoittaa, että juuri nuo kyseessä olevat ysiluokkalaiset (kuva ja nimi mukana) syrjivät toisiaan mainituista syistä. Kun kyse tosiaan oli siitä, mistä JOKU voi syrjiä (tuosta on selvennys myös Hesarin sivuilla, kun yrittää päästää lukemaan uutisen kommentteja)..

Jos aikuisilta kysyttäisiin näitä samoja asioita, niin tuskin tulokset hirveästi eroaisivat. Esille voisi nousta esim. erikoinen pukeutuminen, yliuskovaisuus ja poliittinen kiihkoilu.

Sasse kirjoitti...

Faktahan on se, että kalliimpi, on hienompi tossa iässä. Kuitenkaan ei saa tuoda esiin että "isi maksaa" koska sitten on lellipentu. Ei kannata olla mitään mieltä, ja jos on niin siitä ei kannata kertoa/paasata. Pitää olla jengissä mukana ja tehdä mitä jengi tykkää - tai jos ei tee mitä jengi tykkää, niin ei ainakaan pidä siitäkään sanoa missään vaiheessa että se voi olla väärin. (mm. alkoholi jee)
Kaikki tyyliasiat pitää olla sopivia. Pitää olla hyväksyvä ja kriittinen muita kohtaan. Kaksinaamasuus on aika in yleensä ja kiusattuja on turha puolustaa - mutta ei saa olla niin juntti että menee mukaan. Ei ole coolia datailla yöt päivät koneella. Ei ole myöskään coolia harrastaa urheilua 24/7. Hevoset on out. Ei saa valittaa asioistaan koska sitten on joku angstiteini. Kuitenkaan kaikki ei saa olla liian hyvin tai on ärsyttävä. Kaikki opettajat on perseestä, paitsi yksi joka on joskus ihan ok. Koululiikka on perseestä.

....ja sitä rataa ainakin täälläpäin. Mutta tärkeintähän on muistaa että joku juttu kumoaa toisen ja toinen toisen ja todennäköisesti jokainen on jossain vaiheessa syrjitty toisaalla, vaikkei itse sitä tiedostaisi kovin kummoisasti.

Kamicha kirjoitti...

No, ihan fiksusti toteutetuissa arvotutkimuksissakaan nuoret eivät varsinaisesti loista suvaitsevaisuudella - toisin kuin helposti ajattelisi. Koskee asenteita liittyen ulkomaalaisiin, uskontoon, seksuaalivähemmistöihin, vammaisiin. Tony Halmeen äänestivät eduskuntaan alle kolmekymppiset (ellei peräti alle kaksviitoset) äänestäjät.

Tuo kyselyhän oli surkeasti toteutettu - mutta nuoruus on oikeasti rankka vaihe. Eikä suomalainen yhteiskunta varsinaisesti kannusta suvaitsevaisuuteen tai välttämättä edes yksilöllisyyteen.

Maria kirjoitti...

Sinänsä ymmärtää sen, että joukosta erottuu olemalla eriä kuin keskimääräinen lauma, mutta erikoiselta tuntuu se, että se yksistään tuntuu toisinaan riittävän syyksi suhtautua tähän erottuvaan nyrpeästi ja jopa syrjivästi. Että niinkun ei väliä mikä se asia edes on. Ei onneksi ihan kaikissa ihmisryhmissä näin, mutta valitettavan monissa yhteyksissä kuitenkin.

Ja joo, yhteiskunnallakin tuntuu olevan vähän kaksijakoista tää. Toisaalta on sitä "jokainen on oman onnensa seppä" -ajattelua jossa kehoitetaan yksilöitä työskentelemään kovasti oman onnensa eteen, että jokaisella on mahdollisuus, jokaisen omat taidot ja suoritukset ratkaisevat. Sitten toisaalta kuitenkin kansan pitää pysyä ruodussa ja toimia kiltisti niinkuin kaikki muutkin, siinä oravanpyörässä. Että ikäänkuin jokaisella on illuusio omasta vapaudestaan ja yksilöllisen identiteettinsä tärkeydestä, vaikka lopulta se kaikki toimii hyvin rajatun ja suppean muotin sisällä. Erikoinen kuvio, jos sitä ajattelee näin!

llaura kirjoitti...

mä en tiedä oonko mä ihan väärässä, jos näin tota juttua lukiessani mukana myös kärjistämistä. ja jos lähdetään kärjistämään noinkin rankasti, eihän sen tarkoitus ole tarkoittaa, että kaikki massasta poikkeavat ovat täysin perCstä, vaan kärjistetysti sanottuna ne ominaisuudet ei vaan oo kovin in, mitä siellä lueteltiin.

ja joo, yksilöllisyys ois toki todella hienoa, ja on aika rankkaa että ysiluokkalaisten PITÄÄ olla jotain tiettyä, että voi olla suosittu, mutta toisaalta se on aika monelle sellanen ikä kun ollaan vielä kamalan epävarmoja itsestään ja kaikki toiminta peilataan aina muiden kautta. jos oot porukassa suosittu, oot hyvä. on aika surullista että jotkut ei kasva siitä koskaan yli ja meno jatkuu osalla aikuisista ihan samalla tavalla, mutta en mä silti kaikkia tuota kaavaa noudattavia ysejä leimais massateineiks ja julmiks erilaisuuden syrjijöiks, kun mun mielestä se kuuluu pitkälti vaan siihen ikään kuulua porukkaan niin tiiviisti, että se määrää jo sun pukeutumisestakin. :)

Maria kirjoitti...

Niinno mä otin sen aika sellaisenaan, ehkä olis pitänyt lukea enemmän tuntosarvet koholla :P

Onko meillä sitten mitään keinoja ehkäistä tai poistaa tällaista? Ei kai me kuitenkaan voida pyyhkästä sitä, että monella nuorella voi olla hyvinkin paha olla tällaisten asenteiden takia, maton alle ja kuitata sitä sillä, että se nyt vaan kuuluu ikään?

Laura.J.T kirjoitti...

Kyllähän se vähän tuollaista on, valitettavasti. Asuin Seinäjoella 13-vuotiaaksi asti, enkä meinannut siellä uskaltaa olla oma itseni. Käyn nyt onneksi 9. luokkaa 3000 asukkaan kunnassa ja olen oppinut ilmaisemaan itseäni paljon vapaammin. Luultavasti myös ikä on osasyynä tähän muutokseen, mutta täällä tuntuu silti olevan paljon parempi ilmapiiri.

lindalinda kirjoitti...

Tuo artikkeli oli aika hämmentävä, katsottiin sitä useampaan otteeseen ja mietittiin että kenen mielipiteitä siinä esitetäänkään oikeasti. En kehuisi hyväksi journalismiksi.

Eivät pienemmät kunnatkaan mitään paratiiseja ole, kun on niin vähän porukkaa ja kaikki luulevat tuntevansa kaikki. Selän takana puhuminen on ihan yhtä yleistä kuin isoissa kaupungeissa.

Tosin minikunnissa löytyy helposti sellainen muutaman hahmon porukka, joka muodostaa yläasteella suosittujen ytimen. Jos kyseinen porukka on vapaamielinen, ilmapiiri on parempi. Mutta harvemmin näin on. En sitten kyllä osaa sanoa mitä tälle asialle pitäisi tehdä.

Me "epäsuositut" ratkaistiin asia vaan olemalla omia itsejämme ihan vapaasti, välittämättä kaikesta syrjinnästä ja kettuilusta. Lopulta sitten ihmiset alkoivat pyöriä meidän porukassa tai uskaltautuivat irtautumaan suosittujen haaremista omiksi kaveripiireikseen.

Jos saisin käydä yläasteen uudestaan, olisin kuitenkin vielä rohkeammin oma itseni, alusta asti.

haju kirjoitti...

En olis aamulla uskonut minkälainen myllytys tästä asiasta tulee. Avauduin omaan blogiini aiheesta ja tällä kertaa mun tuntosarvet tais olla oikein säädettynä. Ottaa päähän näiden nuorten puolesta. Ovat nimellä ja naamallaan tehneet mitä pyydetty ja palkaksi saavat sitä itseään. Mutta semmosta se elämä näemmä on.

Varotuksen sanana muuten, että ei kannata erehtyä lukeen hesarin artikkelin kommentteja, jos sattuu sairastamaan verenpainetautia tms.

Maria kirjoitti...

On hyvä, että aihe herättää keskustelua ja pohdintaa niin monesta suunnasta!

Allekirjoitan täysin pienen paikkakunnan pienet piirit, se ahdisti minua ja ystäviänikin, ja sama ahdistaa tällä hetkellä myös pikkuveljeäni eräässä toisessa pienesä kunnassa. On tosiaan vähän tuuristakin kiinni, että millaisia ihmisiä sattuu osumaan yhteen ja muodostamaan näitä piirejä, ja millainen ilmapiiri niihin lopulta kehittyy. Siinä mielessä ehkä mulla oli tuuria, että ilmapiiri oli periaatteessa aika suvaitseva ja vapaamielinen, vaikka toki kiusaamista ja julmaa naureskeluakin oli. Enimmäkseen se kohdistui vaatteisiin ja ulkonäköön, vähäsen koulumenestykseen. Arvoja ja harrastuksia sai kullakin onneksi olla mitä kenelläkin aika rauhassa...

Siitä ei pääse mihinkään, että julma on nuorten maailma, eikä se siitä sen paremmaksi muutu aikuisuudessakaan. Alistamisen ja syrjimisen sekä "nokkimisjärjestyksen" muodostamisen tavat muuttuvat ehkä epäsuoremmiksi, mutta olemassa ovat silti. Onko ajatus erilaisten ja samanlaisten ihmisten harmonisesta yhteisolemiseta ihan pelkkää utopiaa?

llaura kirjoitti...

emmä tiedä mitä sille pitäis tehdä tai olla tekemättä, mua vaan "lohduttaa" itseäni se pieni asia, että suurin osa ainakin mun yläasteen aikasesta syrjijöistä/"oikeanlaisista teineistä"/idiooteimmista tyypeistä on tällä hetkellä jossain hanttihommassa/työttömänä ja ne loput erilaiset, kuten henkilökohtaisesti minä itse, tehdään/opiskellaan sitä, mistä ollaan aina haaveiltu. siinä missä ne keskitty kuulumaan siihen ganstimpaan porukkaan ja käyttämään niitä oikeita vaatteita, muut saatto keskittyä haaveilemaan paremmasta tulevaisuudesta ja opiskelemaan ;) vaikka en tarkotakaan nyt tällä todellakaan sitä, että joku yliopistokoulutus ois yhtään arvokkaampaa kun vaikka sähkömiehen tai kassatytön työ, pointtini on lähinnä se, että ne tyypit on nyt täällä pienessä kaupungissa edelleen jumahtaneet siihen pieneen kuvioonsa, kun ne muut on ehkä siitä kierteestä päässeet pois.


se, päteekö se tän hetkisiin teineihin tulevaisuudessa on toki avoinna, mutta ainakin itse siinä epäcoolin asemassa olleena koin et asiat käänty kuitenkin ihan hyvään suuntaan.

llaura kirjoitti...

..ja pakko vielä sanoa, niin mun mielestä se koko artikkeli hesarissa oli vielä kaiken lisäks todella huono :D jos niiltä ysiluokkalaisilta oli suoraan kysytty mitkä on suositun tyypin vaatemerkkejä, ja mitä suosittu ei saa harrastaa, niin olihan siinä aika typerästi vaan lueteltu ne asiat mustavalkoisesti saaden ne ysiluokkalaiset näyttämään julmilta idiooteilta. jos se juttu ois laadukkaasti kirjotettu, niin nuo samat asiat olisi voitu esittää ihan toisella tavalla, tosta jäi sellainen kuva että niitä nuoriakin oli haastateltu superkärjistävästi eikä siinä ollut mitään hyviä kommentteja asian toiselta puolelta, niin kun laadukkaissa kirjotuksissa mun mielestä pitäis edes vähän olla. :P

Saraseeeni kirjoitti...

On kyllä nuorten elämä mennyt kalliiksi, kun pitää olla merkkivaatteita. Kuka ihme suostuu maksamaan muksulleen tuollaisia vaatteita?? Kun itse olin yläasteella, niin silloin ei todellakaan ollut noin merkkitietoista, vaan sitä pukeuduttiin perus henkkamaukkaan ja seppälään. Poikien vaatteet äidit olivat kiikuttaneet prismasta..

Juliahelmiina kirjoitti...

Mun mielestä toi oli ainoastaan todella huvittavaa luettavaa. Ihanaa (not) huomata, ettei mikään muutu :D

Terveisin entinen pohjislainen, joka kultaisina yläasteaikoina sai jostain lesbo-leiman, oli ruma ernu ja harrasti larppausta.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti nuo idioottitoimittajan "uhreiksi" joutuneet nuoret tekevät oman mielipiteensä selväksi edes Hesarin yleisönosastossa. Hesarin laatu on muutenkin mennyt inhottavan alhaiseksi, ja nyt vielä syyttömiä nuoria onnistutaan mustamaalaamaan tällaisessa typerehtimisellä. Lukijoilta (ainakaan kaikilta) ei kannata mitään kyseenalaistavaa ajattelua odottaa, vaan lehden tulee esittää asiat sen verran selkeästi, etteivät "erilaiset nuoret" kaiken muun lisäksi vielä joudu kärsimään tällaisesta nöyryytyksestä, kun kritiikitön ja vihamielinen massa lukee jutun heidän suorina mielipiteinään.

Ranoira kirjoitti...

"jos niiltä ysiluokkalaisilta oli suoraan kysytty mitkä on suositun tyypin vaatemerkkejä, ja mitä suosittu ei saa harrastaa, niin olihan siinä aika typerästi vaan lueteltu ne asiat mustavalkoisesti saaden ne ysiluokkalaiset näyttämään julmilta idiooteilta."

Mun kokemuksen mukaan yläastelaiset on julmia idiootteja. Onneksi ne valta-asemat yleensä romuttuu suosituilta sitten myöhemmässä elämssä, kun ei koskaan opittu ajattelemaan itse niin sitten on jonkun amiksen kanssa pentu ja asuntolaina parikymppisenä ja uraa tehdään lähimarketin kassalla. Ei siinä mitään jos se jonkun tosissaan tekee onnelliseksi, ettei edes osaa haluta elämältään mitään.

Samahan se jatkuu aikuisenakin. Ei pääse siihen ja tähän duuniin jos näyttää vääränlaiselta tai on liian vahva/ vääränlainen persoona. Tai sitten viimeistään joutuu työpaikkakiusatuksi kun on liian kummallinen. Wowin pelaajia haukkuu surutta 15- ja 25-vuotiaat yhtälailla. Itekkin oon sulautumassa massojen suuntaan joissain asioissa, kun ei vaan aina jaksa puolustella tai oikaista ennakkoluuloja.

Elämä on helpompaa kun ei ole liian erikoinen. Musta on vielä hirveän huvittavaa, että nykyään musta nahkatakki ja niittikorut kelpaa lindexille myyntiin ja pikkupissisten päälle, kun vajaa kymmenen vuotta sitten se sama ikäluokka kikatti itsensä kuoliaaksi, jos joku oli vähänkin punk, vähäx niinq NOLOO hei! No, ainakaan nyt ei uskalleta muutamilla pikkupaikkakunnilla harrastaa perinteistä urheilulajia nimeltä "hakkaa hevari", hei sehän voikin olla vaan muodikas ja siis ihan ok.

Anonyymi kirjoitti...

Ja kun pian yhteiskunta pyörii näissä oloissa ja aatteissa kasvaneiden nuorten voimin, niin noidankehä vaan jatkaa pyörimistään...

Maria kirjoitti...

Toivottavasti ihmiset kuitenkin näkevät tuon jutun ohi sen, mitä nuoret tarkoittivat sanoa, eivätkä jää kauhistelemaan typerän toimittajan antamaa väärää kuvaa näistä yksittäisistä nuorista. Nuorten pointtihan edelleen säilyy, vaikkeivat juuri HE sanomiaan asioita allekirjoittaisi. Tosin, heillä on varmaan oikeus pyytää oikaisua sen suhteen, ettei juttu esitä juuri näiden nuorten mielipiteitä.

Meidän nurkilla ei ollut "hakkaa hevari", vaan "hakkaa hoppari"...

Anonyymi kirjoitti...

Itseäni kyllä ärsyttää kaikkein eniten ne yläasteen tyypit, joiden on pakko erottautua ja saada huomiota.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...