30.12.2009

Miksi indie-elokuvien tekijät julkaisevat elokuvia ilmaiseksi netissä

Tässäpä olisi Timen mielenkiintoinen artikkeli siitä, miksi indie-elokuvien tekijät julkaisevat tekemiään elokuvia netissä vapaaseen jakoon: Why Indie Directors Give Movies Away Free Online. Artikkeli alkaa mielenkiintoisella ja kotoisalla esimerkillä, Star Wreckillä ja ohjaaja Timo Vuorensolan kommenteilla.

"Releasing it for free is just good marketing," he says. "Whether it's through piracy or distribution your film is out there on the Internet, so we decided to harness this." And he has managed to make quite a bit of money out of it. Online sales of merchandise — including T-shirts and collector's editions of the DVD — have generated $430,000 on a film that only cost $21,500 to make, Vuorensola says.

In the age of YouTube and viral marketing campaigns, it was only a matter of time before independent filmmakers came to realize that cutting the middleman out of the process is sometimes the best way to guarantee large audiences see their works."

Elokuvat ovat joka tapauksessa vapaassa jaossa, halusivat elokuvantekijät sitä tai eivät, joten yhtä hyvin tämän voiman voi valjastaa omaan käyttöönsä ja tehdä sillä rahaa, kuten Vuorensola kumppaneineen päätti tehdä. Nettikaupassa myytävänä olevat oheistuotteet ovat tuottaneet Star Wreckin tekijöille 430 000 dollaria, kun elokuvan tekeminen söi vain 21 500 dollaria. YouTuben ja viraalimarkkinoinnin aikana välikäsien poistaminen voi toisinaan taata sen, että mahdollisimman moni ihminen näkee tuotokset.

Artikkeli esittelee myös muita esimerkkejä. Yhdysvaltalainen Nina Paley loi animaatioelokuvan Sita Sings the Blues, joka myös julkaistiin vapaaseen jakoon. Oheistuotteita on tarjolla ja suoria lahjoituksia voi tehdä. Paley onkin tähän mennessä saanut voittoja 55 000 dollarin edestä:

"To date, Paley has made net profits of $55,000 — and she's secured theatrical distribution in France and the U.S. "What I have learned is that the more freely you show the film, the more audiences will buy the DVD and surrounding merchandise," she says. "With a normal theatrical release you have to spend so much money on advertising and promotion that most independent films lose money."

Paley on siis huomannut, että mitä vapaammin elokuvaa näyttää, sen enemmän myös yleisö ostaa dvd:tä ja elokuvaan liittyviä oheistuotteita. Tavanomainen teatterilevitys syö niin tuhottomasti rahaa markkinoinnissa ja promoamisessa, että useimmat indie-elokuvat itse asiassa jäävät tappiolle.

Myös Michael Moore on hyödyntänyt Internetiä jakelukanavanaan. Hän julkaisi vuoden 2004 presidentinvaalien alla George W. Bushia voimakkaasti kritisoivan elokuvansa ilmaiseksi netissä kannustaakseen nuoria ihmisiä äänestämään.

Entä miksi tähän nyt sitten ollaan tulossa? Liz Rosenthal Power to the Pixel -organisaatiosta toteaa:

"The whole film business has no connection with their audience," she says. "And with any business you have to know your consumer. The Internet has become a free distribution machine, so what can you sell that makes money? Things you can't copy. They need to be things that are based around your audience. Directors cuts, merchandise, 35mm prints of your film."

Kuluttaja määrää eri asioille kysynnän, ei kaupittelija. Internetin olemassaolo on vähentämässä välikäsien tarpeellisuutta, mistä tietenkään voittonsa menettävät välikädet eivät pidä yhtään. Hevosvankkurien ajajatkaan eivät varmaan pitäneet yhtään autojen tulemisesta. Tai käsin kirjoja kopioineet painokoneiden tulemisesta, I'm telling ya. Myykää jotain, jota ihmiset ostavat, jotain, mitä he eivät voi vain kopioida itselleen ilmaiseksi. Rosenthalin huomio siitä, että elokuvateollisuudella ei ole mitään yhteyttä yleisönsä kanssa, on hyvin kuvaava. Kuluttaja pitää tuntea.

Ota siitä opiksi, Kaisa Rastimo.
(Tsek mm. naisen lukuisat kommentit piratismista ja piraattiaatteesta Jyrki Kasvin blogikirjoituksen Seuraava renessanssi kommenttiosiossa.)

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Tämä mun kommentti ei nyt liity tähän postaukseen, mutta tuli mileen äsken kun taistelin Gimp ohjelman kanssa, että sinähän olet käyttänyt sitä? Etkös olekin? Olen netistä katsellut ohjeita, mutta valokuvien muokkaukseen ei ole paljoa ohjeita. Ymmärrän kyllä, että muokkauksen oppii vain harjoittelemalla, mutta voisitko silti antaa pari vinkkiä? Mitä itse teet kuvillesi yleensä?

Minä osaan käyttää Värit -> Säätöarvot ja vedän jommasta kummasta reunasta sen kolmion kskustaa kohti siihen asti, missä se käyrä nousee. Usein tuo parantaa kuvan väriä todella paljon. Ja tiedän, että Suotimien avulla voisi kuvaa hieman tarkentaa, mutta sitä en ole vielä onnistunut tekemään. Mutta siinä se, muuta en tiedäkään :)

Kiitos jo etukäten, jos jaksat vastata!

t. Gimp-aloittelija

Maria kirjoitti...

:) Mä teen yleensä sellasen, että laitan tavallista tarkennusta, sitten ehkä epäterävää tarkennusta hyvin maltillisesti, sitten säädän värejä mm. tuosta säätöarvoista (voi esim haluta tummimmat varjoaolueet tietyn värisiksi, vaikkapa punertaviksi tai sinertäviksi) ja joskus vääntelehdin hieman käyrien kanssa. Jos kuvassa on liian vaaleita alueita, valitsen kuvasta vain ne värivalintatyökalulla ja tummennan niitä hieman. Jos on liian punaisia kohtia, vaikkapa naamassa, valitsen taas värivalintatyökalulla sopivan laajalta rangelta punaiset kohdat ja vähennän niiden värikylläisyyttä. Sitten on tietysti myös koko kuvan värikylläisyysasteen lisääminen tai vähentäminen ja kirkkaus/kontrasti -säädöt :) Näillä pääsee jo hyvin liikkeelle.

Lsäksi teen itse usein tasojen kanssa sellaisen tempun, että tuplaan tason, poistan siitä värit, jotta siitä tulee mustaharmaa, laitan tason sekoitusasetukseksi Peitto, pehmeä valo tai jotain vastaavaa. Sitten tuplaan sen tason ja laitankin sen sekoitusasetukseksi näyttö. Sitten kun näiden kahden tason läpinäyvyyttä säätelee, saa aikaan ihan hauskaa lisäkontrastia ja sellasta...jännää ;> Sitten myös lisään usein vinjetointia.

Gimpiin voi hakea muuten pieniä lisäohjelman tapaisia, scriptejä, joilla saa tehtyä joitakin efektejä automaattisesti. Esimerkiksi noihin vinjetointeihin on valmiita juttuja tarjolla, ainakin joku Lomo-scripti on olemassa. Muutenhan niiden kans voi säädellä liukuvärityökalun ja tason sekoitusasetusten kanssa :)

Onnea ja intoa kuvanmuokkaukseen!

Maria kirjoitti...

Ai nin, ja netistä muuten löytyy myös ihan päteviä ohjeita googlettamalla Gimp ja tutorials :P Niissä usein kerrotaan kuvien kanssa askel askeleelta työnkulkua. Sellaisia tuijottamalla ja toistamalla mä opin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...