12.11.2009

Tanskan antipiraatit luovuttavat oikeussalissa - seuraavaksi tietokonetakavarikot

Tseh, Tanskan antipiraattijärjestö Antipiratgruppen, joka aiemmin on tullut tunnetuksi terrorisoimalla ihmisiä mafiatasoisilla uhkauskirjeillä ja korvaussummien vaatimisella oikeusistuinten ulkopuolella (mistä saaduista rahoista lanttiakaan ei tilitetty artisteille), ja minkä toimien johdosta arvellaan yhden teini-ikäisen tehneen itsemurhan, nostikin nyt kädet pystyyn ja luovutti piraattien jahtaamisen. Tanskan laki nimittäin on sellainen, ettei pelkkä ip-osoite riitä todisteeksi tekijänoikeusrötöksistä (eihän vielä tuo osoite kerro kuka latauksia on tehnyt, jokainenhan nyt tämän tajuaa, perheessäkin samalle koneelle pääsy voi olla vaikka kuinka monella ihmisellä, langattomassa verkossa vielä useammalla), ja korkeimmassa oikeudessa kolme neljästä piraattiepäilyjutusta onkin kaatunut todisteiden puutteeseen. Se yksi ainoa tapaus meni läpi vain, koska syytetty tunnusti. Ei todisteita, ei tunnustusta, ei tuomiota. Tanskan antipiraatit siis luopuvat suurista oikeusjutuista piraateiksi epäilemiään vastaan, todisteiden puutteessa.

MUTTA. IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), eli kansainvälinen, erityisesti jenkkilässä äänessä ollut, vastaava tekijänoikeuslafka, onkin sitten ilmoittanut, että seuraavaksi olisi tosi jees päästä takavarikoimaan nuo epäiltyjen koneet niiden todisteiden hankkimiseksi. Saanen tehdä asiasta vielä hieman kristallinkirkkaamman: yksityinen lafka, joka edustaa joitakin tiettyjä ihmisiä, haluaisi harjoittaa sellaista vallankäyttöä, joka on tähän mennessä ollut vain ja ainoastaan poliisin oikeus. Ja koska takavarikoita ei ole vielä pahemmin tehty yksittäisten ihmisten (lähinnä niitä on ollut servereitä pyörittäneiden osalta) kohdalla, noin niinkuin edes niiden poliisien toimesta, lienee edessä mittavaa lobbausta lainmuutosten aikaan saamiseksi. Techdirtin uutisointi: IFPI: If Lawsuits Aren't Working In Denmark, We'll Seize Computers To Get Evidence

Pelon ilmapiiriä senkuin sekoitetaan sakeammaksi... Silmät ja korvat auki ihmiset, yksityisyydensuojan ja perusoikeuksien kunnioitus tahi näiden suurten hirveyksien vastustaminen ei edellytä piraattiliikkeen tukemista tai mielipiteiden 100% allekirjoittamista!

(Ja ennenkuin kukaan taas tulee kertomaan tietämättömyyteen perustuvaa mielipidettään siitä piraattipuolueesta, suosittelen lukemaan edes sen puolueohjelman ja FAQin.)

P.s. Lue myös postaus siitä, mitä tekijäoikeuslafkat suunnittelevat EU-tasolla...

24 kommenttia :

Tylli kirjoitti...

Piraattipuolue halailee niin moneen suuntaan, että on syytä tehdä selventävä kysymys: hyväksytkö laittoman tiedostonjakelun? Waretatko itse?

Piraattipuoluetta koskeviin kirjoituksiin on vaikea kommentoida mitenkään rakentavasti kun agendalla on mukana lauseita kuten "Laittomuudestaan huolimatta tiedostonjakamisesta on nopeasti tulossa koko kansan harrastus: sitä tekevät miljoonat ihmiset ympäri maailman".

Laittoman toiminnan hyväksyminen vie pohjan kaikelta muulta keskustelulta. Siksi en kommentoikaan nyt artikkelisi sisältöä.

Maria kirjoitti...

Piraattipuolueen agendaan kuuluu epäkaupallisen tiedostonjaon vapauttaminen, laillistaminen. Lait ovat sopimuksia, joita demokraattisessa yhteiskunnassa saa ja on oikeus pyrkiä poliittisella toiminnalla muuttamaan. Tiedostonjaon yleisyys on ihan fakta: miksi sitä ei saisi ääneen sanoa? Tiedostonjakoa ei myöskään olla kovin helposti kitkemässä, kuten postauksestani käy ilmi. Onko mieltä laissa, jota ei voida valvoa eikä laittaa täytäntöön, ja jota joka tapauksessa hyvin suuri osa väestöstä harrastaa? Vrt. kieltolaki. Historiastaan voi ottaa opiksi.

Hyväksyn tiedostonjakelun.. Olisi hyvä, jos se olisi laillista. Lain rikkominen sitten taas on tietysti asia erikseen, toivottavaa on, että ihmiset noudattavat lakia, kyllä, mutta toisaalta historiasta löytyy kyllä esimerkkejä huonoista ja tuhoisista laeista, joiden noudattamattomuus on suurempi hyve kuin niiden noudattaminen. Tässä valossa en osaa sanoa hyväksynkö laitonta tiedostonjakamista, asian ytimen ollessa sen laittomuudessa, mutta toisaalta minun mielipiteelläni ei olekaan tässä merkitystä - sitä tapahtuu riippumatta minun tai sinun mielipiteistä.

Maria kirjoitti...

...Mutta onneksi kenenkään ei tarvitse hyväksyä tuota laitonta toimintaa millään tasolla voidakseen vastustaa tätä, itse asiassa toista laitonta toimintaa. Sitä nimittäin nämä kaavaillut tietokonetakavarikot tällä hetkellä ovat, mutta kuten sanottua, lainmuutoksia aletaan politiikassa kyllä nyt ajaa. Ja kuten sanottua, siihen on toki jokaisella oikeus - minä vain haluan omalta osaltani varmistaa, että tuollaisilla suunnitelmilla on edes jokin vastavoima vastustamassa perusoikeuksiin kajoavia muutoksia.

Ja kuten myös sanottua, noiden asioiden vastustaminen ei vaadi piraattipuolueen agendalistan hyväksymistä kokonaisuudessaan, riittää kun tuntee kunnioitusta jokaisen yksityisyydensuojaa kohtaan (mikä myös löytyy piraattipuolueen listalta).

Vai aikovatko kenties kiihkeimmät piraattivastustajat heittäytyä yksityisyydensuojan ja perusoikeuksien vastustajiksi vain, ettei vahingossakaan olisi pilkustakaan samaa mieltä piraattien kanssa? On olemassa vain tasan kaksi puolta? Ei, kyllä kansalaisoikeuksista ja jopa tekijänoikeuskritiikistä ovat kiinnostuneet paljon muutkin kuin piraatit, köhköh.

Tylli kirjoitti...

Tiedostonjako sinänsä on täysin sallittua ja suotavaa, on ollut aina. Ei sitä tietenkään kukaan kiellä tai yritä estää. Asiaa ei voi siis verrata esimerkiksi kieltolakiin.

Asian pihvi on juuri laiton jakaminen ja lataus. Sille ei pitäisi antaa yhtään myötätuntoa, vaan pyrkiä muuttamaan lakeja ja edesauttamaan malleja, joissa esim. musiikin kuuntelu ja jakaminen on palveluna helppoa ja halpaa. Jopa ilmainen kuuntelu on mahdollista kuten esim. Spotify osoittaa.

Piraattiliitolla on hyviä asioita agendallaan, mutta myönteinen suhtauminen laittomaan tiedostojakoon vain osuu silmään ja korvaan joka kerta. Sinänsä harmittavaa.

Maria kirjoitti...

...ja juuri poliittisen vaikuttamisen kautta piraattiPUOLUE (Piraattiliitto on vain tuo uutissivusto) yrittääkin asioita muuttaa, suuntaan joka on sivuilta puolueohjelmassa luettavissa.

Ja eh, en nyt ymmärrä, he pyrkivät laillistamaan jotakin, mikä on nyt laitonta. Tietysti he silloin suhtautuvat asiaan, jota yrittävät laillistaa, myönteisellä tavalla, ei kai nyt muuten koko puoluetouhussa olisi mitään mielekästä. Jos he kuitenkin jotenkin tyytysivät siihen, että laiton tiedostonjako jeejee pop ja roks, niin miksi ihmeessä he viitsisivät nähdä tällaista vaivaa asian laillistamiseksi?

Maria kirjoitti...

...Vai perustaisitko sinä puolueen ajamaan asiaa, joka on laitonta, ja jonka sinä itsekin tuomitset jyrkästi?

Tylli kirjoitti...

Tietysti Piraatti*puolue* yrittää laillistaa nyt laitonta toimintaa. Juuri tätä en itse hyväksy. Erikseen ärsyttää, että huomiota pyritään kääntämään termillä "epäkaupallisen kopiointi". Piraattipuolue yksinkertaisesti haluaa waretuksen lailliseksi ja hyväksyy sen.

Tältä kantilta asia on hyvinkin musta-valkoinen ainakin minun osalta.

Maria kirjoitti...

No hei, tervetuloa vaan demokraattiseen sivistysvaltioon. Täällä saa kuka vaan ajaa asioiden laillistamista tai laittomaksi tekemistä. Jos lakeja ei saisi koskaan muuttaa mihinkään, niin voi auta armias...

Kaupallinen kopiointi on eri asia kuin epäkaupallinen kopiointi. Kaupallista kopiointia ei haluta vapauttaa, koska siinä liikkuu raha ja mahdollisuus hyötyä toisen tekemällä teoksella, mikä siis ei ole oikein. Epäkaupallisessa kopioinnissa tällaista hyötymisnäkökulmaa ei ole.

Tylli kirjoitti...

Samalla logiikalla voi perustaa puolueen, joka pyrkii vapauttamaan alkoholin ja tupakan alaikäisille. Sehän on niin yleistä ja niitä ei millään ehdi kukaan valvoa joten laki pitää muuttaa.

Poliisin ei tarvitse enää rikkoa nuorten oikeuksia kasseja tutkimalla ja lapsetkin voivat sitten ryypiskellä ilman morkkista. Kankkusvapaata puolue ei voi taata.

Tylli kirjoitti...

...Ja siitä epäkaupallisuudesta: "Piraattipuolue vaatii kaiken epäkaupallisen kopioinnin täydellistä vapauttamista". Puolueen linjaus on sekava, koska siinä puhutaan samaan aikaan tiedostojen (laittomasta) jaosta ja epäkaupallisen materiaalin kopioinnista (esim. samplaukset yms.). Painottuen tiedostojen jakamiseen. Asioilla ei ole mielestäni mitään tekemistä keskenään.

Maria kirjoitti...

Hehe, kertoisitkohan mikä taho sinua estäisi tuollaista puoluetta perustamasta, mikäli kokisit tuollaisen asian ajamisen arvoiseksi? ;P Noh, ihmisten mielipide lähinnä, sinun pitäisi saada kasaan 5000 kannattajakorttia, jotta puolueestasi tulisi virallinen. Mutta jos saat 5000 nimeä taaksesi, sinä todellakin VOIT perustaa moisen puolueen, aivan oikein.

Maria kirjoitti...

...ja tähän tietysti liittyy se, että saat vakuutettua sen 5000 suomalaista täysi-ikäistä ihmistä siitä, että kyllä se on ihan jees ajaa tällästä asiaa politiikassa puolueen voimin :P

Mutjoo, kyllä Suomen historian aikana on paljon laillistettu asioita, jotka ovat ensin olleet laittomia. Laitonta on muinoin ollut esimerkiksi naisten äänestää vaaleissa tai kahden samaa sukupuolta olevan virallistaa parisuhteensa valtion hyväksymällä ja valtuuttamalla tavalla.

Tylli kirjoitti...

Viimeinen pointtisi on hyvä. Ilman toimivaa demokratiaa moni tärkeä asia kuten tasa-arvoisuus ei toteutuisi.

Itse vain kuulun mahdolliseen vähemmistöön, joka ei koe Piraattipuolueen ajamia asioita näin tärkeinä varsinkin kun niiden varjolla laiton tiedostojen jako otetaan mukaan politiikkaan kepeästi.
Jollekin voi jäädä kuva että homma on ihan okei kun kaikki sitä tekee. Ja sitten itketään kun poliisi hakee lelut pois.

Näen asian siten, että on mahdollista yrittää muuttaa tilannetta demokraattisin konstein. Mutta jos samalla kannustaa nyt laitonta asiaa, ampuu itseään jalkaan.

Maria kirjoitti...

Jokaisella on oikeus kannattaa niitä asioita, jotka katsoo hyviksi, ja samoin vastustaa niitä, jotka katsoo huonoiksi. :) Vaikka olen eri mieltä kanssasi tästä asiasta, haluan, että myös sinulla on oikeus vastustaa piraattiliikettä, millä demokraattisilla tavoilla sen hyväksi katsotkaan. :)

Ja minun nähdäkseni piraattipuolue ei kyllä missään kannusta tekemään asiaa, joka on nyt laitonta, siltä kyllä löytyy sympatiaa sille seikalle, että nykyisellään tätä laittomuutta käytetään epäreilulla tavalla hyväksi, seurauksena mm. sellaisia hankkeita, joita tuossa postauksessani kerroin IFPIN mahdollisesti nyt sitten kaavailevan. Niin ja tietysti myös se, että puolueen mielestä tämän asian ei pitäisi laitonta edes olla. Mut joo :)

The Lady Jessica kirjoitti...

Siis, ymmärrän että tällaista keskustelua oli siinä yhdessä musiikkijutussa. Mutta ihanko oikeasti on tärkeämpää motkottaa piraattipuolueesta tässäkin yhteydessä, eikö kommentoijia kiinnosta postin oikea aihe?

Itseäni ei waretus sinällään hetkauta oikeastaan suuntaan tai toiseen. Mutta kyllä aika huolestuttavaa lukea täältä näistä jutuista mitä Maria tuo esiin. En, niinku, oikein hyväksy tällaista lähestymistapaa sieltä teollisuutta edustavan porukan puolelta.

Maria kirjoitti...

Joo, kieltämättä nyt tuntuu menevän se pointti vähän ohi. Tässä on kyse isommista asioista kuin yhdestä puolueesta ja sen agendalistasta.

Pakko vielä jatkaa sen verran että:

Ei tosiaan tarvi olla mun tai piraattipuolueen kanssa samaa mieltä kuin vain siitä, että tietyt oikeudet on erittäin hyviä olla olemassa, ja huomata se, että jotkut tahot mieluusti haluaisivat niitäkin polkea. Edes minä en voi olla persoonana niin vastenmielinen, että se ajaisi näin tärkeiden asioiden yli ja jotenkin pakottaisi olemaan eri mieltä ihan vain jostain periaatteesta. Sehän olis vaan lapsellista.

Voi niinkun toivottaa piraattipuolueen vaikka alimpaan helvettiin, mutta siltikin samalla kannattaa näitä tiettyjä ihmisten oikeuksia ja pyrkiä tekemään jotain sen eteen, että näitä asioita ajaisivat muutkin kuin yksi puolue kussakin maassa (tilanne, joka tosin on muuttumassa, kun muutkin puolueet ovat ottamassa kantaa näihin kysymyksiin omien puolueidensa sisällä, Suomessa tosiaan jo vasemmistoliittoa alkaa kiinnostaa ja vihreät nuoret ovat tietoyhteiskuntalinjauksensa jo tehneet). Muakaan ei sinänsä kiinnosta se, että piraattipuolue menestyisi tai olisi SE juttu, mua kiinnostaa se, että ne oikeudet, jotka on vaivoin historian saatossa saatu ja säädetty, myös pysyisivät voimassa ja ihmisten mielissä arvokkaina asioina, ja että niistä pidettäisiin kiinni kynsin ja hampain. (Tekijänoikeuskriittisyys toki kiinnostaa myös, jotain muutosta olis saatava aikaan nyt kyllä.) Sitten kun muutkin puolueet alkavat kiinnostua näistä asioista ihan oikeasti ja puolustavat tosissaan ihmisten perusoikeuksia, piraattipuolueesta tulee huomattavasti vähemmän tärkeä juttu. Siihen asti mä toitotan sen yhden tahon puolesta, jolla näyttää olevan kiinnostusta ja tarmoa yrittää vaikuttaa asioihin.

The Lady Jessica kirjoitti...

Noh, tässä on ainakin yksi jota kiinnostaa, piraattipuolue or no piraattipuolue :-) Toivottavasti jaksat postailla edelleen näistäkin asioista.

Muuten, en seuraa valtamediaa tällä silmällä, niin en tiedä enkö vain ole huomannut... vai onko että tästä puolesta ei hirveästi ole uutisointia tai älämölöä? Niistä oikeudenkäynneistä tietty aina on juttua, mutta jääkö näistä "oikeuksienpolkuhankkeista" kertominen vähän varjoon?

Maria kirjoitti...

Ei ole hirveästi ollut uutisointia, ylipäätään tekijänoikeusasiat ja niihin liittyvät kummallisuudet ei oikein suomalaisessa valtamediassa ole kovinkaan hyvin edustettuina, mikä kyllä on sinänsä aika hämmästtävää! Ymmärrän sen, ettei pienestä, vasta perustetusta puolueesta paljoa ihmetellä tai otsikoita revitä, mutta koko aihepiiri on kyllä aika hyvin sivuutettu, juuri niitä muutamia oikeudenkäyntejä ja tähtitieteellisiä korvaussummavaatimuksia lukuunottamatta. Sentään Lex Nokia sai palstatilaa viime talvena oikein reippaasti (liittyy yksityisyyden suojaan ja valvontaan) ja Hesarillakin oli jutuissa nähtävissä aitoa huolta lain voimaantulemisesta.

Tuosta taannoisesta ACTA-neuvotteluista oli jotain uutisointia kansainvälisesti ollut, mutta sekin hyvin ympäripyöreää, eikä oikein mitään mistään sanova. En tiedä onko suurilla lehtitaloilla jotain omia kytköksiä, jotka ohjaavat uutisointia pois näistä aiheista, vai eivätkö toimittajat vaan ole kovinkaan perehtyneitä näihin aiheisiin (mahdollista myös, että toimittajat ovat sisällöntuottajaporukkana keskimäärin piraattivastaisempaa sakkia, mene ja tiedä, tämä on puhdas arvaus). No, toisaalta, ihan vaan sitä perehtymättömyyttä kyllä tukee voimakkaasti se, että toisaalta tekniikan alan lehdet ovat julkaisseet juttuja piratismista ja tekijänoikeuksista, mm. Tietokone-lehti, sitä linkkailikin tuossa ACTA-postauksessa. Nämä monialaisemmat lehdet sitten paistattelevat näiden aiheiden poissaololla. Mutta toisaalta, on maailmassa kyllä paljon asioita ja vääryyksiä, jotka eivät suurten lehtien sivuilla koskaan päädy, tulee mieleen joitakin hirveitä väkivaltatekoja esim. tuolta idän suunnalta.

Toisaalta, tapahtuuhan maailmassa paljon kaikenlaista, eikä kaikkea aina voida uutisoida, ja kaikesta ei aina ollakaan niin kiinnostuneita. Onneksi Internet mahdollistaa sen, että tällaisissa aiheissa tiedonvälitys ei jää yksinomaan ammattijournalistien kontolle, vaan kansalaisjournalismjin harjoittaminen on helpompaa (yhtenä esimerkkinä mm. se kuubalaisbloggari, josta joku päivä tuossa linkkasin, kiinassahan vastaavaa on myös aika paljon, taannoisista Iranin vaaleista puhumattakaan siinä kohtaa, kun ulkomaiset toimittajat ajettiin pois maasta ja loppuja uhattiin väkivallalla) kuin koskaan ennen.

Maria kirjoitti...

...ja henkilökohtasesti mä olen kyllä todella... no, pöyristynyt siitä, miten vähän tuntuu lehtiä kiinnostavan se, että perustusoikeudellisia juttuja haluaa jotkut tahot kovasti kumota... Jos vaalirahakohussa Matti Vanhasella oli joku ajojahti olevinaan kintereillä, niin se potenssiin kolme tai kymmenen tai jotain pitäs olla kyllä näistä asioista! >_< Ei niinkään siksi, että ajojahti olis se juttu, vaan koska tosi vakavista asioista on kysymys.

Maria kirjoitti...

Ja pakko vielä sanoa, että kiva on kuulla se, että jotakuta sentään myös kiinnostaa nämä asiat :) Tai siis, onhan noita kiinnostuneita maailmalla paljonkin, mutta tässä blogini kommenttiosiossa suunsa tuntuvat avaavan lähinnä ne, jotka ovat päinvastaista mieltä (normaalia sinänsä, jos taas kannattaisin valvontaa ja muuta, äänessä olisivatkin ne, jotka laillani vastustavat moista kehitystä), ja toisinaan sitten katoaa se ajatus, että joku voikin seurata näitä asioita ihan oikeasti mielenkiinnolla, eikä vain ärsyyntyneenä et mitä se taas siel meuhkaa :P Tälläset huomiot aina kannustaa jatkamaan sitä silmien auki pitämistä :)

Tylli kirjoitti...

Kommentoidaan nyt itse asiaa. Käänsin keskustelua Piraattipuolueeseen, koska Maria painotti artikkelin lopussa tätä aspektia. Jos et siis halua "motkotusta" piraateista, pidä heidät pois artikkelista :)

Yksityisten organisaatioiden järjestämät todistetakavarikot ovat huolestuttava, joskaan ei mikään uusi trendi. Suuntauksesta saamme kiittää musiikki- ja elokuvateollisuutta. Mitä enemmän näitä asioita hoidetaan virkavallan ulkopuolella, sitä enemmän ovat vaarassa yksilön oikeudet.

Takavarikkoa ei tietenkään IFPI tms. saa itse tehdä tai ilman oikeuden lupaa. Ainakaan toistaiseksi. Teknisesti työn suorittaa jokin valtuutettu yritys. Syytetyn oikeuksia pyritään täten suojaamaan, mutta nouseehan tästä väkisin huoli jostain vielä pahemmasta kuin nk. poliisivaltio.

Poliiseja ei tätä menoa tarvita joka paikassa kun yksityiset hoitavat itse asiansa. Rikokset voivat jäädä ilman rangaistusta tai jopa huomaamatta, jos virkavalta ei ole mukana. Ja syyttömät voivat kärsiä ilman puolueetonta tutkintaa.

Maria kirjoitti...

Piraateista on viimeisimpiin teksteihini tullut AINA yhtä ja samaa motkostusta, vaikken olisi heitä sanalla maininnutkaan. Ymmärtänet, että alan väsyä siihen "Mua ällöttää tollanen 'kaikki ilmasiks mulle nyt heti' ajattelu!111" -hokemaan, joka ilmentää vaan sitä, ettei yhtään tiedetä, mitä nyt kynnet ojossa ollaan vastustamassa, saatikka olla perehdytty aiheeseen millään tavalla muutenkaan. (Jos olisi lukenut edes sen viisirivisen puolueohjelman, tietäisi, ettei piraattipuolue aja mitään tuollaista.) Lyhyt kehoitus tekstin lopussa kursiivilla "ota nyt eka selvää jos aiot piraattipuoluetta kommentoida" ei ole mielestäni erityisen ohjaava, koska postaus edelleen käsitteli ihan muita aiheita, ja vieläpä siinä korostinkin, ettei näiden asioiden vastustamisen tarvitse liittyä millään tavalla piraattipuolueen tukemiseen -> ei pitäs olla mitään syytä alkaa siitä piraattipuolueesta nyt motkottaan.

Ongelma siinä, että omia etujaan ajavat lafkat leikkivät poliisia ja pahimmillaan saisivat jopa langettaa niitä omia rangaistuksiaan, kuten taannoin TTVK:n toiminnanjohtaja ilmaisi toivovansa ("Oikeudenkäyntejä TTVK pitää liian raskaana prosessina", suora lainaus.), että voitaisiin tehdä. Siinä tosiaan katoaa syytetyltä kaikki puolueeton turva ja tuki, ja kun ei tarvitse oikeuden kautta mennä, niin kuka edes takaa, että syytetyn rankaisun perusteena ovat todisteet, ja vieläpä pitävät todisteet? Jos oikeusistuimet, oikeusvaltion peruspilarit, karsitaan järjestelmästä yhden teollisuudenalan etujen turvaamiseksi, niin miten tässä voisi enää puhua mistään sivistysvaltiosta? Sehän olisi askel kohti tyranniaa, eikä vaan melkein. Eikä se varmasti siihen loppuisi. Länsimaissa ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan, tähän mennessä viihdeteollisuus on ollut toista mieltä: totta kai syyllinen, tarvitaan vaan todisteet tukemaan sitä syyllisyyttä, mieluiten tietysti ei edes tarvittaisi mitään todisteita, helpompaa viihdeteollisuudelle! Hollannissa jo epäiltiin todisteiden väärennystäkin yhdessä oikeusjupakassa...

Mua huolestuttaa ja pelottaa tälläset suunnitelmat ja kehityssuunnat.

Tylli kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä tästä artikkelisi aiheesta. Tällainen kehityssuunta on hyvin huolestuttava. Jos yritykset lopulta saisivat niin poliisin kuin tuomarin oikeudet, voisimme hyvästellä demokratian.
Tilanne ei vielä ole sellainen, mutta suuntaus on väärä. Oikeusjärjestelmä on mukana prosessissa ja Suomessa ei käsittääkseni tällaisia yksityisten järjestämiä ratsioita vielä tehdä.
Oikeusjärjestelmä putoaa tosin pois jo nyt kelkasta, jos epäilty tekee sopimuksen menemättä käräjille.
Kotietsinnät ja takavarikoinnit tapahtuvat edelleen vain ja ainoastaan oikeuden luvalla. Tästä ei saisi koskaan luopua tai antaa periksi. Pelkään, että tämäkin tullaan "virtaviivaistamaan".

Olen muuten lukenut Piraattipuolueen kaikki julkaisut, puolueohjelmat yms. ja luen edelleen. Katson "motkottavani" aiheesta, mutta johan sitä tuli todettua että olemme asiasta vain eri mieltä. Nähdäkseni Piraattipuolue hyväksyy nyt laittoman toiminnan sanakääntein, jotka ovat tavallaan ymmärrettäviä poliittisista syistä.

Maria kirjoitti...

Olis se aika nurinkurista ajaa asiaa, jota ei hyväksyisi :P Mä en hyväksy murhaa, en ajaisi siis murhaa lailliseksi asiaksi :P Pitää kai ajatella asiaa jotenkin niin, että hyväksyykö asiaa itsessään riippumatta siitä mitä lainsäädäntö sanoo, se on se oleellinen asia miettiä. Lait ovat sopimuksia, joita tehdään sen pohjalta, mitä ihmiset pitävät oikeana ja mitä vääränä: Jos ihmiset muuttavat jostain asiasta mieltään, lakiakin on hyvä muuttaa, ja itse asiassa, jos lailla ei enää olekaan kansan tukea, laki ei ole enää legitiimi, se menettää oikeutuksensa, koska: Lain pitäisi palvella ihmisiä ja yhteiskuntaa, ei ihmisten lakia.

Ja onhan nyt toki ihan eri asia ajaa poliittista muutosta kuin yllyttää ihmisiä rikokseen.

Mut joo, oon sanottavani sanonu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...