18.11.2009

Saunassa on tunnelmaa

Image and video hosting by TinyPic

Mies tuossa oli työreissunsa päätteeksi jäänyt majailemaan äitinsä tykö, ja tullut siinä samalla katsoneeksi AJ Annilan elokuvan Sauna. Kehui, joten luottavaisena metsästin dvd-alehyllyistä elokuvan käsiini katsottavakseni tylsyyksissäni. Eipä tarvinnut katua!

AJ Annila on tällä hetkellä yksi ehdoton lupaus suomalaisista elokuvantekijöistä - kuten Suomen kuvalehtikin kirjoittaa, tässä meillä on sitten seuraava suomalainen Hollywood-ohjaaja. Niin paljon kuin pidinkin Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saaresta (Mitä vikaa siinä muka oli, eläköön merirosvot!), niin Annila tekee kyllä tyylikkäämpää jälkeä. Muutaman vuoden takaisen Jadesoturin kävin katsomassa elokuvateatterissa, ja vaikka juoni olikin paikoittain hieman sekava ja dialogi tökkivää, se, että suomalaisittain on pystytty tekemään jotain näin huikeaa, teki minuun syvän vaikutuksen ja valoi uskoa Annilan kykyihin. Jadesoturi löytyy muuten sekin hyllystä.

Sauna sijoittuu vuoteen 1595, pitkän vihan eli 25-vuotisen sodan jälkeiseen aikaan, jolloin Ruotsin vallan alla olevat suomalaiset vetivät uutta rajaa yhdessä venäläisten kanssa. Mukana ruotsalaisten puolelta ovat veljekset Erik, sodassa kovaksi keittynyt veteraani, ja Knut, joka on opiskellut Tukholmassa kartanpiirtäjäksi. Vanhat ja vähän uudemmatkin synnit kalvavat mieltä yhdellä jos toisellakin, ja suon keskeltä löytyvän saunan sanotaan pesevän synnit pois. Vaan mitä ihmettä on tapahtunut kylässä, joka sijaitsee saunan liepeillä...

Näistä lähtökuopista syntyy erittäin tunnelmallinen kauhu-/jännityselokuva, joka tuo mieleen paitsi The Villagen (joka on yksi lempielokuvistani), myös The Ringin ja jossain määrin toki myös Jadesoturin. Suomalaista mytologiaa vilahtelee tässäkin elokuvassa mukana, kuvaus on tyylikästä, dialogi erittäin sujuvaa ja luontevaa, musiikki ja äänet aivan kohdallaan ja niitä on käytetty harkiten, ja samoin upeaa visuaalisuutta: sillä ei pröystäillä liioitellusti tai itsetarkoituksellisesti. Maisematkin ovat varsin kotoisat ja korpisen kolkot, mutta silti sitä unohtaa katselevansa suomalaista elokuvaa. Liian usein kun se suomalaisuus jotenkin kirkuu varsinaisen tarinan ja koko leffan ohi. "Nyt katsotaan sitten suomalaista elokuvaa, eiks ookkin hienoo!" (Edellisen positiivisen yllätyksen tarjosi Haarautuvan rakkauden talo, joka tosin Saunan rinnalla on huomattavan paljon... suomalaisvibaisempi. Samalla tavalla muuten kuin Vääpeli Körmy muinoin.)

Sauna etenee varsin rauhalliseen tahtiin, ja siinä tapahtuu lopulta aika vähän. Aktiivisempien elokuvien ystävät saattavat tylsistyä (heille sopinee Jadesoturi paremmin), mutta vahvasta tunnelmoinnista, henkilökemiasta ja psykologisesta mindfuckista pitävät löytänevät tästä omansa. Jos Jadesoturissa välillä on töksäshteleviä hetkiä, niin ne hetket puuttuvat Saunasta täysin - pointsit Annillalle! Näyttelijätkään eivät voisi hoitaa hommaansa yhtään paremmin - Ville Virtanen erinomainen kovana, mutta pikkuveljestään huolehtivana Erikinä, ja Jadeoturiakin tähdittänyt Tommi Eronen on jälleen loistava tunteiden tulkki. Sauna on ehdottomasti parhaimpia suomalaisia elokuvia IKINÄ. Ei mitään lisättävää.

Tässä vielä traileri Saunasta:


P.s. Saunaan liittyvää triviaa: elokuvan tuotannossa käytettiin Wreck-a-movie-alustaa. Kyllä, se liittyy Star Wreckiin. Tsek tsek. Ja jos joku haluaa olla mukana tekemässä elokuvia, tuo on paikka, josta lähteä liikkeelle.

10 kommenttia :

Maria kirjoitti...

Ja kyllä, Saunassa tosiaan on sivuroolissa myös Ketosen ja Myllyrinteen Ketonen :P

poskisuudelma kirjoitti...

Rakastuin Saunan traileriin kun sen ensimmäisen kerran näin, mutta olen sen verran säikky etten ole sitä vielä uskaltanut katsoa. Ehkä jos saan jonkun vähemmän hermoilevan kainaloon. :P Vaikuttaa hyvältä!

Niin, ja alle 10-vuotiaana Kurkunleikkaajien saari oli lempileffani, Kulkurin valssin ja The breakfast clubin ohella. :D

Anonyymi kirjoitti...

Minusta elokuva oli visuaalisesti täyden kympin arvoinen ja mukavan rauhallisesti etenevä, toisinaan myös kauhistuttavan jännä! Juoni kuitenkin jäi minusta liian ohueksi ja minua harmitti elokuvan jälkeen vietävästi, että leffassa oli kaikki eväät loistoteokseen, mutta sitten niinkin "helpolla" osa-alueella kuin juoni, oli liikaa ilmaa. Katsomisen arvoinen pätkä silti, tulipahan ainakin olo, että ehkä suomalaisella elokuvalla on yhä toivoa.

juskan kirjoitti...

Oon kyllä taas niin samaa mieltä sun kanssa. Saunassa on niin paljon visuaalisesti kaikea, mutta harmi vain vähän säikkynä ihmisenä en uskalla sitä uudestaan katsoa, vaikka trailerista tuli kyllä sellainen mieliteko...

Daphnion kirjoitti...

Kävin katsomassa Saunan silloin kun se leffateattereissa pyöri. Hieno elokuva. Tunnelmat kohdallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän kauhuleffan karmivuutta lisäsi mun mielestä se, että se on suomalainen. Oli jotenkin helppo eläytyä. Taitavasti tehty ja säikäytteli juuri oikean piinaavalla tavalla.

Stazzy kirjoitti...

Hei, onko kyseisellä deeveedellä englanninkielisiä tekstejä? (eli voiko sitä näyttää tuolle yhdelle suomentaidottomalle?)

Maria kirjoitti...

Hauskaa, että muutkin ovat tykänneet leffasta! :)

Stazzy, joo, löytyy englanninkieliset tekstit :)

Laura.J.T kirjoitti...

Mielestäni Sauna oli visuaalisesti todella hieno, mutta se juoni ei vaan iskenyt millään tavalla...

Maria kirjoitti...

Mä muuten katoin tossa sen kommenttiraidan, ja siinä tuli ilmi että noin puolesta välistä eteenpäin Annillalla oli erilainen etenimisvaihtoehto siinä tarinassaan, mutta tuottaja sitten halusi muuta, joten leikkuupöydällä hommasta tuli paljon abstraktimpi ja moniselitteisempi kuin oli alunperin tarkoitus. Ehkä se selittää joitakin heikompia kohtia siinä juonen etenemisessä... Ohjaajan versio ehkä on joskus sitten tulossa, sanottiin ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...