25.11.2009

Sarjakuva tekijänoikeuksista: Bound By Law ja päivitystä ACTA-rintamalla

Tsekatkaa tämä netissä vapaana oleva sarjakuva immateriaalioikeuksien ja tekijänoikeuksien kiemuroista!

Bound By Law:

"A documentary is being filmed. A cell phone rings, playing the “Rocky” theme song. The filmmaker is told she must pay $10,000 to clear the rights to the song. Can this be true? “Eyes on the Prize,” the great civil rights documentary, was pulled from circulation because the filmmakers’ rights to music and footage had expired. What’s going on here?

It’s the collision of documentary filmmaking and intellectual property law, and it’s the inspiration for this new comic book. Follow its heroine Akiko as she films her documentary, and navigates the twists and turns of intellectual property. Why do we have copyrights? What’s “fair use”? Bound By Law reaches beyond documentary film to provide a commentary on the most pressing issues facing law, art, property and an increasingly digital world of remixed culture. This book is available under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license."

Sarjakuvan voi ladata haluamassaan muodossa tältä sivulta. Sitten taas tämä sivu kertoo, mistä kaikkialta sen voi ostaa kovakantisena kirjana.

Image and video hosting by TinyPic

Taannoisen
ACTA-vuodon jälkeen on tapahtunut. Lobbarit ovat julkaisseet tiedotteen, jossa kertovat tavoitteistaan ja vaateistaan. WikiLeaks kertoi ihan oikeita asioita, samoja löytyy tiedotteestakin, joka on luettavissa Kanadan ja Australian hallitusten sivuilla, varmaan jo muidenkin maiden vastaavilla. Piraattiliiton artikkelissa pohditaan tekoa ja sen motiiveja. Sopimuksen on määrä syntyä jo ensi vuonna.

Onneksi ainakaan ihan kaikki eivät ole tätä heti nielemässä, nimittäin Ruotsissa oikeusministeriön alivaltiosihteeri Magnus Graner kertoi Dagens Nyheterille, että mikäli mitään vastuun laajentamista palveluntarjoajiin ollaan vaatimassa, Ruotsi on valmis kaatamaan ACTAn. Piraattiliito raportoi tästäkin ja tuo esiin samalla, mitä oikeastaan koko ACTAlla mahdollisesti haetaan takaa:

"Dagens Nyheter kysyi myös sitä, miksi immateriaalioikeuksia koskevia neuvotteluja ylipäänsä käydään ACTA:n yhteydessä, eikä YK:n alaisessa tekijänoikeuselimessä WIPO:ssa (World Intellectual Property Organization), jonne ne oikeasti kuuluisivat. Graner vastasi rehellisesti, että WIPO:ssa kaikki neuvottelut kaikista kysymyksistä ovat tällä hetkellä pahasti lukkiutuneet. Amerikkalaiset pystyivät aiemmin ajamaan WIPO:ssa omia agendojaan suhteellisen helposti, mutta nykyään jenkkilobbareilla on siellä vastassaan Kiinan, Brasilian ja Intian kaltaisia nousevia talousmahteja sekä kehittyneiden teollisuusvaltioiden harjoittamaa informaatioimperialismia yhä päättäväisemmin vastustava kehitysmaiden joukko.

Kanadalaisprofessori Michael Geist epäileekin, että ACTA on amerikkalaisten yritys luoda uusi WIPO:n korvaava järjestelmä ilman YK:n, kehitysmaiden, kansalaisjärjestöjen tai konsensusvaatimusten kaltaisia häiriötekijöitä. Amerikkalaisten tavoite on sinänsä selvä: uusi IP-toimintaympäristö, jossa valvonta on entistä kattavampaa ja rangaistukset entistä kovempia, ja jossa ajatus tekijänoikeuksien ja tavaramerkkien yhteiskuntaa palvelevasta roolista vähitellen rapautuu kokonaan."

1 kommenttia :

Samuel kirjoitti...

Tuota sarjakuvasivulta löytyvää .zip tiedostoa lukee kaikista kätevimmin CDisplay nimisellä ohjelmalla http://finnish.toggle.com/lv/group/view/kl39723/CDisplay.htm
Iso osa digitaalisena levitettävistä sarjakuvista onkin juuri tuolle ohjelmalle sovitetussa muodossa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...