8.11.2009

ACTA-kauppaneuvottelut eivät näytä hyvältä

Olen nyt juuri aika järkyttynyt. Lukaisin tuossa, mitä Euroopan komission ACTA-kauppaneuvotteluissa (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) amerikkalaiset vaativat WikiLeaksiin vuotaneessa asiakirjassa (koko neuvottelujen ympärillä velloo muuten melkoinen salamyhkäisyys, Yhdysvalloissa kuluttaja- ja kansalaisjärjestöt on pidetty tiukasti neuvottelujen sisällöstä tietämättöminä ja niiden ulkopuolella). Tekijänoikeuslobby RIAA ja kumppanit taas selkeästi asialla... Lainaan Piraattiliiton kattavaa artikkelia WikiLeaksiin vuodettu muistio paljasti ACTA-neuvottelujen törkeydet:

"Tällaiselta näyttää amerikkalaisten toivelista ACTA-neuvotteluissa:
  • Tekijänoikeusrikkomuksissa otetaan kaikissa ACTA-maissa käyttöön amerikkalaistyyppiset rangaistuskorvaukset, jotka eivät perustu aiheutettuun vahinkoon vaan haluttuun pelotevaikutukseen.
  • Palveluntarjoajat tehdään vastuullisiksi asiakkaidensa tekijänoikeusrikkomuksista. He vapautuvat vastuusta vain sisällyttämällä asiakassopimuksiinsa tekijänoikeusrikollisuutta aktiivisesti torjuvia ehtoja kuten kolmesta poikki -tyyppisen rangaistusjärjestelmän, johon asiakkaiden on puolestaan suostuttava, jotta he saisivat nettiliittymän. Näin Hollywood, RIAA ja IFPI saavat haluamansa pelotus- ja rangaistuskoneiston ilman, että kansalliset parlamentit tai EU-parlamentti joutuvat tai pääsevät säätämään siitä lailla. Yksityisesti pyöritetystä poliisi- ja rangaistuskoneistosta puuttuvat sopivasti myös kaikki puolueettomaan oikeuskäsittelyyn ja syytetyn oikeusturvaan liittyvät hidasteet.
  • Kaikki ACTA-maat ottavat käyttöön DMCA (Digital Millennium Copyright Act) -tyyppisen järjestelmän, jonka avulla tekijänoikeuksien omistajat voivat vaatia palveluntarjoajia poistamaan tekijänoikeuksiaan loukkaavan materiaalin eri sivustoilta ja palveluista. Järjestelmä soveltuu hyvin myös sivustojen sensurointiin perusteettomilla tai kiistanalaisilla vaatimuksilla.
  • DRM-suojausten kiertäminen kriminalisoidaan siellä, missä se on vielä sallittua, ja suojausten kiertoa auttavien laitteiden valmistus ja myynti kriminalisoidaan. Laitevalmistajilta ei vaadita minkäänlaista yhteensopivuutta eri DRM-järjestelmien välillä.
  • Tullivirkailijoille annetaan valtuudet etsiä tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia matkustajien mp3-soittimista, kännyköistä ja kannettavista tietokoneista."
Pöyristyttävää, vähintään! Siinä kohtaa kun palveluntarjoajille tyrkätään vastuuta asiakkaidensa tekemistä rikoksista, voidaan olla varmoja siitä, että intressit lähteä kieltämään nettiliikennettä anonymisoivia palveluita, kuten VPN:ää, kasvavat. Ilman sellaista kun olisi entistä helpompi vahtia ja kytätä ihmisten tekemisiä netissä, sehän sopii paitsi tekijänoikeusmafialle, myös muutamille valtiotahoille, joita hirveästi kiinnostaa vahdata kansalaisiaan. Älkää suotta odottako vastustusta briteiltä tai ranskalaisilta.

Lainaan vielä:

"Kyseessä on ilmiselvästi amerikkalaisten johtaman kansainvälisen tekijänoikeusteollisuuden ratkaisutaistelu sen käsistä karkaavan Internetin takaisin haltuun ottamiseksi voimatoimin. Tähän taisteluun panostetaan kaikki teollisuuden poliittinen vaikutusvalta ja lobbausvoima. Vastassa ovat Internetin vapautta vaativat voimat, jotka ovat vahvistumassa mm. poliittisen piraattiliikkeen nousun myötä. Jopa EU:n komissio myöntää tämän asetelman vuotaneessa muistiossaan puhuessaan "sensitiivisistä kysymyksistä, joissa vastakkain ovat sisällöntuottajat ja netin 'vapauden' kannattajat." Sana vapaus on muistiossa ympäröity paljonpuhuvasti lainausmerkeillä. 'Vapauden' kannattajiin lukeutuu myös itse europarlamentti, jonka ylivoimainen enemmistö liputti Telecoms-lakipaketin käsittelyssä netinkäyttäjien oikeusturvan ja yksityisyydensuojan puolesta."

Kuulostaako uskomattomalta? Niin minustakin. Lisää ja lisää oikeuksia viihdeteollisuudelle ja sen edustuslafkoille, vähemmän oikeuksia tavallisille kansalaisille. Mitäs Suomessakin jo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen eli TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on sanonut Tietokone-lehdelle keinoista taistella piratismia vastaan: "Pelkät ilmoitukset piraatille eivät riitä, vaan todellisia seuraamuksia pitää saada heti. Käräjäoikeuksien tuomioita TTVK pitää liian raskaana prosessina." Terve vaan, pokalla jo täälläkin ehdotellaan oikeudenkäynnin sivuuttamista tuomioita ja rangaistuksia jaellessa - ACTAn sisältöjen toteutumisen myötä tästä ei tarvitsisi Suomessa edes erikseen säätää lailla, kun palveluntarjoajat velvoitettaisiin asiakassopimusten kautta toimimaan poliisina ja rankaisijana. Paljonpa niitäkin siellä tavallisten ihmisten oikeudet kiinnostaa! Ei anneta periksi tällaisille suunnitelmille!

Hei, tänään vielä tulossa sitä varsinaista postausta tämän häkeltyneisyyden ohella, stay tuned!

8 kommenttia :

Stazzy kirjoitti...

"Tullivirkailijoille annetaan valtuudet etsiä tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia matkustajien mp3-soittimista, kännyköistä ja kannettavista tietokoneista."

Höhöhö, mitenkähän meinasivat tuon käytännössä onnistuvan??
"Sinun pitää kantaman kaikki ceedeelevysi mukanasi, jotta voit rajalla todistaa, että ihan oikeasti omistan soittimeesi kopioidun kappaleen."

Maria kirjoitti...

Älä huoli, eiköhän ne keksi jonkun nerokkaan keinon tähänkin ;O Lähtökohtahan on jo nyt se, että jokainen ihminen on yhä kasvavalla todennäköisyydellä RIKOLLINEN -.- Ja millos niitä viimeks on kiinnostanut kenenkään syyllisyyttä edes epäillä, eihän meillä kohta ole tuomioistuintakaan tämän osoittamista varten -.- Kyllä se viihdeteollisuuden edustajan epäily riittää perusteeksi langettaaa tuomio ja tähtitieteellinen "pelote"rangaistus! ;o

Hommahan on jo nyt ihan mielipuolista ja mielivaltaista. Ei voi odottaa mitään ovin järkevää tästä eteenpäinkään tältä suunnalta ;<

Anonyymi kirjoitti...

Noissa teeseissä oli paljon arveluttavaa, mutta ylipäänsä olen erittäin anti-piraatti. Luovankin työn tekijälle kuuluu palkka työstään ja jos sen työn hedelmistä luvatta nauttii, on se varastamista!
-Tiina

Maria kirjoitti...

Kandee kertoo toi kans niille jotka on lakeja säätäny, ne hölmöt kun puhuvat edelleen luvattomasta kopioinnista ja tekijänoikeusrikkomuksista!

Maria kirjoitti...

...ja jotta kukin tietäisi, mitä edes vastustaa, kuten se nyt tuntuu aika ajoin olevan aika pahasti hukassa, niin kannattaa ottaa selvää asioista:
http://www.piraattipuolue.fi/puolue ja http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/useinkysyttya

Anonyymi kirjoitti...

Monesti ihmettelen tätä suurta intoasi piratismista eikä sille näköjään loppua näy. Itselleni koko piraattipuole jo nimenä niin ällöttävä ja varsinkin kaikki se, mitä edustaa ja muka ajaa takaa.

Kaiken pitäisi olla ilmaista ja vieläpä heti mulle, ekana! enkä mä mitään maksa tietenkään. Mullehan kuuluu kaikki ilmatteeks! Minä, minä, minä, - voi että mua ällöttää tällainen ajatusmaailma.

Maria kirjoitti...

Varmaan se ihmetyttää, kun ei vaivauduta ottamaan selvää mitä se edes pitää sisällään, eikä noita mun tekstejäkään näköjään lueta. Hoetaan vaan mitä sylki suuhun tuo ilman parempaa tietoa. Linkkaamastani linkistä:

"Tahtovatko piraatit kaiken olevan ilmaista?

Piraatit tahtovat kaiken olevan vapaata. Vapaata ostaa tekijältään, vapaata käyttää, vapaata remiksata ja luoda siitä uutta, vapaata muuttaa formaatista toiseen, vapaata antaa kavereille ja tuntemattomille. Tämä ei sulje pois tekijälle maksamista. "


Kyllä mäkin vastustaisin tuota mitä kuvailit, kukapa sellaista ei vastustaisi? Onneki piraatti-ideologia ei ole mitään tuon kaltaistakaan.

Maria kirjoitti...

Mutta jos vastustat esimerkiksi ihmisten oikeutta yksityisyyteen ja sananvapauteen ja toivot tyranniyhteiskuntaa, niin ymmärrän toki vastustuksesi ja ällötyksesi, ja sinulla on ehdottomasti oikeus siihen. Minä kuitenkin rakastan vapautta ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa, ja aion seisoa sen takana vastaisuudessakin. Kukaan, joka jakaa rakkauteni, ei voi kokonaan vastustaa piraattipuoluetta ja kaikkia sen ajamia asioita.

Mä en oikeasti usko, että säkään vastustat asioita, joita nyt tulit väittäneeksi muka vastustavasi. Korjaa toki, jos olen väärässä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...