29.10.2009

Olkatoppaus

rebel in a dressing room1

Vakuutuin, että korostetun topatut ja muotoillut olkapäät voivat todellakin näyttää hyvältä myös minun päälläni. Ei hätää, kuvasin sovituskoppeiluani ruuhka-ajan ulkopuolella, GT:n koppirivistöt paistoivat tyhjyyttään. :)

Kyseessä on muuten juuri se mekko, jonka ompelemukset edessä olivat jo kaupassa purkautumassa. En erityisesti ole vakuuttunut Gina Tricotin t-paitoja monimutkaisempien vaatekappaleiden kestävyydestä joitakin leggingsejä ja farkkusellaisia lukuunottamatta, mutta olen aina toiveikas. Tällaiset tapaukset kuitenkin tekevät useimmista vaatteista aika... luotaansatyöntäviä. Ne ompeleet siis repsotti jo siitä, että ihmiset ovat vain korkeintaan sovittaneet vaatetta päälleen! Ajattelin käyttää vaatetta kuitenkin pidempään kuin sen yksi tai kolme kertaa (olen rakkaimpien vaatteideni himokuluttaja, kyllä te tiedätte), joten kaikenlaisten saumojen sun muiden sietäisi kestävän väääähäsen tätä pidempään.

Mutta tulipa siitä kuitenkin todettua se, että olkatoppaukset paidassa tai mekossa tosiaan voivat olla hyvin puoleensavetävät. ^^ Ei hyvää ilman pahaa. Tai pahaa ilman hyvää.

rebel in a dressing room2
Mekko - Gina Tricot

Heihei, muistakaas tsekata Bubblen loistavan synkkä arvonta!

P.s. Hesarissa on nyt kiinnostava artikkeli burkaa testanneen naistoimittajan kokemuksista.

23 kommenttia :

Joy kirjoitti...

Todella kauniilta näyttää!

Anonyymi kirjoitti...

no olipa hienoa tutkivaa journalismia, kävelen nyt tässä ja joku poika tuijottaa, nainen sanoo hei, enpäs näe huntuni takaa mitään jne. ensi kerralla mennään hassu hattu ja sukat sandaaleissa pyörimään espoon isoon omenaan? taidankin itse mennä tästä kauppaan commando-pipo päässä, saa nähdä kuinka nopeaa kasvonsa peittänyt nuori lentää maijan kyytiin. varaukseton peukku.

Maria kirjoitti...

Joy, kiitos :)

Anonyymi, ei kai se nyt ihan nin kunnianhimoista väittänyt olevansa. Minusta siinä oli kiintoisaa huomiot siitä, miten esimerkiksi muut hieman iäkkäämmät "kanssanaiset" suhtautuivat, tai miehet.

Anonyymi kirjoitti...

hmm, sähän en tunnetusti pidä kristinuskosta, mitä mieltä islamista oot? usein meinaan huomaa että ateisit eivät suhtaudu niin vihamielisesti islamiin, vaikka sen luulisin olevan "pahmepaa" kuin kristinsukon..

Maria kirjoitti...

En tiedä islamista läheskään niin paljoa kuin kristinuskosta, mutta siitä vähästä, mitä tiedän, islam pelottaa minua. Se näyttää olevan kulttuurillisesti hyvin usein yhteydessä väkivaltaan, alistamiseen, sananvapauden ja demokratian puutteeseen ja vaatimuksille muidenkin pyhittää tämä sinänsä kristinuskon kanssa yhtä irrationaalinen yliluonnollisuususko. Mutta kuten sanoin, en tiedä islamista niin paljoa kuin kristinuskosta, eikä se toisaalta kosketa arkipäiväistä elämääni edes senkään vertaa, kuin kristinusko. Se on vähän tää mihin kulttuuriviitteeseen on sattunut syntymään.

Olen silti hyvin kiinnostunut uskontoihin liittyvistä sosiaalisista ilmiöistä, vaikken kulloinkin kyseessä olevan uskonnon oppeja sinäsä allekirjoittaisikaan.

Maria kirjoitti...

Ja hei, jos mut olisi muksuna ja nuorena pakotettu kuulumaan johonkin viralliseen islamin kirkkoon, käymään jumalanpalveluksissa ja opettelemaan rukouksia ja allahinylistyslauluja vastoin omaa mielipidettäni (koska sitähän ei alaikäisiltä tarvitse kysyä), olisin siitä yhtä äkeissäni kuin nyt olen kristinuskon vastaavista tapahtumista. ;P

Minna kirjoitti...

On hieman yksinkertaistavaa väittää, että islam olisi mitenkään väkivaltaisempi tai epädemokraattisempi tms. uskonto kuin kristinusko. Usein nykypäivän Suomessa sekoitetaan islam ja islamistiset liikkeet, joita myös useimmat muslimit karttavat ja paheksuvat. Näitä kahta asiaa ei missään nimessä kannata sekoittaa. Kyse on karkeasti ottaen suurin piirtein siitä kuin jos vanhoillislestadiolaiset sekoitettaisiin "perusluterilaisiin". Islam on kristinuskon tavoin hyvin laajalle levinnyt uskonto, jo saa erilaisia muotoja erilaisissa yhteiskunnissa. Esimerkiksi Tansaniassa islam saa hyvin erilaiset muodot kuin vaikkapa Saudi-Arabiassa.
En kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkea mitä islamin nimissä tehdään pitäisi pitää "ymmärrettävänä" tai "hyväksyttävänä". Haluan kuitenkin muistuttaa siitä, että kristinusko, juutalaisuus ja islam on hyvin pitkälti kaikki samaa uskontoa tai ainakin sen periaatteita ja juurta. Kristinuskon nimissä tehdään samalla tavoin ihmisten oikeuksia sortavia asioita (esim. katolilaisuus)vaikkapa Etelä-Amerikassa tai toki myös Yhdysvalloissa tai ylipäänsä Euroopassa. Eikä tuo Italiakaan, kristinuskon tai ainakin katolilaisuuden mekkana, varsinaisesti ole demokratian riemuvoitto:D

Tarkoitus ei ole puolustella henkeen ja vereen islamia. Olen vain huolestunut siitä, kuinka se nykykeskusteluissa demonisoidaan, mutta unohdetaan myös kristinuskon väkivaltaisuus ja epäoikeudenmukaisuus.

Maria kirjoitti...

Enmä tehnytkään väitettä islamista uskontona, kun en sitä niin hyvin tunne, että voisin niin väittää, sanoin, että se näyttää usein olevan kulttuurillisesti yhteydesssä näihin huonoihin asioihin. Toisaalta en tiedä valtioita, joiden valtauskontona olisi näkyvästi kristinusko, ja jossa olisi yleisenä lakina, että naisen saisi kivittää hengiltä perusteena epäily tämän uskottomuudesta.

Ja kyllä, tuomitsen yhtä lailla kristinuskon nimissä tehdyt hirveydet, ei pienintäkään epäilystä siitä, ettenkö pitäisi täysin tuomittavana sellaista uskonsuuntausta, joka jotenkin oikeuttaa vaikkapa abortteja tehneiden lääkäreiden murhat tai pikkupoikiin kohdistuneen pedofilian. Toisaalta kristinusko on täällä lännessä alistunut aika tehokkaasti valistuksen ajoilta asti vähän järkevämpään ajatteluun kuin mitä se oli ennen sitä, täällä eivät uskonnot kuitenkaan lakeja valtioille suoraan sanele. Tuolla idemmässä ei käsittääkseni vastaavanlaista järkeistymisen ajanjaksoa ole ollut, joten uskontokin on "jäänyt valtaan".

Anonyymi kirjoitti...

"Muut ihmiset välttelevät taitavasti kasvonseutuani." esimerkiksi tuossa jutussa. Siis hitsinpimpulat, muutenhan me suomalaiset ollaan varsin aktiivisia kommunikoijia ja tuijottelijoita kanssamatkustajiamme kohtaan :)
siis voi luoja mikä juttu, ei mitään painoarvoa. -.-'

Minna kirjoitti...

Joo, ymmärrän. Olen työni puolesta matkustellut paljon islaminuskoisissa maissa ja islamia ja arab. kulttuuria opiskellut muiden uskontojen ohella. Minut on ihan todella voimakkaasti yllättänyt islamin monenkirjavuus, josta ei saa täällä Suomessa juuri minkäänlaista kuvaa! Plus että usein ihan konkreettisesti sotketaan islam ja islamismi (sharia liittyy juuri tähän), kuten edellisessä viestissä jo kommentoin. Tätä tapahtuu niin uutisoinnissa kuin ihmisten puheissa/kirjoituksissakin. Ihan päivittäin.

Maria kirjoitti...

Siitä monikirjavuudesta olisi kyllä mielenkiintoista saada tietoa, mua kiinnostaa kyllä aihe kovasti. :)

Minna kirjoitti...

Aiheesta on paljon ihan tieteellistäkin kirjallisuutta myös suomeksi. Kipskaps kirjastoon siitä!

Anonyymi kirjoitti...

en kyllä yhtään ymmärrä tota naaman peittämistä suomessa.. siis wtf, miten sellasen kanssa voi kommunikoida? hävetti meinaan pikkusen kun olin koiran kanssa lenkillä ja tuli vastaan nainen, joka oli peittänyt itsensä päästä varpaisiin, koira koki sen jostain syystä uhkaavana ja alkoi murista ja haukkua tätä naista :D oli sellanen wtf-tilanne, miten pahoitella asiaa tälle naiselle kun en näe esim. hänen kasvoistaan reaktiota tai olisiko se nainen saanut edes vaihtaa sanaa kanssani jne :| ja eihän ne muslimit vissiin arvosta koiria että hmm, olipas kyllä vaikea tilanne :D

Anonyymi kirjoitti...

Viitsitkö laittaa linkin siihen postaukseen missä puhuttiin oikeasta tavasta argumentoida?:)

Nyy kirjoitti...

Mielenkiintoista miten syntyy heti keskustelua, jos aiheena on uskonto. Esimerkiksi tuolla Hesarin sivun keskustelussa suurin osa kommenteista näytti olevan ironisia kommentteja joissa ihmeteltiin miksi kyseinen juttu on tehty. Miksi toimittaja meni pukeutumaan sellaisene jne jne. Mutta onhan näitä tehty aiemminkin journalismissa, kokeillaan olla jonkun muun nahoissa ja raportoidaan miltä tuntui. En ole huomannut, että niistä olisi noussut näin pajon negatiivista kommentointia. Loukkaannummeko me hunnuttomat huntua käyttävien puolesta? Jännää on ;)

Maria kirjoitti...

Hsarin keskustelut on aina vähän mitä on... ;< No, eipä tämän jutun tekeminen tainnut ketään vahingoittakaan, ja herättihän se keskustelua. Senkin voi jo katsoa hyväksi tulokseksi, vaikka toki olis kiva kun keskustelukin olis laadukasta (viittaan Hesariin) ;P

Anonyymi, en ole ihan varma mitä tarkoitat, ekana tuli mieleen tämä bongausvinkki? http://www.heijastuspinta.fi/2009/06/bongaus-opeta-lapsesi-argumentoimaan.html

bubble kirjoitti...

Mielenkiintoista uskontokeskustelua! Tälleen työajalla on kiva vähän vilkuilla jotain muutakin, kuin Stockan Herkun kalustesuunnitelmia.. :P

Mutta asiaa olkatoppauksista. Näyttävät hyvältä sulla. Itse kun en ole niin kapoisaa sorttia, niin näyttäisin lähinnä laatikolta. Sopisin hyvin jonkun raflan pokeksi. Paitsi että totta pituutta ei sitten myöskään löydy.

Tosta toisesta kuvasta katoin eka, että sulla olisi ollut päässä semmoiset isot mustat sukelluslasit :D Gogglet. Jotenkin kameran objektiivi hämäsi ensivilkaisulla.

Maria kirjoitti...

Olis kyl aika hienot gogglet! :D

Womppis kirjoitti...

Minäpäs jätän kokonaan huomiotta artikkelin ja uskontokeskustelun ja totean sen sijaan, että lause "En erityisesti ole vakuuttunut Gina Tricotin t-paitoja monimutkaisempien vaatekappaleiden kestävyydestä--" on aika kaino ilmaus aiheesta. Minusta GT:n vaatteiden laatu on jotain aivan järkyttävää, ja tässä puhuu sentään H&M:n riepujen suurkuluttaja! :p
Ei ole mitenkään uutta että esim. neuleet purkautuu jo kaupassa, ja itse olen tullut epähuomiossa ostaneeksi pitkähihaisen trikoopaidan, jonka toisen hihan olkasauma ei kohdannut kainalossa?! Siis wtf, sauman päät on parin sentin päässä toisistaan ja näin ollen hiha istuu ihan kierosti, miten tuo on edes mahdollista? :D

(ostan tosin edelleen GT:stä joskus t-paitoja, toppeja ja leggingsejä, niiden laatu on ollut ihan kelpo ja valikoimahan on varsin hyvä)

Maria kirjoitti...

Hehe, joo no mä oon ollut aika varovainen kyllä ylipäätään GT:n vaatteiden kanssa, mulla on lähinnä joitakin aika yksinkertaisia t-paitoja ja muutama vyö, sitä rataa.. :) Teepparit on kyllä käytössä kestäneet siinä missä Henkkiksetkin, eikä nuo vyötkään nyt ole miksikään vielä menneet :) Mut monet vaatteista kyllä näyttää jo kaupassa tosi kärsineiltä. :F Mut iso LOL kyllä tolle kuvailemallesi paidalle :DD

Riina kirjoitti...

Islam uskontona siis pelottaa sinua, koska se näyttää olevan kulttuurillisesti hyvin usein yhteydessä väkivaltaan, alistamiseen, sananvapauden ja demokratian puutteeseen? Noo, mihin sitten ovat yhteydessä ei-islamilaisten maiden vastaavat asiat, esimerkkeinä nyt alkuun vaikkapa Pohjois-Korea, Venäjä, Kiina jne?

On aikamoista yksinkertaistamista ja tietämättömyyttä pelätä islamia, koska joissain islaminuskoisissa maissa tapahtuu pahoja asioita. Asiat ovat aika paljon monimutkaisempia.
Lisäksi on huomattava, että vaikka sortotoimia, julmuutta ynnä muuta usein perustellaankin ties millä uskonnollisilla ja ideologisilla syillä ja perusteilla, usein taustalla ovat puhtaasti taloudelliseen ja muuhun valtaan liittyvät asiat.

...ja kuten Minnakin jo tuossa totesi, islam ja islamistiset liikkeet ovat kaksi aivan eri asiaa!

Laura kirjoitti...

Tekeepä mieli osallistua tähän uskontokeskusteluun, kun olen itsekin asiaa pitkään mietiskellyt.

Se on kyllä tosi valitettavaa, kuinka Islam näyttäytyy meidän mediassamme lähes ainoastaan negatiivisissa yhteyksissä. Vaan niinhän se aina on, että negatiiviset ääri-ilmiöt saa kaikkein eniten mediatilaa.

Siksi mä oonkin ollut ihan innoissani saadessani tilaisuuden ystävystyä moniin muslimeihin. :) Millä muulla tavalla siihen uskontoonkaan oikeasti pääsee tutustumaan, kuin tutustumalla sitä harjoittaviin ihmisiin?

Oon siis ystävystynyt hyvin erilaisista kulttuureista tulleiden muslimien kanssa, mikä on todella näyttänyt tätä Islamin kirjoa; kyllähän sen järjellään osaa ajatella, että kun muslimeja on joka puolella maailmaa ja melkein neljäsosa maapallon väestöstä, ei kulttuuri voi kaikkialla olla samanlainen, ja kaikki nämä puolitoista miljardia ihmistä eivät voi olla "terroristeja" tai kaikki naiset onnettomia, mutta silti ihan oikeiden ihmisten tapaaminen vasta avaa silmät ihan kunnolla.

Lukiossa mulla oli kaverina Iranista tulleen perheen tyttö, jonka tapamuslimius näkyi ainoastaan hiukan tiukempina rajoituksina viikonloppumenoissa, vaikka nämäkin rajoitukset voivat tulla enemminkin iranilaisesta kulttuurista kuin Islamista. Lääkikseen hän meinasi lukion jälkeen mennä ja eli muutenkin ihan samalla lailla kuin me muutkin.

Ranskassa vaihdossa ollessani viime keväänä sitten ystävystyin todella hyvin kolmen muslimimiehen kanssa, jotka tulivat kaikki eri puolilta maailmaa: Pakistanista, Guineasta ja Algeriasta. (Tämä nyt ei liity tähän uskontokeskusteluun, mutta en oo eläessäni tutustunut sydämellisempiin ja ystävällisempiin ihmisiin!! =) ) Käytiin heidän kanssa monta yöllistä monituntista keskustelua milloin mistäkin, monesti myös uskonnoista, minä agnostikkona. Kaikilla heillä oli tietyt yhteiset sävelet siitä, kuinka Jumala on kaikkivaltias ja kuinka Koraanissa on totuus, mutta käytännössä he elivät hyvin erilaista elämää.

Pakistanilainen eli kaikkein tiukimmin Islamin sääntöjen mukaan mm. heräten yöllä rukoilemaan, ei todellakaan koskenut alkoholiin, ei valehdellut yms. Guinealainen taas oli täysin "maallistunut" ja kävi ihan samalla tavalla viihteellä kuin tapakristitytkin ja eli myös mielestäni moraalisesti hieman epäilyttävästi (tavalla, jota meidän yhteiskunnassamme pidetään suht normaalina). Algerialainen oli näiden kahden väliltä.

Pakistanilainen myös esitteli mulle mielellään maataan ja naureskeli mm. Saudi-Arabian meiningille korostaen, että Pakistanissa todellakin naiset saavat ajaa autoa, omistaa omaisuutta, kouluttautua yms., nämä asiat eivät mitenkään ole Islamin mukaisia. Kun olin guinealaisten juhlassa mukana, oli selvää, että guinealaisten naisten perinneasuihin ei kuulu hunnuttaminen (niin kuin ei pakistanilaistenkaan), ja kulttuuri vaikutti kaikin puolin hyvin paljon vapautuneemmalta kuin vaikkapa sen pahamaineisen Saudi-Arabian.

jatkuu...

Laura kirjoitti...

jatkuu...

Mut yllätti ystävissäni myös se, kuinka tieteellisesti he suhtautuivat Islamiin. Tuntemani oikeasti uskovat kristityt tuntuvat pohjaavan uskonsa nimenomaan uskoon pitäen tieteen kaukana siitä, mutta nämä kolme ystävääni sekä muutama muu muslimi, joiden kanssa yöllisiä keskusteluja käytiin, pitivät nimenomaan ykkösprioriteettinaan TOTUUDEN löytämistä. He ovat nähneet valtavasti vaivaa etsiäkseen tietoa, tutkimuksia, todisteita siitä, pitääkö Koraanin sanat paikkansa eli voivatko he pohjata uskonsa siihen. Ja he olivat löytäneet valtavasti todisteita. Minä pysyn silti edelleen agnostikkona. :)

Kuuden/seitsemän hengen muslimiporukassa oli yksi poikkeustapaus, joka oli kauana tuosta tieteellisestä ja muita näkemyksiä (minun näkemystäni) kunnioittavasta lähestymistavasta. Hän julisti minulle hymyssäsuin, että joudun helvettiin jossen käänny muslimiksi, ja että taivaassa odottaa niin ja niin monta neitsyttä. Kaiken huippu oli väite, jonka mukaan se, joka kohtelee Koraania kaltoin, muuttuu apinaksi. Hänen kaverinsa (eivät olleet kovin läheisiä) katsoivat hänen julistustaan nolona ja yrittivät toppuutella hänen puheitaan, apina-puheiden aikana he jo suoraan kävivät vasta-argumentoimaan, vaikka pysyivätkin koko ajan ihan mielettömän kärsivällisinä ja kunnioittavina.

Eli tottakai kaikista uskontoryhmistä löytyy taikauskoisia ihmisiä, jotka uskovat kaiken, mitä auktoriteetit heille tuputtavat, ja jotka ovat valmiita tekemään mitä vain päästäkseen taivaaseen niiden sadan neitsyen luo. Mutta onneksi muslimitkin ovat samanlaisia ihmisiä kuin mekin, joista suurin osa osaa ajatella omilla aivoillaan ja elää niin kuin parhaaksi näkevät.

Oho, tulipas avautuminen! :D Pitäisköhän pistää tämä sinne mun mediakasvatusblogiin, vaikkakin tää sivuaa blogin aihepiiriä aika kaukaa, eikä sitä käy kukaan enää lukemassakaan... :D Noh, toivottavasti sun kommenttiboksia lukee joku, jota kiinnostaa yhden ihmisen kokemukset aiheesta! Ja kysykää jos kiinnostaa kuulla lisää!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...