10.10.2009

Kuvia blogeissa, blogikuvia...

Kuvia on kaikkialla. Ympäristömme vilisee visuaalisia ärsykkeitä ja viestejä, jotka vetoavat tunteisiimme, älyymme, ostohaluihimme, statuksentavoitteluihimme ja ties mihin. Ne puhuvat meille, ja toimillamme me vastaamme tai olemme hiljaa. Näistä korkealentoisista ajatuksista, joita kurssimateriaalin ja toverikurssilaisten tekstejä lueskellessa on syntynyt, siirryn huomattavasti rajatumpaan ja suppeampaan aihekokonaisuuteen, joka nousi mieleeni blogeja lueskellessani.

Kuvilla on hirvittävän tärkeä rooli tekstin elävöittämisessä. Luen blogeja enimmäkseen Google Readerin kautta, joten teksti on pelkistetyimmillään mustaa valkoisella ilman layoutin tuomaa piristettä. Pitkät tekstit ilman kuvia ovat usein puuduttavia, elleivät ne ole poikkeuksellisen hyvin kirjoitettuja. Huomaan, että kun olen lukenut kurssin aikana nelisenkymmentäkin blogitekstiä päivässä Readerin kautta, kuvattomat rivit toinen toistensa perään ikään kuin hukkuvat itseensä ja toisiinsa. On hankala muistaa kuka kirjoitti mitä, mutta jos mukana on yksikin mielenkiintoa puoleensa suuntaava visuaalinen ärsyke, kuva noin esimerkiksi, koko hörskä painuu mieleen helpommin. Kuvasta ja tekstistä leimautuu yhdessä erityinen muistijälki mieleen. Ei ole kurssinvetäjällä helppoa, voin kuvitella.

Huomasin myös, että kun olen lukenut blogia, jonka kuvat eivät jostain syystä aina Readerissa toimi, en ole aina ollut järin kiinnostunut edes sisällöstä. Kun taas jaksan klikkailla postaukset blogissa auki ja näen nuo kuvat, mielenkiintoni palaa, yllättäen. Koko kokemus blogitekstistä muuttuu erilaiseksi, jotenkin virikkeellisemmäksi ja värikkäämmäksi kun mukana ovat kuvat. On enemmän sitä tarttumapintaa. Samaa ilmiötä huomaa muuten jonkin verran myös blogeissa, joiden kuvanlaatu on sieltä heikoimmasta päästä, tasoa sumuiset ja rakeiset webbikamerat: kuvia, joita on hankala edes parhaalla tahdollakaan nähdä minään muuna kuin mielenkiinnottomana suttuna. Se työntää luotaan ja tekee tekstistäkin jotenkin... yhdentekevän. Edes normaalitasoisetkin kuvat tekevät taas kaikesta mieleenjäävämpää ja ne todella loistavat kuvat taas tekevät postauksesta, jonka tekstipuoli on onnetonta räpellystä, jopa kiinnostavan!

Tässäkin täytyy tietysti lopulta palautua siihen seikkaan, että minua ylipäätään kuvat kiinnostavat huomattavan paljon. Nautin pelkistä kuvista itsestäänkin. Kaikilla ei ehkä ole näin. Saatan lukea blogeja vain hauskojen ta inspiroivien kuvien takia, monesti teksti on minulle niin yhdentekevää, etten edes lue sitä, tai sitten lähinnä silmäilen. Joku muu saattaa suhtautua blogikuviin aivan välinpitämättömästi. Tällä on kuitenkin tietysti vaikutusta omaan blogailuuni sillä tavalla, että pyrin tuottamaan hyviä ja kiinnostavia kuvia, ja toisinaan myös kirjoittamaan niin erinomaisesti, että jotakuta kiinnostaisi lukea ne mustat ja valkoisetkin osat postauksesta. Joskus tosin huomaan, etteivät tekstini olisi kiinnostaneet edes minua itseäni. Joskus on vaikea keksiä hyvien kuvien rinnalle oikein mitään sanottavaa. "Eikö tämä itsessään riittäisi?" Se lienee normaalia kenelle tahansa kirjoittajalle, tasaisen korkean ja kiinnostavan tason säilyttäminen kautta linjain aina kun avaa suunsa on varmasti erittäin vaativaa, ellei sitten kirjoita maltillisemmin kuin kaksi kertaa päivässä, köh.

Loppuun vielä, jotta teksti jäisi paremmin mieleen, pohtiva kirjoittaja imitoi peuraa katuvaloissa:
IMG_7828

Ajatuksia kuvista ympärillämme ja/tai blogeissa?

14 kommenttia :

bubble kirjoitti...

Autenttinen peuraimitointi ;)

Mulla ei (TAASKAAN) oo mitenkään ihmeellisiä ajatuksia kuvista, muuta kuin samoja joita sullakin. Visuaalisuus vaan on se juttu. Toki mielenkiintoinen tekstikin. Molemmat voivat jäädä mieleen yksittäisinäkin, mutta kuvat kyllä tekstiä helpommin. Ja ehkä nimenomaan helppous on se juttu - kuvan sanoman voi ymmärtää yhdellä nopealla vilkaisulla. Tekstiä sentään yleensä "joutuu" tulkitsemaan useampia minuutteja. Etenkin silloin, kun aivot tuntuvat pursuavan informaatiota muutenkin liiaksi, kuvat ovat mukavampia.

Ja jos unohdetaan informatiivisuus, niin toki ihan taiteena kuvat ovat tekstiä kivempia ;)

manu kirjoitti...

Oon niin tylsä nyt kun en jaksa mitään syvällisempää kommenttia heittää, mutta sulla ainakin on tositositosi upeita noi kuvat ja tekstikin on sujuvaa ja kivaa luettavaa :)

iinap kirjoitti...

ihan tämänkin kirjoituksen perusteella (vaikka aihe mielenkiintoinen olikin) huomaa kyllä että lukeminen meinasi jäädä helpommin kesken kun välissä ei ollut niin minkäännäköistä kuvaa. Ehkä blogeissa kuvat ovat tekstin välissä vähän niin kuin taukoja, stimuloivathan ne eri aivoalueita. menipä syvälliseksi ja arvailuksi mutta kuitenkin!:D

Nekta kirjoitti...

Itse ensimmäinä kuvat lärään läpi ja ainoa mitä luen ovat ns. kuvatekstit. Ja mikäli nämä molemmat yhdessä herättävät mielenkiintoa riittävästi, sitten luen tekstitkin.
Voin kuitenkin sanoa että 80% tapauksista lärään vain pelkät kuvat läpi ja sitten suljen ikkunan.

sansu kirjoitti...

Olen pyöritellyt mielessäni näitä samoja asioita viime aikoina, kumpi on blogissa "tärkeämpää", kuvat ja visuaalinen ilme yleensä vai mielenkiintoinen teksti. Itse olen aina rankannut mielenkiintoisen ja hyvinkirjoitetun tekstin kuvien edelle. Toki hyvälaatuisia päivänasu -kuvia on mukava katsella, ja esteettisenä ihmisenä tykkään katsella muutaman muunkin kauniin kuvan, mutta varsinaiset kuviin perustuvat postaukset parin tekstirivin kera eivät saa minua syttymään. Tykkään kyllä muodista kiinnostuneena katsella hyvin otettuja muotikuvia, mutta jos blogeista puhutaan, arvostan enemmän hyviä kirjoittajia.

Kuitenkin perustettuani oman blogini parisen viikkoa sitten huomaan kiinnittäväni enemmän ja enemmän huomiota visuaalisuuteen. Mua ärsyttää, kun en saa otetuksi kunnon kuvia tai etten osaa sen vertaa photoshopia käyttää, että saisin tehtyä kunnon banneerin blogiini. Olen siis huomannut, että kuvilla todella on merkitystä... No, kukaan ei ole seppä syntyessään, ja hyviä vinkkejä otetaan vastaan. :)

Kuitenkaan minulla ei ole tähtäimenä kehittää blogistani valokuviin perustuvaa muotipläjäystä. "Esimerkkiblogeinani" voisi toimia vaikkapa Pupulandia tai Buttermilk Bisquits, joissa molemmissa on paljon hyvää ja kiinnostavaa tekstiä, kivoja asukuvia ja lämmin tunnelma. Ei sillä, sunkin blogi on aivan mahtava, en vaan voi ottaa sitä esimerkikseni, kun tuskin tulen koskaan kehittymään näin hyväksi kuvaajaksi!:) Blogistasi on myös ilo lukea pitkiä juttuja välillä ihan jostain muustakin kuin muodista.

Stazzy kirjoitti...

Muahan on käytetty tänään paljon esimerkkinä :P
Sori hei mun feedi, en tiedä miksi readerit ei huoli sitä oikein. Ongelma oli ihan sama feedburnerin kanssakin :/

Mutjoo, mä olen vähän samoilla linjoilla kuin Sensu aiemmin. En vain jaksa yleensä kiinnostua blogeista, joiden pääanti on kuvissa. Tekstin pitää olla mielenkiintoista ja kuvat vain tukevat sitä. Luen siis mielenkiinnolla useitakin blogeja, joissa ei ole kuvia käytännössä koskaan.

Sen sijaan, pitkän tekstin rytmittämiseen kuvat sopivat oivasti. Kauniit kuvat ovat kivoja, mutta jäävät minun mielestäni silti nimenomaan tärkeän tukijan rooliin.

Maria kirjoitti...

Hyviä ajatuksia, saa tulla lisää vaan! :)

Samuelkin tuossa innostui kuvittamaan postaustaan.. ;)
Eikä maine näiden päiväin näiden...

Jane kirjoitti...

Minulle kuvilla on todella suuri merkitys.
Omat postaukseni on sattuneesta syystä monesti pelkkiä kuvia. Viimeksi kuvat oli erittäin huonolaatuisia ja kyllä rassaa.
Muiden blogeissa kuvilla on montakin merkitystä. Jos pohjat eli ensimmäinen kuva on huono, vaikeasti luetttava johtuen värien kontrastista, klikkaan itseni alta aikayksikön pois saamatta koskaan tietää mistä siellä kirjoitetaan.
Voin palata blogiin katsomaan pelkästään kuvia.
Jos teksti on erittäin hyvää, niin ei se nyt välttämättä kaipaa kuvia, silloin ne erittäin hyvä lisä. Kaikki teksti kyllä pitäisi olla pätkitty kappaleisiin, pitkien tekstipötköjen näkeminen ei innosta lukemaan.
Kuvien tärkeydestä minulle kertonee se, että ostin juuri kolme taidekirjaa ihan vaan katsoakseni kuvia, en aio syventyä aiheeseen lukemalla tekstejä.

Rhia kirjoitti...

Mulle visuaalisuus on tosi tärkeetä. En koskaan lue blogeja readereiden kautta vaan menen aina blogiin lukemaan koska blogin miellyttävä ulkonäkö on mulle tärkeetä. Myös kuvat on tärkeitä. Mun listallani on paljon blogeja joissa käyn pelkästään kuvien takia ja tietyissä blogeissa en välttämättä edes lue tekstejä. Tekstin pitää olle hemmetin kiinnostavaa tai hauskaa että jaksan lukea sitä ilman kuvia. Omassakin blogissani yritän panostaa visuaalisuuteen vaikka toisinaan laiskuudestani/kiireestä johtuen kuvat ovatkin heikompilaatuisia. Aina sitä vaan ei aika riitä lähteä jalustan kanssa kuvailemaan sopivaan miljööseen asukuvia. Mutta siksi käynkin sinun blogissa. Sulla on tyylikkäitä, taidokkaita kuvia ja sen lisäksi plussana kiinnostavaa tekstiä. =)

sansu kirjoitti...

Mäkään en kyllä lue blogeja readereiden kautta, joten siinä mielessä visuaalisuus on mullekin tärkeää. Ja jotenkin tuntuu, et oman blogin perustamisen myötä sitä on alkanut kiinnittää enemmän ja enemmän huomiota blogien visuaaliseen ilmeeseen (kuviin, ulkoasuun) kuin pelkkään tekstiin. Haluan kyllä pitää blogini tekstipainotteisena, koska sitä enemmän arvostan, mutta paska ulkoasu turhauttaa. :/ Mut en vaan osaa! Pitäis varmaan lukea joku photoshop-for-dummies -juttu jostain.

Anna-Maria kirjoitti...

Mulle kuvat ovat ehdottomasti blogien suola! Jos kyseessä on mielenkiintoinen tyyppi tai otsikon perusteella mielenkiintoiselta vaikuttava teksti, niin silloin luen myös tekstit. Omassa blogissa kuvat ovat pääasiassa, teksti lähinnä vain avaa kuvien tuomaa sanomaa.

Luen blogeja bloggerin kautta ja sehän läväyttää aika postauksen ensimmäisen kuvan ja muutavan rivin tekstiä näkyville. Mikäli kuva vaikuttaa mielenkiintoiselta, niin luen koko postauksen. Jos kuva ei heti säväytä saatan lukea sen bloggerin tarjoaman pari riviä tekstiä ja päättää sen perusteella, että menenkö lukemaan koko postauksen itse blogiin vai en. :) Tämä systeemi on kyllä toiminut hyvin, tosin kaikista blogeista (kuten Stellan tai Cocorosan) en saa kuin pelkän tekstin näkyviin, mutta luen postaukset silti. :D

Maria kirjoitti...

Kiinnostavaa lukea näitä ihmisten näkökulmia blogien lukemiseen ja siihen miten tärkeä se kuva nyt sitten kellekäkin on. Mulla ei hirveästi ole erikseen kommentoitavaa muuta ku et näitä on tosiaan kiva lukea :) Lisää vaan jos on tullakseen! ^^

Micci kirjoitti...

Mä olen täsmälleen samoilla linjoilla Rhian kanssa. Vaikka käytänkin Readeria blogien päivitysten seuraamiseen, klikkaan aina auki kunkin blogin ja luen postaukset sieltä.

Virpi kirjoitti...

Pakko myöntää, että itse taas olen sellainen lukija, että minulle teksti on kaikkein tärkeintä. Sinänsä kuvat voivat toimia hyvin havainnollistamassa tekstiä. Ja onhan niitä upeita, inspiroivia, kauniita kuvia esim. muotilehdet ja myös monet blogitkin pullollaan. Mutta blogeissa minä nimenomaan haluan kuulla, että miksi kirjoittaja on pistänyt juuri ne kuvat esille. Vähän kuin en oikein tykkää nimettömistä taideteoksista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...