13.10.2009

Erävoitto piraateille Ruotsin hovioikeudessa

Ruotsissa piratismilaki tai Ipred-laki on kokenut takaiskun hovioikeudessa. Imho hyvä niin. Tsek Hesarin artikkeli, myös Piraattiliitto on uutisoinut aiheesta.

Lainaan Hesaria:

"Jutussa viisi kirjankustantajaa oli nostanut kanteen internetpalveluntarjoaja Ephonea vastaan. Kustantajat vaativat yhtiötä paljastamaan, kenelle kuului tietokoneserveri, jossa oli ladattavana 27 äänikirjaa.

Alioikeus ratkaisi kesäkuussa jutun kustantajien hyväksi, mutta hovioikeus päätti toisin.

Hovioikeuden mielestä kustantajat eivät kyenneet yksiselitteisesti osoittamaan, että äänikirjat olivat vapaasti jaossa kenelle tahansa netinkäyttäjälle. Päätös syntyi oikeuden puheenjohtajan äänen turvin, sillä muiden tuomarien äänet jakaantuivat tasan 2–2.

-- Ipred-laki astui voimaan huhtikuun alussa. Lain nojalla tekijänoikeuksien haltijoilla on oikeus vaatia internetpalvelujen tarjoajilta tiedostoja lataavien tietokoneiden IP-osoitteet. Tällä tavoin on mahdollista päästä lataajien jäljille. "

Ei ole palveluntarjoajan vika tai syy mitä niillä nettiyhteyksillä tehdään, ja toisaalta olkoon yhä edelleen poliisin asia etsiä ja jäljittää syyllisiä (minkä tosin tuo laki jo itsessään kumosi), ei suinkaan minkään oikeuksiaan ja rahojaan vahtivien viihdepuljujen. Näihin rahojaan vahtivien puljujen vaatimuksiin paljastaa syyllisiksi väittämiään ihmisiä ja rikkoa näiden yksityisyydensuojaa huteruuksien pohjalta ei missään tapauksessa tule suhtautua kevyesti. Onhan näiltä tahoilta jo mahdollinen lavastusjuttukin nähty Hollannin antipiraattien tahoilta. Lainaan:

""Onko kukaan varmasti turvassa antipiraattijärjestöiltä näiden käyttäytyessä yhä enemmän järjestäytyneen rikollisuuden tavoin?", Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kysyy. "Suomessa on jo aiemmin hyväksytty todisteiksi kuvankaappauksia ja muuta huomattavan epävarmaa materiaalia, mutta järjestöjen tahallinen itse tekemä väärennös kuulostaa jo uskomattomalta. Jos näin on tapahtunut, tekijöiden vastuuseen asettaminen ei ole riittävää, vaan tulee varmistaa ettei uusiin rötöksiin tule mahdollisuutta", Palmulehto vaatii."

Välillä koko maailma kyllä tuntuu olevan yhtä suurta Lehteä.

5 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Yritän, mutta en vaan pysty täysin ymmärtämään piraattipuolueen agendaa.
Onko esim. musiikki teille liian abstrakti asia ymmärrettäväksi kulutushyödykkeenä, jota tehdessä alan ammattilaiset ovat käyttäneet usein paljon työtunteja ja rahaa, ja siksi ehkä odottavat tuotteen kuluttajien maksavan siitä? Miksi se, että uusi teknologia on sattunut tekemään tiettyjen ammattialojen työpanoksen varastamisesta helpompaa kuin toisten, tekee varastamisesta automaattisesti moraalisesti hyväksytympää? Minusta on varsin loogista, että maassa jossa ei vallitse anarkia, joitain rl-maailmassa hyväksymiämme lakipykäliä voidaan ulottaa myös "pyhään" internettiin, joka on kuitenkin hyvin iso osa Suomalaisten arkielämää.
Minusta olisi mielenkiintoista kuulla teiltä kestävämpiä ja perustellumpia ratkaisuja artistien tulojen takaamiseksi, kuin umpimähkäiset veikkauksia siitä, että ilmainen levyjen lataaminen olisi hyvää promoa artisteille. Oma (toki myös umpimähkäinen)logiikkani kun sanoo, että jos lakikin sallisi tieodon ilmaisen jakamisen, se muuttaisi valtaosan asenteita entisestään, eikä montaakaan lopulta huvittaisi tai jaksaisaisi kiinnostaa vapaaehtoisesti maksaa, näistä rahaa ja työtunteja vaatineista .
Minun mielestäni yleinen logiikka sanoo, että esim. tekijänoikeuksien poistaminen vähentää taiteen arvoa, ellei tilalle keksitä jotain kesävämpää ratkaisua.


Reetu

Maria kirjoitti...

Jos olet oikeasti kiinnostunut asiasta, niin ens alkuun voit lukea vaikka piraattipuolueen puolueohjelmaa ja sen perusteluja. Alkuun tekijänoikeudesta kannanotto, piraattipuolue EI halua poistaa tekijänoikeutta:
http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/tekijanoikeus

Sitten käsitellään epäkaupallista kopiointia ja sen sallimista:
http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/epaekaupallinen-kopiointi
ja
http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/useinkysyttya

Vaihtoehtoisista ansaintamalleista voit lukea piraattipuolueen blogista:
http://blog.piraattipuolue.fi/category/liikemallit/

Kopioiminen ei ole varastamista. Kopioimalla keltään ei katoa mitään, toisin kuin varastamalla, päinvastoin, kopioimalla jokin asia lisääntyy! Siksi meillä ylipäätään on erikseen tekijänoikeulakeja ja varkauslakeja, ja miksi musiikkia lataileva tuomitaan jostain ihan muusta kuin varkaudesta tai näpistelystä (tai miksi korvaukset ko. rikoksesta ovat ihan eri luokkaa kuin varkaudesta tai näpistelystä).

Kyse on siitä, että tekijänoikeuden tarkoitus on edistää kulttuurinluontia. Nykyisellään se ei pahemmin edistä sitä, päinvastoin, se voi uhata sitä. Epäkaupallinen kopiointi edistää, eikä se edes veisi leipää viihdyttäjien ja taiteilijoiden suusta, eikä sitä kukaan haluakaan tehdä. Ajattele kirjastoja - niidenkin piti tuhota kulttuuri ja tehdä taiteilusta suunnilleen kannattamatonta, mutta sen sijaan ne säilyttävät kulttuuria ja antavat kaikille siihen pääsyn, ruokkien lisää uutta. Tekijä ansaitsee korvauksen työstään, mutta sen taas ei tarvitse tapahtua nykyisenmallisen kopiointimonopolisysteemin tavalla, josta on lähinnä haittaa kuluttajille ja Teoston mallilla jopa artisteille itselleen.

Lisäksi kopiointia ei ole ollenkaan realistista pyrkiä kitkemään tai rajoittamaan, lähes kaikki tekevät sitä ja tulevat tekemään sitä. Sen sijaan että ihmisiä vainottaisiin siitä, etteivät he käytä tuotteita suurten viihdelafkojen haluamalla tavalla, suuret viihdelafkat voisivat keksiä toisenlaisia ansaitsemismalleja nykyisten ongelmallisten tilalle, eli siis niinkuin yleensä liikemaailmassa toimitaan. Kotilatailua ei saada kuriin kuin tyyliin pistämällä stoppi koko Internetille tai valvomalla siinä liikkuvaa jokaista bittiä, ymmärtänet, millaisia ulottuvuuksia yhteiskunnalta tällainen malli vaatisi.

Onko mielekästä muutenkaan olla tilanteessa, jossa lähes jokainen kansalainen on rikollinen tai potentiaalinen sellainen? Eikö se kerro vähän huonosta laista, kansalaisten oikeustajua vastaamattomasta? Ja ajattele mitä se aiheuttaa viihdepuljujen päässä: ne kelaa, että koska jokainen on potentiaalinen tekijänoikeuksien rikkoja ja kuten itse niin hienosti sanoit, VARAS, viihdepuljujen intressien mukaista on lobata yhteiskuntaaan lakeja, jotka edistävät valvontaa, estävät ihmisiä käyttämästä viihdettä haluamillaan tavoilla ja sallivat viihdepuljujen vaikka ite jäljittää ja uhkailla tiedostonjakajia. Siis lisää valtaa ja valtuuksia heille, tavalla tai toisella. Juuri tätän nuo pari uutista kuvasivat Ruotsissa ja Hollannissa.

Latailu ei luultavasti tulisi sallimisen myötä hirveästi yleistymään, koska ylipäätään kovin moni niistä, jotka sitä harrastaisivat, eivät pidättäydy siitä nytkään. Nykyisiä tekijänoikeuslakeja ei ole muutenkaan luotu silmälläpitäen Internetiä ja sen tuomaa pelikenttää. Nyt täsmennyksiä ja täydnnyksiä lakeihin ajavat lähinnä viihdteollisuuden erilaiset antipiratismilobbausjärjestöt, eikä heitä tietenkään kiinnosta ihmisten oikeudet, yleinen oikeustaju tai oikein mikään muukaan kuin heidän omat rahansa. Se tarvitsee vastavoiman, ja se onkin käytännössä jo olemassa. Se pitää vain hinata poliittiselle kentälle, kuten Ruotsissa onkin jo tehokkaasti tehty.

Maria kirjoitti...

Jos olet kiinnostunut lukemaan aiheesta lisää, aikaisempien tekijänoikeudet-tagilla varustettujen tekstieni lukeminen ja niiden keskusteluosiot voivat myös valottaa asiaa. Mm. tämä kirjoitus keskusteluinen on aika pätevä:
Heijastuspinta: Suurin osa nuorista on rikollisia
Siinä mm. puidaan keskusteluosiossa tarkemmin läpi sitä, mitä tekijänoikeus oikeastaan on.

Stazzy kirjoitti...

Bongasin muuten aamuteeveestä Keskisuomalaisen artikkelin siitä, kuinka "Mieheltä vaaditaan miljoonia piratismiepäilyn takia".

Pekka kirjoitti...

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...